Bulgaria: Peștera Devetashka și orașul Lovech – 2 bijuterii de neratat

Scris de | Alexandra

În prima zi a vacanței mele de o săptămână în Bulgaria, în drum spre Borovets, mi-am dorit să văd Peștera Devetashka. O știam de foarte mulți ani, dar nu avusesem vreme sau ocazie să o vizitez.

Peștera se află la 215 km de București și, dacă nu ai drum mai departe, recomand să o vezi într-o excursie de weekend în zona Veliko Tarnovo.

După câteva ore de condus de acasă, am ajuns la peșteră pe la ora 14. Cu mașina se poate intra până la o parcare neasfaltată, după care se merge câteva minute pe jos. În parcare mai erau doar vreo 5 mașini când am ajuns eu (era marți), dar nicio mișcare.

Am mers timid spre intrare, unde m-a întâmpinat un domn căruia i-am plătit taxa de vizitare de 3 leva. Primul lucru pe care l-am văzut eu, însă, a fost un motan care moțăia lângă gheretă. M-am dus direct la el să-l mângâi și, imediat ce m-a auzit și am întins mâna spre el, și-a împins capul spre mine. Aaaa, abia aștepta niște mângâiat! :))) Avea cel mai mare cap de pisică din lume! Jur că eu nu mai văzusem așa ceva în viața mea!

Domnul de acolo nu vorbea engleză, dar ne-am înțeles prin zâmbete și s-a bucurat și el că eram așa fericită și vorbeam cu motanul :))))

Pe podul metalic pe care am mers apoi spre peșteră am întâlnit 2 persoane are se întorceau și m-am simțit mai bine în toată acea pustietate.

Cum am ajuns la peșteră am rămas complet uimită. Oricâte poze vezi înainte, nu ai cum să-ți dai seama de imensitatea și spectaculozitatea acestui loc! Este absolut fenomenal!

Prin peșteră curge un pârâu, iar găurile din tavanul semi-prăbușit al peșterii creează un cadru de film. Am stat mai mult cu capul pe spate și cu gura căscată. Așa am observat și că în tavan sunt o mulțime de fisuri, astfel că cel mai probabil în viitor tavanul se va mai prăbuși. Sper doar că nu când sunt turiști acolo. Și mai sper că se studiază periodic activitatea acelor fisuri.

Câteva detalii despre peșteră:

  • Sala principală a peșterii este cea mai mare din Bulgaria și din Peninsula Balcanică. Are o înălțime de până la 58 de metri.
  • În peșteră s-au găsit dovezi din Paleoliticul mijlociu și târziu, din Neolitic și epoca Bronzului, precum și din epoca romană.
  • În 1927 s-a descoperit aici primul mormânt neolitic din Bulgaria.
  • În peșteră trăiesc 15 specii de lilieci. Peste 10.000 de indivizi împerechează și peste 35000 de mii hibernează în peșteră. Toate speciile de lilieci din Bulgaria (35) sunt strict protejate prin lege. De aceea nici nu este voie să înaintăm în peșteră după un anumit prag, ca să nu-i deranjăm.
  • Peștera are o lungime de 2442 metri, dar porțiunea deschisă publicului este doar de câteva sute de metri.
  • În tavan există 7 găuri prin care intră lumina naturală.

Foarte, foarte impresionantă mi s-a părut această peșteră! M-am bucurat că am ajuns la ea într-o zi de săptămână, când nu am găsit acolo decât câțiva oameni.

Peștera Devetashka Bulgaria

Foarte aproape de Peștera Devetashka (chiar înainte de ea dacă vii dinspre România), se află alte două obiective similare ce merită vizitate: Peștera Stalbitsata și Cascadele Krushuna. Eu nu am fost acum, dar am lăsat pentru data viitoare.

Eu de la Devetashka am plecat spre Lovech să mănânc. Am ajuns acolo complet întâmplător, căci nu auzisem niciodată în viața mea despre acest orășel. Cu doar câteva zile înainte să plec, mă uitam pe google maps ca să găsesc unde aș putea mânca în apropiere de Devetashka. Așa am văzut că sunt ceva restaurante în centrul acestui oraș. Uitându-mă cu street view să văd unde aș putea parca, am rămas uimită să descopăr că în Lovech există un pod medieval acoperit peste râul ce traversează centrul, și câteva clădiri colorate pe unul dintre maluri care aduceau mai degrabă a Belgia sau, în orice caz, ceva din vestul Europei.

Lovech Bulgaria
Lovech Bulgaria

În plus, în Lovech există și o cetate medievală pe un deal ce se poate observa din centru. Acolo nu am fost, dar am parcat în centru (se plătește 1 leva / oră) și, după ce am scos niște bani de la bancomat, am pornit la pas să fac poze cu podul, să trec prin el și să merg să mănânc.

Podul acoperit este modernizat interior, ceea ce îi ia un pic din farmec. Găsim acolo o serie de magazinașe cu suveniruri care inițial mi s-au părut aiurea, dar, la o privire mai atentă, am observat că aduc un pic de farmec înapoi. Se găsesc multe obiecte tradiționale realizate frumos. Ba chiar am văzut în una dintre vitrine un domn care lucra ceva handmade. Foarte mult mi-a plăcut! E drept că acum nu erau deschise toate magazinele, poate e ceva mai multă forfotă în weekend. Dar, cu toate acestea, merită văzut. Tot pe pod am găsit și un centru de informare turistică, iar lângă el o machetă cu orașul, unde se poate vedea podul, precum și cetatea.

Lovech Bulgaria

Traversând podul de pe malul nordic spre malul sudic, m-am trezit că am ieșit în piața centrală a orașului, care este pietonală. Aici sunt o serie de terase și restaurante, iar eu am nimerit la Drakata, un restaurant vechi cu tradiție. Și nici că puteam nimeri mai bine!

Inițial căutasem restaurantul Ponte, cu specific italian, care ar fi trebuit să fie lângă, dar nu m-am prins deloc unde ar fi trebuit să fie și pe unde aș fi intrat. Ce-o fi fost în capul meu să vreau mâncare italiană în Bulgaria… habar n-am! Ce bine că nu l-am găsit!

Drakata este un restaurant ce poate părea cu un ușor iz comunist inițial, dar mâncarea a fost așa de bună încât și acum salivez cu gândul la ea.

Mi-am comandat o porție de pui cu ciuperci și cartofi cu brânză, plus pită cu usturoi. A, și desert, bineînțeles. Nu știu cum m-am gândit eu că voi putea mânca singură atâtea chestii. Dar sigur îmi era foame de am crezut că voi dobândi. Iar când au venit porțiile și am văzut că sunt gigantice… mi-am dat seama că am cam exagerat. Dar de unde să știu eu că îmi aduce o farfurie plină cu vârf de cartofi???

Cost total Pui cu ciuperci + Cartofi cu brânză + Pită cu usturoi + Lava cake + suc: 63 lei

Am plecat de acolo rostogolindu-mă, cu jumătate din porție la pachet (și 3 kile-n plus) :))))

Nu știu ce mi-a plăcut mai mult. Pita cu usturoi, care a fost cea mai bună pe care am mâncat-o eu vreodată (mustea sosul de usturoi pe ea, efectiv!), lava cake-ul sau puiul. Vai de capul meu! Toate au fost delicioase. Cred că o să mai merg o dată acolo numai pentru asta! :))))

Din Lovech eu am plecat mai departe spre Borovets. Dacă ai nevoie de idei pentru zona Veliko Tarnovo, te invit să citești despre ce am văzut în oraș sau despre canioanele Emen și Hotnitsa.

Altfel, te invit să citești despre întreaga mea vacanță solo în Bulgaria pe pagina dedicată a vacanței.

Despre autor

ALEXANDRA PUȘCAȘU

Salut! Sper că ți-a plăcut să citești acest articol la fel de mult pe cât mi-a plăcut mie să‑l scriu pentru tine :) Am creat acest blog în 2009 pentru a-i ajuta și pe alții să găsească fericire și libertate prin intermediul călătoriilor și a naturii. Te invit să citești mai multe aici.

Item added to cart.
0 items - 0,00 lei