Aceasta a fost prima mea vacanță în afară țării de la debutul pandemiei. După ce în 2020 nu ieșisem deloc din țară, la începutul lui 2021 ne-am gândit că nu se știe ce și cum va mai fi și anul ăsta, așa că am decis să facem o vacanță undeva aproape, cu mașina. Și astfel am ales Bulgaria. Nici prin cap nu mi-a trecut la acel moment că voi ajunge să merg singură în vacanța asta. Și doar 7 zile, nu 9 cum planificasem inițial.
REZUMAT
VACANȚĂ: montană + explorare
UNDE: Munții Rila + Veliko Tarnovo
CÂND: 15-21 iunie 2021
CÂT: 7 zile / 6 nopți
TRANSPORT: mașină personală (1200 km)
CAZARE: bungalow + guest house
ITINERAR
ZIUA 1
ZIUA 2
ZIUA 3
ZIUA 4
ZIUA 5
ZIUA 6
ZIUA 7
În afară de aceste drumeții / activități, din Borovets poți urca și pe Vârful Musala (cel mai înalt vârf din Bulgaria) sau poți face doar o plimbare cu telecabina Yastrebets din Borovets.
Planificasem în linii mari această vacanță de ani de zile. De vreo 10, mai exact. În 2011 fusesem prima dată în Bulgaria, când urcasem pe vârful Musala. După ce am coborât atunci de pe munte, nu am găsit un camping în zona Borovets (nu există!!) și așa am dat întâmplător peste un parc de vacanță cu bungalouri (Jagoda & Malina). Așa de mult mi-a plăcut, încât am spus, încă de atunci, că vreau să revin să stau mai multe zile acolo, să mă relaxez, să citesc, și să mă bucur de natură.
A trecut vremea și acum vreo 3 ani mi-am adus aminte de chestia asta. Dar în fiecare an apărea ceva. Ba mă trezeam prea din scurt și nu mai găseam bungalou disponibil când voiam noi, ba nici nu mai țin minte ce.
Dar anul ăsta am zis gata, e timpul! Așa că am rezervat încă din februarie 5 nopți la parcul de bungalouri. În plus, am rezervat și 2 nopți la o cabană din Munții Balcani, unde voiam să facem o tură chill pe Botev.
Toate bune și frumoase, însă norocul nu ne-a surâs. Soarta a decis altceva. Pentru Adi a apărut o problemă foarte delicată în familie, care l-a ținut în București o perioadă mai lungă.
A fost cât pe ce să renunț complet la vacanță, dar mi-am dat seama că nu mai puteam anula gratuit cazarea. Toți banii ar fi fost încasați dacă nu ne-am fi dus. Aproape niciodată nu rezerv pe booking cazări dacă nu au anulare gratuită, însă la acest complex nu mai poți anula cu mai puțin de 1 lună înainte. Am făcut așadar o mică ședință de familie și până la urmă am decis că măcar unul dintre noi să beneficieze, dacă tot e plătit totul.
Am anulat drumeția și nopțile rezervate în Munții Botev, am mutat cu 2 zile înainte cazarea pe care o rezervasem în Veliko Tarnovo pentru ultima zi, și așa am ajuns la cele 7 zile. Am încercat să găsesc o prietenă care să vină cu mine, dar totul a fost prea din scurt iar lucrurile au fost de așa natură încât cu o seară înainte am constatat că eu chiar mă duc singură :))))
Eh, solo să fie, atunci! Niciodată nu strică niște timp tu cu tine.
De călătorit mai călătorisem singură și în trecut, nu era o noutate, dar niciodată în această formă, să plec de acasă singură și să stau acolo așa multe zile la rând. Toate călătoriile pe care le făcusem singură până atunci fuseseră ori de doar câteva zile, ori plecam în cuplu și eu umblam doar ziua singură (conferințe de muncă de exemplu, la care eu veneam +1 și umblam ziua teleleu :))))
Ce făceam acum era aproape complet nou. Dar am zis, hai să-o fac și pe asta. Să vedem ce-o ieși. Dacă nu ar fi fost cazarea plătită deja, clar n-aș fi plecat. Dar iată că așa s-au aliniat lucrurile.
Am plecat marți dimineață din București, nu foarte devreme, căci drumul nu era chiar extrem de lung, iar până la destinație voiam să mă opresc doar la Peștera Devetashka și undeva să mănânc. Am oprit la benzinăria Petrom de dinainte de vamă ca să alimentez full și apoi am plătit și am trecut podul. La finalul podului m-am oprit în coloană, în spatele unor tiruri. Câteva mașini care au venit apoi din spate am văzut că le-au depășit, dar este destul de periculos (pe lângă ilegal), pentru că nu vezi din timp dacă vine cineva din sens opus. Una dintre mașinile care au depășit a trebuit apoi să dea cu spatele câteva zeci de metri bune pentru că s-a întâlnit cu altă mașină.
Cum a fost la vama cu Bulgaria în era covid
La vamă totul a fost extrem de simplu, ca și cum n-ar fi fost nicio pandemie, pentru că Bulgaria permite românilor să intre la ei în țară fără nimic altceva în afară de buletin. Adică la fel ca și până să știm ce este aceea covid-19.
Odată ce-am intrat în Bulgaria, tot ce-am avut de făcut a fost să respect limitele de viteză cu sfințenie (chiar este poliție din loc în loc și nu aveam chef de amenzi și discuții prin semne) și să mă bucur de frumusețea țării, mai ales în zona cu tunelurile prin munți și sumedenia de peisaje pline de verde și dealuri împădurite, pe alocuri destul de similare cu cele de la noi. Rustic, rural, minunat.
După ce m-am abătut însă de la drumul principal și am intrat prin sate ca să mă duc spre Devetashka, m-a întâmpinat ceea ce avea să fie una dintre temele recurente ale acestei vacanțe: pustietatea.
Ia oamenii de unde nu-s
E drept că era timpul săptămânii, dar satele erau goale. Pe străzi nu era nimeni. Nu știu dacă ori îmi sărea mie în ochi treaba asta pentru că eram singură și eram mult mai atentă, sau așa e și la noi. Eu nu prea îmi amintesc să fi văzut așa pustietate la noi.
M-am lovit de această pustietate apoi pe întreaga durată a vacanței. La parcul de bungalouri, când am ajuns, am găsit o singură mașină de turiști în parcare. Din 40 câte erau în total, una singură era ocupată. A fost șocant pentru mine. Iar turiștii respectivi au plecat a doua zi. Următoarele 2 nopți cred că am fost singurul turist din întreg parcul. Trebuie să recunosc că a fost destul de bizar.
Nu pot să spun că mi-era teamă neapărat, dar, mai ales seara, după ce se întuneca, începeam să am un sentiment cam inconfortabil. E drept că, eu stând la bloc toată viața, nu sunt obișnuită să stau la nivelul solului, cu atât mai mult într-o casă fără gard.
Aveam uneori senzația că poate oricine să vină la ușă sau să se uite la mine pe geam, chiar și după ce trăgeam draperiile :))))) A fost un pic straniu, dar după primele 3 nopți am început să mă obișnuiesc.
Noroc chior cu vremea
Când am plecat, prognoza arăta ploi în fiecare zi. Exact vremea din România, care, am aflat ulterior, s-a confruntat cu un ciclon. Ciclon care a acoperit și Bulgaria, că doar nu e așa departe.
Dar, nu știu cum se face, am avut un noroc fantastic. Mă uitam pe prognoză și zicea că ploua, dar eu mă uitam pe geam și nu era nici urmă de stropi. Ba adesea era chiar soare. A fost foarte ciudat, dar, de unde ziceau ăștia că o să plouă la greu, în realitate au fost doar câțiva stropi ici colo.
Nu zic cât m-am putut stresa cu vremea și cum mă uitam pe prognoză de 15 ori pe zi, pentru că-mi era teamă că nu o să pot face traseul de la cele 7 lacuri Rila pe care îl aveam planificat și care era unul dintre motivele principale pentru care bătusem atâta drum.
Părea că nu o să fie nici vorbă de o fereastră suficientă cât să pot face traseul. Pentru cel mediu/lung aș fi avut nevoie de cel puțin 6 ore, și asta așa… pe grabă. Dar se anunțau ploi și descărcări electrice în fiecare zi. Iar traseul se desfășoară la peste 2000 de metri, adică exact locul în care NU vreau să mă mai aflu vreodată în viața asta când fulgeră.
Am stat cu inima ghem până am ajuns acolo, în sfârșit, în ziua de vineri, unde am avut o bucurie de nedescris.
În rest, în fiecare dimineață vremea a fost suficient de ok cât să-mi permită să fac câte o drumeție sau o plimbare scurtă, iar după amiaza stăteam în bungalou și mă odihneam. Ba chiar mi-am luat cu mine și chitara și am cântat un pic. Mă rog, dacă se poate numi cântat ce fac eu acolo (chiar nu :)))) M-am întors astfel cu tolba plină, și de amintiri frumoase, și de odihnă, și de poze, și am văzut o mulțime de locuri minunate care chiar m-au dat pe spate.
Abia acolo am realizat cât de mult îmi lipsise călătoritul și să văd locuri noi pentru mine, orașe, clădiri, monumente. Am călătorit în 2020 prin țară, am fost pe munți fără probleme, nu am dus lipsă, dar mi-am amintit că din când în când vreau să văd și altceva. Am nevoie de diversitate turistică. Cred că anul trecut, cu pandemie, nici nu am îndrăznit să mai visez la călătorii în afara țării și cât mai diverse turistic, și de aceea aproape uitasem cât de mult îmi place să fac asta. Mai ales că în anii de dinainte de pandemie, 2018 și 2019, am călătorit destul de mult în afara țării, și nici înainte de asta nu mă pot plânge. Din 2008 încoace am tot fost plecată, cel puțin de 2-3 ori pe an.
Cum mi s-a părut Bulgaria
Aceasta a fost prima dată când am stat în Bulgaria mai mult de 2-3 zile, cât să-mi fac o părere un pic mai amplă. Prima dată am stat doar 2 nopți și am urcat pe Musala, în 2011, iar a două oară am stat tot 2 nopți, când am fost cu cortul la mare, în 2016.
Per total, din câte am putut vedea mergând acum cu mașina în jur de 1000 de km pe drumurile lor, Bulgaria mi s-a părut un pic greu de descifrat. Adică, pe alocuri, se vede că sunt mai avansați decât noi și cu infrastructură mai bună (unde vezi tu autostrăzi cu tuneluri prin munți în România?), dar în mare cred că o duc mai rău decât noi și sărăcia e la cote mai mari.
Drumurile care nu sunt principale sunt în general destul de proaste, deteriorate și/sau cu gropi, uneori cratere imense (măcar se pot încăleca sau ocoli). Apoi, am fost șocată să văd căruțe la intrarea în orășele precum Lovech și Samokov, care nu sunt tocmai sate.
Personalul restaurantelor nu prea știe limba engleză, și aici mă refer la zonele turistice, nu vorbesc de locuri izolate. Dar a fost ok peste tot. Mai nimeream din loc în loc câte un angajat care să știe relativ bine sau, în orice caz, suficient cât să înțeleagă ce vrei. Unii se vedea că erau un pic speriați când vedeau că nu vorbesc bulgară, și se duceau repede să cheme un coleg care știa cât de cât engleză. Dar, pe plus, peste tot pe unde am mâncat am primit meniuri în limba engleză și majoritatea aveau poze, astfel că era foarte ușor să comand. Unde mai pui că în Veliko Tarnovo am primit meniu care era și în română. Talk about mură-n gură :)))
O altă chestie pe care am observat-o și m-a întristat a fost că au foarte multe animale pe stradă. E plin de pisici peste tot, iar în unele locuri am văzut și câini. În Lovech dormeau câinii străzii pe spațiile verzi din centru :))) Evident că eu săream în sus când vedeam câte o pisică sau un câine, că îmi plac de mor, dar mi-era super milă de ele că sunt ale nimănui. Unele pisici arătau bine, altele… nu prea.
Per total, cât am fost acolo nu prea am simțit că e mare diferență față de România. De regulă, când merg în afară în vacanță, merg în țări mult mai civilizate decât a noastră și chiar simt că sunt în vacanță. Totul e minunat. Aici a lipsit acest element.
Ce mi-a plăcut, în schimb, foarte mult, și lucrul pe care îi invidiez pe sofieni, este muntele de peste 2000 de metri la baza căruia se află capitala Bulgariei, Sofia. Cum o fi să ai ditamai muntele în spatele casei… nu știu. Sigur, avem și noi Postăvaru lângă Brașov, dar e mai mic și nu e chiar tot aia, plus că nu este capitală. Mi se pare super fain să poți face drumeție și schi așa aproape de casă. București – Sofia 0-1.
Recomand celor ce vor să viziteze Bulgaria să se familiarizeze un pic în prealabil cu alfabetul chirilic. Nu trebuie să-l știi pe de rost, dar măcar să ai așa o vagă idee, căci ajută mult. Uneori se întâmplă ca indicatoarele turistice (spre o cascadă sau ceva similar) să fie scrie doar în bulgară. Și atunci e bine să știi ca idee că B-ul chirilic se citește V (de exemplu cascadă = vodopad), C se citește S, P se pronunță R, și așa mai departe. Altfel o să simți că ești în China și nu pricepi nimic, ceea ce dă un sentiment inconfortabil.
E periculos să mergi singur(ă) în Bulgaria?
Eu aș spune că în mare nu este. Deși de câteva ori am nimerit în locuri pustii și mi-a fost puțin teamă (detalii în jurnalele separate :) nu am pățit nimic și nu am avut nicio problemă cu nimeni. E drept că ce a fost valabil pentru mine nu înseamnă că va fi valabil mereu, dar, cu atenție, nu mi se pare periculos. Cu oamenii am interacționat destul de puțin, pentru că nu prea se vorbește engleza acolo, dar, atât cât am interacționat, toată lumea a fost foarte drăguță și amabilă și s-au purtat foarte frumos cu mine. Ajută să zâmbești tuturor, e drept :) Nu într-un mod creepy, evident :))))
Mai jos poți vedea ce am făcut în fiecare zi, cu mai multe detalii în jurnalele separate.
CAZARE
În primele 5 nopți am stat la Jagoda & Malina, un parc de bungalouri la care îmi rămăsese inima din 2011. Fiecare bungalou este de sine stătător, are propria baie și chicinetă în interior. Bungalourile sunt de mai multe feluri (2 sau 3 parcă). Cel în care am stat eu este cel standard (cel mai ieftin) și are:
– o încăpere mare (principală) în care se află un pat dublu și 2 fotolii cu o măsuță, dulap și comodă
– o chicinetă cu plită, chiuvetă și mini frigider în dreapta, cum intri
– o baie cu ușă în care intri din încăperea mare
– o cameră cu 2 paturi suprapuse (pentru copii în principiu) în care se intră din camera principală și care nu are ușă, ci doar o draperie în tocul intrării
Ce mi-a plăcut mie din prima este că bungalourile sunt practic într-o pădure. Sigur, există și mult spațiu liber între ele, dar în unele locuri (cum era cel în care era bungaloul meu) sunt mulți brazi și molizi foarte înalți destul de aproape de bungalouri. În plus, bungalourile au și prispă cu o băncuță și măsuță, astfel că poți sta afară la aer și te poți bucura de natură și de liniște cât vrei tu.
Eu de cum am ajuns am fost în extaz. Deși mai fusesem acolo, primul impact este unul foarte puternic. Săream în surse de bucurie și nu-mi venea a crede cât de liniște era și ce aer curat respiram. Din prima te lovește mirosul de conifere. Este un loc pur și simplu fantastic!
Față de prima dată, când am stat doar o noapte și am fost pe modul „totul este extraordinar”, acum am observat și mici lucruri de îmbunătățit, mai ales că au trecut 10 ani de atunci.
Decorul pare un pic vechiuț, cearșaful era prea mic (norocul meu că am dormit singură, că altfel nu știu ce mă făceam), așternuturile erau destul de basic, carpetele aveau câteva pete pe ici colo, la baie era un pic aiurea că nu e cabină de duș și se face apă peste tot, apoi pe ici colo sunt crăpături și mai intră ceva insecte de-afară (furnicile sunt la ordinea zilei).
Nu zic ce m-am speriat când mi-am luat niște pantaloni de pe fotoliu și i-am pus pe pat, iar când i-am ridicat să-i pun pe mine, pe pat era un păianjen. Mi-a sărit inima-n gât. Că m-am gândit că sigur fusese pe sau chiar ÎN pantaloni, și m-aș fi putut trezi cu el pe mine. Aaaaaaaaa!!!!
Orice, dar nu păianjeni, vă rog frumos. Apoi în altă zi am văzut un păianjen mult mai mare că a dispărut într-o crăpătură la baie. Brrrr! Bine că a plecat și nu a venit, dar totuși…
Bănuiesc că e ceva relativ normal pentru o cabană din lemn.
Apoi m-a deranjat un pic că, după 4 nopți cât am stat acolo, n-a venit nimeni să facă curat în cabană sau să schimbe așternuturile/prosoapele, deși complexul are 3 stele. În schimb, după a doua zi, parcă, m-am trezit pe verandă cu 2 pachete de șervețele de baie (erau hârtie igienică). Iar după a treia zi cu o sacoșă Ikea în care erau prosoape (probabil curate). N-am înțeles dacă ar fi trebuit să mi se schimb eu singură :)))) sau cineva avusese intenția să le schimbe dar le-a uitat acolo. Cert e că nu am aflat până la final, că nici n-au dispărut apoi. A fost amuzant (și nu prea :))))
Dar toate aceste mici chestii cam pălesc atunci când ieși afară și te bucuri de experiența unei cabane în mijlocul naturii. M-am plimbat un pic prin complex și am făcut poze și la alte bungalouri, însă nu ai cum să-ți dai seama de ce este acolo decât mergând. Recomand oricui să încerce măcar 2 zile. Cred că așa e ideal.
Din ce am observat eu, celor ce vor să vină în timpul săptămânii, mai ales în iunie, le recomand să nu rezerve online, pentru că sigur vor găsi loc. A fost gol până în weekend. Bine, poate nu e așa în iulie și august sau iarna, dar în rest e pustiu.
Ce mi-a plăcut mult a fost că există și un restaurant propriu, chiar lângă recepție. Mâncarea a fost foarte bună și accesibilă. Doar chelnerițele păreau un pic că-și urăsc viața, dar în rest toate bune :))))
E foarte convenabil acest lucru, pentru că altfel ar trebui să te urci în mașină și să mergi în Borovets. Nu e departe, dar nici aproape cât să mergi pe jos pe șosea… Iar în Borovets era pustiu, deci ăsta chiar a fost un mare plus al cazării.
Prețul plătit de mine a fost 447 leva (1166 lei) / 5 nopți, adică aprox. 89 leva (233 lei) / noapte. De reținut este că bungaloul este ideal pentru o familie cu 2 copii.
În Veliko Tarnovo am stat doar o noapte și am ales un apartament aflat în zona veche a orașului, ca să fiu aproape de obiectivele turistice pe care voiam să le văd. A fost o cazare ok, motivul principal fiind că avea parcare privată, ceea ce este o raritate în Veliko Tarnovo, însă un avantaj enorm, pentru că nu prea ai unde să parchezi altfel. Se numește Studio Stonel și m-a costat 60 leva (150 lei) pentru o noapte. Capacitatea este de 2-3 persoane (pat mare dublu plus canapea mică extensibilă) și dispune de o bucătărie măricică.
MÂNCARE
După o primă experiență ușor traumatizantă cu mâncarea în Bulgaria (nici acum nu știu ce carne a fost cea mâncată în 2011 la Cabana Musala) și o a doua experiență neimpresionantă la mare, acum am fost peste măsură de fericită cu ce am mâncat.
Peste tot pe unde am fost (Lovech, Borovets, Panichishte, Veliko Tarnovo) am nimerit mâncare foarte bună și gustoasă. Mă ridicam de la masă și plecam rostogolindu-mă. În plus, m-am răsfățat cu desert aproape de fiecare dată, că tare mi se luase de mâncarea cea de toate zilele de-acasă, ca să nu mai zic de tot anul 2020 în care am gătit non stop.
De reținut este că porțiile sunt foarte mari de regulă. De exemplu, atunci când comandam garnitură de cartofi, îmi aduceau o farfurie plină, cu vârf, separată. Apăi cine să mănânce atâta???
Pe lângă clasicele mâncăruri, cel mai mult mi-a plăcut că aproape peste tot găseam pită cu usturoi (foccacia) și lava cake (cu înghețată). Și acum salivez numai cât mă gândesc la ce-am mâncat acolo :)))))
Cel puțin de data asta, pentru mine Bulgaria a fost raiul mâncării. În unele din jurnalele separate (le găsești mai sus) am menționat exact unde și ce-am mâncat, și cât a costat (acolo unde am făcut poze, că nu am făcut mereu).
Costul total pentru mâncare a fost în jur de 400 lei – restaurante și 70 de lei – supermarket. De notat că micul dejun nu intră în suma totală de 470 de lei, pentru că mi l-am adus eu de acasă.
TAXE DRUM BULGARIA
Pentru Bulgaria mi-am cumpărat ca de obicei online vigneta, cu o zi înainte. Se poate cumpăra pe o săptămână sau pe o lună.
Pentru o săptămână a costat 62 de lei.
La acest cost se adaugă doar taxele podului peste Dunăre Giurgiu – Ruse. La plecare a costat 15 lei, la întors 4 leva. Atenție că la întors nu se poate plăti în lei, ci doar în leva sau euro.
DIVERSE
Notez aici alte tarife pe care le-am plătit la obiective turistice sau activități:
Peștera Devetaska: 3 leva
Parcare Lovech: 1 leva / oră
Tsarska Bistrita: 5 leva
Telescaun 7 Rila Lakes: 20 leva (dus-întors)
Cetatea Tsarevets, Veliko Tarnovo: 10 leva
Lift în turnul cetății: 2 leva
În plus față de acestea, mi-am făcut în prealabil o asigurare medicală de călătorie care să includă și sporturi de agrement. A costat 67 de lei (1 săptămână – Gothaer).
De reținut este faptul că în Bulgaria este bine să ai mereu niște cash la tine. Adesea nu se poate plăti cu cardul (inclusiv la unele restaurante și obiective turistice). Eu am putut plăti cu cardul cam peste tot, însă știam că prima mea oprire avea să fie la Peștera Devetashka, unde puteam băga mâna în foc că nu aveam cum să plătesc cu cardul. Așa că imediat după vamă am oprit la ghereta de schimb valutar. Nu cred că e bun cursul valutar acolo, dar am schimbat doar 100 de lei, ca să am niște mărunt. Și ulterior am mai scos bani de la un bancomat. În foarte puține locuri am mai avut nevoie de cash ulterior, dar bacșișul de la restaurante în mod clar trebuia lăsat cash (nu sunt așa avansați ca în țările în care poți lăsa bacșiș când plătești cu cardul).
REZUMAT COSTURI
TOTAL – 2500 lei
Cazare 6 nopți – 1320 lei
Mâncare 7 zile – 470 lei
Benzină – 450 lei
Taxe drum, parcări – 90 lei
Vizite – 100 lei
Asigurare medicală – 67 lei
De reținut este că totalul este destul de mare pentru o singură persoană pentru că eu am avut rezervată cazare pentru doi oameni. Dacă am fi mers doi, costurile de cazare și benzină s-ar fi împărțit la doi, și atunci totalul ar fi fost aproximativ 3140 lei / 2 persoane sau 1570 lei / persoană.
Draga Alexandra,am citit cu mare placere.Eu cunosc Bulgaria numai de la mare.Am fost in 2010 o saptamina.Dar ce ai vazut tu este fantastic asa ceva imi place.Felicitari pentru poze.
Eu plec in Korsika in22 August n-am fost niciodata. Te pup Corina
Mulțumesc mult de tot! :)
Vacanță frumoasă în Corsica, o să vă placă foarte mult! Nici eu nu am fost încă.
Mulțumim ca ne împărtășești toate momentele petrecute în aceasta vacanta cu o destinație minunată! De fotografii, nu mai spun ca sunt superbe! La cât mai multe călătorii!
Mulțumesc tare mult, Diana! :)
La cât mai multe călătorii și ție! Cu multă natură! :)
Salut. Am locuit 3 ani jumate in Sofia. Am calatorit destul de mult in Bulgaria, in unele locuri in care ai fost si tu sau in altele in care nu ai fost. Pentru mine, Bulgaria e o tara frumoasa si locurile turistice, de regula nu sunt atat de aglomerate cum sunt in Romania. Vazand pozele tale mi s-a facut putin dor de Bulgaria. Ce sa mai zic sotia ma tot pistoneaza ca ii e dor de Bulgaria si ar vrea sa mergem din nou in concediu acolo. Ramane de vazut. Pozele sunt minunate. Calatorii frumoase iti doresc.
Mersi mult, Ioan! :) Mă bucur dacă ți-au plăcut pozele!
Mergeți! :) Avem avantaj că se călătorește și acum la fel ca înainte, fără măsuri speciale covid.
P. S. Nu pita cu usturoi, nu foccacia. Parlenka ;)
Daaa, mersi mult :) Parlenka se cheamă, dar nu peste tot.
Parlenka are de regulă brânză pe deasupra, din câte am înțeles. Ce am mâncat eu se numea pită (varianta în bulgară) și era simplă, fără brânză.
Пърленки с чесън
Parlenka e cu orice. O reteta simpla pentru parlenka cu usturoi ;) :
https://recepti.gotvach.bg/r-6082-%D0%9F%D1%8A%D1%80%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%BA%D0%B8_%D1%81_%D1%87%D0%B5%D1%81%D1%8A%D0%BD
Aha, ok, am înțeles! Mersi frumos!
Bun! Mie îmi place simplă cu muuult usturoi :D :D
Buna Alexandra. Mununat traseu prin Bulgaria si felicitari ca ai reusit sa faci atatea singura. Multumim pentru descrierea tuturor obiectivelor. Cea cu cele 7 lacuri m-a lasat cu ochii lipiti de ecran uitandu-ma la minunatele poze cu branduse si lacuri.
Bulgaria e fascinanta si putini merg sa o viziteze fiind la o aruncatura de bat de Romania.
Am facut o mica excursie la vecinii nostri in perioada 19-21 iunie (chiar cu ciclonul) dar cum am trecut de Ruse se insenina (a fost mai mult in partea de sud-est, zona noastra a litoralului).
Am vizitat si le recomandam tuturor:
1. Pestera Orlova Chuka – este in apropiere de Ruse si este a treia ca marime din tara, nu are stalactite si stalacmite asa multe dar are niste formatiuni fabuloase facute de apa (ghidul pesterii vorbeste si in engleza la cerere, noi am fost un grup de 5 persoane si mai erau 3 persoane bulgare si a decis sa vorbeasca in engleza. Ne-a explicat 45 de minute povestea acestei pesteri.
2. Casdadele Krushuna – este un ansamblu de cascade foarte curate iar una din ele este are la baza travertin si acoperita cu muschi la fel ca cascada noastra Bigar. Sunt 2 trasee marcate cu culori diferite. Merita facute ambele ca nu dureaza mult iar nivelul de dificultate este foarte mic (erau familii cu copii micuti de 3-4 ani). Dureaza o ora ambele trasee.
3. Pestera Devetaska
4. Orasul Lovech – Cetate – Podul acoperit
A doua zi am plecat spre pestera Saeva Dupka care este plina de stalactite si stalacmite, coloane si alte formatiuni care iti taie respiratia. Aici am prins un grup de turisti de 2 autocare si a fost foarte aglomerat. Ghidul a vorbit numai in bulgara dar noi ne-am bucurat foarte mult de pestera si nu de ce zicea domnul ghid.
A treia zi am petrecut-o pe traseul de langa orasul Lukovit – Panega eco trail cu un traseul destul de usor care trece suspendat pe langa o stanca imensa. Aici nu am putut sa inaintam foarte mult ca era tot un noroi fiind ploi abundente inainte cu cateva zile iar raul Zlatna iesise din matca. Ne-am bucurat de privelisti, de racoare si de multe libelule. Se pot inchiria hidrobiciclete sau se pot face plimbari cu barcuta. E amenajat de unde se porneste traseul.
Ne-am urcat in masini si am plecat spre pestera Prohodna sau Ochii lui Dumnezeu. Este o pestera cu pereti inalti ca la Devetaska dar era ceva mai multa lume (la Devetashka era pustiu-doar noi). Aici se faceau escaladari, rapel si sarituri cu coarda elastica. Am traversat pestera si am urmat traseul pana am ajuns la un punct de belvedere si o cabana mare. Este o bucla care duce inapoi la parcarea de la pestera Prohodna.
Bulgaria are ce sa ne arate iar unele obiective te lasa cu gura cascata. Nu am vazut la noi ceva asemanator cu ce au ei. Drumurile sunt bune si nu sunt asa aglomerate (aici fiind vorba de weekend) iar peisajele sunt superbe.
Ce fain! Mulțumesc mult pentru completări, Cristina! Cu siguranță recomandările tale vor ajuta pe cei ce vor ajunge aici în căutare de idei pentru Bulgaria, dar și pe mine pentru viitoarele vizite! :)
Abia aștept! :)
Woooow! E fantastic ce ai facut! Fara carnet si fara tata nu cred ca reusesc in viata asta sa fac ce ai facut tu….parca am fost acolo, asa am citit, ai scris minunat (cum scrii tu de obicei ?
Succes si multe experiente frumoase in continuare! Mereu citesc cu placere articolele tale!
Ești o scumpă, Simona! Ca de obicei :)
Îți mulțumesc din suflet!
Îți doresc și eu să ajungi peste tot pe unde îți doresti!
Ce dar ai de a ne purta cu tine ?
Te îmbrățișez cu mare drag, Gela! :)
Mă bucur enorm!