Bloguldecalatorii.ro este un proiect gratuit menit să ajute oamenii să redescopere bucuria naturii și să-i învețe pe toți cei ce vor să meargă pe munte să aibă drumeții mai sigure și mai frumoase. În completarea site-ului, care cuprinde jurnale cu descrieri de trasee și articole educative, proiectul include și o carte electronică pentru drumeți începători, care are rolul de a-i învăța rapid tot ce au nevoie pentru a începe acest hobby.
Încă de la început, Bloguldecalatorii.ro și-a propus să fie un proiect de informare, educare și inspirație, astfel încât oricine dorește să facă un traseu să poată pleca la drum cu încredere.
Din 2009, când a fost lansat, Bloguldecalatorii.ro s-a dovedit a fi una dintre cele mai bune surse de informare și inspirație pentru traseele montane din România, și nu numai.
DESPRE ALEXANDRA
Numele meu este Alexandra Pușcașu și am început să-mi documentez traseele montane și călătoriile pe acest blog în 2009.
Am pregătire de inginer constructor, dar pasiunile și înclinațiile mele m-au condus spre a avea o viață profesională în care am avut contact cu mai multe domenii: construcții, limbi străine, educație, retail online, IT, turism.
Iubesc munții și animalele, în principiu orice are legătură cu natura și care ne ajută să avem o viață mai naturală. Sunt o persoană minimalistă, apreciez simplitatea, libertatea și liniștea. Nu îmi pot imagina cum aș putea trăi fără muzică.
După 19 ani în care am crescut în orașul Galați, am locuit alți 19 în București, unde am învățat despre mine că locul meu este în natură. În prezent locuiesc la marginea unei păduri din Sibiu, unde m-am mutat în 2022.
ACEST BLOG ESTE PENTRU TINE
Trei lucruri m-au îndemnat să încep blogul: iubesc muntele, iubesc să merg în locuri noi și simt nevoia să împărtășesc ceva ce mă face fericită.
Așadar, din 2009 povestesc aici toate traseele și călătoriile pe care le fac, pentru ca oricine să poată face același lucru, să poată învăța despre munte și să simtă bucuria pe care am descoperit-o și eu.
Așa că, dacă vrei să mergi pe munte, indiferent că ești la început sau ai deja experiență și vrei să explorezi locuri noi, ai ajuns în locul potrivit. Aici vei găsi mereu inspirație pentru noi trasee, resurse utile care să te ajute să ai drumeții mai sigure și mai frumoase, și multe alte idei, atât pentru România, cât și peste granițe.
DACĂ NU AI EXPERIENȚĂ PE MUNTE
și vrei să începi să faci drumeții, aici vei găsi resurse utile care te vor ajuta să înțelegi foarte repede tot ce-ți este neclar acum, mai ales Ghidul complet al începătorului pe munte, pe care l-am scris special pentru cei aflați la început de drum. Vei găsi de asemenea și multe idei de trasee ușoare, selectate cu atenție, cu care să poți începe cu dreptul.
DACĂ EȘTI ÎN PRIMII ANI DE MERS PE MUNTE
și vrei să te documentezi despre traseele pe care vrei să le faci sau să găsești noi idei de drumeții, aici vei găsi mereu tot ce ai nevoie, în maximum 5 minute.
DACĂ AI EXPERIENȚĂ PE MUNTE ÎN ROMÂNIA
și vrei să explorezi și munți de peste granițe, aici vei găsi o mulțime de idei de trasee în majoritatea țărilor montane din Europa, și nu numai.
VALORI
Munte pentru toți, toți pentru munte
Protejarea naturii
Siguranță și reponsabilitate pe munte
Respect pentru ceilalți oameni aflați pe traseu
POVESTEA BLOGULUI
CUM CĂLĂTORESC
Unul dintre lucruri pe care le-am învățat de când am început să scriu despre călătoriile pe care le fac este că există o mulțime de moduri și stiluri diferite de a călători. Nu aș putea spune că am un singur mod sau un singur stil, dar sunt câteva lucruri care mă definesc și care îmi determină alegerile atunci când planific o călătorie nouă:
- Toate călătoriile și turele pe munte pe care le-am facut până acum au fost planificate de mine.
- Sunt o persoană introvertită, astfel că prefer să călătoresc doar în cuplu sau cu maximum 2-3 prieteni. Sunt foarte sociabilă și îmi place să cunosc oameni noi, dar grupurile mari mă epuizează emoțional.
- Din același motiv, nu îmi plac aglomerațiile, de aceea, după o perioadă în care am avut curiozitatea de a vizita și locuri / orașe mai populare, acum prefer să le evit. Acum încerc să călătoresc în perioadele mai puțin aglomerate, și caut să merg pe munte pe trasee mai puțin umblate.
- Nu călătoresc ca să bifez destinații și țări, ci pentru a vedea lumea, a învăța și a trăi experiențe.
- Nu merg pe munte ca să bifez vârfuri, ci să mă bucur de natură.
- Am o atracție mare pentru stilul medieval, așadar îmi place mult să văd orășele vechi, pline de străduțe înguste, pietonale și pietruite.
- În țară călătoresc în principal cu mașina, iar pentru călătoriile externe folosesc de regulă avion + mașină închiriată (uneori avion + tren/autocar).
- Din punct de vedere al cazării, am experimentat totul de la cort până la hotel (de la 1 la 5 stele), pensiune, hostel, couchsurfing, etc. Habar nu am cum e la all inclusive. Nu îmi plac hotelurile mari, opulente, ci mai degrabă prefer cazările micuțe, autentice.
- Pe munte am făcut și ture cu dormit la cort, la cabane, de la o noapte petrecută pe munte până la zece. În ultimii ani am făcut mai mult ture de o zi, însă îmi place mult să fiu cât mai mult pe munte și să mă bucur de apus și răsărit.
.
CE ÎMI DORESC
Îmi doresc pentru toată lumea ceea ce îmi doresc pentru mine:
- Îmi doresc să fim mai sănătoși și să avem grijă de corpul nostru, dar și de minte.
- Îmi doresc să nu mai simțim că nu avem timp, timp pentru acele lucruri pe care ne dorim atât de mult să le facem, doar pentru că avem de făcut atât de multe lucruri care, de fapt, nu ne plac.
- Îmi doresc să trăim mai mult pentru noi, și mai puțin pentru alții.
- Să lăsăm la o parte pe „trebuie”, „așa se face”, „ce o să zică lumea?”, „mi-e rușine”.
- Îmi doresc să avem vieți mai simple, cu mai puțină alergătură de colo colo, cu o casă și o minte mai puțin aglomerate.
- Să fim mai senini, mai împăcați, mai fericiți.
- Îmi doresc să avem mai mult curaj să facem ceea ce visăm.
- Să fim mereu curioși.
- Să cerem ajutor atunci când ne simțim copleșiți sau pur și simplu nu știm să facem ceva sau acel ceva e prea mult pentru noi.
- Să ȘTIM când ceva e prea mult pentru noi.
- Să nu ne mai munțumim cu relații, joburi, contexte „așa și-așa”. Dacă nu ne place unde suntem, ne putem muta. Nu suntem copaci.
- Îmi doresc să găsim soluții chiar și acolo unde pare că suntem blocați și e un dead end. Nu suntem niciodată cu mâinile legate decât, poate, la închisoare.
- Îmi doresc să realizăm că nu contează câte lucruri deținem, ce mașină conducem sau ce avem în casă, mai degrabă contează câtă fericire avem când suntem noi cu noi, câtă iubire și afecțiune oferim și avem în jur.
- Îmi doresc să ne placă ceea ce muncim, să fim un exemplu pentru copiii noștri, care să nu învețe că e ok să avem un job la care ne ducem cu silă toată viața, că trebuie, nu pentru că vrem.
- Să ne întrebăm mereu „de ce”. „De ce fac ceea ce fac?” „De ce TREBUIE să fac asta?”.
- Îmi doresc să învățăm să ne ascultăm corpul mai mult și să-i dăm mereu ce are nevoie.
- Să petrecem mai puțin timp cu ochii în ecrane și mai mult privind pe altcineva în ochi, admirând natura sau citind o carte.
- Îmi doresc să fim mai corecți, mai cinstiți, mai sinceri, mai modești, mai omenoși.
- Îmi doresc să avem mai multă grijă de planeta noastră.
- Îmi doresc să spunem mai des „te iubesc”, „te rog”, „mulțumesc”, „cu plăcere”.
- Îmi doresc să nu uităm să fim copii, să ne bucurăm mai des de lucrurile mici și simple.
- Să avem o viață mai liniștită.
Și eu cred că toate astea pot începe de la natură. De la o legătură mai profundă cu natura, de la ocrotirea și prețuirea ei.
Mulți ne petrecem 90% din zile și nopți între 4 pereți. Mulți locuim și lucrăm în cutiuțe de chibrituri în blocuri sau clădiri de birouri, deconectați de pământ. Avem nevoie de natură mai mult decât ne putem imagina.
Cred într-o viață naturală, una în care suntem conectați cu natura și explorăm lumea. Una în care avem grijă de planetă, de animale, și unii de alții. Și cred că natura, mai ales apropierea de ea cu respect și iubire, are darul de a ne face mai sănătoși, mai înțelepți și, în consecință, mai fericiți.
Look deep into nature and you will understand everything better.
– Albert Einstein
James Hillman spunea, “We can’t be separated from nature. Why we think that way is the interesting thing, not whether we are or are not” („Nu putem fi separați de natură. De ce credem asta este cu adevărat interesant, nu dacă suntem sau nu”). El a ales cuvântul diplomatic „interesant”. Eu aș zice că e ciudat și nerealist să ne gândim că am putea trăi fericiți fără natură.
I believe the best way to begin reconnecting humanity’s heart, mind, and soul to nature is for us to share our individual stories.
– J. Drew Lanham
Cred că inspirând și pe alții să meargă pe munte și să descopere locuri noi avem puterea să schimbăm vieți.
Bloguldecalatorii.ro s-a născut din experiența unui singur om care a descoperit puterea naturii de a ne transforma, și dorința de a împărtăși asta cu cât mai mulți oameni. Îmi doresc să multiplic această experiență în toată lumea, ajutând astfel la nașterea unei noi generații de oameni care apreciază natura la adevărata ei valoare, o iubesc și o protejează.
Nature is not just beautiful. Even in small doses, it changes the way we feel.