Ca şi anul trecut, astăzi v-am pregătit ceva special de ziua României, de ziua noastră, a Românilor. E o zi în care trebuie să ne amintim că e o onoare că suntem Români, o zi în care să ne amintim cât de frumoasă este ţara noastră. Aşa că, alături de colegii din blogosfera de călătorii, am hotărât să vă facem o surpriză, şi să facem fiecare un Top 10 cu cele mai frumoase locuri din România. M-am gândit şi m-am tot gândit ce să aleg să pun în acest top, dat fiindcă mi-am dat seama că am văzut mult prea multe locuri frumoase în România din care să pot alege doar 10, dar până la urmă am decis să aleg ce mă caracterizează pe mine cel mai bine, ce îmi place mie cel mai mult în ţara asta, şi anume frumuseţile naturale, lăsate de la Dumnezeu pe lumea asta, cu care România a fost înzestrată.
Vă prezint astfel topul meu cu cele mai frumoase 10 locuri din Carpaţi, cu rugămintea să mă iertaţi dacă nu am inclus în el şi alte locuri care poate vouă vă plac mai mult, nu de alta dar şi eu mai aveam încă vreo 237 pe listă, dar a trebuit să aleg doar 10. Desigur, ordinea lor în top este aleatorie, nu vrem să supărăm niciun lac şi nicio peşteră :) Toate sunt superbe şi nu există niciun loc 1 sau loc 10.
1. Piatra Secuiului
Piatra Secuiului se înalţă falnic deasupra satului Rimetea, poate cel mai frumos sat din România, după părerea mea. E locul unde se spune că soarele răsare de două ori, şi fiindcă mi-am promis solemn că mă voi întoarce aici, am de gând să şi urmăresc un răsărit dublu, de pe creasta Ardașcheiei, de vis-a-vis de Piatra Secuilor. Nu de alta dar apusul de pe Piatra Secuilor l-am urmărit deja :)
Piatra Secuiului văzută de jos, din satul Rimetea
Satul Rimetea văzut de sus, de pe Piatra Secuiului
2. Lacul Gâlcescu
Nu este un secret că îmi plac la nebunie lacurile glaciare, drept pentru care se vor mai găsi câteva în acest top, însă Lacul Gâlcescu (Călcescu din alte surse) are ceva special pentru mine. Şi se pare că nu e doar părerea mea, pentru că lacul a fost declarat monument al naturii şi rezervaţie naturală.
Mai multe detalii găsiţi aici: Lacul Gâlcescu, Munţii Parâng, judeţul Vâlcea
3. Crovurile din Mehedinţi
Dacă ar fi să mă iau după energia pozitivă cu care m-am întors de pe Valea Cernei, aş zice că e ceva supranatural în aceste crovuri :) Dar poate că doar experienţa deosebită de a descoperi aceste formaţiuni unice în România m-a făcut să mă bucur aşa de tare la văzul lor şi m-a ţinut zile bune de la întoarcere.
4. Lacul Călţun
Dacă vei pleca dimineaţă pe răcoare de la Bâlea Lac spre Vârful Negoiu, vei găsi în drumul tău o adevărată oază de linişte şi frumuseţe, Lacul Călţun. Privindu-l de pe Vârful Lăiţel, căldarea în care se află mi-a părut ca două palme împreunate care îl protejează. Pare ireal cum un lac poate fi agăţat acolo sus, dar cu atât mai mult ar trebui să avem grijă de aceste mici minuni…
5. Cheile Râmeţului
Să faci baie într-un râu de munte nu e chiar ca o baie în mare. Chiar şi vara, apa este foarte rece, dar pentru cine vrea să vadă Cheile Râmeţului dintr-un cap în celălalt, merită din plin sacrificiul. Uneori poţi avea norocul ca apa să fie mică, dar poţi avea şi “fericirea” să o găseşti cam până la brâu (eventual peste, dacă nu ai chiar fizic de baschetbalist) dar până la urmă, eu parcă n-aş fi dat experienţa trăită acolo pentru una în care nu m-aş fi bălăcit deloc :)
Mai multe detalii găsiţi aici: Cheile Râmeţului, Munţii Trascăului, judeţul Alba
6. Tăul Ţapului
Poate cel mai frumos şi deosebit lac din România sau chiar din toţi Carpaţii, Tăul Ţapului cu a lui insuliţă verde şi culoare nemaiîntâlnită a devenit rapid locul meu preferat din munţii noştri, poate chiar dinainte să îl văd. Cel mai bine se poate admira de pe traseul Porţile Închise, care formează ca un fel de balcon deasupra lui.
Mai multe detalii găsiţi aici: Tăul Ţapului şi Porţile Închise
7. Ţiglaile Mari
Specificul Munţilor Ciucaş este dat de formaţiunile care mai de care mai speciale: Goliat, Porumbelul, Babele la sfat sau Mâna Dracului sunt doar câteva dintre cele mai deosebite, a căror denumire exprimă exact felul în care arată. Mie din toate acestea mi-au plăcut însă cel mai mult Ţiglaile. Nu seamănă cu nimic ieşit din comun, însă după părerea mea reprezintă inima Ciucaşului.
Mai multe detalii găsiţi aici: Ţiglaile Mari, Munţii Ciucaş, judeţul Prahova
8. Lacul Ochiul Beiului şi Lacul Dracului
Două lacuri mai turcoaz ca acestea nu ştiu să fi văzut în România prin alte părţi. Cheile Nerei sunt, poate, cele mai sălbatice chei din România, iar cele două lacuri nu fac decât să întregească această “definiţie”. Nu vă speriaţi că unul face referire la necurat, vă spun sincer că apa este extrem de curată, dar e adevărat că nu i se vede fundul, fiind denumit şi “lacul fără fund”.
Lacul Dracului
Lacul Ochiul Beiului
Mai multe detalii găsiţi aici: Lacul Ochiul Beiului şi Lacul Dracului, Parcul Naţional Cheile Nerei – Beuşniţa, judeţul Caraş-Severin
9. Peştera Focul Viu
Numele poate duce uşor în eroare, dar Peştera Focul viu este de fapt a treia peşteră din ţară după mărimea gheţarului subteran. Nu fiţi păcăliţi nici de aparenţe, pentru că pozele sunt făcute de la distanţă. Blocul de gheaţă care se vede în peşteră este mai mare decât înălţimea unul adult. E doar una dintre minunile din universul carstic din Padiş, Munţii Apuseni.
Mai multe detalii găsiţi aici: Peştera Focul Viu, Parcul Natural Apuseni, Munţii Bihor, judeţul Bihor
10. Lacul Iezer
Topul nu se putea încheia mai frumos decât tot cu un lac glaciar, dar nu ORICE lac glaciar, ci lacul Iezer din Munţii Rodnei, care este poate cel mai special lac din România, căci atunci când îl priveşti de sus, poţi să juri că vezi harta României. Spuneţi voi dacă nu e aşa!
Mai multe detalii găsiţi aici: Lacul Iezer, Munţii Rodnei, judeţul Maramureş
Felicitari! Chiar daca top-ul tau contine doar destinatii montane (era de asteptat) ai reusit sa ne surprinzi cu destinatii fascinante. Unele dintre ele le-am vazut si eu, altele urmeaza sa le descoper. La Multi Ani Romania!
Mi-ai amintit de Parang de care ma leaga multe amintiri si mi-ai adus aminte ca nici acum n-am ajuns pe Valea Nerei ceea ce e de neiertat :) Frumos top mai ales ca ai ales atatea lacuri.
Eu zic ca TOCMAI pentru ca sunt montane am reusit sa va surprind :)
La multi ani si tie!
akafix, mersi frumos!!
Vreeeau si eu in Cheile Rametului! Si in crovuri! Vreau, vreau, vreau! :D
Doar atat??? :)
şi nici un orăşel cu oameni frumoşi şi străzi liniştite sau animate nu ţi-a furat măcar o bătaie de inimă? :)
Topul este exclusiv montan, deci nu aveam cum sa bag orase in el :)
Dar sigur ca am si orasele care imi plac foarte mult. De altfel am si zis la finalul articolului:
„mai aveam material pentru încă vreo 4 topuri. Poate cu alte ocazii vă voi spune şi alte topuri ale preferinţelor mele din România, cum ar fi top 10 oraşe din România, top 10 sate din România, top 10 vârfuri din Carpaţi, top 10 biserici deosebite, top 10 locuri accesibile oricărui român dar de care 95% din ei n-au auzit, top 10 locuri superbe de panoramă, etc, etc”
Lacul Iezer chiar are forma României! Ai văzut, Alexandra, că l-am menționat și noi și asta pentru că am campat o noapte în „zona Ungariei”.
Este un top foarte bun, am ajuns prin aproape toate destinațiile și suntem de acord cu ele, mai ales cu Focul Viu și lacurile Bucura și Călțun, de unde avem amintiri de neuitat!
Ultima fotografie de la pct.8 e super – bălăriile alea sunt integral sub apă?
Da, da, am vazut ca l-ati mentionat si voi! :) Si m-am bucurat!
Si noi ne-am stabilit baza intr-un camping din Borsa, unde am stat vreo 3 nopti parca.
Nu, nu sunt integral sub apa, poza e facuta cu un aparat care nu e subacvatic. E doar niste iarba care iese din apa :) E facut zoom si de aia nu se intelege exact cum vine, dar si mie imi place foarte mult :) Multumesc!
Offff…lipsesc Bucegii. Si Craii…. Dar Bucegii pe vaile nemarcate sunt COLOSALI, pentru mine sunt pe primul loc :D. Dar sunt atatea locuri in tara ca nu poti sa faci un top 10, cred ca trebuie un top 100 :D.
Noi in fiecare an terminam sezonul de ski la sfarsitul lui mai pe Valea Morarului, coboram de la Omu cu cei mai buni amici sau prieteni. Senzatia nu pot sa o descriu in cuvinte http://dumitrelmarius.blogspot.ro/2011/05/valea-morarului-21-mai.html
Stiiiu, stiu ca lipsesc multe dar chiar nu aveam cum sa restrang la un Top 10. Stii doar ca Bucegii sunt preferatii mei….
Uite, de la tine m-am inspirat eu când am mers înspre Piatra Secuiului. Așa că mulțumesc!
Acum am vazut, ai pus Ciucasul. Pai daca ai pus Ciucasul pe mine m-ai impacat, zau :D
Liliana, ma bucur mult! >:D<
Marius, ei, vezi? :) Am facut si eu o treaba :)
Imi place topul facut de tine. Contine destinatii variate, potrivite pentru orice categorie de drumet montan. Nu descurajeaza incepatorii, care aspira sa ajunga candva, la inaltimile lacului Caltun si ii mai coboara cu picioarele pe pamant si pe cei care, atrasi de mirajul varfurilor inalte si a „nemarcatelor”, au uitat de minunatele locuri subalpine, atat de accesibile.
…iar daca ar fi sa continui in nota tizului meu: daca ai pus Cheile Rametului, pe mine m-ai impacat.
Iti multumesc mult Marius! Adevarul e ca nici n-am observat ca am facut asta :) Dar e bine ca ai sesizat tu.
Drept dovada ca lumea asta a muntilor are de toate pentru toti, doar sa vrei sa le descoperi..
Nu se putea fara Cheile Rametului :)
Felicitări! Foarte frumoase pozele și descrierea.
Păcat că n-am văzut încă niciunul din aceste locuri…
Multumesc frumos!
Nu le-ai vazut, dar nu e inca timpul pierdut, nu? :)
Eu am fost anul trecut pe Pietrosu dar nu mi-am dat seama ca forma lacului Iezer e exact ca si Harta Romaniei ; foarte tare :) !
:) N-ai poze?
…de pe Pietrosu ? Ba da, chiar cu lacul am pe fcb una foarte frumoasa ; si acum cand m-am uitat mi am dat seama :D !!!
:)) Mai bine mai tarziu decat niciodata :)
Felicitări! pentru ce v-ați gândit să ne arătați în top10.Acest exemplu s-ar putea multiplica pen-
tru toate colțurile țării,dacă căutăm,de ori unde putem veni cu un To 10.Numai prin cunoaștere a ce se vede acum și a ști originile noastre adevă-
rate v-om învăța să apreciem ce spun străinii despre țara noastră ex. Papa Pavel-Ioan al II-
lea a zis „Țara voastră este o grădină a Domnul-
lui”.Unii așa ziși români o vorbesc numai de rău
și în schimb o jupoaie pe cât pot.
Ioan al ii-lea,țara voastră e o „Grădină a Domnu-
lui
Cand mi-e dor de munte, deschid albume, harti, bloguri. Trec aproape mereu si pe la tine, chiar daca nu las semne. Nu ma uit la ce ai facut ultima data ca poate ai facut un „sitibreic”. Eu sunt mai salbatic, nu vreau la mare, nu vreau la paris, nici in ruptul capului las vegas. Daca m-ar intreba un spiridus „Unde vrei sa fii acum in Las Vegas sau in circuri?” „IN CIRCURI” as raspunde. „Dar daca vrei sa ma duci in America du-ma in Alaska sau in Yosemite sau macar in undeva in statul Washinton, dar nu in DC”.
Vezi d-aia nu scriu prea des la tine, ca derapez si perorez.
Am sa fiu succint:
-Focul viu? De gustibus! In patru zile in
Padis (cu fetita mea 8 ani) nici nu l-am trecut pe lista. Prefer pestera Cetetile Ponorului, Cheile Galbene, Cetatile Radesei.
-Offf… lipsesc Bucegii… (vezi Dumitrel Marius), cei mai circulati munti de la noi in tara si detin acest titlu la toate categoriile si gusturile (e si aproape de Bucuresti):
a)eu ma plimb prin magazine si restaurante seara la club;
b)eu ma urc pe munte pana sus si acolo ma dau jos din masina si-mi aprind o tigara;
c)eu merg pe bulina galbena;
d)eu fac o tura in „Acele Morarului”;
e)eu ma dau pe „Fisura mult dorita”;
Eternii, vizitatii, prea populatii, murdaritii, plictisitorii, dar si fascinantii Bucegi.
Ei n-am fost chiar succint!
Pe urma Craiul, care cred ca cel putin in zona noastra este cel mai iubit. Oricine care chiar daca de obicei merge in Bucegi sau in Fagaras cand zici Crai tresar de un fior adanc.
Da, D.Marius topul ar trebui sa fie 100.
Dar serios nu crezi ca ar trebui sa-l extinzi la 20 macar. Si cand ajungi in Apuseni intra in Ponor(din Cetati P) si traverseaza-l. E mai maret si mai impresionat ca o catedrala gotica.
Si daca prin ceea ce reprezinti tu ca blog-ar reusesti sa te duca cei de la speo in Pestera Altarului, promite-ne ca vei face un articol prin care sa ne plimbi pe toti cititorii tai acolo.
Costin, mersi mult pentru mesaj! :)
Adevarul e ca imi mai place si mie sa vad un Paris sau o Londra, dar daca ma intrebi „Unde vrei sa fii acum, in Las Vegas sau in circuri?” tot „in circuri” as raspunde si eu :)
Cum ziceam si mai sus, Bucegii sunt preferatii mei, ar trebui sa fac un top 10 numai pentru ei :)
Cu voia ta am sa completez lista blogurilor de munte cu unul pentru parinti. Abia azi l-am deschis si este numai vina ta. Tu m-ai ispitit.
http://muntele-prin-ochii-unui-copil.blogspot.ro/
Sincer nu pot decat sa ma bucur ca sunt „vinovata” de asa ceva :) Imi pare tare bine ca a aparut un asa blog, multa multa bafta si spor la scris!
Minunat! În trei dintre cele 10 locuri am fost, în două mergem… imediat şi pentru restul facem planuri! În Munţii Trascăului mă gândesc de o vreme să mergem (nici nu e aşa departe de noi… :) )
Multa bafta Ionela! :)
Pentru Crovurile din Mehedinţi de unde se porneşte… din apropiere de Băile Heculane?
Da, uite aici detalii: http://www.bloguldecalatorii.ro/2011/07/valea-cernei-iii-cheile-tamnei-si.html
Frumos topul, dar cum sa uiti bucegii?
Creasta vaii Albe merita un loc printre primele 3, daca nu chiar locul 1.
Cand vezi de-acolo Maretul Caraiman si Impunatoarea Vale a Costilei, aproape ca uiti ca ai sub tine 450m de prapastie, perete vertical + inca vreo 200 la vreo 70 grade. Arunci o piatra, si adormi pana ce ajunge jos :).
Acum cateva zile, (uitasem de topul tau) intors din Valea lui Stan, am intrebat-o pe Diana: „Ce trasee ti-au placut cel mai mult? In ce ordine?” Evident ultimul facut a fost primul in lista, dar nu prospetimea este motivul, ci frmusetea si dificultatea. Oricum in tot topul ei dificultatea cantareste mult.
Nu mai sunt multe trasee in afara topului, dar si eu am cautat sa o duc in locuri spectaculoase. Apusenii per ansamblu sunt lideri. Anul asta urma sa mergem din nou. Coalitia mama fiica au batut dorinta mea de Creasta Fagarasului. Jobul ne-a stricat planul si le-am trimis la Bran :(
Iata topul!
http://muntele-prin-ochii-unui-copil.blogspot.ro/2013/08/top-10-trasee-montane-prin-ochii-unui.html?m=1
Eh, stiu Vasi, crede-ma ca eu iubesc Bucegii poate mai mult decat orice alti munti, dar a trebuit sa pun in acest top locuri cat de cat accesibile pentru orice turist, locuri la care poti ajunge cu usurinta doar pe 2 picioare :)
Fain topul vostru Costin! :)
Legat de toponimiile din topul tau pot sa-ti spun ca:
Este corect Tigai si nu Tiglai, Lacul Câlcescu si nu Gâlcescu.
Apropos unde ai vazut ca Lacul Câlcescu a fost declarat rezervatie naturala ? Cel putin eu nu stiu sa fie asa..
Succes!
Am mai avut discutii despre toponomiile acestea de-a lungul timpului.
Denumirea corecta este Ţiglai, nu Tigai. Ţiglaie = claie de fân (popular). În timp, litera l a fost parasita si s-a ajuns la Tigai,insa nu e corect.
De asemenea, Lacul Galcescu este varianta corecta, am discutat cu localnicii.
Faptul ca pe harti apar anumite denumiri, nu inseamna ca acelea sunt corecte. De-a lungul timpului ele au tot fost transmise/transcrise, si din simple greseli umane, s-au mancat anumite litere sau, pe cale verbala, au fost intelese gresit.
Informatii despre rezervatia naturala este intr-adevar una neverificata temeinic, insa am gasit-o aici, cred: http://www.ranca.org/atractii/lacul-galcescu/ si in inca vreo 2 surse.
Superb topul tau Alexandra, dar e greu sa alegi doar 10 locatii intr-o tara cu atat de multe obiective! Eu am preferat sa aleg 10 masive in articolul „Zece pentru Romania” (http://www.mecanturist.ro/2013/12/02/zece-pentru-romania/) – sper sa iti placa, am mentionat si numele tau pe acolo !
Super faina ideea cu 10 masive Eduard! :)
Si pozele foarte atent alese! felicitari!
Mersi frumos de mentionare!
Într-adevăr greu de ales 10 cele mai frumoase locuri din Carpați, la câte sunt…
O informație greșită mi-a sărit în ochi: crovurile din Munții Mehedinți sunt de fapt niște doline, uvale chiar, căci sunt dezvoltate pe calcar (nici vorbă de loess pe acolo). Denumirea lor vine din limba sârbă (sunt multe cuvinte împrumutate de la vecini în zonă), și înseamnă adâncitură, gaură. Am avut și eu nedumierirea asta multă vreme, cum de se numesc crovuri dacă sunt pe calcar, și nu pe loess, și mi-a elucidat-o o profesoară în facultate.
Numai bine!
Mersi frumos pentru explicatie Paul!
Adevarul e ca acum ca ma gandesc mai bine, pare foarte logic, nici nu cred ca ar avea ce cauta loess la altitudinea aia.
Explicatia o luasem din dex, dar degeaba daca nu se aplica fix in cazul asta :)
Superb topul!
Calcescu, Caltun, Iezer Rodnei sunt si intre favoritele mele. La lacuri glaciare insa no. 1 este dupa mine Galesu. Evident ca avem atatea locuri wonder-wonder-very-wonderful ca e o mare provocare sa faci un top. Felicitari pentru blog. E cel mai tare pe care-l stiu. De multe ori ma informez de aici. Numai bine! ⛰
Mulțumesc foarte mult, Dan! :)
Așa este, Galeșu este un lac superb, și da, este greu de făcut doar un top 10 cu toate minunățiile de la noi din țară :)
Cât mai multe zile frumoase pe munte îți doresc!
Eu fara sa stau pe ganduri: Valea Malinului si Valea Gaura din Bucegi. Dupa….Creasta Craiului :). Dar, sunt alegeri subiective, nu? :D
Of course :)
Sunt prea multe să încapă într-un top 10 :)