România: M. Bucegi: Șaua Bătrâna & Șaua Strunga (mai 2016) – 1/2

Weekendurile cu șanse mari la titlul „cel mai frumos weekend din ultimii 376.435 ani” au curs unul după altul vara aceasta, așa că după Bușteni și Baiului am făcut un salt pe partea cealaltă și au urmat Moeciu și Bucegii.

Pentru sâmbătă am ales o tură de o zi prin locuri prin care mai fusesem, dar trasee pe care nu le parcursesem decât în sens opus, și nu în luna mai, așa că noutăți mi-am imaginat că o să fie din belșug. Iar pe duminică, în loc de tură am preferam o zi de lenevit, unde altundeva decât în hamac, pentru care am urcat pe dealul secret descoperit în 2013, deși nu îmi aminteam dacă e loc de pus hamacul acolo, dar am mers la risc. Ce a ieșit… povestim un pic mai jos :)

Până atunci, să le luăm pe rând. Am pornit spre munte de vineri seară, ca să fie relaxarea maximă :) Până să ajungem la cazare, am făcut 2 opriri de maximă urgență, nu de alta dar lanul de maci de pe Valea Prahovei și un apus fenomenal cu oițe ne-au obligat forțat să tragem pe dreapta NEAPĂRAT. Poze peste poze, sesiune foto de la rădăcina macului, maximă chinuială de talent cu încadrarea oilor… din astea :D

dsc05645 dsc_6908 dsc05654 dsc05666 dsc05682dsc05699 dsc05717

Iar după ce pofta ne-a fost astâmpărată, ne-am băgat înapoi în mașinuță și am pornit mai departe. Am ajuns pe întuneric la pensiune (care btw era într-un loc mult prea frumos, liniștit și verde (fix pe gustul meu), am observat a doua zi pe lumină), ne-am pregătit cât de cât rucsacii pentru a doua zi, și somn.

Sâmbătă, 28 mai 2016

 Moeciu de sus (bariera) – Poiana Guțanu – Șaua Bătrâna: 4 h

Am pornit pe traseu destul de devreme (mă rog, sort of, nu simțeam că m-ar grăbi ceva…) și chiar de la început am avut un prim moment wow. Lumina și temperatura, aceste 2 elemente „vinovate” de unele dintre cele mai spectaculoase fenomene naturale, s-au gândit să facă un mic joc pentru trecători, și ne-au oferit niște aburi dansatori care făceau să pară că însuși copacii fumegau. A fost un start fenomenal, în pădure, chiar la 2 pași jumătate de barieră. Ca să ne amintim un pic că muntele nu ne dă pe spate numai când e vorba de creste înalte și pereți verticali.

dsc_6940 dsc_6944

Am hotărât să parcurgem circuitul propus în sensul acelor de ceasornic, adică urcare prin Poiana Guțanu spre Șaua Bătrâna, apoi pe platou spre Șaua Strunga, și în final coborâre pe Valea Bângăleasa înapoi la barieră unde lăsasem mașina.

Până în Poiana Guțanu traseul ne-a condus spre locuri verzi cu vedere spre Iezer Păpușa, care mai păstrau încă un pic de zăpadă la altitudine și mai târziu spre Crai (dacă nu uitai să întorci capul).

dsc05774dsc_6985dsc05831

Apoi a urmat urcarea „stâncoasă” și ușor abruptă până în Șaua Bătrâna, și uite așa, pas după pas, poză după poză, am ajuns într-un final la refugiu, unde am întâlnit un grup destul de mare de drumeți care se bucurau la rândul lor de munte.

dsc_6999

O parte din aceste locuri, inclusiv Șaua Strunga la care aveam să ajungem mai târziu, le văzusem atât în 2012 cât și cu aproape un an înainte, dar porțiunea de traseu în Poiana Guțanu și Șaua Bătrâna nu o mai parcursesem niciodată în urcare, ci doar în coborâre.

Spre Omu dacă te uitai, deja era cu totul altă lume. Numai zăpadă, alb totul, deși la noi era iarba complet descoperită, și nu ne despărțeau decât vreo 350 de metri diferență de nivel. Uneori, chiar de par puțini, metrii ăștia chiar fac diferența. A nu uita că în luna mai (mai ales spre final) în unele zone se pot face ture de vară, pe trasee complet lipsite de zăpadă, în timp ce în alte zone, turele au mai degrabă caracter de iarnă.

dsc05841

 Șaua Bătrâna – Șaua Strunga: 2h:30

După o pauză foarte frumoasă și măricică pe Vf. Bătrâna, am pornit mai departe spre Șaua Strunga, pe platoul care oferă posibilitatea unei plimbări destul de neobositoare. Vag îmi amintesc, dar cred că a fost o coborâre, apoi o porțiune lină, și la final doar o mică urcare. Ba chiar am întâlnit și o frumoasă limbă de zăpadă rămasă, desigur pe cale de dispariție.

dsc_7001 dsc_7023dsc05847dsc_7053 dsc05889

O a doua pauză am făcut-o lângă Refugiul Șaua Strunga, unde însă n-am stat foarte mult, și i-am dat la vale, inițial pe poteca lină de pe sub abruptul impresionant al Strungilor Mari, după care drept în jos pe pășunea cea verde, și nu după mult timp prin pădure.

  Şaua Strunga – Valea Bângăleasa –  Moeciu de sus (bariera):  2h45

dsc_7064 dsc05925 dsc_7088 dsc_7099

Când am ajuns cu traseul pe Valea Grohotișului, au început să se întâmple lucruri ciudate. Apa curgea cu un debit atât de mare încât pur și simplu ieșise din matcă și curgea și pe potecă. Inițial nu mi-am dat seama, dar când situația a impus o echilibristică pe pietre, pietre care din loc în loc purtau marcajul cruce roșie, mi-am dat seama că nu-mi amintesc deloc să fi urcat pe o potecă inundată în 2012 pe acolo. Abia atunci mi-am dat seama că ne confruntam cu o mică situație de ape umflate, situație confirmată ulterior și de cineva care fusese în Leaota în același week-end, și mi-a lăsat un comentariu că bușteanul pe care am traversat eu râul în 2014 nu mai exista, și apa era și până la brâu pe alocuri (!!! Incredibil ce diferență colosală față de ce găsisem eu). Aparent un grup a putut traversa, dar altul a ales un al traseu din acest motiv.

dsc_7106 dsc05936

Noi n-am întâmpinat probleme, ne-am putut continua traseul chiar și în condițiile de potecă ușor inundată, dar e de ținut minte.

Va urma

Aparate foto folosite: Sony A6000 + 16-50mm & Nikon D3100 + 18-105mm

Dragă cititorule,
Dacă ai ajuns până aici, îți mulțumesc mult pentru vizită și pentru timpul petrecut citindu-mi jurnalul. Pentru că îmi doresc să împărtășesc cu toată lumea pasiunea pe care o am și să ajut cât mai mult, blogul meu este gratuit și va fi întotdeauna gratuit, chiar dacă fiecare jurnal presupune multe ore de muncă. Dacă ți-a plăcut povestea sau te-au ajutat informațiile găsite aici, singura răsplată pe care ți-o cer este să respecți natura și oamenii care doresc să se bucure de ea (inclusiv pe tine). Pentru asta, te rog:

 • nu lăsa gunoaie pe munte sau inscripții pe copaci (pentru a respecta natura și pe ceilalți turiști)
 • nu făce gălăgie pe munte (pentru a respecta pe ceilalți turiști și pentru nu speria animalele)
 • nu rupe florile ocrotite prin lege (pentru a se bucura și alții de ele și pentru a nu încălca legea)
 • echipează-te corespunzător (pentru a preveni accidentele)
 • informează-te întotdeauna asupra traseului pe care vrei să-l faci (pentru a preveni accidentele)
 • consultă prognoza meteo și nu pleca dacă se anunță vreme rea (pentru a preveni accidentele)
 • nu porni în trasee care sunt peste puterile tale (pentru a preveni accidentele)
 • nu consuma alcool pe traseu (pentru a preveni accidentele)

Dacă nu știi cum să faci unul dintre lucrurile de mai sus sau ai neclarități, dă-mi te rog un mesaj aici și te voi ajuta cu mare drag! :)

UTILE

TraseuMoeciu de sus – Șaua Bătrâna – Șaua Strunga – Moeciu de sus
Marcaj+ + 
Durată10h
MunțiiBucegi
Punct plecare Moeciu de sus (barieră – lângă Mistral Resort) (1100 m)
Altitudine max.Vf. Bătrâna (2181 m)
Diferență nivel+1000m / -1000m
Tip traseudrumeție
Surse apăpe traseul Poiana Guțanu – Șaua Bătrâna: o sursă de apă la jumătate de oră mai sus de poiană
pe traseul Șaua Strunga – Moeciu de sus: pârâul V. Bângăleasa
Stare marcajok
Hartă folosită MN 01 (Munții Noștri) Schubert & Franzke | Munții Bucegi
Sezonalitatetraseu periculos pe timp de iarnă
Data28 mai 2016

bucegi-hartaRosu: Traseul de sâmbătă, Verde: Circuitul de duminică

DESFĂȘURĂTOR
08:30 Start de la barieră13:15 Plecare din Șaua Bătrâna
10:00 Cabana de vânătoare15:45 Șaua Strunga
10:30 Poiana Guțanu18:30 Finish la barieră
12:30 Șaua Bătrâna

ACCES

Trasele spre Șaua Bătrâna / Șaua Strunga încep de la capătul drumului asfaltat Moeciu de Sus. La final de asfalt este o barieră (nu mergeți mai departe chiar dacă este deschisă, este interzis). Acolo este o mică zonă de parcat pe partea dreaptă unde se poate lăsa mașina. Ca punct de reper, pe partea stânga să află complexul turistic Mistral Resort.

Echipamente pe care le-am avut la mine (si alte obiecte de trebuinta)

BocanciBețe de trekking
Rucsac 17 lPelerină de ploaie
HartăHusă de ploaie pentru rucsac
Fontală + baterii rezervăTrusă medicală + Prim ajutor
TricouMănuși subțiri
Bluză polarBuff
Pantaloni tip colanțiOchelari soare
Pufoaică subțireCremă de soare SPF 50
Geacă subțireAparat foto
Folie supraviețuire Apă + mâncare + dulciuri
0

12 comments

 1. Frumoase poze,traseele pe care le-ai parcurs nu te-au dezamagit dar pe harta taseelor pe care le-ai parcus arata putinele zone nelocuite de oameni sunt putine zone cu paduri virgine in Romania.
  Multumesc pentru postari la cat mai multe:)))))))))))))

 2. Salut,

  Doar o remarca: nu e cam mare diferenta de timp intre ultimile 2 postari? Mai ales pt “unii” care abia asteapta sa ti le citeasca….

 3. Buna Alexandra,

  sunt minunate pozele, impecabile, de maestra!!! … se potrivesc de minune cu textul :))
  Multumim pentru toate lucrurile minunate ce ni le oferi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.