Ungaria: Budapesta – Sinagoga si baile Gellert (mai 2012) – 4/4

Ziua a patra a fost mai scurtă, căci pe seară aveam avionul de întoarcere. Drept urmare mi-am programat aşa:

– dimineaţă Sinagoga
– pe urmă răsfăţ şi relaxare la băile Gellert
– şi cât mai rămâne timp, puţin shopping de suveniruri şi ceva ce-mi trebuie pentru nuntă (secret :P)
Nu prea îmi ieşea mie socoteala cum că aş avea timp de toate, dar am zis că văd eu…

În drum de la staţia de metrou Astoria şi până la Sinagogă îmi atrage atenţia această superbă clădire, cu nişte detalii incredibile.

Close up ca să vedeţi şi picturile

I am everywhere :P

Am început cu Sinagoga ca să pot să mă bălăcesc pe urmă la gellert în voi. Cum am ajuns m-am înghesuit repede pentru un tur ghidat (după cum fusesem sfătuită) pentru că era oră fixă şi teoretic începuse un tur. Aşa că am întrebat repede la ghişeu dacă mai pot intra, mi-a spus că da, mi-a dat biletul şi am fugit repede.

Ah, stai! Trebuie să trec prin security! Uf! Hai domle mai repede că mă grăbesc!

Dar degeaba mă grăbeam, că la intrare era o fătucă super dezorientată care mai întâi mi-a zis să stau să aştept că vine ghidul, iar după ce am aşteptat o grămadă, a venit şi mi-a zis că sorry, dar se pare că a început. Şi pe urmă iar s-a răzgândit, de nu mai înţelegeam nimic, dar culmea era că nici ea.

Până la urmă am mai aşteptat cel puţin vreo jumate de oră, până când a venit ghidul. Şi din păcate, mi-am cam pierdut timpul, pentru că ghidul a fost foaaarte prost, şi nu foaaarte bun cum aş fi putut nimeri. Vorbea extrem de prost engleză, nu numai din punct de vedere gramatical, dar şi din punct de vedere al pronunţiei, astfel că nu înţelegeam decât jumătăţi de propoziţie, în cel mai bun caz. Mă uitam la săracii americani care erau în grup, că şi ei erau la fel de nedumeriți ca mine.

 Interiorul Sinagogii

Câte ceva-ceva tot am înţeles.. dar sincer nu a meritat să dau banii pe asta (2650 HUF, adică ~ 40 lei, deci nu chiar bani de apă plată…). Mai bine citeam pe net una alta, şi doar vizitam interiorul. Aşa că atenţie… dacă mergeţi… gândiţi-vă de două ori înainte de a cumpăra bilet de tur.

Altminteri, este chiar impresionantă Marea Sinagogă din Budapesta, fiind cea mai mare din Europa. Pe afară însă… foarte greu de fotografiat, din cauza liniilor de tramvaie şi troleibuze…

În curtea interioară

După Sinagogă am fugit repede spre Gellert, cu tramvaiul 47 (sau 49) care m-a dus direct acolo.

O să subliniez doar ce e mai important:

– Ca şi la Szechenyi, exteriorul e mult mai interesant decât interiorul.

– Totuşi, Gellert are un plus la capitoulu [sta, pentru că are în interior o piscină superbă de înot (cu apă rece), pe care cu siguranţă aţi văzut-o peste tot când e vorba de Budapesta, pentru că e folosită ca şi emblemă a oraşului. Nu ştiu însă care e cea mai bună oră şi cel mai bun unghi de a o fotografia, dar eu nu cred că le-am nimerit :P

– Piscina de afară este dotată cu sistem de valuri, care sunt pornite câte 10-15 minute, la oră fixă.

– În rest… ambientul este foarte plăcut, şi chiar te transpune undeva într-o staţiune de la mare, şi uiţi total că eşti de fapt într-un oraş mare, cu muuult beton :)

Recomand cel puţin jumătate de zi aici :)

 Detalii turceşti
 Maximă relaxare
Piscina interioară de la Gellert

După Gellert, cum vă ziceam, am plecat la puţin shopping, după care nu mă înnebunesc eu prea tare, dar uneori e musai. Am mers la un centru comercial (Mammut, au mai multe în Budapesta) unde trebuia să găsesc un anume magazin, dar bineînţeles că nu era. Eh, numai bine, am găsit altul, am probat ceva care chiar mi-a plăcut foarte mult, m-am dus să plătesc şi când să scot cardul… ups, ia cardul de unde nu-i!

Uitasem că lăsasem toate cardurile în bagajul mare, iar bagajul era lăsat la hotel. Bani să plătesc nu aveam… Oh, sorry, excusez moi, dar n-am bani. Revin!

Bineînţeles că nu aveam de unde să revin cu bani… aşa că am plecat pe Vaci utca. Acolo m-am învârtit ce m-am învârtit şi la un moment dat dau ca prin minune de acelaşi magazin. Bine, bine, dar ce mă fac? Că tot n-am bani… Aşa că l-am sunat pe Cristi să văd dacă mai are de stat la seminar sau nu, şi dacă ar putea să îmi aducă. Dar în timp ce el nu-mi răspundea la telefon, m-am dus să caut o bancă să mă aşez un pic, şi cum mergeam eu aşa pe stradă, am trecut pe lângă un exchange, de pe panoul căruia mi-a sărit în ochi cuvântul RON.

Aşa că îîîîn sfârşit mi-a picat şi mie fisa, am schimbat nişte bani româneşti de care din fericire mai aveam la mine, şi aşa am avut cum să plătesc ce vroiam să-mi cumpăr. Atâta chin pentru ce? Pentru ceva ce nu există în România. Magazinul mă refer :)

Împăcată că am făcut o afacere bună, am fugit spre hotel, unde m-am întâlnit până la urmă cu Cristi ca să ne luam bagajele şi să fugim la gară.

La gară am stat la coadă în spatele unuia care cred că îşi lua bilet în jurul lumii, nu alta, la cât a stat, numai bine cât să mai avem doar 3 minute până pleca trenul. Bine, mai era încă un tren, dar peste prea mult timp.

Aşa că dă-i şi fugi prin gară, ah, staaaai, pe aici trebuia pentru linia noastră! Ba nuuuu, pe aici! Ah, shit, nu mai ştiu! Lasă! Hai pe oriunde!

Am reuşit cumva să ne şi dezorientăm puţin, mie mi se dezlegaseră şireturile.. oh f&# it! Dă-l încolo de tren, îl luăm pe următorul, aşa că am încetat să mai fugim.

Erau chiar vreo 5 minute bune peste ora plecării când am ajuns la linie, dar culmea, trenul nu plecase. Hai repedeeee! Să urcăăăăm!

Întrebăm nişte oameni care erau urcaţi şi stăteau în uşa trenului:

-Hello! Sorry! Is this the train to the airport?

-Well… we sure hope so! (haha)

Mmmm….Good enough! Hai să ne urcăm!

Urcăm în tren, ne punem sus bagajele, ne ştergem sudoarea de pe frunte… şi trenul tot nu pleca…

Şi cum stăteam noi şi ne întrebam de ce oare nu a plecat încă şi ne minunam cât noroc am avut să îl prindem… ce credeţi că vedem pe geam, pe linia alăturată: Trenul Orient Express spre Veneţia.

Woooow! Mi-a luat încă vreo 2 minute ca să îmi revin din şoc şi să îmi dau seama: Băăăăi! Aparatuuuuul! Scoate să faci poze! (vorbind cu mine însămi evident!)

Nu vă zic că aveam aparatul în geanta lui, geantă care era băgată (mai degrabă îndesată) într-un rucsăcel. De prisos să zic că am început să arunc pe acolo cu genţi, rucsaci, şi alte chestii, numai ca să scot aparatul mai repede… şi până la urmă am reuşit! Victorieeee! Fix 3 poze am avut timp să fac până când, în sfârşit, trenul nostru a luat-o din loc. Vreau să cred că a stat pe loc ca noi să îl prindem şi să vedem Orient Expressul pe geam. A, şi atât cât să am eu timp să-mi scot aparatul ca să fac 3 poze :)

Cam asta a fost a doua mică incursiune a mea în Budapesta, o capitală pe care încep să o îndrăgesc din ce în ce mai mult.

Aşa că dacă nu aţi ajuns încă, nu mai staţi pe gânduri. Biletele de avion sunt foarte ieftine… cazare sigur se găseşte ceva acceptabil la preţ… deci… puneţi burta pe planificare! :)

Hotelul la care am stat: Ibis Budapest City

0

10 comments

 1. Imaginea “maxima relaxare” e de nota 10*. Bravo.

  Apropo de poza “Alexandra”, nu stiu daca stii, ca firma “Alexandra” este cea mai mare companie de librarie din Europa Centrala. Denumirea vine de de la numele fiicei patronului societatii. Au sute de unitati in vreo sase tari, inclusiv in Romania, la Oradea, Cluj si Sf. Gheorghe, daca nu ma insel. Pe Bulevardul Andrassy, mai jos de Opera detin cea mai superba cladire, fostul Magazin Universal Parizian (Parisi Nagyaruhaz), unde, la etajul inatai, functioneaza una din cele mai elegante cafenele din Budapesta. De fapt, cheia succesului companiei se bazeaza pe combinarea activitatii de baza, aceea a comercializarii produselor de tipografie si de arta contemporana cu activitati mai putin intelectuale cum ar fi cofetaria, cafetaria si vinoteca de calitate. Aproape fiecare librarie Alexandra, are intr-un colt, fie o mica cofetarie sau cafenea fie un punct de degustare a vinurilor si sunt implicati in organizarea seratelor literare si a promovarii artei moderne.

  Cu Sinagoga, ai dreptate. Pretul pentru intregul tur e prea mare. Cel mai avantajos este sa participi la vre-un concert organizat in splendida sala (aprox 7000 de locuri), ca de exemplu: http://www.youtube.com/watch?v=CQVxBywJpL4

 2. Apropo, de Viena. Daca va incape in programul de “eine tage” in Wien, v-as recomanda sa vizitati, pe langa Schmetterlinghaus, si Muzeul Hundertwasser. Cand va veti deplasa din zona centrala spre Schonrunn, veti trece pe langa Muzeul, Casa Memoriala Hundertwasser. Pentru vreo 20 de minute merita de intrat.

  In 1984, ianuarie, in Sala Dalles din Bucuresti, a avut loc ultima mare expozitie din viata artistului. Pa vremea aceea, eu eram un fel de Calimero, dar nu mi-a parut rau ca am intrat de 6 ori in trei zile la Dalles.

  Hundertwasser, dupa cate stiu eu, a murit prin 1998-99, dar a ramas dupa el mii de capodopere, pe planse, pe machete, etc. De aceea merita vizitata casa Hundertwasser….

 3. De 3 ori BRAVO pt munca depusa cu https://www.bloguldecalatorii.ro Reprezinta una din sursele mele principale de documentare in calatorii/drumetii… etc. Imi face o deosebita placere sa te felicit. M-a inspirat si lista ta cu campinguri in RO. Dupa ce l-am citit pe tot lon pe m-a lovit idea sa-mi iau cort . E exact ca al tau, de la Decathlon, pe verde:P Nu l-am luat pt ca nu a-si fi in stare sa aleg altceva ci pentru ca acesta ni s-a potrivit mie si iubitei mele cu care merg in toate excursiile. Am mai luat de aruncat in cort si o saltea gonflabila cat un pat pt ca nu voi lua nicaieri cortul cu mine pe munte. Marturisesc ca sunt poate la 3% din experientele tale de travel. A luat ceva pana mi-am luat demaraj, dar progresez cu pasi repezi. Daca nu era criza mergeam poate la puterea a 3-a..Chiar si asa merg saptamana asta traseu Cluj(acasa) – Budapesta(vizitez 1 zi)-Praga(vizitez o saptamana) – retur. M-am inspirat mult si din ce ai scris pe blog despre Budapesta, mi-am facut chiar si un traseu pe genialul lor site de transport in comun http://www.bkv.hu , gen de la A la B , B la C etc. pe care-l listez. Nu cred ca ai pomenit(sau poate nu m-am uitat eu bn) despre cardurile lor pentru turisti (BUDAPEST CARD – 24 / 48 /72 de ore) ce iti ofera transport gratuit pe toate liniile in intervalul orelor de mai sus + o intrare GRATIS la ZOO, care oricum luate separat de card costa mai mult decat cardul in sine, mai ai si – 50% la intrare la castelul Buda + o gramada de reduceri la restaurante, la bai ai vreo – 10 % daca nu ma insel si multe, multe altele. Cardul 48 de ore e mai scump dar iti ofera si croaziera pe DUNARE. Poate pe cineva intereseaza cele de mai sus mai ales ca e un WIN-WIN situation. Scriu asa de amestecat cu detoate pt ca nu am scris pe aici si vreau sa ma usurez de lucruri ce vroiam sa le mai spun si in trecut.

 4. Mai am si o tastatura noua cu care nu m-am imprietenit inca si mai las in urma greseli de typing.. asta e:) Daca vrei sa nr vezi realizarile turistice da o geana la mine pe facebook. Nu e mare lucru, dar e realizat intr-un an si ceva din viata de studenti ( sa nu se inteleaga ca ne plangem:)) ). Planurile noastre sunt infinite iar timpul si resursele pe invers. Planuim anul care urmeaza sa mergem un circuit de 1000 de km +- din Cluj la Orastie(sa vizitam Arsenal-Park, daca nu ai auzit de el cauta musai pe net, e o fosta baza militara tranformata in complex turistic cu preturi in general piperate dar macar de vizitat oricum merita), apoi Hunedoara(vizita la castelul huniazilor), pe urma ne intoarcem si o luam pe transalpina pana la Ranca(stam o noapte), pe la novaci(parca asa se numa ca nu am cotrobait la google maps la traseul asta de vreo luna dar s-au intiparit in minte si de aici redau), apoi mergem in Arges si coboram pe Transfagarasan, apoi brasov si ne cazam in bran si stam o saptamana, pe urma sighisoara, targu mures cu gradina zoo si acasa:)

 5. Cu cortul vrem sa mergem la Rimetea pt ca e la 60 km de cj la campingul Floare de colt, ca la ruine am fost nu demult. Tot cu cortul vrem sa mai mergem in Apuseni-Padis(120 km departare){la CALATA, o localitate din aproapiere de traseu este calarie ieftina, merita sa mergi daca mai ai drum pe acolo scri doar pe google CALATA CALARIE} sa vizitam pe acolo tot ce putem lumea pierduta, cetatile ponorului, cheile galbenei, etc si la stana de vale la camping poate.

 6. Face parte din marele plan si o vacanta in Croatia cu masina cv de genu: Cluj-Budapest(cazare o noapte), Budapesta-Croatia(pana in capatul tarii); totul cu masina si de vizitat acolo MUSAI MUSAI LACURILE PLITVICE {DACA NU AI AUZIT DE ELE CAUTA PE YOUTUBE, GOOGLE ETC, E CA IN RAI} + Croatia in general cu orasele lor port cu palatul lui Diocletian inca in picioare, cu mai toate casele/cladirile de pe coasta marii Adriatice, iarasi un youtube te lasa masca cu frumsetea Croatiei, vorba unui ghid turistic dintr-un filmulet: “Stiu ca de fiecare data va spun lucruri frumoase despre toate locurile in care merg insa in Dubrovnik(oras port din Croatia) m-as intoarce oricand.” Oricum inca nu am facut atatea din cele deja in plan sa le facem incat acesta nici macar nu e asezat tare bine pe googlemaps. Sanatate si numai bine, poate cineva se inspira din ce am scris eu, unele lucruri sunt cautate cu greu dupa nopti nedormite si cu vesnicul googlmaps in brate. Bafta la hoinarit!

 7. Alin, iti multumesc tare mult pentru mesajele tale!!

  Mai intai de toate imi cer mii de scuze ca iti raspund atat de tarziu, insa am fost plecata in luna de miere o buna bucata de timp.

  Este o bucurie tare mare pentru mine sa primesc astfel de mesaje si sunt foarte incantata ca te-am putut ajuta!

  Crede-ma ca si eu ma simt tare in urma cu travelul (am pierdut multi ani in facultate facand..nimic…) insa incet incet recuperam. Microbul vad ca l-ai prins, exact ca mine, deci te inteleg perfect, Stiu cum e :)

  Felicitari pentru cort, si eu il folosesc mereu cand merg sa campez langa masina, tot impreuna cu o saltea mare.

  Sugestia ta cu Budapest card este foarte buna! Multumim! Pe mine m-a luat valul si nu mi l-am luat nici prima nici a doua oara cand am fost :)

  Cat despe Croatia (plitvice, dubrovnik, etc) tocmai ce le-am vazut pe toate acum in luna de miere si mi-au placut si mie enorm! Iti impartasesc parerea :)

  Ce sa mai spun… te mai astept cu comentarii pe blogul meu ori de cate ori vei avea ocazia, si nu ezita sa ma intrebi una alta daca te pot ajuta..

  Numai bine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.