Interviu cu un sportiv de performanță, câștigător și participant la multiple consursuri naționale și internaționale la înot, ciclism, atletism si triatlon
Sunt sigură toată lumea este în asentimentul meu și abia așteaptă ca viața să revină la normal, să putem ieși în voie peste tot în natură, să ne reluăm programul de călătorii, să ne plimbăm cu copiii, să respirăm aer montan, să simțim adierea sărată a mării la răsărit.
În această linie de speranță, discutăm astăzi cu Alexandru Ghica, fondatorul taberelor de vara pentru copii Wind Discovery. Acesta ne va vorbi despre organizarea de tabere pentru copii în contextul în care ni se recomandă să stăm cât mai mult în casă și ne dorim mult să ieșim, iar copiii de asemenea sunt dornici de plimbări. Cu toții ne-am săturat de restricțiile din cauza pandemiei de COVID.
Domnule Alexandru Ghica, nu mai este mult până începe perioada specifică pentru aceste tabere, așa încât trebuie să fim optimiști și să sperăm că lucrurile vor reveni la normal. Știm că de abia așteptați să fiți din nou în preajma copiilor, să-i ghidați spre noi aventuri, aventuri memorabile. Dar, să începem cu începutul:
Ce înseamnă tabăra pentru dumneavoastră?
Am amintiri minunate din vremea în care am făcut sport de performanță, iar fondarea taberelor Wind Discovery a venit ca o continuare la ceea ce făceam în trecut. Dacă ați ști câte momente deosebite am creat cu copiii în taberele de vară, câtă emoție transmit aceștia când urcă pentru prima oară, iarna, pe schiuri!
Uneori suntem copleșiți de ceea ce ne transmit copiii care au fost cu noi în tabără, cu câtă bucurie își amintesc clipele petrecute cu noi, încât ne încărcăm cu o asemenea energie ce ne dă putere să continuăm oricât de dificilă ar fi această perioadă.
Am pornit la drum cu entuziasm și cu speranța de reușită, ca orice antreprenor la început de drum. Însă, vă spun că am păstrat același entuziasm în timp, copiii fiind motorul principal al acestei euforii permanente.
Punând în centru obiectivul de a oferi o experiență deosebită tuturor copiilor care participă la taberele organizate de noi, ne-am impus să privim lucrurile cu încredere, să oferim pasiune, grijă și dragoste și să urmăm modelul propus de noi de la început. Programele noastre transformaționale sunt coordonate de personal specializat, monitori categoria I de schi și snowboard, absolvenți ai Facultății de Educație Fizică și Sport, cadre militare în MApN, absolvenți Psihologie, absolvenți ai Academiei Forțelor Terestre ”Nicolae Bălcescu” etc.
Cum vă simțiți din postura de organizator al atâtor tabere?
Wind Discovery a fost concepută din pasiune, însă la baza aventurii, curiozității, bucuriei de joacă și dăruire, stau în primul rând rigorile vieții de sportiv care nu mă vor părăsi niciodată. Cu siguranță voi păstra cu mine nevoia de program, lucru care reiese din modul în care ne organizăm și ne planificăm acțiunile.
Echipa a intrat într-un mod funcțional bun, toți sunt profesioniști dar cu spirit de aventură, și-au păstrat nealterat gustul de viață. Copiii simt foarte bine aceste laturi, de aceea sunt și atât de apropiați de noi, de aceea avem și un asemenea feedback pozitiv.
Din impresiile pe care copiii ni le transmit, cele mai multe se referă la multitudinea de lucruri pe care le-au învățat cu noi, iar asta ne bucură deosebit de mult, este un motiv de mândrie pentru echipa Wind Discovery. Din ceea ce ne mai scriu copiii și părinții lor după o astfel de experiență, putem face adevărate trofee – până la urmă cuvintele lor sunt fala noastră și ne spun că facem bine ceea ce facem.
Tabere de vară ori de iarnă? Care sunt cele mai căutate?
Putem să spunem că organizăm mai multe tabere de vară, durata vacanței permițând acest lucru, însă nici cele de iarnă nu sunt puține.
Avem tabere cu specific, pe diverse categorii de vârstă. Spre exemplu, pentru vara aceasta avem tabără pentru 6 – 14 ani de escalada la Sâmbăta de Sus, avem tabără pentru 8-18 ani de supraviețuire și campare în Cindrel, pentru copii 6+ avem tabără în Delta Dunării, la Letea, pentru vârsta de 10-18 ani avem tabăra de escaladă și orientare în Retezat.
În iarnă am făcut schi în Austria la Solden, apoi pe Valea Prahovei, am avut tabără de schi la Sinaia, la Predeal, la Azuga. Am avut tabăra de schi pentru preșcolari la Azuga, am avut și weekend-uri în familie la Azuga.
Avem așadar o varietate de propuneri, acoperind un spectru larg de vârste, de gusturi. Toate au la bază spiritul de aventură, dar și siguranța, buna organizare, profesionalismul echipei.
Când lucrezi cu copiii, principalul obiectiv este siguranța. Chiar dacă le-o prezentăm într-o manieră integrată, ca parte a aventurii, echipa nu pierde din vedere acest aspect, este imuabilă.
Care sunt principalele puncte forte din punct de vedere organizatoric?
Ne mândrim cu niște tabere de vară pentru copii grozave, lucru obținut cu multă muncă, cu mult sârg, punând în prim plan, așa cum spuneam și anterior, siguranța copiilor. Dar, programele noastre au la bază și dorința de valorizare a fiecărui copil în parte, activitățile fiind împărțite pe vârste, dar și pe nivel de dezvoltare emoțională.
Taberele sunt bine planificate, cu obiective clare. Programul taberelor este afișat clar pe platforma noastră online, fiecare eveniment având un orar precis.
Dar, ce credem că sunt cu adevărat atuurile noastre și ceea ce-i determină pe copii să dorească să revină printre noi sunt combinațiile perfect echilibrate între activitățile distractive și cele educaționale.
Ce vârste au copiii care vin în tabere? Vin mai mulți băieți, mai multe fete?
Cum am spus anterior, avem tabere delimitate pe grupe de vârste. Însă, din experiență vă pot spune că depinde foarte mult de dezvoltarea emoțională a copiilor. De aceea nici nu putem spune că este o anume vârstă la care părinții îndrăznesc să-și trimită copiii în prima tabără.
Din punctul nostru de vedere, un copil poate fi apt încă de la 5 ani, însă cu siguranță unii sunt pregătiți de la 6, 7 sau chiar 10 ani pentru o asemenea perioadă petrecută departe de părinți.
În privința diferențierii între băieți și fete, putem spune că procentul este destul de egal, poate cu ușoară înclinare pentru băieți – îndeosebi la taberele de escaladă.
Care sunt activitățile care îi atrag cel mai mult pe copii?
Copiilor le place aventura, le plac activitățile inedite, iar noi asta oferim din plin. Plecăm însă de la o pregătire prealabilă minuțioasă, astfel încât copiii să nu simtă că le impunem control, că le cerem atenție. Aceste elemente stau la baza garantării unei siguranțe atât de necesare.
În tabără, activitățile sunt planificate la cel mai mic detaliu, dar copiii au și un timp liber al lor, timp în care ei pot socializa, se pot juca cu alți copii, se pot relaxa, pot lega prietenii.
Au voie copiii cu gadgeturi?
Gadgeturile (telefon, laptop, tabletă, playere etc) ar fi bine să fie păstrate acasă. Chiar dacă la început e greu de înțeles pentru copii, odată ajunși în tabără ei se adaptează ușor și nu mai simt nevoia de a folosi gadgeturi.
Copiii pot avea un telefon la ei, însă acesta va rămâne o bună parte din timp în grija instructorului. Copiilor li se permite să-l folosească doar 30 de minute pe zi.
Ar fi și inutil uneori, atât în taberele de vară pentru copii, cât și în cele de iarnă, să ia cu ei astfel de aparate. Ce-ar putea sa facă cu telefonul într-o escaladă?
Ce faceți atunci când un copil nu mai dorește să rămână? Se întâmplă să vă treziți cu părinții venind după copii?
Din experiență vă pot spune că există copii care pot avea momente din acestea, însă cu puțin tact din partea adulților din preajmă (avem un instructor la 6-7 copii) lucrurile revin rapid la normal. În echipa noastră avem și psihologi care pot discuta cu copiii, și-i pot ajuta să treacă peste unele momente mai dificile.
Noi avem discuții preliminare cu toți părinții, ne interesăm de obiceiurile copiilor și de nevoile lor, incluzând aici și nevoile alimentare.
Cum vă spuneam anterior, copiii pot vorbi telefonic cu părinții jumătate de oră zilnic, după cină. Adică înțelegem relațiile, le respectăm și facem tot posibilul să creăm un ambient plăcut pentru copii, având însă în atenție și grijile părinților și doleanțele specifice ale acestora.
Până acum nu ne-am confruntat cu o astfel de situație, dar suntem prevăzători, de aceea ne păstrăm și atât de transparenți cu organizarea. Vă spuneam că avem un program predictibil, ce poate fi consultat de părinți pe platforma noastră online, le furnizăm inclusiv meniul zilnic al copiilor (avem un meniu complet ce se cunoaște de la început, conceput după ce aflăm și preferințele copiilor, discutând în prealabil cu părinții).
Cât de schimbați sunt copiii când pleacă din tabără față de momentul sosirii?
Cu siguranță tabăra îi schimbă pe copii, unii dintre ei dezvoltând abilități noi sau descoperindu-și talente necunoscute.
Din momentul în care ajung în tabără copii trec în alt univers, din acest motiv nici nu realizează cât de repede trece timpul. Când vine momentul plecării, mulți sunt triști, alții își fac deja planuri pentru taberele viitoare împreună cu noi. Mulți ne lasă impresii pe platforma online și pe pagina noastră de Facebook. Avem acolo prieteni adevărați care ne înduioșează cu căldura cu care ne înconjoară.
Se reîntorc copiii în tabere? Care ar fi procentul celor aflați la a doua experiență de acest gen?
Vă spuneam că am plecat în această aventură, noi de la echipa Wind Discovery, cu mult entuziasm, însă nici noi nu am bănuit că ne vom face atâția prieteni printre micii aventurieri.
Avem foarte mulți copii care revin în tabără. Peste 30% dintre copii revin la noi. Mulți copii își fac prieteni în tabere, păstrând legătura și punând la cale împreună alte ieșiri. Sunt însă mulți care ne însoțesc tot anul, atât în taberele de vară cât și în cele de iarnă.
Vă mărturisesc că în multe planificări de tabără mă închipui pe mine la vârsta copilăriei. Altfel cum am putea învăța copiii să scoată greieri din pământ, să ridice un adăpost, să facă noduri simple și complexe?
A fost o plăcere această discuție cu Alex și, ca om care iubește natura, aventura și călătoriile, mă bucur că am putut relua ieșirile pe munte și sper să revenim 100% la normal cât mai repede. Cu toții ne dorim să ne putem bucura la maxim de natură și de viață. Succes, Alex! Și, multă distracție pentru cei mici!