TURE / TRASEE MONTANE PENTRU ÎNCEPĂTORI

Sper că acest articol va ajuta pe cât mai mulți să pornească în primele drumeții pe munte. Cu toții am fost începători la un moment dat și eu, personal, nu am uitat cât de important a fost ajutorul și informațiile primite de la cei cu mai multă experiență.

Câteva clarificări de început:

  1. Atunci când ești începător și vrei să îți alegi un traseu / o tură, este bine să te uiți la următoarele aspecte ca să te asiguri ca excursia îți va crea plăcere și nu dificultăți:
  • Distanța: ideal ar fi ca tura să nu depășească 10 km
  • Diferența de nivel: diferența de nivel înseamnă cât urcăm (cumulat) din locul din care pornim până la finalul turei. Pentru începători, ideal ar fi ca tura să nu aibă mai mult de aprox. 700 m diferență de nivel.
  • Raportul distanță / diferență de nivel (sau profilul, dacă există). Începătorii vor obosi pe urcușuri susținute care se întind pe o distanță prea mare, astfel că e ideal să ne uităm la acest raport. În general, o diferență de nivel mare cuplată cu o distanță mică indică în general faptul că traseul presupune urcări abrupte.
  • Traseul conține porțiuni tehnice? Aceste lucruri se pot afla din poze și/sau din descrierea turei. Ideal ar fi ca începătorii să nu abordeze chiar de la început trasee cu porțiuni tehnice (de ex. Jepii mici, La Lanțuri, Creasta Pietrei Craiului, Custura Sărății, etc).
  • Durată. Durata indicată pe hărți/indicatoare din teren sau în jurnale este de regulă una medie și/sau subiectivă. Decide mai întâi cât de lung vrei să fie traseul tău (un prim traseu ar fi bine să nu depășească 4 ore). Apoi, când planifici un traseu, adaugă minim 1 oră în plus față de timpul indicat.
  • Numărul de zile. Ideal ar fi să începi cu un traseu de 1 zi și, ulterior, poți continua și cu trasee de 2 zile cu înnoptare la cabană sau cort.

A se nota că cifrele pe care le-am prezentat mai sus sunt orientative și subiective. Sunt începători care pot merge și pot urca mult mai mult decât am indicat eu mai sus, în timp ce sunt începători care pot mai puțin. Este ok, fiecare este unic și nu trebuie să ne comparăm cu nimeni. Să nu uităm că scopul este să ne simțim bine și să admirăm natură, nu să ne chinuim.

2. Am clasificat mai jos turele în ture pe zăpadă și ture pe uscat. Asta pentru a elimina confuziile, căci pe munte iarna se întrepătrunde cu celelalte anotimpuri și este mai lungă decât iarna de la oraș. Ideal ar fi să începi cu o drumeție pe uscat, dar, dacă te-a apucat pasiunea fix în toiul iernii (mai cunoaștem noi :), poți face și o drumeție de iarnă, cu atenție la echipamentul necesar și alegerea unui traseu cu nr mic de km și diferență mică de nivel.


TRASEE PE USCAT

În România vorbim despre aproximativ perioada mai – noiembrie (dar, evident, trebuie să ne mai uităm și la prognoza meteo :)

Atenție la temperaturile ridicate vara! Pe traseele care se desfășoară integral la altitudini mici (300 – 1500m) poate fi caniculă în lunie iulie și august.

La lista de mai sus adaug și următoarele trasee pe care le-am făcut pe zăpadă, dar se pot face și pe uscat:

Masivul Piatra Craiului – Piatra Mică
Munții Bucegi – Mălăiești
Munții Bucegi – Clăbucetul Taurului
Munții Baiului – Clăbucetul Azugii
Munții Leaota – Piatra Dragoslavelor
Munții Bihor – Valea Gârda Seacă & Groapa Ruginoasă
Munții Latoriței – Fratoșteanu Mare
Munții Hășmaș – Piatra Singuratică


Echipament recomandat pentru turele pe uscat:

Bocanci 3 sezoane sau Ghete drumeție
Tricou sintetic sau merino
Bluză merino
Bluză polar
Pantaloni drumeție sau colanți
Șosete drumeție
Geacă impermeabilă tip foiță
Foiță subțire de vânt
Pufoaică subțire/medie
Mănuși subțiri
Mănuși polar
Buff
Bentiță sau fes

Rucsac mic (max 30l
Husă impermeabilă pt rucsac (dacă nu este inclusă în rucsac)
Frontală + baterii rezervă
Trusă medicală + prim ajutor
Folie supraviețuire
Ochelari soare
Cremă soare SPF 50
Apă
Recipiente apă
Mâncare + dulciuri


Echipamentul se va selecta în funcție de condițiile de teren și prognoza meteo. Nu luăm tot cu noi în ideea că “să fie, poate ne trebuie”, căci ne îngreunăm inutil rucsacul.


TRASEE PE ZĂPADĂ

În România vorbim despre aproximativ perioada decembrie – aprilie (dar, evident, trebuie să ne mai uităm și la prognoza meteo :)

La lista de mai sus adaug și următoarele trasee pe care le-am făcut pe uscat, dar se pot face și pe zăpadă (atenție la timp – va dura mai mult decât pe uscat):

Munții Baiului – Culmea Petru Orjogoaia
Munții Bucegi – Bușteni – Diham
Masivul Piatra Craiului – Prăpăștiile Zărneștilor & Cheile Pisicii
Munții Măcin – Traseul Cozluk
Munții Măcin – Culmea Pricopanului
Munții Grohotiș – spre Bobul mic
Munții Harghita – Circuitul craterului Lacului Sf. Ana
Munții Perșani – pe dealuri în Poiana Mărului
Munții Trascău – Dealul Brădățel
Munții Harghita – Muntele Puturosu


Echipament recomandat pentru turele pe zăpadă:


Echipamentul se va selecta în funcție de condițiile de teren (zăpadă tare/moale, etc.) și prognoza meteo. Nu luăm tot cu noi în ideea că “să fie, poate ne trebuie”, căci ne îngreunăm inutil rucsacul.


Dacă ești începător și ai nevoie și de alte informații, te rog să-mi scrii un comentariu mai jos.


.

4 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.