Vacanța mea de 7 zile în Spania – Munții Pirinei & Barcelona

Scris de | Alexandra

REZUMAT

VACANȚĂ: montană + city break
UNDE:
Munții Pirinei, Parcul Național Ordesa & Monte Perdido
Barcelona
CÂND: 26 septembrie – 3 octombrie 2018
CÂT: 7 zile / 7 nopți
TRANSPORT: avion + mașină închiriată + transport public local
CAZARE: hotel / cabană / hostel


TOATE JURNALELE DIN SERIA „SPANIA 2018”

Monto Perdido

Faja de las Flores

Barcelona


ITINERAR

Ziua 0 – miercuri – 26 septembrie 2018
Zbor București – Barcelona (Wizz air)
Cazare: Cameră dublă Hotel Ibis (la câteva minute de condus de la aeroport)

Ziua 1 – joi – 27 septembrie 2018
Cu mașina până la Pradera de Ordesa (parcare)
Drumeție până la Refugio de Goriz (cabană)
Cazare: pat în dormitor comun, Refugio de Goriz

Ziua 2 – vineri – 28 septembrie 2018
Drumeție: Refugio de Goriz – Monte Perdido – Sentiero de los Cazadores – Pradera de Ordesa
Cu mașina până la Torla
Cazare: cameră dublă, Hotel Villa de Torla

Ziua 3 – sâmbătă – 29 septembrie 2018
Drumeție + o mică secțiune de via ferrata: Circuit Pradera de Ordesa – Faja de las flores
Cazare: cameră dublă, Hotel Villa de Torla

Ziua 4 – duminică – 30 septembrie 2018
Cu mașina: Torla – Barcelona
Plimbare prin Eixample
Cazare: cameră dublă, Hostal Sans

Ziua 5 – luni – 1 octombrie 2018
Plimbare prin Gracia & Park Guell
Cazare: cameră dublă, Hostal Sans

Ziua 6 – marți – 2 octombrie 2018
Răsărit pe plaja La Barceloneta
Plimbare prin Cartierul Gotic
Cazare: cameră dublă, Hostal Sans

Ziua 7 – miercuri – 3 octombrie 2018
Plimbare prin Eixample & La Sagrada Familia
Zbor Barcelona – București (Wizzair)


CAZARE

1. Hotel Ibis, lângă aeroportul Barcelona

Un hotel foarte ok, la care am dormit în prima seară. Este foarte aproape de Aeroportul Barcelona, am condus doar câteva minute până acolo, după ce am preluat mașina de la Sixt. Curățenie și serviciile clasice Ibis care nu au cum să te dezamăgească, iar personalul a fost mai mult decât drăguț, chiar m-au impresionat cu ospitalitatea. La fața locului am plătit și mic dejun (7 euro / persoană – foarte bun + se servește foarte dimineață, ceea ce era esențial pentru noi, căci am plecat cu noaptea-n cap spre munte).

Prețul plătit de noi: 69 euro / cameră dublă cu baie privată / noapte


2. Refugio de Goriz

Este o cabană pe traseul de acces spre Monte Perdido dinspre Valea Ordesa. Are 2 corpuri, unul mai nou (unde condițiile sunt mai bune, dar nu știu ce trebuie să faci să primești loc acolo :)) și unul mai vechi, unde condițiile nu sunt extraordinare (în sensul că sunt multe locuri într-un dormitor și paturile suprapuse pe 3 niveluri – ceea ce e cam claustrofob pentru unii) dar mi s-a părut destul de curat iar organizarea lor + serviciile de masă mi s-au părut extraordinare – exact ca în cabanele din Alpii francezi / italieni / elvețieni.

Rezervările se fac simplu, online, și se plătește o garanție de 10 euro / pers la rezervare. Apoi, la fața locului, se va plăti diferența (la cabană se poate plăti și cu cardul).

În camere nu există prize, dar există un spațiu în sala de mese unde se pot lăsa echipamente la încărcat.

Există apă potabilă, se poate lua de la chiuvetă.

Există dușuri cu apă rece și toalete curate în interior + chiuvete cu apă (dar nu există săpun).

Noi am luat și masa, și ni s-a părut super ok. Masa de seară este extrem de bogată (2 feluri consistente + desert). Pe site scrie că masa se servește la ora 19, și noi ne-am super grăbit să ajungem ca să nu rămânem morți de foame, dar se pare că se servește în 2 tranșe, căci imediat ce am ajuns la 19, ni s-a spus să venim la 20 pentru cină. Micul dejun nu a fost cine știe ce, destul de slăbuț, mai ales dacă nu-ți plac cerealele clasice. De la cabană se poate lua și pachețel picnic pentru ziua de traseu (noi am bifat de când am rezervat online, dar cred că se poate și dacă anunți de cu seara). Picnicul conține diverse gustări (inclusiv un măr) + o caserolă serioasă de cușcuș cu ceva (nu mai știu ce). E posibil alte dăți să conțină altceva. Cel mai mult mi-a plăcut o punguliță (conținutul, nu punga :))) care avea un amestec de grăunțe – am și cumpărat extra când ne-am întors de pe traseu.

Cabana are lockers în care îți poți lăsa ceva până te întorci de pe traseu. Se lasă o garanție de 5 euro pentru cheie, pe care o primești înapoi după, deci practic e gratis.

Se ajunge la Refugiu în aprox. 5 ore de drumeție de la Pradera de Ordesa (parcare fără plată).

Prețul plătit de noi: 17 euro / pers / noapte / loc în dormitor comun


ATENȚIE! Aviz celor ce vor să meargă pe Valea Ordesa. Accesul cu mașinile din Torla până la Pradera de Ordesa nu este permis decât în extrasezon. În sezon (perioadele variază de la an la an – consultați site-ul oficial aici.) se poate ajunge acolo doar cu un autobuz local care se ia din Torla și circulă de dimineață până seara, din 20 în 20 de minute. Orarul și prețurile exacte se găsesc la linkul de mai sus. Atenție la calcularea timpilor de traseu ca să nu pierdeți ultimul autobuz. Biletul dus-întors este 4.5 euro în 2019.


3. Hotel Villa de Torla, lângă intrarea în Parcul Național Ordesa & Monte Perdido

Mi-a plăcut acest hotel la nebunie! Are 2 stele, dar care face cât 3, chiar 4 pe alocuri. Extrem de frumos, curat, aranjat, cu un farmec aparte de hotel istoric, restaurant propriu cu mâncare delicioasă la prețuri mai mult decât ok, plus piscină. M-a impresionat foarte tare. Am avut norocul să primim cameră cu vedere spre munte, o priveliște absolut fantastică.

Prețul plătit de noi: 58 euro / cameră dublă cu baie privată / noapte


4. Hostal Sans, Barcelona

Cazarea în Barcelona este extrem de scumpă. Noi am ales o cameră dublă în acest hostel, care are nota 7,7. De obicei nu aleg cazări sub nota 8, dar acum tot ce era peste 8 era exagerat de scump. Deși n-a fost ideal (am primit o cameră ușor uzată, care nu semăna cu pozele frumoase de pe booking), a fost curat și chiar lângă o gură de metrou, cea mai bună variantă pe care am avut-o de ales când am rezervat.

Prețul plătit de noi: 86 euro / cameră dublă cu baie privată / noapte

Recomand rezervare cât mai din timp posibil, pentru a prinde prețurile cele mai bune (eu am rezervat cu doar 2 luni înainte, trebuia să fi rezervat mai devreme – minim 3-4 luni).


MAȘINA ÎNCHIRIATĂ

Mașina am închiriat-o de la Sixt. Este prima dată când folosesc această companie, în trecut am tot închiriat de la Avis și Budget, pentru că au cele mai mici prețuri.

Am preluat-o de la aeroportul din Barcelona imediat după aterizare și am predat-o la întoarcere din Pirinei, la un birou din centrul Barcelonei.

Prima dată rezervasem de la Avis, dar apoi m-am uitat pe google la review-urile lăsate de oameni pentru birourile de predare din Barcelona și Avis avea niște review-uri cam nasoale, așa că m-am orientat către Sixt, unde, la aceeași sumă, am avut și protecție pentru cauciucuri și parbriz. E important să ne uităm la review-uri, pentru că aceste birouri de închirieri diferă mult înre ele, de la țară la țara, chiar dacă sunt de la aceeași companie.

Ce pot să spun despre Sixt este că nu am avut nicio problemă nici la preluare, nici la retur, și nu am fost taxată cu absolut nimic în plus. Singura chestie este că mașina a venit cu destul de multe mici zgârieturi (spre deosebire de mașinile pe care le-am primit de-a lungul timpului de la Avis și Budget), care erau trecute pe desfășurător pe care l-am primit la preluare, și ne-a fost imposibil să le verificăm pe toate, pentru că nu erau indicate pe o schemă a mașinii, ci erau listate una sub alta, plus că era întuneric. Trebuie mare atenție la treaba asta.

Suma care mi s-a blocat pe card în momentul preluării a fost 456 euro (156 aveam de plătit și 300 a fost garanția, care mi-a fost deblocată după restituirea mașinii). Garanția cred că putea fi 0 dacă aș fi ales Full CDW, dar și prețul plătit ar fi fost mult mai mare. Eu de obicei dau mail imediat după ce rezerv o mașină, ca să întreb care e suma garanției care mi se va bloca, astfel încât să am în scris de la ei. Mi s-a întâmplat de mai multe ori să am surprize, așa că prefer să-mi iau precauție. Singura chestie e că de multe ori e greu să iei legătura fix cu biroul de închirieri de unde urmează să iei mașina, dar, cu o singură excepție, am primit mereu de la biroul de suport clienți adresa de email de care aveam nevoie.

Apropos de garanție, recomand rezervarea direct pe site-ul companiei. Pe rentalcars.com eu mi-am luat o mega țeapă odată, plus că prețurile sunt mai mici doar pentru că se percepe o super garanție (în unele cazuri chiar și 1700 euro, ceea ce aberant).

Mașina pe care am primit-o a fost Opel Mokka X. A fost clasa economy, aleasă în așa fel încât să avem spațiu de bagaje (aveam 2 trollere mari și 4 rucsaci de munte mici/medii). Ne-au încăput la fix, noi fiind 4 persoane în total în mașină.

Ca fapt divers, nu mi-aș cumpăra niciodată mașina asta, e cam ciudățică la condus în sensul de ergonomie și confort al șoferului (și al pasagerilor – nu au cine știe ce spațiu sau lux). Singura chestie care mi-a plăcut era că avea volan încălzit și funcționa instant :)


COSTURI

Zbor: 313 euro / 2 pers + 1 bagaj cală (Wizz)
Locuri în avion (opțional): 34 euro / 2 locuri / dus-întors
Parcare termen lung Otopeni: 150 lei / 7 zile / mașină
Cazare: 476 euro / 2 pers / 7 nopți
Mașină închiriată: 156 euro / Opel Mokka X / 4 zile / Sixt
Benzină: 47 euro / 733 km / Opel Mokka
Mâncare: 200 euro / pers / 7 zile
Abonament transport public Barcelona: 19,8 euro / pers / 3 zile (Hola Barcelona Travel Card 3 Days)
Atracții:
La Sagrada Familia: 15 euro / pers (interior)
Casa Batllo: 24,5 euro / pers
Casa Mila (La Pedrera): 22 euro / pers
Park Guell: 7,50 euro / pers
Muzeul Picasso: 12 euro / pers
(biletele de mai sus au fost cumpărate în avans, online, prețurile fiind mai mici decât la casierie)
Casa Gaudi (Park Guell): 5,5 euro / pers


Despre autor

ALEXANDRA PUȘCAȘU

Salut! Sper că ți-a plăcut să citești acest articol la fel de mult pe cât mi-a plăcut mie să‑l scriu pentru tine :) Am creat acest blog în 2009 pentru a-i ajuta și pe alții să găsească fericire și libertate prin intermediul călătoriilor și a naturii. Te invit să citești mai multe aici.

COMENTARII

  1. Ah, mi-ai trezit amintiri placute din perioada de 1 an cat am stat in Spania. Superba tara. Ordesa y Monte Perdido intr-adevar este ceva aparte, se diferentiaza de restul Pirineilor prin tipul peisajului si prin varietate, ai facut cea mai inspirata alegere. Daca pe viitor doresti sa revii in Spania recomand Andalucia , alt loc plin de minunatii naturale si antropice deopotriva, dar de evitat a merge vara cand am inteles ca este o caldura sufocanta. Astept sa vad articolele detaliate legate si sa ma plimb din nou cu gandul prin aceste locuri.

    • Ce frumoooos! :D Ma bucur foarte tare!
      Da, am fost complet impresionata de Ordesa! Desi vazusem ceva poze online inainte, nu m-am asteptat sa fie ATAT de frumos si de divers. Mi-a placut la nebunie, in special partea de vale si Faja de las Flores.
      Mersi mult de sugestie, cu siguranta voi ajunge candva si in Andalucia :) Daca esti curios, Radu Diaconescu este acum acolo intr-o tura cu bicicleta. Posteaza pe facebook si pe urma va scrie si pe blog.

  2. Dragă Alexandra ! Este prima dată cînd, după ce am citit cu plăcere tot ce ne povestești despre aventurile tale și acum și toate detaliile despre călătoria ta în Spania (la un moment dat derulînd despre hoteluri și prețuri ziceam în gînd, lasă astea, zi despre mașină, despre preț închiriere și hop vine o poză cu mașina !) simt nevoia să fac un mic comentariu, sper să nu te superi ! La ce naiba, Doamne iartă-mă, să ai nevoie de volan încălzit în Spania !!! Și mie îmi place muuuuuuuuuult muntele (de oriunde ar fi el !) și de aceea te invidiez că ai timp, curaj și bani să-ți satisfaci această…necesitate, cel puțin în cazul meu așa a devenit ! Ce bine de tine, și mai ești și așa de frumoasă ! Deci, dacă ești montaniardă, nu ție frig în Spania, am fost la Barcelona în octombrie, ca tine și am crezut că mor în iadul ăla !

    • :)))) Hai că m-am super amuzat! :) Mersi mult de comentariu, Traian!
      Pai, cu volanul incalzit, e super simplu:
      1. eu sunt foarte friguroasa de fel, deci in timp ce oamenilor normali le e binisor, mie mi-e frig :))))
      2. Noi ne-am urcat in masina foarte devreme in fiecare dimineata (ora 6-7, cam asa) si chiar era destul de rece, dadeam un pic drumul la caldura, ca ne ingheta sufletul :P

      In rest, da, in timpul zilei si noi am murit de cald, vei vedea in jurnalele pe care le voi publica cat de curand (maine public primul :)

      Acum, trecand la altele, sa stii ca asa simt si eu, ca este o necesitate, si sunt recunoscatoare in fiecare zi ca am avut sansa de a savura muntele in tot felul de forme :)

      Mersi inca o data, te astept cu drag pe aici :)

Comentariile sunt închise.

Item added to cart.
0 items - 0,00 lei