Review Termos Primus vs. Esbit: platesti brandul degeaba sau nu?

Scris de | Alexandra

După ce ne-am chinuit ani la rând făcând ture de iarnă fără o băutură caldă la noi, anul acesta în sfârșit ne-am luat și noi termosuri. Un termos Primus și unul Esbit. Cum de am cumpărat două termosuri diferite? A fost jumătate întâmplare, jumătate intenționat.

CUM AM ALES CELE 2 TERMOSURI?

Primul lucru pe care l-am făcut înainte de a alege ce model de termos vreau să cumpăr a fost să fac un pic de research. Mă interesa să găsesc un termos ușor, nu foarte scump, care nu curge pe lângă (ar fi chiar penibil) și care, dincolo de toate, să-mi țină ceaiul cald suficient timp în turele de iarnă. Ei, și dacă în primele două cazuri puteam să aflu ușor, doar comparând greutățile și prețurile găsite pe internet pentru diverse termosuri, pentru celelalte două aspecte aveam nevoie de părerea unor oameni care au deja un termos sau altul.

Sigur, la descrierea tehnică a termosurilor sunt date în general și detalii despre evoluția temperaturii băuturii pe care o pui în termos. Dar ele sunt date cam în felul acesta:

• Temperatura de umplere~ 98 °C
• Temperatura ambientala:~ 20 °C ± 2 °C
• Temperatura dupa 6 ore:~ 85 °C
• Temperatura dupa 12 ore~ 75 °C
• Temperatura dupa 24 ore~ 60 °C

Din care vă spun sincer că nu înțeleg AAAABSOLUT nimic. Adică ok, înțeleg că pui ceaiul fierbinte în termos și că temperatura de testare e de 20 de grade, dar mai departe, pauză. Nu de alta dar n-am stat niciodată cu termometrul în ceai să văd ce temperatură are când e cald și bun de băut și ce temperatură are când s-a cam răcit. Detaliile astea tehnice mă fac să mă simt cam ca atunci când eram mai mică și citeam rețete în care se ziceau chestii de genul „puneți făină cât cuprinde”. Deci mi se scula părul în sus când vedeam așa ceva. Apăi cât vine asta? O lingură? Două? 3 câni, o găleată?? Cât vine? Că pentru mine e tot una! Mie trebuie să-mi explici ca la proști, că altfel nu pricep! :))))

Și în cazul ăsta la fel. Degeaba îmi dai niște temperaturi, că nu înseamnă nimic pentru mine, e ca și cum ai scrie în chineză. Mie zi-mi dacă ceaiul mai e cald în termos și după ce l-am ținut x ore afară iarna când e frig de-ți îngheață sufletul în tine sau nu. Simplu.

În plus, mi se pare total inutil să mi se expună rezultatele unui test făcut la 20 de grade Celsius, în condițiile în care oameni folosesc termos în principiu iarna, ca să aibă o băutură caldă, sau eventual vara, ca să aibă o temperatură rece (deși vara pe munte sincer mi se pare inutil un termos, dar în fine, fiecare cum îi place).

Deci ideal era ca producătorul să facă încă 2 teste pe lângă cel la 20 de grade, unul la temperatură ambientală sub 0 grade, și altul la temperaturi de peste 35 de grade. Însă sincer, chiar și așa, tot ar fi fost cam inutil, pentru că niciun astfel de test nu poate simula exact gama largă de condiții în care un montaniard va folosi un termos. O dată pot fi -10 grade afară, altă dată 0, alta -20, o dată poate pune ceaiul în termos sâmbătă dimineață la ora 5 și are de condus cu mașina 4 ore până când să înceapă tura, altă dată poate începe o tură la 0 grade imediat după ce a pus ceaiul în termos. Și așa mai departe. Situații sunt nenumărate, și niciuna nu seamănă cu alta. Drept pentru care părerea unor oameni care au deja un termos sau altul era esențială pentru a putea lua o decizie documentată.

Ok, bun, nimic mai simplu. Am întrebat în stânga și-n dreapta, m-am uitat si pe Carpați să văd dacă nu cumva s-a discutat deja despre treaba asta, și ce să vezi? Toată lumea recomanda Primus. Desigur, e un brand consacrat în domeniu, și nici prin gând nu mi-ar fi trecut vreodată că n-ar face produse de calitate. Însă așa cum se întâmplă peste tot în lumea asta, uneori plătim un ban în plus doar pentru brand, nicidecum pentru că produsul respectiv ar avea o calitate net superioară celorlalte produse similare fabricate de alte banduri. Și atunci mi-am pus întrebarea: o fi și în cazul acesta așa? Prețul era destul de ridicat (aprox. 127 lei termosul de 1 litru). Oare e justificat sau ba?
Mai mult decât prețul mă interesa de fapt greutatea. Încă din ziua 1 în care am început să-mi cumpăr echipamente de munte m-a preocupat să le găsesc pe cele mai ușoare, pentru că orice gram în plus contează. Sau dacă cele mai ușoare erau și cele mai scumpe, măcar să găsesc un compromis bun între greutate și preț. Acesta a fost de fapt și motivul pentru care abia acum ne-am luat termosuri, pentru că întotdeauna mi s-a părut o blasfemie să cărăm în rucsac un recipient care numai gol cântărește peste 500 de grame, asta numai ca să pun ceva de băut în el. Desigur, după ce am avut de vreo 2 ori probleme cu gâtul din cauză că am băut apă rece iarna pe munte (o dată nici n-am putut vorbi luni și marți după tură) și ne-am săturat să fim deshidratați (pentru că în consecința beam și mult mai rar decât ar fi trebuit), am decis totuși că merită sacrificiul să cărăm un termos, chit că e muuult mai greu decât o sticlă de plastic :) Dar eram hotărâtă să găsesc cel mai ușor termos, și eram chiar dispusă să dau și un ban în plus pentru asta.

Astfel mi-au picat ochii pe un termos Fjord Nansen, care avea doar 515 g (greutate declarată de producător) și de care cineva de pe Carpați era foarte mulțumit. Toate celelalte termosuri pe care le găseam pe site-urile magazinelor de munte erau mai grele decât atât, inclusiv cel de la Primus, care avea 563 g. Știu că diferența de la 563 la 515 pare extrem de mică, dar cum spuneam, fiecare gram contează, și e ideal să fie în minus, nu în plus. Așa că mi s-a părut o afacere foarte bună, mai ales că era și mult mai ieftin decât cel de la Primus, adică 89 de lei.

Însă când să-l comand, surpriză. Ia-l de unde nu-i. Pe toate site-urile apărea cu stoc epuizat. L-am găsit într-un final doar la Nootka, și acolo cu chiu cu vai. Iar când să-l adaug în coș, surpriză și mai mare: nu exista decât o bucată. Și atunci a fost prima oară când mi-a picat fisa: dacă tot e doar unul disponibil, ce-ar fi să iau unul Fjord Nansen și unul Primus și să le compar între ele?

Ideea mi-a surâs instantaneu, așa că în 2 timpi și 3 mișcări am făcut comanda. Dezamăgirea a venit însă la fel de rapid pe cât am făcut comanda, pentru că am fost anunțată de la Nootka că de fapt nu mai au NICIUN termos Fjord Nansen (deși chiar și acum încă apare pe site că ar fi disponibil în 1 bucată….). Tristețe maximă, ce pot să spun. Dezamăgirea a continuat, pentru că după ce l-am găsit victorioasă pe un alt site (Sportisima) și am făcut comanda, și de acolo m-au sunat să îmi spună că nu-l mai au (ce-mi plac mie magazinele astea online care nu actualizează stocurile pe site). Pe niciun alt site nu mai exista termosul Fjord Nansen, astfel că am rămas cu buza umflată și a trebuit să-mi iau gândul de la el. Însă întâmplarea a făcut ca fix atunci cei de la Mormota să aibă o promoție de -20% la termosurile Esbit.

Am pus repede o întrebare colegilor de club la Cluj să-mi spună dacă e bun sau nu, și deși am primit răspuns de la o persoană nu foarte mulțumită, am primit răspunsuri și de la 2 persoane mulțumite de el, așa că dat fiind că prețul era foarte bun (85 de lei redus de la 106 lei) și că avea doar 537 de grame (față de 563 cât are cel de la Primus), m-am gândit că merită să încerc. Dacă cel puțin 2 persoane sunt mulțumite de el, cât de rău poate să fie? :)

Desigur că puteam comanda 2 termosuri Esbit, însă ideea unui review între 2 termosuri diferite deja îmi intrase în cap, așa că am comandat doar un singur termos Esbit (+ multe hărți pe care oricum voiam să le comand, ca să ating limita de 200 de lei pentru transportul gratuit :)))) și termosul Primus am mers să-l iau de la Montrek, că tot aveau reducere 14% (deci și termosul Primus l-am luat la un preț excelent (109 lei redus de la 127 lei)). Mega afacere, ce să mai :D

Iar după ce-am ajuns acasă, tot ce mi-a mai rămas de făcut era să le testez.

COMPARATIE INFORMATII TEHNICE

Primus Esbit
Volum 1000 ml 1000 ml
Dop cu valva cu buton da da
Dop etanș simplu da da
Pahar suplimentar nu da
Înălțime 297 mm 270 mm
Diametru 86 mm 90 mm
Greutate declarată de producător 563 g 537 g
Greutate reală* 545 g 535 g
Se poate spăla la mașina de spălat? da nu
Preț 127 lei 106 lei

*Toate datele de mai sus se găsesc și pe internet, în descrierea fiecărui produs, mai puțin greutatea reală. Când spun greutate reală, mă refer la greutatea măsurată de mine cu un cântar electronic.

Dat fiind că mă interesa foarte tare dacă greutățile declarate de producători sunt reale, și aveam de mult timp pe listă să-mi cumpăr un cântar micuț fix pentru așa ceva, am mers săptămâna trecută și am cumpărat și un cântar (20 de lei – okazii :)

În mod evident, cântarul are o marjă de eroare, și nu știu dacă măsurătorile găsite de mine sunt cele reale. E destul de surprinzător că termosul Primus este de fapt un pic mai ușor decât a declarat producătorul (de regulă echipamentele sunt în realitate mai grele, nu mai ușoare), dar pe mine de fapt mă interesa mai degrabă diferența de greutate dintre cele două termosuri, și după cum se poate vedea, diferența reală nu este de 26 de grame, ci doar de 10 grame (am efectuat câte 3 măsurători în 2 zile diferite pentru ambele termosuri, și am făcut media).

Desigur, există și posibilitatea ca termosul Primus să aibă totuși 563 g cât zice producătorul, și cântarul meu să-l fi găsit mai ușor din eroare, dar dacă este așa, atunci înseamnă că termosul Esbit este mai greu decât a declarat producătorul. În orice caz, oricum ar fi, cert e că diferența de greutate dintre ele este de doar aprox. 10 grame, ceea ce chiar e o cantitate neglijabilă. Drept pentru care termosul Esbit nu primește o bilă albă pe care ar fi primit-o dacă ar fi fost net mai ușor.

CONDITIILE DE TESTARE

Am testat termosurile într-o o tură de iarnă de 2 zile în Piatra Mare, în weekendul 7-8 martie, cu lichid cald (ceai). Condițiile au fost următoarele:

Sâmbătă am pus ceaiul fierbinte în termosuri la ora 6:30 și după aprox. 1 oră am plecat cu mașina din București spre Piatra Mare.

Între orele 6:30 și 10:30 termosurile au fost păstrate în casă și apoi în mașină la temperatura de aprox. +20°C
Între orele 10:30 și 15:30 termosurile au fost păstrate pe exteriorul rucsacului în timpul turei la temperatura de aprox. -5°C
Între orele 15:30 și 19:30 termosurile au fost păstrate în cabană la temperatura de aprox. +20°C

Am repetat testarea și duminică. Am pus ceai fierbinte în termosuri în jur de ora 10:00, iar în jur de ora 10:30 am plecat în tură.

Între orele 10:30 și 16:00 termosurile au fost păstrate pe exteriorul rucsacului în timpul turei la temperatura de aprox. 0°C

În ambele zile ambele termosuri au fost păstrate și folosite în exact aceleași condiții. În tură ambele au stat pe exteriorul rucsacului, în buzunarele laterale, și au fost deschise de același număr de ori, dat fiind că am băut din ambele de fiecare dată. Iar în rest au stat întotdeauna în aceeași zonă, unul lângă celălalt.

REZULTATELE TESTARII

Temperatura:

Aceste sunt rezultatele pe care le-am constatat:

Primus Esbit Observații
Sâmbătă ora 10:30 (după 4 ore la temp. +20°C) Ceaiul era foarte cald; numai bun de băut Ceaiul era foarte cald; numai bun de băut Nicio diferență între ele
Sâmbătă ora 14:30 (după 4 ore la temp. +20°C + 4 ore la temp. -5°C) Ceaiul era foarte cald; numai bun de băut Ceaiul era cald; numai bun de băut Diferență aproape insesizabilă între ele
Sâmbătă ora 15:30 (după 4 ore la temp. +20°C + 5 ore la temp. -5°C) Ceaiul era cald; bun de băut Ceaiul începuse să se răcească un pic dar încă era bun de băut O mică diferență între ele
Sâmbătă ora 16:30 (după 4 ore la temp. +20°C + 5 ore la temp. -5°C + 1 oră la temp. +20°C) Ceaiul era cald; acceptabil de băut Ceaiul era căliu Diferență clar sesizabilă între ele
Sâmbătă ora 17:30 (după 4 ore la temp. +20°C + 5 ore la temp. -5°C + 2 ore la temp. +20°C) Ceaiul era călduț Ceaiul era răcit Diferență mare între ele
Duminică ora 15:00 (după 5 ore la temp. 0°C) Ceaiul era fierbinte; aproape nu se putea bea Ceaiul era fierbinte; aproape nu se putea bea Nicio diferență între ele
Duminică ora 16:00 (după 6 ore la temp. 0°C) Ceaiul era fierbinte; se putea bea dar cu greu Ceaiul era foarte cald; numai bun de băut O mică diferență între ele. în sensul că din Esbit puteai bea iar din Primus te cam chinuiai. pentru că era mult prea fierbinte

Design/caracter practic:

Este poate o preferință personală, dar din acest punct de vedere mi-a plăcut mai mult Termosul Primus. Dat fiind că este mai zvelt (diametru mai mic și înălțime mai mare decât la Esbit), termosul Primus mi s-a părut mai ușor de apucat cu mâna (și spun asta din punctul de vedere al unei persoane cu degete lungi, nici nu vreau să știu cum e dacă ai degetele mai scurte).

O altă diferență ar fi că suprafața termosului Esbit este un pic mai rugoasă (pentru aderență bună), însă nu am sesizat nicio problemă cu suprafața mai puțin rugoasă a termosului Primus, nici la apucarea cu mâna goală, nici la apucare cu mănuși. Din contră, mi s-a părut chiar mai plăcut la atingere termosul Primus.

Altele:

În alte aspecte nu am constatat nicio diferență între ele. Dopurile cu buton funcționează la fel de bine, capacul se înșurubează bine la ambele… Nu am ce comenta.

PARERE PERSONALA

În urma acestei testări am constatat că Termosul Primus ține ceaiul cald mai mult timp decât cel de la Esbit. Dacă faci ture lungi (peste aprox. 6 ore), atunci în mod clar, termosul Primus este câștigătorul. Însă dacă faci ture de durată mică sau medie, termosul Esbit se descurcă foarte bine fără niciun dubiu. Cu toate acestea, diferența de preț nu mi se pare atât de mare (20 de lei) încât să nu merite Termosul Primus chiar și în acest caz. Pentru că cine știe, acum poate faci ture mai scurtuțe, dar la un moment dat poate o să vrei să faci și mai lungi. Iar dacă poți profita de o reducere pentru a-l cumpăra, cu atât mai bine.

Acum, tot review-ul ăsta vine cu un asterisc. În sensul că, așa cum mi-a spus un prieten montaniard pe facebook, umblă vorba în târg că termosurile pot fi neuniforme ca și calitate, în sensul că dacă iei 10 termosuri de la același brand, nu toate vor performa la fel în aceleași condiții de testare, darmite 2 termosuri de mărci diferite. Cu alte cuvinte, poți nimeri un termos ieftin foarte bun, sau un termos scump (precum Primus) foarte prost.

Recomandarea mea însă este ca, în cazul în care vă cumpărați un termos Primus care nu ține ceaiul cald decât câteva ore, să mergeți frumos cu el înapoi la magazinul de unde l-ați luat și să îl returnați. De altfel aceste termosuri au și garanție.

Și de asemenea, dacă observați că termosul este cald când puneți mâna pe el (după ce ați pus o băutură caldă înăuntru), înseamnă că este în mod clar defect și trebuie dus înapoi. (Așa ceva nu trebuie să se întâmple, termosul trebuie să rămână pe exterior la temperatura ambientală).

RECOMANDARI IMPORTANTE DE UTILIZARE

Pentru cazurile în care aveți de parcurs o distanță de câteva ore cu mașina/trenul/bus/etc. până la startul traseului, puneți ceaiul în termos cât mai fierbinte (adică imediat ce s-a infuzat). De asemenea, preîncălziți termosul pentru a ține lichidul cât mai cald cât mai mult posibil (adică înainte de a pune ceaiul în el, puneți apă fierbinte și lăsați termosul așa aprox. 5 minute; apoi vărsați apa și puneți ceaiul).

În schimb, dacă sunteți la cabană/refugiu/cort și plecați în tură la scurt timp după trezire, NU faceți greșeala să puneți ceaiul în termos imediat ce s-a infuzat! Pentru că multe ore după aceea efectiv nu veți putea bea din el, pentru că va frige foarte tare.

Lăsați lichidul un pic afară pentru a putea coborî la o temperatură mai acceptabilă. Dacă vi-l preparați singuri, lăsați-l în oală; dacă în schimb vă umple cabanierul termosul, lăsați termosul afară, fără dop. În funcție de temperatura de afară, perioada de timp în care trebuie lăsat afară diferă, dar în orice caz, în momentul în care puneți dopul la termos, ceaiul trebuie să fie fierbinte dar să te poți atinge de el fără să te frigi.

Noi am uitat să facem chestia asta duminică (de fapt l-am lăsat un pic să se răcească, dar în cabană, nu afară) și practic primele câteva ore nu ne-am putut atinge de el la cât de tare frigea. Singurul mod în care puteam bea din el era să îl punem în cană (capac) și să așteptăm cel puțin vreo 5 minute ca să se răcească. Ceea ce chiar nu îți permiți să faci de 10 ori pe zi pe munte.

În plus, ia în rucsac și o sticlă de apă, pentru că după ce toată ziua ai băut ceai pe traseu, la locul de cazare vei simți nevoia să bei apă.

Acestea fiind spuse, sper să vă fie util review-ul și aștept și părerile / experiențele voastre cu termosuri.

ECHIPAMENT MONTAN NECESAR


Orice drumeție reușită începe cu lista de echipament.

Despre autor

ALEXANDRA PUȘCAȘU

Salut! Sper că ți-a plăcut să citești acest articol la fel de mult pe cât mi-a plăcut mie să‑l scriu pentru tine :) Am creat acest blog în 2009 pentru a-i ajuta și pe alții să găsească fericire și libertate prin intermediul călătoriilor și a naturii. Te invit să citești mai multe aici.

COMENTARII

 1. Salut,
  Dupa cum ai spus, e destul de rau ca trebuie sa cari dupa tine un obiect ce cantareste mai mult de 500 g doar ca sa poti bea ceva cald pe munte. Sa nu pui lichidul in el cat mai aproape de 100 grade mi se pare o mare pierdere. In principiu chiar si intr-o zi de iarna ar trebui sa bei mai mult de 1 litru (capacitatea termosului), caz in care poti sa iei separat si ceva intr-un PET sau alt recipient usor si neizolat. La inceputul turei poti sa bei direct din cel neizolat iar apoi poti sa torni in diferite proportii din termos/recipient neizolat in pahar de unde sa bei. In felul asta se poate merge cu 1 termos la 2 oameni in ture de 1 zi.

  • Ah, bine ca mi-ai amintit! Am uitat ca voiam sa completez la final, la „Recomandari” ca trebuie sa iei si o sticla de apa ceva, ca la cabana eu de fiecare data cam am avut ceai in rucsac am simtit nevoia sa beau apa.

   E o idee buna ce spui tu, sa iei si un recipient neizolat in rucsac din care sa bei la inceput.
   E o chestie care merita incercata!
   Cred insa ca merge bine la turele in care startul traseului e cat de cat aproape de locul in care pui ceaiul. Cand ai de condus cateva ore pana la startul traseului, lichidul din recipientul neizolat e racit deja pana ai ajuns sa pui piciorul pe poteca (vorbes de iarna, bineinteles). Si in cazul asta chiar iti trebuie 2 termosuri la 2 persoane, nu iti ajunge unul singur.

 2. Eh, treaba aia cu turnatul ceaiului in termos imediat am facut-o de multe ori din graba si fireste ca n-am putut bea din el juma’ de zi :D.

  Primus am si eu, il folosesc de vreo…3 ani si sunt destul de multumita, chiar pastreaza ceaiul cald toata ziua. Pe de alta parte, este drept ca ai nevoie si de o sticla de apa in plus, sincera sa fiu eu de cele mai multe ori pe munte as cam bea apa, nu ceai.

  L-am incercat si vara sa pastreze apa rece. Se comporta ok, dar nu renteaza. Prea greu, pentru prea putina apa.

  • Si eu simt nevoia sa beau apa pe munte, chiar si iarna, dar nu rece bocna. Dupa ce beau ceai, de multe ori raman cu gustul ceaiului, care imi face sete.
   Vara n-as cara nici eu termos nici sa ma bati!

 3. De acord, si eu pun apa in termos la temperatura cat mai mare posibil.
  Eu nu mai car apa separat daca am termosul in tura, din motive de greutate, evident. Daca ceaiul e prea fierbinte, „completez” cu zapada :)

  • Raspund aici ce ti-am zis si pe facebook, ca sa nu creada lumea ca nu vreau sa iti raspund :))
   Am completat si eu cu zapada, dar n-am fost foarte multumita de rezultat. Maybe i was doing it wrong, o sa mai incerc :)
   Mai e si chestia pe care a spus-o Laura pe facebook, ca uneori mai sunt si alte chestii prin zapada, chiar daca e necalcata, de aceea nu prea imi surade ideea. Dar pana la urma, cand n-ai sursa de apa pe munte si topesti zapada la arzator, cam tot aia e…

 4. Si eu am luat Primusul de 1litru acum o luna. Sunt foarte multumit.
  Si eu am fost tentat de Esbit, fiind mai ieftin.
  Din pacate la noi pe site-uri nu gasesti destule opinii ale cumparatorilor ca sa-ti poti face o idee.
  Din fericire exista AMAZON :)

  • Hmmm, uite nu mi-a dat in cap sa ma uit pe Amazon sa verific reviewurile. O idee foarte buna, se aplica la aproape orice!
   Thanks for sharing! :)

 5. Am uitat sa-mi termin ideea :)
  La Esbit, pe langa faptul ca izoleaza mai prost decat Primusul, multi clienti se plangeau ca dopul e de slaba calitate si cedeaza destul de repede.

 6. Buna,
  Am folosit ani de zile un termos de 1.5l luat din supermarket si intodeauna am fost incantata de el. Nu m-a dezamagit deloc. Acum, ca cel vechi s-a spart, mi-am luat unul identic, tot din supermarket. Pret mic, 60 ron, capacitate mare – eu beau multe lichide pe munte, performante identice cu cele de firma….

  Dana

  • Multumesc de completare, Dana!
   Din cate stiu eu, termosurile din supermarketuri sunt mai grele decat cele din magazinele de munte, de aceea nu le-am luat inconsiderare. Plus ca de regula sunt si de calitate mai proasta, dar iata ca exista si exceptii. Bine de stiut. Poti sa ne spui te rog si ce greutate are termosul pe care l-ai luat acum, cum se numeste si din ce supermarket l-ai luat? Mersi frumos!

 7. Mulțumesc, chiar nu am găsit niște informații despre termosuri mai logis și bine așezate. Merci mult și spor cu blogul.

 8. Draga Alexandra,
  La testarea pe care ai facut-o nu ai luat in consideratie ca Primus are o vopsea speciala care inmagazineaza caldura. Daca il lasi la soare 10 minute te va frige la degete.
  De fapt, asta este diferenta esentiala intre cele doua temosuri.
  Un avantaj la termosului Esbit ar fi, in mod particular, cele doua pahare.

 9. Buna Alexandra,
  Am cumpărat un termos Promis de 1litru în baza articolului tau și a altor review-uri de pe net. L-am cumpărat de la un magazin specializat care vindeau articole și echipamente sportive de drumeție. Concluzia este următoarea: termosul ținut în mașină la o temperatura de 21°C timp de 3 ore și drumeție timp de o ora și jumătate la -4°C, ceaiul din interior era rece că gheața. În timpul drumeției termosul a fost ținut pe exteriorul rucsacului. A doua zi i-am făcut proba din nou: turnat apa fierbinte la ora 11:30 și ținut până la ora 15:00 la o temperatura de 0°C, concluzia după 3 ore și jumătate apa era doar călduță. Penibil pentru un termos care se presupune a fi relativ de top la banii ăștia. O sa cer banii înapoi.

  • Buna Mihai!
   Imi pare tare rau ca un ai avut noroc cu termosul! Din pacate avand in vedere tehnologia de fabricatie a termosurilor, exista de multe ori rebuturi.
   In cazul tau cu siguranta este vorba de un defect de fabricatie, pentru ca nu este normal sa nu faca fata la conditiile expuse de tine.
   Mergi linistit si schimba-l.
   Mult succes iti doresc! Sper ca al doilea sa fie bun!

 10. Salutare,
  Pentru că am căutat review termos Fjord Nansen și singurul loc unde l-am găsit menționat este în acest blog, hai sa scriu câteva rânduri pentru că am cumpărat de la Nootka acest termos la capacitate de 1l și am făcut 2 ture cu el. Prețul a fost în jur de 100 lei. Prima data am pus ceaiul dimineață (8:00) și a ținut relativ fierbinte până seara (20:00). În a doua tura, am pus ceaiul de seara, am început tura undeva la 10:00 și la 17:00 încă era fierbinte. Pe parcursul turelor l-am transportat întâi în rucsac, apoi l-am lăsat pe exterior. Temperatura exterioară a fost undeva intre -2, -5 °C. Mulțumit de termos până acum.

 11. Camelbak-ul din rucsac, nu ține apa la o temperatură bună? Am înțeles că problema ar fi fost apa foarte rece. Dar rucsacul în general, în ultimii ani sunt proiectați pentru a avea spațiu pentru camelbak. Iar eu mi-am cumpărat un camelbak care are protecție anti-îngheț pentru furtun. Iar muștiucul poate fi ținut în haină ca să nu înghețe. M-am uitat la un videoclip pe youtube. ? Și mie îmi surâdea ideea unui termos, dar sunt totuși peste 500 g de cărat… pe munte… când ai posibilitatea de a evita asta. Se merită? (pentru o ieșire pe munte totul trebuie optimizat, dacă nu super optimizat, mă gândesc ??). În plus… doar apa hidratează! Cel puțin asta am auzit spunându-se… Cafeaua (sau alcoolul… nu este cazul nostru, pe munte cel puțin) deshidratează. Acum nu știu ceaiul… Faza e că cea mai bună este apa. Apa la o temperatură acceptabilă. Nu știu cum se menține apa în camelbak, în rucsac, la temperaturi scăzute. Aveți vreun articol în acest sens?

  • Bună, George!
   Eu am avut 2 camelback-uri, dar nu m-am înțeles deloc cu ele. Pur și simplu nu îmi place experiența de a bea din el + faptul că se întreține nu tocmai ușor.
   Plus că să bei un ceai cald iarna este mană cerească. Desigur că și ceaiul hidratează, chiar mai bine decât apa în unele cazuri :)
   Eu sunt mereu super atentă la greutatea rucsacului și reduc de oriunde pot, dar pentru asta chiar merită să car în plus. Desigur că e o chestie subiectivă și fiecare are propriul set de compromisuri pe munte.
   Nu am făcut un articol despre camelback, poate voi face pe viitor :)

Comentariile sunt închise.

Item added to cart.
0 items - 0,00 lei