Review: Rucsac Quechua Forclaz 40 + tips & tricks rucsaci

Scris de | Alexandra

Dat fiind că este un rucsac cu un preţ foarte bun pentru clasa de 40 de litri, multă lume este tentată să îşi cumpere un rucsac Quechua Forclaz 40 şi multă lume chiar îl cumpără.

Eu mi-am luat acest rucsac în 2009 şi încă îl mai folosesc cu plăcere pentru că mă înţeleg bine cu el. Are totuşi ceva minusuri care merită menţionate, pentru că nu oricine îşi poate lua acest rucsac. Varianta mea este mai veche, pe portocaliu, variantă care nu mai există.

Quechua-Forclaz-40  rucsac-forclaz-40 rucsac-forclaz-40-2013

Varianta nouă nu este cu mult diferită de cea veche. Arată mai bine ce-i drept, dar la funcţionalitate nu prea apare nimic nou. De notat este că acum fermoarul cel mare are deschidere mai mică, capacul este un pic mai mic, şi în loc de două chingi de închidere, acum are doar una, centrală.

CARACTERISTICI:

 • Greutate: 1,10 kg
 • Capacitate: 40 l
 • Spate şi bretele cu spumă
 • Chingă la piept
 • Elastice de prindere pentru beţele de trekking
 • Buzunare:
  • Compartiment mare cu fermoar dublu pentru acces frontal
  • Buzunar cu fermoar pe capac
  • 2 buzunare laterale cu fermoar
  • 1 buzunar mic pe centură
  • Buzunar din plasă pe exterior

CE IMI PLACE LA EL:

 • Este uşor (1,11 kg). Este un mare avantaj. Majoritatea rucsacilor de 40 de litri sunt (mult) mai grei de 1,3 kg
 • Nu se deschide doar pe sus, ci şi din faţă, prin intermediul unui fermoar care îţi permite accesul la tot interiorul. Chestia asta este foarte convenabilă, îţi face viaţa mai uşoară. Nu cred că mai există şi alţi rucsaci care să aibă aşa ceva.

rucsac-quechua-1024x685-614x411

 • Are 1 buzunar micuţ cu fermoar pe centura de şold, în care se pot pune obiecte pe care ai nevoie să le ai la îndemână
 • Garanţie 10 ani. Mi se pare o treabă foarte bună să ştii că îl poţi schimba în decursul a 10 ani dacă se strică vreo ceva sau se deteriorează din cauza uzurii. Oricum, al meu are acum mai bine de 4 ani (merge pe 5 :P) şi e fix în aceeaşi stare în care l-am luat, deci cred că sunt foarte rezistente şi bine făcute.
 • Preţul. Eu pe vremea aceea am dat 135 de lei pe el, iar acum e aproape tot atâta. Dintr-un motiv pe care nu îl înţeleg, cel albastru costă 140, spre deosebire de celelalte 2 variante de culori, care costă 150. Este un preţ extrem de bun pentru un rucsac de 40 de litri, dar să vedem acum şi minusurile şi de ce nu este el bun pentru toată lumea.

MINUSURI:

 • Nu este reglabil pe înălţime. Aceasta este buba lui cea mai mare. Nefiind reglabil pe înălţime, practic dacă nu ţi se potriveşte fix pe spatele tău, nu poţi să ţi-l iei. Spre exemplu, între mine şi Cristi există o diferenţă destul de mare la lungimea trunchiului, drept pentru care, pentru mine acest rucsac este perfect, dar pentru el este prea mic, şi îl incomodează groaznic. La finalul review-ului o să spun mai multe despre probarea rucsacului!
 • Buzunarele laterale nu sunt din plasă, ci au fermoar, deci practic nu pot pune acolo sticlele de apă la care să am acces rapid. De asemenea un mare minus.
 • Centura, mai exact partea care vine pe şold, nu este foarte groasă. Eu personal aş prefera să aibă mai mult burete în ea, dar am observat că în general e destul de greu să găseşti un rucsac de 40 l cu centură foarte groasă.
 • Nu poţi să prinzi pioleţi pe el. Pentru cei ce nu merg iarna pe munte, e ok. Însă dacă vrei să prinzi de el un piolet, nu îl poţi prinde în condiţii de siguranţă.

PENTRU CE ESTE RECOMANDAT:

În principiu rucsacul de 40 l este recomandat pentru ture de 2-3 zile cu dormit la cabană.

În plus, dacă turele se fac în minim două persoane, un rucsac de 40 de l poate fi folosit şi la tura de 1 zi (1 singur rucsac de 40 l pentru 2 persoane) sau, la limită, la ture de 2 zile la cort (dacă cortul se împarte la 2 persoane).

***
Acum, pentru că rucsacul este unul dintre cele mai importante echipamente ale unui munţoman, voi profita de această ocazie să completez acest review şi cu câteva noţiuni despre probarea, împachetarea şi reglarea rucsacului, 3 chestiuni extrem de importante, care dacă sunt făcute corect, elimină complet orice problemă legată de rucsac.

CUM SE PROBEAZA RUCSACUL:

Este extrem de important ca atunci când ne cumpărăm rucsac, să mergem în magazin să îl probăm. Şi când spun asta, nu mă refer doar să îl luăm şi să îl punem în spate aşa gol cum e, ci să îl umplem (în Decathlon de exemplu există nişte saci făcuţi special pentru asta, ca să îi bagi în rucsac ca să vezi exact cum vine când e plin). Doar aşa putem vedea dacă chiar e bun pentru noi sau nu.

Dacă mergeţi într-un alt magazin (adică nu Decathlon) ca să vă luaţi rucsac, cereţi să vi se dea nişte saci de dormit, sau alte obiecte cu care să umpleţi rucsacul. Nu vă fie jenă, nu se uită nimeni urât la voi, pentru că oamenii din magazinele de munte de regulă sunt în temă şi ştiu că aşa se probează un rucsac.

După ce rucsacul e plin, îi ajustaţi înălţimea astfel încât să se potrivească pe spatele vostru (dacă nu ştiţi cum, rugaţi pe omul de acolo să vă arate cum se face, sunt sisteme diferite de la producător la producător), după care îl puneţi în spate şi îl reglaţi corect (vezi mai jos), exact aşa cum aţi face când plecaţi pe munte).

Abia din acest moment începeţi să îl evaluaţi. Mergeţi un pic cu el prin magazin şi încercaţi să vă daţi seama dacă vă deranjează ceva. De regulă veţi sesiza asta în zona bretelelor, la umeri, eventual la contactul dintre burete şi spate. Dacă lucrurile care par să vă jeneze nu ţin de ceva ce nu aţi reglat corect din prima, nu îl luaţi. Nu orice rucsac este potrivit pentru orice om. Rucsacul e fix ca pantoful. Nu e măsura ta, nu îl iei. Îţi vine ca măsura dar te jenează (te bate în faţă, în spate, sau e incomod cu totul), nu îl iei. Simplu.

Dacă aţi cumpărat un rucsac şi la prima tură (când cu siguranţă l-aţi avut mai greu decât în magazin şi, în mod evident, l-aţi purtat mult mai mult) constataţi că vă jenează foarte rău, nu ezitaţi să îl duceţi înapoi. La Decathlon ai 30 de zile să faci asta. Practic nici nu îi interesează de ce îl duci înapoi. Îţi dau banii înapoi şi gata (desigur, doar dacă duceţi şi bonul înapoi, aşa că păstraţi-le mereu şi nu le aruncaţi decât după 30 de zile).

La celelalte magazine nu ştiu să aibă politică de 30 de zile, dar dacă le explicaţi pur şi simplu că vă jenează rucsacul, nu cred că cineva e atât de absurd să nu vi-l primească înapoi pe baza bonului, dacă observă clar că nu e deteriorat şi că nu îl daţi înapoi dintr-un motiv ascuns.

Dacă întâmpinaţi dificultăţi, insistaţi. Nu vă lăsaţi bătuţi, vedeţi-vă interesul.

CUM SE „IMPACHETEAZA” RUCSACUL:

Lucrurile pe care le punem în rucsac trebuie puse fix după această schemă:

cum-se-impacheteaza-rucsacul

CUM SE REGLEAZA RUCSACUL:

De fiecare dată când facem rucsacul, toate chingile trebuie desfăcute. Rucsacul are chingi în 3 locuri:

  1. Centura de la brâu
  2. Pe bretele
  3. Pe umeri
  4. La piept

Cam uităm de chingile de pe umeri, deşi majoritatea rucsacurilor le au. Ele sunt la fel de importante ca şi celelalte chingi.

După ce am făcut rucsacul şi ni l-am pus în spate, chingile se strâng fix în ordinea în care le-am scris mai sus.

  1. Mai întâi se strânge centura de la brâu. Ne aplecăm un pic în faţă, aşezăm rucsacul în aşa fel în cât centura de brâu să fie fix deasupra şoldurilor (vezi cele 2 oase laterale), “sugem burta” (şi aici nu mă refer numai la cei ce au burtică :P ci mă refer că trebuie să tragem aer în piept şi să retragem un pic stomacul) şi în momentul acela strângem centura la maxim. Şi când spun maxim, mă refer chiar maxim. În acest moment rucsacul ar trebui să fie fixat pe şolduri şi centura se va sprijini fix pe acele oase. Toate greutatea rucsacului este acum preluată de şolduri. Practic în partea de sus el va “juca”, adică bretelele nu vor fi deloc lăsate pe umeri, vor sta efectiv în aer.
  1. Este momentul să reglăm bretelele. Strângem concomitent de cele două chingi de pe bretele, astfel încât bretelele să se muleze pe umeri, însă nu le strângem prea tare.
  1. Strângem chingile de la umeri. Ele au rolul de a aduce rucsacul cât mai aproape de verticala corpului, ca să nu ne “tragă” în spate.
 1. Închidem şi reglăm chinga de la piept astfel încât să nu ne strângă prea tare. Această chingă nu este opţională. Închideţi-o mereu, ajută.

Un filmuleţ în care puteţi să şi vizualizaţi explicaţiile acestea:

De fiecare dată când facem din nou rucsacul (chiar şi în aceeaşi tură, de exemplu când plecăm de la cabană sau de la cort), chingile trebuie din nou desfăcute şi reglajul lor trebuie făcut din nou, din cauză că înăuntru lucrurile cu siguranţă au fost rearanjate (de exemplu nu mai ai mâncarea, că ai mâncat-o, sau ai pus hainele altfel, etc).

O împachetare şi reglare corectă, conform celor de mai sus, fac practic diferenţa între un om chinuit de greutatea rucsacului, care nu se va putea bucura 100% de tură, şi un om care zburdă, chiar dacă rucsacul nu este foarte uşor. Contează enorm.

Pentru orice întrebări, mă găsiţi aici.

*Acesta nu este un articol promoțional! Preţul este valabil la data publicării articolului.

CE SĂ IEI CU TINE


Abonează-te la newsletter și îți trimit imediat pe e‑mail lista cu tot ce ai nevoie pe munte.

Despre autor

ALEXANDRA PUȘCAȘU

Salut! Sper că ți-a plăcut să citești acest articol la fel de mult pe cât mi-a plăcut mie să‑l scriu pentru tine :) Am creat acest blog în 2009 pentru a-i ajuta și pe alții să găsească fericire și libertate prin intermediul călătoriilor și a naturii. Te invit să citești mai multe aici.

COMENTARII

 1. Trebuia sa citesc articolul acesta anul trecut cand am fost in Portugalia, m-am gandit eu sa ma duc cu rucsacul care desi avea doar 12 kg mi s-ar parut foarte greu (era mare). Cred ca nu l-am facut binee fiindca nu ma simteam deloc ok cu el, mai ales dupa o ora, doua de mers pe jos. De atunci am zis ca nu mai plec in vacanta doar cu troller si las rucsacul doar pentru munte.

  Răspunde
  • Ah, sorry :P

   Eu dimpotriva, daca stiu ca am de umblat o ora, doua sau chiar mai mult pe jos prin orase, prefer sa am rucsac in loc de troller. Mie mi se pare super incomod sa ma plimb cu trollerul dupa mine atata timp. Scari, traversarea strazilor, etc, toate sunt o corvoada cu troller. Asa, cu rucsac, n-am nicio treaba. Plus ca ma deplasez mai repede decat daca tot trag trollerul ala dupa mine.

   In 2011 stiu ca aveam zbor din Paris spre Bucuresti mai pe la 16-17 asa, si ziua am vrut sa ma mai plimb un pic, evident :P N-am avut unde sa lasam bagajele astfel incat sa nu pierd si mai mult timp, asa ca le-am carat dupa noi peste tot. Worst idea ever :))

   De atunci prefer ori sa am zbor dimineata inapoi spre casa, ori sa ma duc cu rucsacul.

   Răspunde
 2. Si eu sunt fan rucsac , dar ca si alte chestii este vorba de antrenament…prima data cam am fost pe munte doua zile (ca deobicei faceam doar ture de o zi) m-am intors cu o febra musculara pe unde nici nu stiam ca am ceva muschi. De atunci il consider super practic si vad si aici familii cu copii mici in care fiecare are rucsacul lui ;). E foarte comod si in afara de strazi, scari mi se pare cool ca nu imi huruie urechile toata ziua ca la toller ;)

  Răspunde
 3. Buna! Sunt Bogdan din Iasi si amator de drumetii montane. Pentru ca merg de obicei cu familia(sotia si doua fete) m-am gandit sa-mi schimb rucsacul(de fapt sa-mi cumpar unul nou) mai bun.Asa ca am cautat pe diferite bloguri informatii despre cum ar trebui ales un rucsac si am gasit si aici informatie utila.M-am decis asupra unui rucsac intre 20 si 30 litri pentru ture de o zi. Am vazut cele doua quechua 20 si 30 forclaz si mi se par ok. Ce parere ai? Care ar fi mai bun ca volum?

  Răspunde
  • Buna Bogdan!
   Ambele sunt niste jucarele, niciunul nu este bun. Am avut si eu la inceput un Forclaz 20, iar 30 e fix la fel, numai ca un pic mai mare.
   E foarte prost si incomod din cauza ca nu are centura pentru sold.
   Citeste ce am scris aici despre rucsac: http://www.viajoa.ro/altele/ghidul-calatorului-rucsacul
   ca sa intelegi rolul centurii de sold.

   Personal iti recomand un rucsac de minim 35 sau 40 de litri, si nu neaparat de la Quechua. Forclaz 40 e super ok, numai ca trebuie sa il probezi sa vezi daca ti-e bun din punctul de vedere al lungimii spatelui. Asa cum am scris si in acest review, mie mi-e bun ala, dar sotului meu, nu, ii e prea mic.

   Mergi in magazin si probeaza mai multe modele. In afara de Forclaz 40, mai poti incerca si Forclaz 30 AIR, si orice altceva mai gasesti pe acolo.

   E foarte important sa fie bun pt spatele tau, pentru ca altfel vei avea probleme.

   Sucess!

   Răspunde
 4. Chiar mai inainte am fost la decathlon si le-am luat pe rand. Forclaz 20 intr’adevar mi se pare mic. Forclaz 30 nici nu mai au. Am probat forclaz 40 si mi se pare mult mai bun mai ales ca cele doua sunt prea mici pt mine. Am vazut si pe 30 air dar nu l-am incercat. Trec maine. Oricum,sfaturile au venit la timp. Multumesc si voi reveni!

  Răspunde
 5. Buna seara! Revin cu ceva intrebari legate de un rucsac pe care l-am vazut in reteaua Lidl produs sub marca lor crivit outdoor. Probabil vei zambi ca aduc in discutie o firma care nu e specializata sa zic asa cum sunt cele mari,insa vreau sa-mi spui o parere despre acest rucsac,daca ai auzit,vazut. Facand o comparatie cu forclaz 20 mie mi se pare acesta de la crivit mult mai bine facut la acelasi pret. Are 2 buzunare laterale exterioare,este impartit in doua compartimente cu buzunare interioare,cleme de prins betele de trekking,sistem de aerisire cu plasa si tije metalice ca la 30 air,husa inclusa de ploaie,si un soi de centura captusita nu asa ca la rucsacii mai mari insa e buna ca prindere. Iar volumul este de 25 litri. Pentru stiinta mea as vrea sa stiu ce parere ai de acest rucsac si de marca lor crivit care de altfel in vest este privita cam ca quechua. Adica produse bune la preturi accesibile.
  http://catalog.lidl.ro/9f285864-b577-43eb-81eb-27c0ecae91d3/html5.html#/1

  Răspunde
 6. Da,la cel de 59,90. Este mic,e de oras mai degraba. In fine,azi mi-am cumparat un rucsac de 60 litri gasit la un magazin ce aduce produse din Germania. Rucsacul este nou si l-am probat,are si un soi de reglaj la spate. Iti spun caracteristicile ca sa-ti dai seama: capac mare legat de doua bretele de rucsac. Doua buzunare ascunse laterale( ca la forclaz 40) plus doua mai mici exterioare. La baza comartiment separat pentru sac de dormit cu acces si din interior printr-un fermoar. Bretele pentru prins izopren si cort deasupra capacului si la baza,bretele pentru bete pe mijloc in spate. Centura larga si lata. Ce lipseste la el sunt chingile de piept. Ca greutate are 1,5 kg. Materialul este mai tare si captusit cu ceva impermeabil. Pretul este de 75 ron,atat!

  Răspunde
 7. o singura intrebare: ptr traseul Padina – Bolboci – Cabana Dorului – Saua Dichiului – Cabana Cuibu Dorului (facut pe bicicleta) cum ai recomanda pozitionarea greutati in rucsac? Multumesc

  Răspunde
  • Nu prea ma pricep cum e pe bicicleta, pentru ca nu practic, dar dupa capul meu, cred ca principiile sunt aceleasi.
   Dar pe bicicleta stiu ca se recomanda rucsac mic, in care sa ai apa si eventual ceva pelerina de ploaie si ceva mancare. Daca ai nevoie de mai multe, iti trebuie panniers (nu stiu cum le zice in romana), pentru ca rucsac mare in spate pe bicicleta nu cred ca e foarte confortabil.

   Răspunde
 8. Buna Alexandra
  Dupa ce am citit articolul de mai sus si in perspectiva drumetiei de cel putin 2 zile pe Vf. Moldoveanu, am fost in Decathlon si am gasit variantele de mai jos:
  RUCSAC TREKKING FORCLAZ 50 L GRI QUECHUA – 129.90 ron
  https://www.decathlon.ro/rucsac-forclaz-50l-id_8300838.html

  RUCSAC TREKKING EASYFIT 50L BĂRBAŢI ALBASTRU FORCLAZ – 299 ron
  https://www.decathlon.ro/rucsac-easyfit-50l-barbati–id_8300849.html

  Al doilea are suportul pentru spate mai mare.
  In rest nu am vazut diferente notabile. Unul ar fi de la Quechua, iar celalalt de la Foreclaz.
  Ce ai recomanda? S-ar merita diferenta de pret?

  Multumesc
  Nicu

  Răspunde
  • Buna Nicu!
   Am primit si mesajul de la formularul de contact.
   Daca nu mergi cu cortul, nu are rost sa iei un rucsac de 50 de l pentru ture de 1 zi sau doua.
   Intre cele doua, al doilea e clar mai bun. Este reglabil pe inaltime, este mai ergonomic si materialele sunt mai bune. Plus are si husa.
   Daca vrei ceva entry-level, il poti lua si pe primul, dar doar sa te asiguri ca se potriveste la fix pe lugimea spatelui tau, acela nefiind reglabil pe intaltime.
   Multa bafta!

   Răspunde
 9. buna!
  de-a lungul timpului mi-au trecut prin maini mai multe rucsacuri. de fapt am ajuns sa am in momentul de fata vreo 5 rucsacuri. din experienta pot spune ca un rucsac bun trebuie sa fie usor si f bine ventilat, pe scurt. din cele 5 rucsacuri , doar la unul de 60l, am sistem de ventilatie. iar la acest rucsac sist. de vent. e ceva de genul: niste bureti, imbracati in material textil, care vin in contact cu omoplatii si zona lombara.
  dar am vazut ca mai exista si niste rucsacuri care au ca sist. de vent. o plasa . aceasta plasa chipurile ar avea rolul de a tine rucsacul cat mai departe de spate.
  din experienta ta sau a prietenilor tai , ai idee care tip de ventilatie ar fi mai performant? cu burete sau cu plasa?

  multumesc anticipat!

  Răspunde

VREI SĂ SPUI CEVA?

Item added to cart.
0 items - 0,00 lei