Review: Rucsac lombar – un mod de a scapa de dureri de spate

Scris de | Alexandra

Pentru că mulţi mi-aţi spus de anul trecut încoace că vreţi mai multe detalii despre rucsacul meu lombar care tot apărea în poze, am reuşit până la urmă să mă adun să fac un review. Că tot am început anul trecut rubrica de review-uri de echipamente.

Pentru cei ce nu sunt în temă, rucsacul acesta l-am cumpărat anul trecut din Courmayeur, chiar când am terminat faimosul Tour du Mont Blanc. În ultimele două zile, văzând tot felul de modele de centuri de brâu la alergători, am început să-mi imaginez ce-ar fi dacă ar exista aşa ceva, dar cu două suporturi pentru apă, şi în mijloc un compartiment aşa mai măricel în care să încapă câteva treburi cât pentru o tură de o zi.

Tot timpul cât am visat la aşa ceva n-am avut nici cel mai vag habar că o astfel de minune chiar există. Aşa că vă daţi seama ce uimită am fost în momentul în care, făcând ultimii paşi din Tour du Mont Blanc, intrăm în Courmayeur, şi zăresc minunea la care visasem eu tronând în vitrina primului magazin cu echipamente montane pe care îl văd.

Vă daţi seama că n-am mai stat niciun moment pe gânduri şi mi l-am luat pe loc, chiar dacă nu era deloc ieftin (44 euro).

Acum, scanând un pic magazinele de la noi, observ cu uimire că se găsesc şi în România (eu chiar credeam că numai în afară există aşa ceva), la preţuri asemănătoare. Există câteva modele chiar şi mai ieftine, însă şi capacitatea este mai mică.

Motivul pentru care mi-am luat aşa ceva e simplu: am probleme cu spatele şi mă doare mai ales când am rucsac în spate. Aşa că am sperat ca măcar la turele scurte să pot să scap de dureri cu ajutorul acestui rucsac lombar, din moment ce nu mai aveam nimic pe umeri. Pentru că la rucsac, oricât de bine şi-ar strânge rucsacul pe şolduri (şi credeţi-mă, eu îl strâng aşa de bine încât mă dor oasele de la şold), cei care au dureri în zona cervicală tot vor avea de suferit.

Şi din fericire soluţia a fost foarte bună. Atâta timp cât port acest rucsac lombar, durerile s-au redus aproape de 0. Sunt ture în care nu mă mai doare absolut deloc. Desigur, chestia aste depinde de la om la om (nu o să povestesc acum exact ce tip de dureri am eu şi care sunt problemele) şi nu garantez că oricine are probleme cu spatele va scăpa de dureri folosind aşa ceva, spun doar cum a fost în cazul meu.

În plus, noi fiind mereu doi, o pot folosi nu numai în ture de o zi, dar şi când mergem în ture de 2 zile în care dormim la cabană, când nu avem nevoie de saci de dormit. E adevărat că Cristi ia rucsacul de 40 de l şi cară mult mai multe decât mine, dar na… :)

1. Pentru ce este recomandat un rucsac lombar

Rucsacii lombari au apărut pentru prima dată strict pentru alergători. A apărut din nevoia de a avea apa la îndemână, pe lângă rucsacii clasici de alergare. Şi pentru că alergătorii nu au nevoie la ei de mare lucru, s-a conceput un fel de centură de brâu, cu 1 sau 2 compartimente pentru bidoane de apă, şi un compartiment mic de pus mărunţişuri.

Eh, apoi, producătorii de echipamente de munte au văzut o oportunitate şi au luat această centură lombară şi i-au mărit compartimentul din mijloc, adaptându-o pentru drumeţi, pentru ture scurte, de o zi. Şi uite aşa s-a născut rucsacul lombar.

Iniţial eu am crezut că rucsacul meu lombar e doar pentru alergare, dar după ce am mers prima dată cu el pe munte cu compartimentul plin, mi-am dat seama că ar fi destul de greu, dacă nu imposibil, să alergi cu aşa ceva pe tine, dacă mai vrei să şi termini cursa, darmite să mai şi câştigi. Pentru că oricât de bine i-ai strânge centura, compartimentul fiind mare şi plin, dacă te apuci să alegi va începe să joace pe tine într-o veselie.

Bine, partea super faină e că poate fi folosit şi la alergare, pentru că dacă nu pui multe lucruri în compartiment, îl poţi strânge cu ajutorul chingilor de compresie. Şi apoi poţi alerga liniştit(ă).

De asemenea, se poate folosi şi în turele cu bicicleta la fel de bine.
 

2. Rucsacul meu lombar

Bun, să trecem la treburi mai tehnice. Eu am acest rucsac lombar:

 

Raid Light Rando Light 5L

 

• Greutate: 450 g

• Capacitate: 5 litri (nu îmi dau seama dacă doar în compartimentul principal, sau în total, cu tot cu bidoanele)

• 2 bidoane de câte 600 ml incluse

• Elemente reflectorizante

• Buzunare:

• Compartiment mare cu fermoar dublu

• Buzunar mic cu fermoar, în spatele compartimentului mare(foarte încăpător)

• Buzunar mic exterior cu plasă

• Buzunar mic cu fermoar, pe centurăAvantaje / Ce îmi place la el

• Pot să bag în el toate mărunţişurile / ronţăieli + o geacă subţire / o bluză. Încap în el mult mai multe lucruri decât ţi-ai putea imagina.
• Am apa la îndemână
• Dacă chiar am compartimentul plin ochi, se mai poate prinde ceva pe afară şi cu ajutorul chingilor de compresie (o geacă subţire de exemplu)
• În compartimentele pentru bidoane se pot pune şi sticle obişnuite de 500 ml.
• Nu mă doare absolut nimic cu el

Dezavantaje / Ce nu îmi place la el

• La început era puţin incomod la coborâre, că dădeam cu mâinile peste bidoanele laterale, dar pe urmă m-am obişnuit. Oricum, mie îmi ajungeau bidoanele în dreptul mâinilor pentru că am circumferinţa şoldurilor destul de mică, dar un bărbat de exemplu nu ar avea asemenea probleme.
• Eu nu l-am folosit iarna, dar în principiu mi se pare destul de ciudat şi cam incomod de folosit când e frig şi ai pe tine polar + geacă mai grosuţă sau foiţă de Goretex.
• E un pic incomod la trasee un pic mai tehnice, pe porţiuni de descăţărare în zone stâncoase, când descaţeri cu faţa spre sensul de mers, nu cu spatele.
 

3. De unde se pot cumpăra rucsaci lombari în România şi cât costă:

 

Osprey Talon 8 de la Nootka: 231 lei   • Greutate: 360 g • Capacitate: 8 litri • 2 bidoane de câte 600 ml incluse • Spatele este din spumă AirScape cu canale de aerisire  

Montane Batpack 6 L de la Mormota land / Alpin expe: 191 lei   • Greutate: 370 g • Capacitate: 6 litri • 2 bidoane de câte 700 ml incluse • Spatele este din spumă cu canale de aerisire

Quechua de la Decathlon: 95 lei   • Greutate: 300 g • Capacitate: 1 l în compartimentul principal • 2 bidoane de câte 600 ml incluse

Deuter Pulse Four Exp de la Craimont: 152,90 lei   • Greutate: 340 g • Capacitate: 2 l în compartimentul principal • 1 bidon de 1 l (?) inclus  

O singură chestie nu prea îmi surâde la aceste modele care se găsesc la noi, şi anume faptul că chinga de la centură mi se pare cam îngustă.

De asemenea, buretele trebuie să fie un pic grosuţ după părerea mea, iar modelul de la Quechua de exemplu observ că nu prea are burete.

Personal aş recomanda modelele Montane Batpack 6 L sau Osprey Talon 8 pentru drumeţie şi celelalte două mai degrabă pentru alergare. Dacă vreţi strict de alergare, mai găsiţi şi alte modele dacă scormoniţi pe site-urile respective.

* Acesta nu este un articol promoţional! Preţurile prezentate sunt valabile la data publicării articolului.

ECHIPAMENT MONTAN NECESAR


Orice drumeție reușită începe cu lista de echipament.

Despre autor

ALEXANDRA PUȘCAȘU

Salut! Sper că ți-a plăcut să citești acest articol la fel de mult pe cât mi-a plăcut mie să‑l scriu pentru tine :) Am creat acest blog în 2009 pentru a-i ajuta și pe alții să găsească fericire și libertate prin intermediul călătoriilor și a naturii. Te invit să citești mai multe aici.

COMENTARII

 1. Ma tenteaza si pe mine, mai ales ca dupa nastere m-am pricopsit cu niste dureri de sale groaznice, iar caratul in spate nu ma ajuta deloc… Dar din pacate un asemenea rucsac este aproape total incompatibil cu bebele, pentru care tre sa pui chestii de nici nu ti-ai imaginat :)) Dar e bine de stiut pt perspectiva, ca doar n-o ramane bebe o vesnicie :D

  • Scuze! Imi pare rau ca nu am putut mai devreme!
   Dar sper sa nu fie prea tarziu! :)

   Poti sa ma „bati la cap” si pe viitor daca sunt anumite chestii despre care ti-ar placea sa scriu! Astept sugestii!

 2. De cand asteptam review-ul asta ;)!
  O sa ma uit si eu pe aici de unul. M-am uitat parca nu demult la Decathlon dar nu aveau, sau cel putin eu nu l-am gasit. O sa mai studiez eu oricum.
  Mi se pare perfect pentru ture de o zi.

 3. si eu ma gandeam la asa ceva pt bicicleta, un rucsac normal e foarte incomod in pozitia in care stai pe bita, mereu ma jeneaza, vroiam sa imi fac unul :)) nu stiam ca exista in romania… totusi sunt cam scumpe avand in vedere cat de putin intra in ele…. si cel de la decathlon care e mai ieftin fara foarte slab si mic….oricum ms de info. apreciez

Comentariile sunt închise.

Item added to cart.
0 items - 0,00 lei