Review: Bețe de trekking Black Diamond TRAIL

Scris de | Alexandra

PREȚ 2021

GREUTATE

530 g

IDEALE PENTRU:

drumeție și trekking în orice anotimp

Deși am avut de-a lungul anilor o relație de tip love-hate cu bețele de trekking în general, de când am pus mâna pe aceste bețe Black Diamond Trail, m-am îndrăgostit complet. Le-am luat de la Nootka acum mai bine de 5 luni și le-am testat atât pe uscat, cât și pe zăpadă, astfel că acum pot face un review bine documentat. Urmează, desigur, ca pe viitor să revin cu completări după o utilizare mai îndelungată (1-2 ani și peste), pentru că la orice produs anumite probleme apar abia după zeci sau sute utilizări / câțiva ani de utilizare. Chiar sunt curioasă cât mă vor ține.

SPECIFICAȚII

 • Material principal: aluminiu
 • 3 segmente
 • Sistem de reglare FlickLock®
 • Lungime: 64 cm (strânse) – 140 cm (maximă)
 • Rozete de vară și de zăpadă incluse
 • Greutate: 497g fără rozete / 533g cu tot cu rozetele de zăpadă
 • Mânere din spuma EVA (prelungite)
 • Vârfuri interschimbabile Carbride Tech
 • Chingi reglabile

PLUSURI

 • Raport preț/calitate foarte bun.
 • Sistemul de reglare FlickLock este mană cerească.
 • Glisează foarte ușor la reglare.
 • Chinga este cea mai confortabilă din câte mi-au trecut prin mâini și este ușor de reglat.
 • Mânerele din spumă sunt plăcute la atingere.
 • Vârfurile sunt rezistente în timp.
 • Fiind din aluminiu, sunt mai rezistente la abuzuri.
 • Forma rozetelor favorizează mai puțin menținerea zăpezii pe ele față de modele mai rudimentare / vechi.

MINUSURI

 • Sunt mai grele decât cele din carbon (dar asta e valabil pentru orice bețe de aluminiu, nu doar acestea).
 • Nu sunt tocmai recomandate pentru cei mai înalți de 1,85 m, pentru că lungimea lor maximă este de 140 cm.
 • Nu au sistem antișoc.
 • Bețele nu vin la pachet cu capace de protecție pentru vârfuri.

Deși e un amănunt care contează mai puțin pentru majoritatea drumeților, aș adăuga și faptul că arată foarte bine. Față de alte bețe care au tot felul de înscrisuri, desene, linii și liniuțe pe ele, acestea au un design foarte minimalist și de bun gust. Dar ce îmi place de departe cel mai mult la ele este sistemul de reglare FlickLock®. Comparând cu sistemul de reglare prin deșurubare/înșurubare, de regulă întâlnit la bețele ceva mai ieftine, mi se pare Dumnezeu pe pământ. Acel chin cu deșurubarea/înșurubarea mi se pare acum o glumă extrem de proastă. Pentru cei ce nu cunosc acest sistem, el constă în niște clapete care pur și simplu de deschid, apoi bățul glisează și-l aduci în poziția dorită, după care închizi clapeta. Simplu ca bună ziua.

Apoi aș menționa că am observat că iarna, când se merge pe zăpadă udă, în mod evident pe orice rozete se adună zăpadă. Aceste rozete, însă, par a fi gândite ceva mai inteligent, și zăpada cade mult mai repede de pe ele, singură. Cel puțin așa mi s-a părut mie, comparând cu bețele lui Adi, probate în aceeași tură, pe același tip de zăpadă. La rozetele din generațiile vechi, trebuie să lovesc bețele din când în când între ele ca să cadă zăpada de pe rozete, că singură nu prea cade. Zăpada udă este grea, astfel că dacă nu o scuturi de pe rozete, chiar se simte.

Ce m-a mirat, însă, a fost că, deși nu este un produs ieftin, nu a venit la pachet cu capace de protecție pentru vârfuri (acele dopuri din cauciuc). De regulă bețele premium vin cu așa ceva. Ele sunt utile pentru a nu zgâria suprafețele cu care intră bețele în contact când sunt depozitate sau transportate, sau chiar oamenii, pe traseu. Mie nu mi se pare așa de important acest aspect, nu am avut niciodată protecții la bețe până acum și n-am murit nimeni, dar, dacă vrei să fii mai catolic decât Papa, le poți cumpăra separat, nu costă mult.

De reținut e și că greutatea menționată de producător este 486g / pereche, dar mie cântarul mi-a arătat 497g. În orice caz, această greutate este FĂRĂ rozete. Cu rozetele de vară se mai adaugă încă 8 grame, iar rozetele de iarnă cântăresc 36 grame, deci iarna practic bețele au 533g / pereche.

RECOMANDĂRI

 • Rozetele de vară sunt foarte mici și poți crede că nu sunt detașabile, dar ele sunt. Neapărat trebuie date jos atunci când vrei să le pui pe cele de iarnă. Dacă le pui pe cele de iarnă peste cele de vară, îți vor cădea pe traseu.
 • Dacă ești mai înalt de 1,85 m, ideal ar fi să le încerci într-un magazin mai întâi, ca să te asiguri că-ți sunt suficient de lungi atunci când sunt extinse ca pentru coborâre. S-ar putea să nu-ți fie bune.
 • În timp clapetele FlickLock® se rigidizează, astfel că din când în când necesită reglare. Acest lucru se face foarte simplu cu o șurubelniță în cruce, pur și simplu se slăbește un pic șurubul respectiv.
 • Acest model este, teoretic, destinat bărbaților. Există și varianta pentru femei (culoare bleu în loc de acest roșu-portocaliu), cae au fost făcute mai scurte (125 cm maxim) și deci, sunt și un pic mai ușoare. Atenție, însă, dacă ești înaltă e posibil să nu-ți fie suficient de lungi și să ai nevoie tot de acest model, roșu-portocaliu).

CE SĂ IEI CU TINE


Abonează-te la newsletter și îți trimit imediat pe e‑mail lista cu tot ce ai nevoie pe munte.

Despre autor

ALEXANDRA PUȘCAȘU

Salut! Sper că ți-a plăcut să citești acest articol la fel de mult pe cât mi-a plăcut mie să‑l scriu pentru tine :) Am creat acest blog în 2009 pentru a-i ajuta și pe alții să găsească fericire și libertate prin intermediul călătoriilor și a naturii. Te invit să citești mai multe aici.

COMENTARII

 1. Și eu am bețele astea de vre-o 3 ani și sunt de acord cu tine ca sunt un model reușit. Doar mici zgârieturi, în rest nu au încă semne de uzura în contiditiile în care le-am folosit în fiecare tura.

  Răspunde
 2. Le am si eu pe lista de achizitii iar review-ul tau m-a convins ca sunt ce trebuie.

  Astept cu nerabdare si alte opinii despre echipamente.

  Răspunde
 3. In urma cu 10 de ani, mergeam cu pasi siguri pe poteci. Nu m-am gandit niciodata sa ma ajut de bete, dar drept e, ca am mers numai pe trasese scurte in ultimii ani, treaba de care m-am cam plictisit :)
  Le am in vedere acum si le voi incerca in magazin sa vad daca ma acomodez.

  Răspunde
  • Pe trasee ușoare nu prea ai ce face cu ele, dar dacă urmează să faci ceva mai solicitant, eu zic ca o să te ajute :)
   Multă baftă! :)

   Răspunde
 4. Si eu am in plan sa achizitionez o pereche noua de bete de trekking si review-ul tau ma ajuta foarte mult, poate nu neaparat sa le iau exact pe acestea ci mai degraba sa iau in considerare mai multe conditii atunci cand ma hotarasc :) Multumesc! Astept si alte review-uri :)

  Răspunde
 5. Sunt cele mai bune bete de trening,le-am folosit 5 ani,dar din păcate iarna asta le-am,uitat intr-o parcare după o tura grea pe munte,cu siguranță noul.posesor le va folosi o perioada buna în continuare.Recomand aceste bețe!

  Răspunde
  • Mulțumesc frumos pentru comentariu, Ionuț!
   Mă bucur că sunt mulți care sunt așa mulțumiți de aceste bețe!
   Păcat că le-ai pierdut, să sperăm că le-a găsit cineva care chiar avea nevoie și nu-și permitea :)

   Răspunde

VREI SĂ SPUI CEVA?

Item added to cart.
0 items - 0,00 lei