ISTANBUL (2013)

Răsfoiește jurnalele de mai jos dacă vrei să afli de ce am avut un șoc după ce am aterizat, cum cântă câinii din Istanbul odată cu muezinul, ce fac turcii duminica, cum să te descurci pe stradă când călătorești singură sau cu încă o fată, cum să fugi de bărbați care vor să-ți vândă ceva, câte pisici am pozat în doar 4 zile, cum era să fiu convertită la Islam, unde să mergi la apus în Istanbul, când să nu te duci pe Insulele Prinților sau ce mare cărturar român a studiat pe cea mai abruptă stradă din Istanbul.

TIP VACANȚĂ: city-break
TIP TURISM: cultural
CÂND: 10-13 mai 2013
CÂT: 4 zile
TRANSPORT: avion București – Istanbul
MIJLOC DE TRANSPORT LOCAL: rețea publică Istanbul + pe jos
CAZARE: cameră dublă la hotel
HIGHLIGHTS: Insulele Prinților, Pierre Loti, Taksim

TOATE JURNALELE DESPRE ISTANBUL:

UTILE

Aşa cum am văzut din diversele discuţii online sau offline, Istanbul este un oraş foarte iubit, şi deci şi prin urmare foarte dorit a se vizita (dacă asta nu cumva s-a petrecut deja). Pentru cei aflaţi în categoria “n-am fost, dar vreau!”, mai jos detaliez un pic cât costă una alta în Istanbul, inclusiv cât am cheltuit eu în cele 4 zile petrecute acolo. Încep cu asta:


Bugetul meu pentru 4 zile în Istanbul:

1.    Transport în comun: 65 TL

2.    Mâncare (inclusiv diverse dulciuri, apă, ceai, etc): 110 TL

3.    Obiective vizitate: 23 TL

4.    Diverse: 12 TL

TOTAL: aprox. 210 TL / persoană

Adică aprox. 420 lei / persoană

Rata de schimb nu este chiar 1 TL (liră turcească) = 2 lei, însă este foarte apropiată de valoarea asta, aşadar ca să vă fie uşor când vreţi să ştiţi cam cât ar costa ceva în lei, pur şi simplu înmulţiţi cu 2.

Acuma, va trebui să detaliez un pic, pe rând:

1. Transportul comun în Istanbul:

Aici intră ceva mai multe mijloace decât într-un oraş obişnuit. Pe lângă autobuze, tramvaie şi metrou, în Istanbul sunt şi funiculare, gondole şi ferry-uri.  Toate acestea intră în sistemul de transport în comun.

În general, o călătorie costă 3 TL (6 lei) şi intrarea la tramvai, metrou, etc. se face pe bază de jeton, cumpărat de la automate, o procedură foarte simplă şi, if you ask me, distractivă :)

Excepţie fac anumite curse de ferry, care costă 5 TL. Iniţial am crezut că diferenţa de preţ este în funcţie de distanţă, şi în mare parte aşa este, doar ca nu neapărat. Ştiu, sună derutant, dar ca să înţelegeţi, o să vă dau un exemplu:

Călătoria cu ferry peste Bosfor, adică de la Kabataş la Kadikoy a costat 3 TL, dar apoi, ferry-urile spre şi între Insulele Prinţului au fost fiecare câte 5 TL, indiferent dacă mergeai 10 minute sau 1 oră, pentru că ei nu se încurcă cu distanţele. Dacă te urci de pe insula X, îţi iei un jeton, şi e treaba ta dacă cobori la prima insulă sau tocmai înapoi pe unul dintre cele două continente.

În fine, ideea e că există două variante de tratat transportul în comun.

1. Ori îţi iei mereu jetoane şi aia e (aşa am făcut noi).

Automatele se găsesc la toate staţiile, fie chiar în staţie, fix pe partea cealaltă a străzii, şi arată cam aşa:

2. Ori îţi iei cardul Istanbulkart. Acesta are avantajul că preţurile călătoriilor sunt reduse.

Adică, în loc de 3 TL cât costă un jeton (adică o călătorie), dacă ai cardul ăsta, plăteşti 1,95 TL. Dacă schimbi transportul într-un interval de 45 de minute, a doua călătorie e 1,25 TL, iar, tot aşa, dacă iar schimbi, a treia este 1,00 TL.

Cardul costă (gol) 10 TL (pe care însă nu îl primeşti înapoi) şi se cumpără de la staţiile mari de metrou, de la aeroport (cel mai indicat), iar apoi se poate (re)încărca atât la staţiile mari de metrou, cât şi la buticuri de presă sau magazinaşe (Dolum Noktası).

Automatele din staţiile de metrou ar trebui să arate cam aşa:

Să scrie Istanbulkart pe ele. Acesta cred că e doar de vânzare. Dar Dolum Noktası înseamnă Refill point, aşa că uitaţi-vă după asta.

O să consider că nu trebuie să vă avertizez explicit să “Nu băgaţi cardul Istanbulkart în fanta niciunui aparat”, dar vreau să vă zic că am văzut-o cu ochii mei. O americancă (sau nu ştiu ce era) stătea lângă un automat DE JETOANE şi când m-am dus să îmi cumpăr jeton, mi-a zis că a stricat automatul, că şi-a băgat Istanbulkart-ul în fantă şi “I guess I wasn’t supposed to do that”, looking all stupid.

Bine, acuma să nu judecăm, femeia a fost neatentă şi neinformată. Dar totuşi, pe fantă scrie clar că se bagă în ea doar bani.

Asta e toată şmecheria cardului ăsta, că nu mai trebuie să stai la automate să cumperi jetoane de fiecare dată, te duci direct la bariere (ah da, apropo, au bariere şi la staţiile de tramvai, cum sunt la noi doar la metrou), fluturi cardul şi treci.

Acuma concluzia pe care am tras-o eu, făcând un calcul cu tot cu cele 10 TL cât costă cardul, pe care practic le pierzi, este că într-adevăr, varianta cu Istanbulkart este mai avantajoasă dacă stai minim 4 zile. Desigur, depinde şi cam în ce zonă stai, dar per total, ieşi un pic mai ieftin.

Dacă stai sub 4 zile, dacă cumperi jetoane sau iei cardul Istanbulkart tot cam acolo ieşi, iar dacă stai doar 1 zi sau 2, atunci clar pierzi bani cu Istanbulkart. Dacă stai multe zile, 5, 6, 7 etc, şi ştii că faci 3-4 călătorii pe zi, atunci sigur ieşi mai ieftin cu Istanbulkart.

Faza este că la ei nu e ca la noi la metrou, că dacă schimbi metroul nu trebuie să cumperi o nouă călătorie. La ei, orice călătorie se plăteşte.

Noi ne-am luat ţeapă fix din prima seară. Ne plimbasem prin Taksim, şi pe la 11, destul de obosite, ne-am trezit la staţia de metrou Şişhane. Ne-am uitat noi repede pe hartă, am văzut că tre să schimbăm metroul de 2 ori ca să ajungem la hotel, foarte bine, asta e, hai să mergem. Eram prea obosite ca să mai mergem pe jos până la Karakoy.

Numai că al doilea “metrou” pe care l-am schimbat era de fapt un funicular. Nu că asta ar conta, deoarece chiar dacă era metrou, tot plăteam încă o călătorie.

Şi apoi ÎNCĂ o călătorie, care era de data asta cu tramvaiul. Dacă te uiţi la ei pe hartă, nu îţi dai seama decât dacă te uiţi la legendă, că unu e metrou, altu e tramvai, altu funicular. Toate arată la fel şi sunt conectate, exact ca pe harta noastră cu liniile metrou, deci e foarte uşor să faci confuzii.

În orice caz, făcând schimbările astea două, am plătit până la urmă 3 x 3 TL = 9T, adică 18 lei. Ori, dacă aveam cardul Istanbulkart, ne-ar fi costat 1,95 + 1,25 +1 = 4,2 TL (mai puţin de jumătate).

Bine, n-am mai avut nevoie să facem astfel de combinaţii în restul de 3 zile, dar au mai fost ocazii când am schimbat 2 mijloace unul după altul şi am plătit câte 2 x 3 TL = 6 TL în loc de 1,95 + 1,25 = 3,2 TL (adică aprox. jumătate).

Deci Istanbulkart merită dacă stai minim 4 zile. Atâta doar că spre final trebuie să fiţi atenţi (scrie pe ecranul aparatului la care validaţi cardul cât credit mai aveţi pe card) ca să nu vă rămână credit pe card, pentru că şi ăia vor fi bani pierduţi.

Un gest frumos ar fi ca la întoarcere în ţară să daţi  cardul Istanbulkar altcuiva care ştiţi că merge la Istanbul, ca să nu mai dea şi el cei 10 TL pe card, pentru că nu sunt nominale. Nu ştiu însă exact cât e valabil cardul.

2. Mâncare

Noi am mâncat la diverse localuri, atât mai modeste, cât şi unele mai puţin ieftine, gen restaurantul de la Pierre Loti, şi am dat undeva la 15-20 TL / persoană / un fel de mâncare + eventual şi supă.

În plus, se mai găsesc tot felul de gustări pe stradă. Noi ne-am luat în două rânduri sendviş cu peşte de lângă podul Galata (Balık ekmek), foarte bun, cu 5 TL.

Apa îmbuteliată costă de la 0,5 TL până la 2 TL, iar ceaiul turcesc costă cam 1 TL (un singur pahar din ăla cu ceai) cam oriunde vrei şi unde nu vrei (mă refer pe stradă, pe ferry, etc), nu la ceainării, că acolo e ceva mai scump.

3. Vizitare diverse obiective.

Noi nu am vizitat decât:

Turnul Galata: 13 TL

Cisterna scufundată: 10 TL

Alte preţuri:

Palatul Topkapî: 40 TL (merită)

Muzeul Hagia Sofia: 25 TL

Parcul miniatural Miniaturk: 10 TL (merită)

Obiective gratuite în Istanbul:

Moscheea Albastră

Grand Bazar (dacă doar căscaţi gura :)

Parcul Gulhane

Acum, la cele de mai sus, ar mai trebui să adăugaţi avionul şi cazarea, care sunt de regulă şi cele mai costisitoare. În cazul nostru aceste costuri au fost acoperite de Eximtur + Fly.ro, însă ca idee, ar fi aşa:

4. Avionul costă, din câte văd, undeva între 130 euro (Pegasus) şi 170 euro (Turkish Airlines). Desigur, mai sunt ocazional şi promoţii, aşa că staţi cu ochii pe ele.

5. Cazare

Noi am stat la Nanda Hotel în Fatih (la o staţie de tramvai de Grand Bazar) însă din câte văd este destul de scump. Preţul nu prea se justifică după părerea mea, pentru că cine ştie ce confort nu aveai, camera era foarte mică. Eu din pat dacă îmi întindeam piciorul eram deja în baie :))) Netul uneori nu mergea în cameră (în schimb mergea în sala de mese de la parter foarte bine). Ce m-a deranjat un pic a fost că prima dată când am ajuns în cameră era un miros uşor urât în cameră, ce nu a dispărut prin aerisire. Pe urmă nu l-am mai sesizat, probabil doar pentru că m-am obişnuit cu el, nu sunt sigură.

Partea foarte bună însă era micul dejun, destul de diversificat şi bogat.

La o căutare mică pe booking observ că pe la 30-40 euro puteţi găsi o cameră dublă un hotel destul de bun în Fatih (unde am stat şi noi) sau Beyoglu (cartierul care include şi zona Taksim). În Kadikoy (pe partea asiatică) nu prea v-aş recomanda să staţi, e prea departe şi nici nu prea mi-a plăcut pe acolo.

Căutaţi să staţi la distanţe mici de o staţie de metrou/tramvai sau ceva de genul, ca să vă fie uşor mai ales când veniţi de la/plecaţi spre Aeroport.