Ghidul munțomanului: bocancii de munte

Simt că nu este nevoie să explic de ce bocancii sunt cea mai importantă componentă a echipamentului montan, însă trebuie să menționez că alegerea lor este o decizie esențială pe care o faci că începător (și nu numai) și, atât timp cât alegi în cunoștință de cauză, te vei simți în siguranță pe munte și picioarele tale vor fi protejate.

Nu o să scriu povești nemuritoare despre bocanci, despre câte feluri sunt, despre materiale sau alte detalii nemuritoare, ci o să încerc să explic cât mai simplu cum să îți cumperi un bocanc bun și potrivit pentru ce îți trebuie.

Prima regulă a alegerii bocancilor este aceea că nu se cumpără NICIODATĂ fără să îi probezi înainte. Excepție făcând cazurile în care vrei să îi comanzi online și nu te deranjează să îi trimiți înapoi dacă nu îți vin sau nu ți se potrivesc pe picior.

1. Când vrei să folosești bocancii

Pentru drumețiile din România, o clasificare simplă ar fi:

–        Bocanci de vara / de 3 sezoane: îi poți folosi primăvară, vara și toamna, însă îi poți lua și iarnă uneori, dacă faci trasee scurte și ușoare, de preferință nu prin nămeți.

–        Bocanci de iarnă / de 3-4 sezoane: sunt bocanci care sunt destinați turelor mai lungi, prin zăpadă. Sunt mai rigizi și asigura o impermeabilitate foarte bună.

Așadar, dacă nu ai de gând să umbli toată iarnă pe munte, mai potriviți, mai ales pentru început, ar fi niște bocanci de 3 sezoane, cu care te poți plimba cam pe oriunde.

Chiar dacă ți se pare ciudat să umbli cu bocanci în picioare vara, la 30 și ceva de grade, și ai senzația că o să te coci în ei, ai încredere că nu e deloc așa, pentru că piciorul respiră foarte bine în ei (dacă sunt buni, evident).

Scopul principal al bocancilor este acela de a ne proteja piciorul de diverse situații, cele mai imporante fiind noroi, ploaie și, cel mai important, accidente. Mai ales când suntem începători, piciorul nu este foarte obișnuit cu modul de a cplca pe diferite tipuri de teren, și suntem mult mai predispuși la luxații, entorse, sau chiar fracturi.

Bocancul, prin intermediul carambului (partea din spate a bocancului) protejează glezna și riscul de accidente este mult, mult mai mic.

Cât despre noroi, cam pe oriunde te poți întâlni cu poteci înnămolite, chiar dacă nu pare că a plouat de curând, și nu e deloc amuzant să te afunzi 2 cm în noroi cu adidași, eventual albi.

2. Ce trebuie să știe să facă bocancii

– indiferent ce fel de bocanci cumperi, trebuie să fie neapărat impermeabili. Chiar dacă nu mergi cu ei prin zăpadă, te poate prinde ploaia sau poate te bagi prin vreo băltoacă. Așadar, citește bine ce scrie pe cărticică / fișa care îi însoțește și asigura-te că sunt rezistenți la apă.

– trebuie să aibă cât mai puține cusături, pentru că apă să aibă cât mai puține locuri prin care să pătrundă în interior.

– trebuie să fie comozi și cât mai ușori posibil, ca orice altă încălțăminte de altfel (greutatea este trecută pe cărticică / etichetă).

– ideal este să aibă talpa vibrăm, care asigură aderență și stabilitate, în special dacă vrei să parcurgi acum sau pe viitor și trasee mai accidentate.

Aș putea să mai includ încă nu știu câte caracteristici, dar, la urmă urmei, chiar dacă un bocanc “arată” foarte bine pe hârtie, atunci când îl pui în picioare te poate jenă foarte tare și atunci nu sunt buni de nimic. Așa că, deși mă repet, e foarte important să mergi să probezi până găsești ceva de calitate, comod și la un preț pe care ți-l permiți. Că și începător, ideea e că nu trebuie să dai 1000 de lei pe o pereche de bocanci, dar nici să iei unii de 50 de lei din piață.

3. Cum alegi bocancii

Când mergi prin magazine, ia pe tine sau la tine o pereche de șosete din cele cu care mergi pe munte (adică ceva mai grosuțe) și pune-le în picioare când probezi bocancii.

După ce i-ai încălțat, împinge piciorul în față la maxim. În această poziție trebuie să îți încapă degetul arătător în spate, între picior și gheată. Atunci știi că alegi mărimea potrivită, chiar dacă trebuie să ceri cu un număr mai mare decât ce porți tu de obicei la pantofii de oraș. În orice caz, nu trebuie să-ți clămpăne în picioare când te ridici și mergi cu ei.

Încheie șireturile corect (nici prea strâmt, nici larg, ci exact așa cum ai face-o pe munte) și apoi plimbă-te un pic prin magazin cu ei în picioare și urcă niște trepte, dacă au așa ceva pe acolo. Trebuie să nu te jeneze absolut deloc, nici la degetul mare, nici pe laterale, nici la gleznă). Nu merge în nici un caz pe principiul „se mai lasă”. Nu prea se lasă, așa că orice mică jenă pe care ți-o produc la probare, pe munte se va amplifică de 10 ori.

4. Cum întreții bocancii

Oricât de mult chef NU ai când revii de pe munte, curăță-i pe exterior – măcar a două zi (cu o perie moale și cu apă) și apoi lasă-i la uscat (natural, nu pe/lângă calorifer). Nu folosi detergent sau săpun decât dacă este neapărat.

Dacă s-au udat pe traseu sau sunt umezi, scoate neapărat tălpicile din interior, și eventual spală-le și pe acelea (se pot băga la mașina de spălat). Cu cât îi îngrijești mai bine, cu atât te vei putea bucura de ei mai mult timp. Bocancii neîngrijiți își pierd destul de repede calitățile de impermeabilitate și respirabilitate.

După ce ai purtat bocancii o perioada mai lungă de timp, e momentul să îți cumperi alții dacă: apa pătrunde în interior, talpa se dezlipește sau simți că iei foc în ei.

6. Sfaturi

Din propria mea experiență, cât și a altora, menționez câteva sfaturi:

–      Nu te duce niciodată pe munte cu bocanci noi. După ce i-ai cumpărat, mergi cu ei prin casă, prin parc, sau pe unde vrei tu, ca să se uzeze un pic și să te asiguri că nu te bat pe undeva, astfel ca atunci când mergi cu ei pe munte să nu îți facă bătături, bășici sau să te facă să plângi după jumătate de oră de mers. În cel mai rău caz, mergi cu ei prima dată într-o tură ușoară, scurtă, cu diferență foarte mică de nivel.

–      Investește și în niște perechi de șosete speciale pentru mersul pe munte. Piciorul respiră mai bine în ele și, în plus, când ajungi acasă, nu leșină pisica sau câinele.

–      Ia cu ține pe traseu cel puțin încă o pereche de șosete de rezervă și pungi de plastic. Dacă ai ghinionul să îți între apă în bocanci, scoate-ți șosetele ude, puneți-le pe cele uscate, apoi deasupra pune-ți câte o pungă de plastic (da, știu că sună aiurea, dar e un truc pe care l-am învățat fără să-mi doresc neapărat) și apoi încălța-te la loc cu bocancii.

–      Dacă mergi iarnă prin zăpadă, ar fi ideal să îți cumperi și niște parazăpezi, ca să nu-ți intre zăpadă la șosetă / în bocanci. Când iei parazăpezile, ia neapărat  la tine și bocancii, că să le probezi cu ei în picioare. Trebuie să se potrivească perfect pe bocanci, pentru că, dacă sunt prea largi, zăpada tot va intră înăuntru, iar dacă sunt prea strâmte… well…nici nu ți le poți pune (sau le pui chinuit).

Cam atât. Succes la cumpărături și ture cât mai frumoase!

2 comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.