Drumeție pe Piatra Dragoslavelor: traseu circuit

Scris de | Alexandra

Traseu: Dragoslavele – Vf. Vârtoapele (Piatra Dragoslavelor) – Șaua Vârtoapele – Dragoslavele (4h30)

Piatra Dragoslavelor oferă posibilitatea unui traseu circuit deosebit, care primește anual din ce în ce mai mulți drumeți. Punctul cel mai înalt se numește Vârful Vârtoapele, și ajunge la 1434 m.

Traseul nu este foarte dificil, însă are o diferență de nivel măricică raportat la distanță, astfel că urcarea este destul de solicitantă.

Intrarea din traseu se face din localitatea Dragoslavele, în apropiere de Culoarul Rucăr-Bran. Mașina se poate lăsa chiar la intrarea în traseu, dar nu există foarte mult loc acolo. Marcajele prezente sunt triunghi și punct albastru.

Prima parte a traseului este un drum neasfaltat în stare nu tocmai grozavă. Doar cei cu mașini cu gardă înaltă pot intra pe el și pot continua până un pic mai sus, unde se poate lăsa mașina pe dreapta.

După jumătate de oră de mers pe jos de la drumul național, ajungem la o bifurcație cu indicatoare. Facem dreapta, pe triunghi albastru, urmând să revenim după circuit tot în acest loc. De aici începe urcușul pronunțat prin pădure, iar până pe Vârful Vârtoapele avem câteva secțiuni interesante.

Avem parte de o pantă cu grohotiș care se poate urca pe dreapta ceva mai comod. Aici suntem răsplătiți cu primele priveliști, iar norocul a făcut să vedem și o vulpiță.

Apoi ajungem pe creastă și avem parte de o porțiune mai plată, cu prăpastia pe dreapta. Dar nu există porțiuni expuse, poteca fiind mai mereu un pic retrasă față de margine.

După ce se termină creasta, urcăm o ultimă secțiune despădurită până pe vârf, unde ne așteaptă o cruce mare metalică. De aici avem priveliști 360 de grade, Piatra Craiului fiind cea care ne atrage privirile în mod deosebit.

Varful Vartoapele - Piatra Dragoslavelor
Piatra Craiului

Pentru coborâre trebuie să urmăm direcția nord-est, marcajul fiind tot triunghi albastru până în Șaua Vârtoapele, unde facem stânga pe punct albastru și, după o coborâre prin pădure, ieșim pe pajiște și ceva mai jos ajungem în bifurcația de unde am pornit. Până la drumul național mai avem de parcurs doar drumul neasfaltat pe care am urcat și la început.

Traseu Piatra Dragoslavelor
Traseu Piatra Dragoslavelor

LOGISTICA TRASEULUI

  • Tură: 1/2 zi
  • Tip activitate: drumeție
  • Tip traseu: marcat
  • Dificultate: MEDIE
  • Distanța: 8 km
  • Diferență nivel: +650 m
  • Durata*: 4h30

CUM AJUNGI

Cu mașina

Traseul se poate face cu mașina personală. Intrarea în traseu este chiar la drum, unde se poată lăsa mașina. Nu este foarte mult loc, dar încap câteva mașini.

TIMPI INTERMEDIARI

Dragoslavele – bifurcație: 30min

Bifurcație – Vf. Vârtoapele: 2h

Vf. Vârtoapele – Șaua Vârtoapele: 15min

Șaua Vârtoapele – Dragoslavele: 1h


*Duratele sunt cele făcute de noi. În funcție de ritmul fiecăruia și anotimp, traseul ar putea dura mai mult sau mai puțin.
* Durata totală include și pauzele.

PLUSURI

  • Priveliști frumoase de pe vârf

MINUSURI

  • Traseul poate fi aglomerat, mai ales în weekend
  • Prima porțiune este pe drum forestier, și se face și la întors.

MAI MULTE INFORMAȚII

ECHIPAMENT MONTAN NECESAR


Orice drumeție reușită începe cu lista de echipament.

Despre autor

ALEXANDRA PUȘCAȘU

Salut! Sper că ți-a plăcut să citești acest articol la fel de mult pe cât mi-a plăcut mie să‑l scriu pentru tine :) Am creat acest blog în 2009 pentru a-i ajuta și pe alții să găsească fericire și libertate prin intermediul călătoriilor și a naturii. Te invit să citești mai multe aici.

Item added to cart.
0 items - 0,00 lei