Iarna pe Vf. Grecului: traseu nemarcat de la Bușteni la Azuga

Scris de | Alexandra

Traseu: Bușteni – Muchia Lungă – Vf. Grecului – Vf. Leuca Mare – Culmea mică – Azuga (6h)

Un traseu cu priveliști spectaculoase cu abruptul prahovean al Bucegilor. Pe Vârful Grecului se poate ajunge din mai multe direcții, dar traseul ales de mine de data asta a fost unul nemarcat complet. Am urcat din Bușteni pe Muchia Lungă și am coborât în Azuga pe Culmea mică.

Pe urcare, pe Muchia Lungă, am găsit urme, acest traseu fiind totuși destul de umblat, chiar dacă este nemarcat. Din păcate, spre dezamăgirea noastră, spre finalul urcării am constatat că o secțiune a traseului a fost complet stricată de taf-uri. O devastare a  pădurii, nici nu am cuvinte.

Urcarea este destul de domoală și neobositoare. Înainte de Vf. Grecului ieșim în sfârșit din pădurea de fag și avem primele priveliști spre Bucegi. Absolut superb totul! Un pic mai în față găsim și o mică măsuță de lemn amenajată sub un brad (parcă era brad, nu mai știu exact). Aici am făcut o scurtă pauză de masă și ceai, și bine am făcut, căci pe vârf era vânt și nu era chip de așa ceva. Este un vârfuleț modest, dar priveliștea e foarte frumoasă. Acele Morarului, Coștila și Crucea, toate se văd de aici. Nu mai zic de toate văile de abrupt. O nebunie să stai o vreme și să te minunezi!

Acele morarului văzute de pe Vf. Grecului
Traseul Vf. Grecului iarna
Vf. Grecului iarna
Vf. Grecului

Din Vf. Grecului am coborât abrupt până în Șaua Grecului, iar de acolo am urcat (cam la fel de abrupt) spre Vf. Leuca mare. Pe această urcare este esențial să nu uităm să privim înapoi. De aici e cea mai frumoasă priveliște de pe tot traseul și merită fiecare efort.

Când am ajuns în acest punct mi-am dat seama că ar fi fost o mare uimire să fi ajuns aici din sens opus. Pe de altă parte, venind din sens opus am fi mers cu soarele în față. Eh, plusuri și minusuri. Dar, oricum o dai, tot frumos e :)

Înainte de Vf. Leuca Mare (Traseul Vf. Grecului iarna)
Înainte de Vf. Leuca Mare (Traseul Vf. Grecului iarna)

Priveliștea aceasta este motivul pentru care nu recomand coborârea spre Azuga pe unul din traseele marcate cu triunghi galben. Dar și pentru că cel puțin cel de pe vale este foarte abrupt în partea de sus mai ales. Foarte neplăcut.

Eu am ales să facem coborârea pe Culmea mică. Este un traseu nemarcat, însă apare pe hărțile vechi și am zis că merită explorat.

Într-adevăr, este un traseu foarte plăcut și ușor de parcurs, prin pădure de fag, mult mai comod decât coborârile pe triunghi galben. Singurul dezavantaj este că, la final, după ce ajungem în vale și facem dreapta pe un drum forestier vechi, fix la final dăm de niște câini. Ei săracii n-au nicio vină, dar păzesc o clădire pe care n-ai cum să o eviți. Ne-au dat ceva emoții, dar nu ne-au făcut nimic rău până la urmă.

Alternativ, se poate coborî spre linia ferată cu câteva sute de metri înainte de a ajunge la câini, dar pe urmă cred că singura variantă e să mergi un pic pe lângă DN1, ceea ce iar nu e ceva plăcut, dar măcar DN-ul nu pare că vrea să te muște.

Toate peste toate, un traseu care mi-a plăcut și pe care îl recomand. Atâta doar că la final probabil aș încerca să găsesc o altă variantă. Tot traseul n-am văzut pe nimeni (a fost duminică) și nici urme de urși sau lupi n-am văzut.

La final am luat trenul de la Azuga la Bușteni (4,5 lei de persoană) și în Bușteni am căutat ceva de mâncare (Profi rules) și ne-am plimbat pe străduțe. Tare mult îmi place acest oraș. Este ceva foarte special la el. Păcat că multe chestii sunt dărăpănate. Cu câteva sute de metri înainte de a ajunge înapoi la mașină, pe care o lăsasem pe strada Decebal, am reușit să găsesc și o pisică (#nicioturăfărăanimăluțe). Era la scara unui bloc și părea sperios inițial, dar a venit imediat la mine când l-am chemat și s-a tăvălit pe jos, bucuros de mângâială. Am pus pe fb un filmuleț.

LOGISTICA TRASEULUI

 • Tură: 1 zi
 • Tip activitate: drumeție
 • Tip traseu: nemarcat
 • Dificultate: MICĂ
 • Distanța: 10 km
 • Diferență nivel: +650 m
 • Durata*: 6h

CUM AJUNGI

Cu mașina
Cu trenul

Traseul se poate face cu trenul și/sau cu mașină + tren. În descriere, mai sus, am explicat cum am făcut noi.

TIMPI INTERMEDIARI

Bușteni – Muchia Lungă – Vf. Grecului: 3h

Vf. Grecului – Vf. Leuca Mare: 1h

Vf. Leuca Mare – Culmea mică – drum forestier: 1h

Drum forestier – gara Azuga: 45min


*Duratele sunt cele făcute de noi. În funcție de ritmul fiecăruia și anotimp, traseul ar putea dura mai mult sau mai puțin.
* Durata totală include și pauzele.

PLUSURI

 • Priveliști spectaculoase cu abruptul Bucegilor
 • Trasee neumblate

MINUSURI

 • Potecă stricată de taf-uri pe urcare (secțiune scurtă)
 • Chiar la final pot fi probleme cu câinii de la Cabana silvică Valea Grecului

MAI MULTE INFORMAȚII

ECHIPAMENT MONTAN NECESAR


Orice drumeție reușită începe cu lista de echipament.

Despre autor

ALEXANDRA PUȘCAȘU

Salut! Sper că ți-a plăcut să citești acest articol la fel de mult pe cât mi-a plăcut mie să‑l scriu pentru tine :) Am creat acest blog în 2009 pentru a-i ajuta și pe alții să găsească fericire și libertate prin intermediul călătoriilor și a naturii. Te invit să citești mai multe aici.

COMENTARII

Comentariile sunt închise.

Item added to cart.
0 items - 0,00 lei