Traseu: Azuga (stația superioară telegondolă) – sub Vf. Baiul Mare – Cumpătu – Gara Sinaia (7h)
Un traseu de iarnă destul de popular este creasta Munților Baiului. Motivul este acela că Munții Baiului sunt destul de safe iarna, însă aș vrea să trag un semna de alarmă. 99% din oamenii pe care i-am văzut pe munte în ziua în care am făcut acest traseu mergeau pe poteca de vară, care taie pantele, în condițiile în care tot muntele era plin de plăci de vânt.
Este foarte periculos să urmăm traseul de vară, ne expunem la risc de avalanșă sau alunecare. Iarna se urmează mereu creasta matematică, chiar dacă este mai greu.
Traseul se poate începe de jos, din Azuga, dar o variantă mai ușoară este să luăm telegondola și să începem traseul de sus, mai ales dacă nu este zăpadă în partea inferioară. Dezavantajul este că mergem tot traseul cu fața la soare. Deși vitamina D e bună, pe munte e bine să mergem cu spatele la soare pe cât posibil.
Fiind un traseu cu puncte de start și final diferite, există 2 metode de a-l parcurge:
- Cu trenul. Caz în care, de la gara Azuga trebuie mers până la telegondolă pe jos (asta am făcut, dar e foarte neplăcut, mai ales cu bocancii de iarnă) sau luat un taxi.
- Cu mașina. Se poate lăsa mașina la gara Sinaia și apoi luat un taxi până la telegondola Azuga.
La Gara Sinaia este o parcare care teoretic este cu plată, însă nu era nimeni acolo când am ajuns, și nici când ne-am întors. Deci a fost gratuit.
Noi am luat trenul până la Azuga de acolo. A fost o alegere bună doar pentru că imediat după ce ne-am dat jos din tren am întâlnit un cățel absolut fantastic, și un pic mai încolo o pisică pe trotuar. M-am jucat cu amândoi. Câinele a sărit direct la mine în brațe la joacă, ridicându-se în 2 labe. A fost absolut mortal. Ce bucurie era pe el… ceva fantastic! Dar pe mine! Păcat că n-am apucat să facem vreo poză. Apoi pisica a stat la scărmănat și deja ziua mea era de 20 de ori mai bună. Nu că ar fi fost proastă :)
Apoi am mers pe jos până la telegondolă, ceea ce chiar nu recomand. A fost plictisitor și nenecesar de obositor. Dacă am fi ajuns mai târziu la telegondolă am fi stat mult la coadă. Erau deja mulți oameni la ski. Sus la stația superioară a telegondolei am intrat la acel mic băruleț, unde am găsit alte 2 pisici și era cât pe ce să mă instalez acolo la căldurică și să nu mai plec. Tare cozy era. Un loc perfect de băut un ceai. Într-o lume paralelă sau o zi în care nu mi-ar fi lene, aș parcurge acest traseu în sens invers (deși urcarea este abruptă și lungă dinspre Sinaia) și apoi la final de tură m-aș odihni aici cu pisicile. Asta numesc eu viață bună.
Dar să revenim. Traseul în sine nu este foarte special, dar priveliștile spre Bucegi sunt mereu impresionante, chiar dacă i-am mai văzut de multe ori.
Înainte de Vf. Baiul Mare am făcut dreapta pe Cumpătu. Prima porțiune este abruptă dar foarte ok, apoi mergem pe culmea Cumpătu care e aproape plată, dar mai sunt mici urcări și coborâri pe ici colo. Pe această secțiune am văzut pe dreapta un “desen” splendid făcut de vânt în zăpadă.
Nici un artist nu cred că ar fi putut realiza ceva mai simplu și mai frumos. Apoi, un pic mai jos, dar încă în golul alpin, am găsit urme de lupi (mers și la trap), urme de iepuri și alte animăluțe. Foarte fain a fost!
Prima poză: urmă de lup la trap. A doua poză: urme de iepuri divorțați :))
Mai jos, în pădure, am găsit și o urmă mai veche de urs care traversase poteca. Până acolo am coborât pe culme până la o cruce metalică destul de mare, apoi am coborât o secțiune scurtă dar abruptă până la fosta Stână Cumpătu, și acolo am intrat în pădure. Stâna părea părăsită, nu cred că e activitate aici vara, spre deosebire de ce e pe Culmea Zamora, unde sunt foarte multe clădiri.
După ce intrăm în pădure, nu mai este facil să ne orientăm, pentru că nu prea umblă nimeni pe aici, mai ales iarnă. Nu erau urme deloc, dar am găsit un punct portocaliu discret aplicat pe copaci din loc în loc, și ne-a ajutat să ne orientăm.
Spre final, înainte de a ajunge la un stâlp de electricitate, punctul portocaliu o ia spre dreapta, dar noi trebuie să facem stânga pentru a ajunge la gara Sinaia.
Ultima secțiune este foarte abruptă, dar cu atenție ajungem cu bine la final. Ieșim într-un drum forestier pe care continuăm un pic și apoi facem dreapta pentru a ajunge la gară.
LOGISTICA TRASEULUI
- Munții Gârbova (Baiului)
- Tură: 1 zi
- Tip activitate: drumeție
- Tip traseu: parțial marcat
- Dificultate: MEDIE
- Distanța: 15 km
- Diferență nivel: +600 m
- Durata*: 7h
- Data: 19 februarie 2021
- Dormit: acasă, București
- Hartă tipărită: Munții Noștri MN05
- Aplicații: Munții Noștri | Mapy.cz
- Track GPS poți descărca de pe AllTrails
CUM AJUNGI
Traseul se poate face cu trenul și/sau cu mașină + tren. În descriere, mai sus, am explicat logistica și diferitele variante.
TIMPI INTERMEDIARI
Azuga stația sup. telegondolă – sub Vf. Baiului: 3h30
Culmea Cumpătu până în Sinaia: 3h
*Duratele sunt cele făcute de noi. În funcție de ritmul fiecăruia și anotimp, traseul ar putea dura mai mult sau mai puțin.
* Durata totală include și pauzele.
PLUSURI
- Priveliști spectaculoase spre Bucegi
MINUSURI
- Traseul principal de creastă poate fi aglomerat, mai ales în weekend
- Ultima coborâre este abruptă