La Avenul Groapa de aur – Circuitul gropilor (traseu de drumeție în Postăvaru)

Scris de | Alexandra

Traseu: Cheișoara – Avenul Groapa de Aur – Valea Groapa Lungă – Cheișoara 5h)

Un traseu în Masivul Postăvaru, într-o zonă foarte puțin umblată de turiști, mai ales iarna. L-am denumit “Circuitul Gropilor” datorită faptului că trece pe la Avenul Groapa de Aur și de asemenea are o secțiune pe Valea Groapa Lungă.

Traseul pornește din Cheișoara, o zonă cu câteva case și pensiuni în apropiere de Cheile Râșnoavei. Venind dinspre Râșnov sau Predeal, intrăm pe drumul spre Cheile Râșnoavei, dar apoi facem stânga. Drumul este bun până la capăt (cred că era asfaltat tot, nu mai știu sigur, dar nu am avut niciun fel de problemă).

La capătul drumului se află o barieră și mașina se poate lăsa pe partea stângă. Nu există mult loc, dar încap câteva mașini. Suntem în Valea Poienii.

De la barieră, facem câțiva pași și apoi imediat cotim dreapta pe punct roșu. Mergem pe firul apei cam jumătate de oră, după care traseul cotește brusc la stânga și începe să urce prin pădure. Această secțiune este destul de alambicată și abruptă, fără un fir logic. Trebuie atenție la marcaje, pentru că uneori sunt cam rare. Aplicațiile pe telefon pot fi foarte utile aici. De asemenea este destul de multă vegetație pe urcare, astfel că nu cred că luna mai e foarte bună pentru acest traseu, probabil e rost de boschetăreală.

Spre Avenul Groapa de aur dinspre Cheișoara
Spre Avenul Groapa de aur dinspre Cheișoara
Spre Avenul Groapa de aur dinspre Cheișoara

Nici iarna nu este chiar cel mai bun moment, pentru că ceva mai sus urmează o porțiune un pic expusă în pădure unde trebuie mare atenție să nu alunecăm pe dreapta, iar apoi o secțiune tehnică de scrambling echipată cu lanțuri. Nu este o secțiune dificilă, dar trebuie avută mare grijă.

Dacă e foarte multă zăpadă sau e înghețată, lanțurile sunt blocate și nu ne putem folosi de ele, ceea ce ar fi destul de problematic fără un piolet cu care ne-am putea cățăra. Când am fost noi, ninsese recent și zăpada era pulvăr, astfel că nu am avut mari probleme, lanțul nu era blocat. În orice caz, este nevoie de mănuși impermeabile sau măcar două perechi de mănuși care pot fi schimbate, pentru că este nevoie să folosim mâinile.

Eu am iarna mereu 3 perechi de mănuși în rucsac. Sunt ușoare și ocupă foarte puțin loc. O pereche este subțire, pe care o am și vara mereu în rucsac, apoi am una din softshell și a treia sunt supramănușile.

Spre Avenul Groapa de aur dinspre Cheișoara
Spre Avenul Groapa de aur dinspre Cheișoara

După secțiunea de scrambling găsim un modest punct de belvedere pe dreapta, după care ajungem la Avenul Groapa de aur. Nu este foarte mare acest aven, dar e impresionant. Atenție dacă mergeți cu copii, să nu cadă în el, căci nu este împrejmuit.

În general oamenii vin la acest aven dinspre Poiana Brașov. Deși traseul dintr-acolo este mai lung, este mult mai ușor decât această urcare dinspre Cheișoara.

Nu aș zice să merită un traseu dus-întors din Poiana Brașov doar pentru acest aven, dar circuitul prezintat de mine aici mi se pare o alternativă frumoasă și mai interesantă.

Nu l-aș încadra la trasee de începători din cauza secțiunii de scrambling. Iarna, mai ales, clar nu este un traseu ușor.

După Avenul Groapa de Aur traseul se ușurează și continuă cu câteva urcări și coborâri succesive ușurele, până când intersectăm traseul marcat cu punct albastru. Aici facem o mică pauză și cotim brusc la stânga pentru a coborî.

Coborârea durează mult mai puțin decât urcarea, și a doua jumătate a coborârii este un drum forestier. Pe el am găsit, spre încântarea noastră, un lung șir de urme de lupi. A fost foarte frumoasă descoperirea. Urme de urși nu am văzut. Și nici alți oameni în cursul zilei. Este o zonă liniștită și puțin umblată, numai bună pentru o plimbare departe de oraș.

Deși nu este un traseu spectaculos și merge predominant prin pădure, fără cine știe ce puncte de belvedere, nouă ne-a plăcut, mai ales că are și puncte interesante, cum ar fi secțiunea de scrambling și avenul, precum și pădure de conifere.

LOGISTICA TRASEULUI

 • Masivul Postăvaru
 • Tură: 1 zi
 • Tip activitate: drumeție
 • Tip traseu: marcat
 • Dificultate: MEDIE
 • Distanța: 9 km
 • Diferență nivel: +600 m
 • Durata*: 5h

CUM AJUNGI

Cu mașina

La intrarea în traseu se poate ajunge doar cu mașina. Traseul începe din Cheișoara.

TIMPI INTERMEDIARI

4h (urcare)

1h (coborâre)


*Duratele sunt cele făcute de noi. În funcție de ritmul fiecăruia și anotimp, traseul ar putea dura mai mult sau mai puțin.
* Durata totală include și pauzele.

PLUSURI

 • Avenul groapa de aur
 • Zonă liniștită, neumblată de turiști

MINUSURI

 • Traseul merge predominant prin pădure, fără puncte de belvedere spectaculoase

MAI MULTE INFORMAȚII

ECHIPAMENT MONTAN NECESAR


Orice drumeție reușită începe cu lista de echipament.

Despre autor

ALEXANDRA PUȘCAȘU

Salut! Sper că ți-a plăcut să citești acest articol la fel de mult pe cât mi-a plăcut mie să‑l scriu pentru tine :) Am creat acest blog în 2009 pentru a-i ajuta și pe alții să găsească fericire și libertate prin intermediul călătoriilor și a naturii. Te invit să citești mai multe aici.

Item added to cart.
0 items - 0,00 lei