Turul Lacului Roșu – un traseu foarte ușor cu priveliști incredibile

Scris de | Alexandra

Traseu: Parcare Lacul Roșu – Debarcader – Păstrăvărie – Balconul de Piatră – Parcare (1h15)

Un traseu extrem de ușor dar incredibil de spectaculos este circuitul din jurul Lacului Roșu. Marcat complet cu cruce roșie, turul lacului are aproximativ 4 km și se poate face în regim de plimbare de către oricine.

Mai fusesem de multe ori pe la Lacul Roșu, dar niciodată nu făcusem acest traseu. Mare păcat, căci este acum traseul meu preferat din zonă. Indiferent cât de experimentat ești sau nu, este imposibil să nu fii impresionat de peisajele pe care doar așa le poți admira.

Traseul pornește de la parcarea mare din apropierea lacului. Noi a făcut această plimbare după-amiază, în sens orar, și recomand în mod special acest sens și această parte a zilei și nu prima, căci doar așa putem vedea peretele Suhardului Mic luminat.

Circuitul este foarte ușor de urmărit. Din parcare înaintăm până la debarcader, după care mergem înainte de poteca foarte lată.

Lacul Roșu - debarcader

Din loc în loc sunt și câteva bănci orientate spre lac. Noi am trecut mai repede peste această secțiune, pentru că este cea mai frecventată de turiști (aici se poate merge și cu căruciorul de copii) și, din păcate, cea mai murdară. Deși suntem într-un parc național, lipsa civilizației și a aplicării legilor sunt de vină pentru gunoaiele găsite în această zonă.

Odată ce ne îndepărtăm însă de această zonă, gunoaiele dispar (cu foarte mici excepții). Ținem mereu dreapta, la coada lacului trecând de un poduleț și o barieră. În zona aceasta se află o păstrăvărie. Atenție la ora plimbării. Evită să mergi pe aici seara, căci am înțeles că în zona Căsuțelor Likaș mai coboară ursul.

Circuit Lacul Roșu - traseu cruce roșie
Circuit Lacul Roșu - traseu cruce roșie
Circuit Lacul Roșu - traseu cruce roșie

Odată ajunși pe malul nordic al lacului începe nebunia. Acum avem Suhardul mic în față și îl putem admira în toată splendoarea lui. Pe dreapta avem Muntele Ucigașul (Ghilcoș), cel care a dat naștere acestui lac. Acum sus pe buza peretelui putem vedea cabina panoramică recent montată, pe la care trecusem în aceeași zi.

Punctul de belvedere cel mai frumos este pe acest mal, unde întâlnim o bancă și o piatră pe dreapta.

Circuit Lacul Roșu - traseu cruce roșie
Circuit Lacul Roșu - traseu cruce roșie

Apoi ne continuăm plimbarea pe mal, urmărind cel mai nordic cot al lacului printr-o zonă cu adevărat sălbatică. Am văzut pești în apă, iar ce m-a impresionat cel mai mult au fost puieții de brad care au început să crească pe cioturile vechilor copaci aflați acum în lac.

De ce sunt cioturi de copaci în lac? Explicația pornește de la faptul că lacul este un lac de baraj natural. Nu se știe cu exactitate când s-a format, dar cel mai probabil în urma cutremurului din ianuarie 1838, când versantul nord-estic al Muntelui Ghilcoș s-a prăbușit în vale. Mai exact, masa argiloasă depusă pe acest versant în ultima eră glaciară s-a deplasat la acest cutremur, colmatând valea. La acea vreme zona lacului era o zonă greu accesibilă, neexploatată din punct de vedere economic, și de aceea nu se știe cu exactitate când s-a format.

Curând după obturarea văii, pădurea de conifer din vale a fost inundată și arborii s-au pietrificat, acum rămânând doar cioturile lor pe care le putem vedea și în ziua de astăzi.

Legenda Lacului Roșu

Numele lacului vine de la Pârâul Roșu care traversează straturi de culoare roșie cu oxizi și hidroxizi de fier. În limba maghiară se numește gyilkos ( „ucigaș”), deoarece, potrivit legendei, surparea de teren ar fi acoperit un sat, omorându-i atât pe locuitorii lui, cât și animalele. Apa adunată a avut culoarea roșie de așa de mult sânge, încât numele lacului a devenit atât Lacul Roșu, cât și Lacul Ucigaș. [Sursa: Wikipedia]. Eu una mă îndoiesc că a fost vorba de așa ceva, pentru că jos nu părea a fi un sat ci o pădure, iar sângele nu are cum să apară la oamenii înecați. Dar legenda e legendă…

Lacul a apărut în 1864 cu denumirea Lacul Pietrei Roșii. Mai târziu a fost denumit Lacul Ucigaș, iar din 1936 este denumit oficial Lacul Roșu. Vechea denumire ungurească pentru lac a fost Veres-tó (Lacul Roșu), iar acum apare ca Gyilkos-tó (Lacul Ghilcoș), așa cum l-am văzut și eu pe indicatoarele turistice din zonă și abia atunci mi-am dat seama de toată istoria Lacului.

În cotul lacului trecem o podeț de lemn și apoi facem dreapta pe ultima secțiune a traseului. Întâlnim o bancă cu priveliște frumoasă pe mal, unde putem face un popas, după care urmează singura porțiune de urcare de pe traseu. Poteca este plină de rădăcini și intrăm un moment în pădure, numai ca să ieșim apoi la Balconul de piatră.

Aici este un alt punct de belvedere foarte frumos de pe traseu și de curând s-a montat în acest loc o platformă de belvedere cu parapet de sticlă.

Trebuie avută un pic de grijă aici. Am observat că imediat sub podeaua platformei este un gol prin care un copil mic poate cădea cu ușurință. De asemenea, aici este o coborâre destul de abruptă și alunecoasă, astfel că neapărat trebuie să ai încălțări cu talpă aderentă de drumeție, nu adidași obișnuiți.

Circuit Lacul Roșu - traseu cruce roșie - Balconul de Piatră

Majoritatea turiștilor vin la Balconul de piatră de la debarcader, dus întors, căci este foarte aproape. Coborând, ajungem la un mic pod suspendat care se mișcă din toate încheieturile, și astfel dăm rapid de terasele cu mâncare și tarabele cu suveniruri. De aici și până la parcarea de unde am pornit în traseu mai este doar o aruncătură de băț.

Nu rata acest traseu când mai mergi la Lacul Roșu, este o minunăție. Iar dacă mai nimerești și într-o zi din timpul săptămânii, poți să nu întâlnești pe nimeni pe aproape tot parcursul, așa cum ni s-a întâmplat nouă. Capetele au fost singurele locuri unde am văzut pe cineva. Ocrotește natura și ea te va răsplăti cu vârf și îndesat!

Această tură face parte din vacanța de 10 zile pe care am făcut-o în Carpații Orientali. Dacă vrei să afli ce alte trasee mai poți face în zona Lacul Roșu, te invit pe pagina principală a vacanței.

LOGISTICA TRASEULUI

  • Localizare: Lacul Roșu, jud. Harghita
  • Tip activitate: drumeție
  • Tip traseu: marcat
  • Formă traseu: circuit
  • Dificultate: FOARTE MICĂ
  • Distanța: 4km
  • Diferență nivel: +50 m
  • Durata*: 1h15

CUM AJUNGI

Cu mașina
Cu autocar

La Lacul Roșu cel mai simplu de ajunge cu mașina. Parcările aici sunt cu plată și recomand parcarea mare de pe partea cu lacul.

Altfel, la Lacul Roșu ajung și câteva curse (microbuz/autocar), fie dinspre Piatra Neamț, fie dinspre Gheorgieni.

PLUSURI

  • Priveliști superbe
  • Platformă de belvedere la Balconul de piatră
  • Liniște, puțin umblat de turiști, mai ales pe malul nordic al lacului

MINUSURI

  • Pe malul sudic al lacului este mizerie.
  • Zona debarcaderului este foarte aglomerată vara.
  • Prea scurt :)))

MAI MULTE INFORMAȚII

CAZARE

LACU ROȘU

CĂSUȚE

Căsuțele Suhardul Mic


Căsuța super încăpătoare și cozy, afară peluză verde, în spate Suhardul mic, un peisaj incredibil de frumos. Toate căsuțele au baie lor privată în interior. A noastră avea un pat mare dublu și un pat de 1 persoană, cred că toate sunt așa, gândite pentru familii cu 1 copil. Iar doamna de la recepție a fost foarte drăguță cu noi. Ne-a plăcut tare mult aici și sigur vom mai sta în același loc când vom mai veni la Lacu Roșu.

Prețul plătit de noi: 160 lei / noapte/ căsuță triplă

ECHIPAMENT MONTAN NECESAR


Orice drumeție reușită începe cu lista de echipament.

Despre autor

ALEXANDRA PUȘCAȘU

Salut! Sper că ți-a plăcut să citești acest articol la fel de mult pe cât mi-a plăcut mie să‑l scriu pentru tine :) Am creat acest blog în 2009 pentru a-i ajuta și pe alții să găsească fericire și libertate prin intermediul călătoriilor și a naturii. Te invit să citești mai multe aici.

COMENTARII

  1. Minunata descriere! Este un traseu, intradevar pentru oricine, dar din pacate oricine acesta include si pe acei care ridicati cu greu de pe canapelele din fata televizorului , au iesit la o plimbare in natura sau au iesit „afara”, din confortul cuibului, iar afara fac orice magarie, privind respectul pentru natura si respectul pentru alti turisti care trebuie sa le suporte gunoaiele aruncate sau natura ranita. Iti sugerez o plimbare la Lacul Rosu si in chei, in perioada de iarna, cand lacul este un imens patinuar si cand traversezi lacul in toate directiile pe carari prin zapada pe lacul inghetat.Iar cheile sunt impodobite cu perdele de turturi si voaluri de gheata sclipitoare sub cusme de zapada.Este feeric! Felicitari pentru articol!

  2. Acest traseu este si pe lista noastră.
    Vrem să îl completăm cu o plimbare cu barca(pentru prima sau a doua zi)
    Ziua #2: Traseul acela cu Vf. Ucigasul
    Ziua #3 Lacul Rosu-Cheile Bicazului si retur(pe jos, desigur)
    Traseul cu Vf. Suhardul Mic, nu ma atrage(desi privelistea de sus e minunata)
    Ar mai fi o tura la Trei Fantani(14 km dus…poate cu masina) si iesire la Dămuc.
    Mai sunt niste Chei(pe lângă celebrele Chei ale Bicazului). Trebuie sa mă mai documentez

Comentariile sunt închise.

Item added to cart.
0 items - 0,00 lei