Lacul Bicaz văzut de sus: traseu ușor pe Obcina Sâgilor în Munții Stânișoarei

Scris de | Alexandra

Traseu: Potoci – Valea P. Potoci – Obcina Sâgilor – Dealul Bisericii – Potoci (3h15)

În încercarea de a face cunoștință cu Munții Stânișoarei și a găsi un traseu de o zi pentru a-i gusta, privirea mi s-a oprit pe hartă asupra zonei Lacului Izvorul Muntelui (Lacul Bicaz). Așa am descoperit acest circuit ușor care ne-a oferit niște priveliști incredibile asupra lacului dar și asupra Masivului Ceahlău. L-am privit față în față mai bine de jumătate din traseu și l-am putut admira în voie cum se înalță deasupra luciului apei din lac.

Bănuisem că vom putea vedea frumos lacul din zona Obcinei Sâgilor. De altfel de asta am și încercat să configurez un traseu în acea zonă. Însă nici prin cap nu mi-a dat la vremea aceea că vom avea parte de așa o belvedere. A părut incredibil. Nu ne venea a crede că ne aflam la noi în țară. S-a dovedit a fi unul dintre cele mai frumoase trasee pe care le-am făcut în ultima vreme.

Circuitul este complet nemarcat, dar este relativ ușor de urmărit cu ajutorul aplicației Munții Noștri. Traseul pornește din satul Potoci. Am lăsat mașina în dreptul văii Potoci. De acolo am urcat prin pădurea de foioase, pe un drumeag ce însoțește în prima parte Pârâul Potoci. Chiar la început vedem două drumuri forestiere care încep din acel loc, și îl alegem pe cel din stânga.

O singură dată mai apare o bifurcație (chiar trifurcație, de fapt), ceva mai sus în pădure, iar acolo continuăm drept înainte, căci până la o stână aflată mai sus nu părăsim pădurea. Este un codru liniștit, unde ne-am simțit cu adevărat pe munte, chiar dacă eram la altitudine destul de mică iar munții pe acolo sunt plini de șure și pășuni pe care pasc vaci. Am avut parte și de o surpriză fantastică în pădure. Am dat peste nu una, ci două căprioare sau ciute (nu am putut vedea bine ce erau, atât de rapide au fost). În acea liniște prin care urcam, ne-a săltat inima de bucurie că am avut parte de o așa întâlnire.

Muntii Stanisoarei

Apoi am ajuns și la stâna despre care spuneam, unde n-am găsit nicio mișcare. Oricum, în această zonă sunt doar vaci, cred, nu am văzut deloc oi. Cel puțin nu acum la data de 19 septembrie.

Aici deja am ajuns cam pe la cota 1000, și continuăm pe drumeag cotind stânga și mergând pe plat prin pădurea de conifere de data asta. Pe aici sunt multe urme de copite. Probabil e drumul vacilor de la stână la pășune.

Iar după ce am ieșit din pădurea de conifere, a început nebunia! De aici și până spre finalul traseului am avut parte necontenit de privești spre Lacul Bicaz și Ceahlău. Însă prima dată când am văzut belvederea a avut cel mai puternic impact. Nu ne venea a crede ce loc frumos găsisem.

Traseu o zi Muntii Stanisoarei - Lacul Bicaz văzut de sus

Odată ajunși în zona marcată pe hartă cu denumirea „Obcina Sâgilor”, am făcut o mică pauză. Obcina Sâgilor nu este neapărat un vârf, ci o gâlmă de pe care se vede cel mai bine întreaga priveliște. Culmea pe care se află această gâlmă este numită „Dealul Bisericii” și se continuă și mai sus de Obcina Sâgilor, la început cu o porțiune descoperită (probabil și de acolo se vede foarte frumos peisajul), iar apoi cu o porțiune împădurită. Pe altă hartă am văzut că punctul cel mai înalt de pe această culme se numește „Crucea Obcinei”, dar este un loc împădurit.

Traseu o zi Muntii Stanisoarei - Lacul Bicaz văzut de sus

Am prins o zi cu un nor agățat în vârfurile Ceahlăului, dar chiar și așa a fost foarte spectaculos. Vântul era foarte puternic, iarba plecându-se până la pământ, de parcă avea o ambiție să se muleze pe solul din care se hrănea. Am așteptat la dosul unor brazi, unde am putut lua o gustare în timp ce admiram priveliștea. Încă nu ne obișnuisem cu ea, ni se părea de pe altă planetă.

Pont! Pornește pe traseu cât mai devreme posibil, căci soarele luminează frumos lacul și Ceahlăul în primele ore ale dimineții. Dacă ajungi aici în mijlocul zilei sau după-amiaza, vei avea soarele direct în ochi. Un alt moment interesant cred că este și la apus, dar nu am testat.

Ne-am ridicat când a devenit prea frig să mai stăm pe loc, coborând apoi pe culme până jos la șosea. Pe parcurs am avut câteva porți de lemn de deschis sau garduri de sărit.

Lacul Bicaz văzut de sus
Naparca

Năpârcă (Anguis fragilis). Nu te speria dacă vezi așa ceva, este o șopârlă, nu un șarpe.

Traseu o zi Muntii Stanisoarei - Lacul Bicaz văzut de sus

Tot drumul am continuat să admirăm Lacul Bicaz văzut de sus și Ceahlăul, până când diferența de altitudine între lac și locul în care ne aflam a devenit așa de mică încât luciul apei nu se mai putea vedea.

Chiar în dreptul unui stâlp de medie tensiune am observat că după gardul din dreapta era o pajiște verde super frumoasă și am mers să pozăm priveliștea și de acolo. Doamne, ce minunăție de loc!

Lacul Bicaz (Izvorul Muntelui) văzut de sus
Branduse de toamna (plate toxice)

Brândușe de toamnă (Colchicum autumnale) – plante toxice!

Potoci, Lacul Bicaz

Pe ultima bucată de drum am zărit biserica pe stânga și cam de acolo începe zona de gospodării. Chiar înainte de a ieșit la șosea avem de deschis o ultimă poartă, de data asta metalică.

Găsim și aici o stație de autobuz, dar pe partea opusă acum, iar de aici și până unde lăsasem mașina dimineață mai sunt 2 km de mers pe jos. Aici am dat și peste aceste două mogâldețe, care au ieșit la mine de la gospodăria de la drum când am ajuns acolo. Parcă au știut că e rost de mângâială, nu alta.

Eu am luat rucsacul lui Adi și am rămas pe treptele ce duc la biserică în timp ce el s-a dus să recupereze mașina.

Două ponturi de încheiere:

Recomand sensul de parcurgere ales de noi, adică invers acelor de ceasornic. Este extraordinară surpriza pe care o ai după ce ai urcat o oră și un pic prin pădure și ai dat de așa priveliște. Inițial plănuisem să urcăm Dealul Bisericii, dar ce mă bucur că n-am făcut așa, pentru că n-ar fi avut același efect. Plus că am fi urcat mereu cu spatele la priveliște, în loc să ne bucurăm de ea mereu în fața noastră la coborâre. În plus, șoseaua este în coborâre pe acea porțiune, Așa că la final nu trebuie decât să cobori la vale ca să recuperezi mașina.

În apropiere de acest loc, mai exact la ieșirea sudică din satul Ruginești, este un refugiul rutier unde opresc mereu pentru poze când trec pe-acolo, căci este cel mai fain loc de belvedere cu Lacul Bicaz și Ceahlăul de la șosea. Am oprit și de data asta, dar a doua zi dimineață, când am făcut această poză:

Lacul Bicaz (Izvorul Muntelui) văzut din Ruginelti

LOGISTICA TRASEULUI

 • Localizare: Munții Stânișoarei, jud. Neamț
 • Tip activitate: drumeție
 • Tip traseu: nemarcat
 • Formă traseu: circuit
 • Dificultate: MICĂ
 • Distanța: 9 km
 • Diferență nivel: +450 m
 • Durata*: 3h15
 • Altitudine min.: 630 m (Potoci)
 • Altitudine max.: 1040 m

CUM AJUNGI

Cu mașina
Cu autobuz

La Potoci se poate ajunge cu mașina sau cu o cursă pe ruta Bicaz – Poiana Largului. De investigat un pic orele, pentru a vedea dacă este posibilă tura dpdv logistic.

TIMPI INTERMEDIARI

Potoci (jos) – Valea Potoci – Stână: 1h

Stână – Obcina Sâgilor: 15min

Obcina Sâgilor – Dealul Bisericii – Potoci (sus): 1h

Potoci (sus) – Potoci (jos) (pe șosea): 20min


*Duratele sunt cele făcute de noi. În funcție de ritmul fiecăruia și anotimp, traseul ar putea dura mai mult sau mai puțin.
* Durata totală include și pauzele.

PLUSURI

 • Peisaje fantastice
 • Liniște
 • Traseu neumblat de turiști

MINUSURI

 • Drumeagul de urcare prin pădure este deteriorat și cu aspect de șanț mai ales în a doua jumătate.
 • Circuitul include și 2 km de mers pe jos pe lângă șosea (pentru cei ce sosesc în zonă cu mașina).

MAI MULTE INFORMAȚII

CAZARE

BUHALNIȚA

PENSIUNE

Lostrița


O cazare cu foarte multe plusuri: priveliști superbe către lac, potecă prin pădurea de pin până la malul lacului, gazde primitoare și un păstrăv delicios. Ar fi câteva lucruri de upgradat prin cameră, dar cea mai mare problemă este drumul de acces neasfaltat, abrupt și lat doar cât o mașină, fără spațiu de oprit în lateral. Are doar 400 de metri lungime, dar pune probleme mai ales în zilele aglomerate. Sperăm să se rezolve pe viitor, căci altfel locul este cu adevărat minunat. Pensiunea oferă și o experiență extraordinară cu barca pe lac pentru minimum 6 turiști. Prețul plătit de noi: 180 lei / cameră dublă cu balcon / noapte, cu mic dejun inclus. Poți rezerva cazare la Pensiunea Lostrița direct pe booking.

ECHIPAMENT MONTAN NECESAR


Orice drumeție reușită începe cu lista de echipament.

Despre autor

ALEXANDRA PUȘCAȘU

Salut! Sper că ți-a plăcut să citești acest articol la fel de mult pe cât mi-a plăcut mie să‑l scriu pentru tine :) Am creat acest blog în 2009 pentru a-i ajuta și pe alții să găsească fericire și libertate prin intermediul călătoriilor și a naturii. Te invit să citești mai multe aici.

COMENTARII

VREI SĂ SPUI CEVA?

Item added to cart.
0 items - 0,00 lei