Drumeție pe Muchia Buteanu: traseu scurt dinspre Bâlea lac

Scris de | Alexandra

Traseu: Bâlea lac – Șaua Netedu – Vf. Netedu – Vf. Buteanu – Bâlea Lac (4h)

Un traseu destul de ușor dinspre Bâlea Lac, potrivit chiar și începătorilor (cu condiția să nu fie chiar prima drumeție făcută vreodată) este cel ce urcă în Muchia Buteanu, prin Șaua Netedu.

Poteca este marcată cu bandă albastră și ne oferă priveliști spectaculoase atât spre Transfăgărășan, cât și spre Valea Arpășelul și toate muchiile nordice ale Munților Făgăraș, tocmai până spre Vârful Moldoveanu.

Traseul începe de lângă Cabana Bâlea lac (cabana de pe lac) și prima porțiune este destul de lină. Când am ajuns aici, am găsit un excrement de urs. Avea o mulțime de boabe de porumb. Nu e cazul să ne speriem. Urși sunt peste tot, dar ei umblă prin aceste locuri mai mult noaptea, iar probabilitatea de a ne întâlni cu ei pe aici sunt aproape nule. Mai ales că se sperie de noi cu mult înainte să îi putem noi vedea.

După porțiunea inițială lină, pe care întâlnim și un fir de apă bună de băut, traseul începe să urce un pic, după care ajungem la o intersecție.

Aici se bifurcă banda albastră de punctul albastru, dar noi continuăm pe bandă albastru spre Șaua Netedu. Atenție, însă!

Aici sunt de fapt două variante pentru urcarea spre Șaua Netedu. Traseul marcat urcă ușor dreapta, însă undeva mai sus are o ruptură de pantă un pic urâțică. Ce putem face este să ține ținem poteca cea mai din stânga, care este de fapt vechea potecă marcată. Dacă urcăm pe ea, de altfel, vom și întâlni un pic mai sus vechi marcaje bandă albastră, urmând la un moment dat să ne și reunim cu traseul oficial, ceva mai recent marcat.

Așadar, ține mereu poteca cea mai din stânga. Și nu uita că după bifurcația cu indicator este și ultima sursă de apă de pe traseu. Alimentează aici dacă nu ai recipientele pline.

Odată ce ajungem în Șaua Netedu, suntem pe Muchia Buteanu, și avem priveliști foarte frumoase de jur împrejur. În față avem o vedere incredibilă, cu 7 creste suprapuse, de aici până la Moldoveanu: Muchia Albota chiar în față, străjuind abrupt Valea Arpășelului de sub noi, apoi Muchiile Podragu, Tărâța, Gârdomanu și Viștea, precum și alte două muchii secundare.

În dreapta noastră avem partea stâncoasă de pe Muchia Buteanu, cu Turnul Plecat în prim plan și Vârful Vânătoarea lui Buteanu în capăt. Această porțiune stâncoasă este cea la care lumea se referă de obicei când spune “Muchia Buteanu”, fiind un traseu ușor de alpinism, cotat cu grad de dificultate 1.

traseu drumetie Muchia Buteanu

Până la Tunul Plecat se poate merge și la picior, însă după aceea este nevoie de echipament de alpinism (ham, coardă, cască, etc.) pentru a ne putea asigura, căci este destul de expus.

În partea stângă avem partea de drumeție de pe Muchia Buteanu, cea pe care vom continua noi.

Traseul de fapt nu merge mereu pe creasta matematică a muchiei, ci stă un pic pe ea, după care coboară pe partea dreaptă, pe sub muchie.

Continuând așa, trecem de Vârful Netedu (2351 m), apoi poteca o ia pe sub Vârful Găvanului (2120m) și apoi ajunge pe Vârful Buteanu. A nu se confunda acest Vârf Buteanu (2056m) cu mult mai cunoscutul Vârf Vânătoarea lui Buteanu (2507m) care este în capătul opus al muchiei Buteanu (am explicat mai sus).

traseu drumetie Balea Lac - Muchia Buteanu

Noi cam din această zonă ne-am întors înapoi la Bâlea lac, exact pe același traseu. Dar poteca marcată cu bandă albastră continuă mai departe pe lângă un lac micuț și apoi printr-o mare de jnepeni prin Vf. La Lăcuț și pe sub Vf. cu Jnepeni, coborând la final abrupt până în șoseaua Transfăgărășanului, în apropiere de Poarta Geniștilor.

Dacă vrei să faci și alt traseu în zonă, îți recomand Circuitul Vânătoarea lui Buteanu – Capra, pe la Acul Revolver, sau Creasta de deasupra lacului Bâlea.

LOGISTICA TRASEULUI

Harta traseu drumetie Muchia Buteanu
Profil traseu drumetie Muchia Buteanu
  • Bâlea lac – Șaua Netedu – Vf. Buteanu – Bâlea Lac
  • Localizare: Munții Făgăraș, jud. Argeș/Sibiu
  • Tip activitate: drumeție
  • Tip traseu: marcat
  • Formă traseu: dus-întors
  • Dificultate: MICĂ
  • Distanța: 6 km
  • Diferență nivel: +600 m
  • Durata*: 4h
  • Altitudine min.: 2020 m (Bâlea lac)
  • Altitudine max.: 2351m (Vf. Netedu)

CUM AJUNGI

Cu mașina

La Bâlea lac se ajunge doar cu mașina, dinspre nord, pe la Bâlea Cascadă, sau din sud, dinspre Curtea de Argeș.

De verificat înainte de excursie dacă este deschis Transfăgărășanul. În mod oficial este deschis de pe aprox. 1 iulie până prin octombrie, însă există anumite weekenduri când este închis în timpul zilei din cauza unor evenimente.

TIMPI INTERMEDIARI

Bâlea Lac – Intrare căldarea Văiuga: 25min

Intrare căldarea Văiuga – Șaua Netedu: 25min

Șaua Netedu – Vf. Buteanu: 45min

Vf. Buteanu – Șaua Netedu: 1h10min

Șaua Netedu – Bâlea lac: 40min


*Duratele sunt cele făcute de noi. În funcție de ritmul fiecăruia și anotimp, traseul ar putea dura mai mult sau mai puțin.
* Durata totală include și pauzele.

PLUSURI

  • Peisaje deosebite
  • Liniște
  • Baze salvamont în apropiere
  • Traseu mai puțin umblat de turiști

MINUSURI

  • Bâlci, haos și aglomerație vara la Bâlea lac.
  • Zona Bâlea lac se poate accesa cu mașina doar aprox. iulie – octombrie).
  • Vara sunt ambuteiaje pe ambele părți, în sensul de urcare.

MAI MULTE INFORMAȚII

CAZARE

Noi am fost cazați în Cârțișoara, la Casa Simone, dar nu recomand. Cazarea la Bâlea lac este destul de scumpă și probabil trebuie rezervată cu mult timp înainte, cel mai probabil doar la telefon, căci pe booking nu apar cazările de acolo (Cabana Bâlea lac și Cabana Paltinu). Când am mai venit în zonă, am ales fie una din cazările de la Piscu Negru, fie una din cazările aflate mai sus de Cârțișoara. Recomand o rezervare pe booking cu anulare gratuită, dat fiind că depindem de vreme când vrem să facem trasee.

ECHIPAMENT MONTAN NECESAR


Orice drumeție reușită începe cu lista de echipament.

Despre autor

ALEXANDRA PUȘCAȘU

Salut! Sper că ți-a plăcut să citești acest articol la fel de mult pe cât mi-a plăcut mie să‑l scriu pentru tine :) Am creat acest blog în 2009 pentru a-i ajuta și pe alții să găsească fericire și libertate prin intermediul călătoriilor și a naturii. Te invit să citești mai multe aici.

COMENTARII

  1. O bucurie pentru suflet fiecare drumetie pe care ne-o impartasesti!
    Te urmaresc pentru ca sunt galateanca, pentru ca iubesc muntele si ma inspiri in alegerea traseelor, sigur asa mai de incepatori?, dar sper sa ma bucur cat mai des de minunatele peisaje care imi bucura ochii si mintea zilnic, prin fotografiile tale de poveste!
    P.s. multumesc tare mult pentru lista de echipament, trebuie sa mai facem cateva achizitii.

    • Îți mulțumesc din suflet, Florina!
      Mă bucur tare mult! :)
      Spor cu traseele! La cât mai multe zile frumoase pe munte! :)

Comentariile sunt închise.

Item added to cart.
0 items - 0,00 lei