Circuitul Pietrosul Bistriței – Giumalău: tură de 2 zile din Valea Bistriței

Scris de | Alexandra

Traseu: Cheile Zugreni – Pietrosul Bistriței – Rusca – Vf. Giumalău – Cheile Zugreni (8h + 8h)


Ideea acestei ture de două zile mi-a venit în cap imediat ce am aruncat o privire pe harta zonei cu cel mai nordic cot pe care-l face râul Bistrița. Este, practic, tura perfectă, cu câte un traseu de 1 zi pe fiecare parte a râului, având exact aceleași capete: Cheile, sau, mai precis, Cabana Zugreni (acum închisă) și satul Rusca.

Mai mult decât atât, exact la podul din Rusca există o pensiune la care puteam dormi peste noapte, iar cu asta deja nu mai aveam nevoie de nimic. Totul era pus la punct. Pensiunea a jucat rol de cabană de munte, pentru că am ajuns la ea după prima zi, după care a doua zi am pornit de acolo în al doilea traseu, ajungând la finalul turei de 2 zile înapoi la Cheile Zugreni, de unde pornisem în prima zi și unde ne lăsasem mașina.

Singurul inconvenient a fost că pensiunea (Roua Dimineților) nu servește și masa, așa cum se întâmplă de regulă la cabanele montane, astfel că trebuia ori să ne cărăm noi mâncarea, ori să lăsăm acolo ceva mâncare (și alte obiecte de trebuință) înainte de tură (ceea ce am și făcut, dat fiind că treceam pe acolo cu mașina în prima zi). Cu un asterisc pe care l-am explicat în jurnalul primului traseu.

Deși am avut numeroase impedimente, până la urmă tura ne-a ieșit aproape întocmai cum o planificasem, ba chiar mai bine din anumite puncte de vedere. Ceea ce a fost excelent. Am avut astfel șansa de a cunoaște doi munți noi pentru mine în doar două zile, iar peisajele au fost superbe.

MIERCURI, 15 SEPTEMBRIE 2021

ZIUA 1

Pietrosul Bistriței


Un traseu solicitant, dar extrem de frumos, mai ales porțiunea de creastă stâncoasă, de unde avem parte de priveliști 360 de grade spre Giumalău, Rarău – Pietrele Damnei, Valea Bistriței & more.

JOI, 16 SEPTEMBRIE 2021

ZIUA 2

Giumalău


Un traseu care ne poartă din zona rurală a satului Rusca de pe Valea Bistreței la Cabana Giumalău, apoi pe Vârful Giumalău și la final în coborâre abruptă până în Cheile Zugreni, de unde pornisem cu o zi înainte.

Per total, întreg circuitul a ajuns la aprox. 33 de km în cele două zile (17 în prima și 16 în a doua). Și, deși la numărul de kilometri sunt aproape identice, dificultățile traseelor sunt diferite. Traseul pe Pietrosul Bistriței este unul foarte solicitant pe prima porțiune, pentru că primele 2 ore se urcă în continuu foarte abrupt, fără nicio porțiune mai blândă. Dificultatea lui este dată de multe surse ca mare. Eu aș spune că este undeva la medie spre mare. Este dificil, dar nu atât de dificil precum traseul La Lanțuri din Piatra Craiului, spre exemplu.

Pe cealaltă parte, traseul din Giumalău este de dificultate medie. Urcarea este relativ domoală din Rusca până pe vârf pe bandă galbenă, doar porțiunea de la Cabana Giumalău în Cheile Zugreni este destul de abruptă, însă nu la fel de abruptă ca porțiunea dintre Cheile Zugreni și Pietrosul Bistriței.

Astfel că, celor ce vor să facă această tură de 2 zile le recomand sensul în care l-am parcurs și noi, căci o coborâre de pe Pietrosul Bistriței spre Cheile Zugreni ar fi foarte dificilă și riscantă (te poți accidenta relativ ușor dacă cobori pe acolo).

Toate peste toate, întreg traseul din cele 2 zile este complet marcat, atât în Munții Bistriței, cât și în Giumalău, astfel că îl recomand oricărui drumeț cu experiență.

LOGISTICA TRASEULUI

 • Traseu: Cheile Zugreni – Pietrosul Bistriței – Rusca – Vf. Giumalău – Cheile Zugreni
 • Localizare: Valea Bistriței, jud. Suceava
 • Tură: 2 zile
 • Tip activitate: drumeție
 • Tip traseu: marcat
 • Formă traseu: circuit
 • Dificultate: MEDIE SPRE MARE
 • Distanța: 33 km
 • Diferență nivel: +2350 m
 • Durata*: 16 h
 • Altitudine min.: 750 m (Valea Bistriței)
 • Altitudine max.: 1857m (Vf. Giumalău)

CUM AJUNGI

Cu mașina

Pe Valea Bistriței cel mai simplu de ajunge cu mașina. În punctul de unde am început traseul (Cheile Zugreni, chiar față în față cu poarta Cabanei Zugreni – acum închisă) este un refugiu rutier unde se pot lăsa câteva mașini. Alternativ, la 300 de metri spre est mai este un spațiu generos pentru mașini.

Altfel, pe Valea Bistriței circulă și curse (microbuz/autocar) însă orarul nu este foarte favorabil unei drumeții, pentru că nu circulă înainte de ora 10 (cel puțin momentan).

PLUSURI

 • O tură în două masive diferite
 • Posibilitatea petrecerii nopții la o pensiune, cu duș cald și un pat confortabil.
 • Trasee mai puțin umblate de turiști.
 • Izvoare pe trasee.
 • Posibilități de refugiere în caz de vreme rea (cabana Giumalău, Cabana Hașca, șure).
 • Priveliști superbe cu o multitudine de masive de jur împrejur.

MINUSURI

 • Cazările disponibile nu servesc și masa (doar mic dejun la Casa Carmen; deloc la Roua Dimineților).
 • Traseu ușor monoton pe Giumalău.

MAI MULTE INFORMAȚII

CAZARE

ORTOAIA / GHEORGHIȚENI

PENSIUNE

Casa Carmen


O cazare care ne-a plăcut foarte mult. Doamna Carmen este o gazdă de nota 20, care ne-a primit cu multă căldură și ne-a ajutat cu tot ce am avut nevoie, ba chiar și mai mult. Prețul plătit de noi: 120 lei / noapte/ cameră dublă cu baie privată în exteriorul camerei. Mic dejun bufet: 25 lei / persoană. Poți rezerva cazare la Casa Carmen direct pe booking.

O altă cazare în zonă este Roua Dimineților, acolo am stat după tură. Este localizată mai bine pentru această tură și ne-a plăcut și acolo, dar condițiile nu sunt la fel de faine ca la Casa Carmen.

ECHIPAMENT MONTAN NECESAR


Orice drumeție reușită începe cu lista de echipament.

Despre autor

ALEXANDRA PUȘCAȘU

Salut! Sper că ți-a plăcut să citești acest articol la fel de mult pe cât mi-a plăcut mie să‑l scriu pentru tine :) Am creat acest blog în 2009 pentru a-i ajuta și pe alții să găsească fericire și libertate prin intermediul călătoriilor și a naturii. Te invit să citești mai multe aici.

Item added to cart.
0 items - 0,00 lei