Circuitul Vf. Vânătoarea lui Buteanu – Vf. Capra, pe la Acul Revolver (traseu scurt dinspre Bâlea Lac)

Scris de | Alexandra

Traseu: Bâlea lac – Căldarea Văiuga – Vf. Vânătoarea lui Buteanu – Vf. Capra – Acul Revolver – Lacul Capra – Bâlea Lac (5h)

Toată lumea urcă pe Vârful Vânătoarea lui Buteanu pe traseul clasic de la Bâlea Lac, prin Șaua Capra, după care coboară înapoi la Bâlea pe același traseu. Dar eu îți propun un circuit mai inedit, mult mai interesant și mai ofertant decât clasicul dus-întors.

Trebuie să recunosc că nu știu cum de nu m-am gândit mai devreme la acest circuit, căci până acum urcasem și eu de 2 ori pe Vânătoarea lui Buteanu tot pe traseul clasic.

Nu voi intra în veșnica polemică Vânătoarea / Vânătarea lui Buteanu, căci n-are niciun sens și sincer chiar nu mă interesează atât de tare :)))) Mergem pe munte ca să ne simțim bine și să admirăm peisajele. Certurile despre denumirile locurilor mi se par complet nenecesare.

Pentru a porni în circuitul nostru, de la Cabana Bâlea lac (cabana de pe lac), pornim pe poteca marcată cu punct albastru. Lăsăm în dreapta traseul clasic marcat cu triunghi albastru care urcă direct în Șaua Capra, și înaintăm pe punct albastru spre Căldarea Văiuga.

Poteca are un dublu marcaj: punct albastru și bandă albastră, dar astăzi nu ne interesează banda albastră.

Prima porțiune este destul de lină. Găsim aici un excrement de urs. Are o mulțime de boabe de porumb. Nu e cazul să ne speriem. Urși sunt peste tot, dar ei umblă prin aceste locuri mai mult noaptea, iar probabilitatea de a ne întâlni cu ei pe aici sunt aproape nule. Mai ales că se sperie de noi cu mult înainte să îi putem noi vedea.

traseu balea lac - caldarea vaiuga

După porțiunea inițială lină, pe care întâlnim și un fir de apă bună de băut (alimentează aici dacă nu ai recipientele pline), traseul începe să urce un pic, după care ajungem la o intersecție.

Aici se bifurcă banda albastră de punctul albastru (există și un indicator cu săgeți), și noi cotim dreapta pe punct albastru spre Șaua Văiuga.

Traseul este destul de abrupt, mai ales în partea superioară, dar ne poartă prin minunata căldare Văiuga, departe de zgomotul Transfăgărășanului.

Am prins aici o atmosferă atât de liniștitoare încât aveam impresia că sunt la mii de kilometri depărtare de civilizație. Nu bătea vântul absolut deloc, nu se auzea nici pâs.

traseu balea lac - caldarea vaiuga

Din păcate, însă, imediat ce am intrat pe această porțiune de traseu, a venit ceața pe care o bănuisem când analizasem prognoza, și nu am văzut aproape nimic.

Pe la jumătatea urcării am găsit un petec de zăpadă rămas tocmai din iarnă, care probabil nu are să dispară până la venirea iernii.

Pe măsură ce urcam din ce în ce mai abrupt spre creastă, am crezut că asta  fost, nu vom mai vedea nimic astăzi. Dar, în partea de sus, ceața s-a subțiat, și am realizat că urma să avem parte de o surpriză de proporții.

traseu balea lac - saua vaiuga

Cum am ajuns în Șaua Văiuga, am scos capul din ceață, iar pe partea argeșeană ne-a întâmpinat un cer senin, soarele strălucind cu putere. Uhuuuuu! Ce nebunieeee!

Traseu Varful Vanatoarea lui Buteanu

Am urcat apoi până pe Vânătoarea lui Buteanu în extaz, oprindu-mă de nici-nu-știu câte ori, făcând zeci de poze, nevenindu-mi a crede ce noroc aveam! Un băiat dintr-un grup ce urca lângă noi a spus: “Doamne, cât de frumos! E raiul de pământ!”. Mi-am simțit inima în piept de bucurie să le aud bucuria! Erau începători și probabil era prima dată când vedeau așa ceva. Dar exact la fel simțeam și eu, chiar și după atâția ani de mers pe munte. Mi se pare incredibil de frumos să auzi cum se bucură alți oameni pe munte. Și cât de adevărat e! Chiar E raiul de pământ!

Lacul Capra se vedea jos super frumos, și mai bine de 10 corturi păreau că petrecuseră noaptea de vineri spre sâmbătă acolo.

În timp ce pe traseul pe care urcasem noi nu mai întâlnisem decât vreo 3 oameni coborând, aici am ieșit brusc la o mulțime de oameni care urcaseră pe traseul clasic.

Pe acea mică porțiune un pic tehnică și un pic expusă chiar de dinainte de vârf, salvamontul tocmai ce montase nu de mult timp un lanț. Este binevenit, mai ales pentru cei cu rău de înălțime și cei aflați la început, are nu sunt obișnuiți cu astfel de secțiuni. Iar aici chiar urcă drumeți de toate felurile, de la cei care n-au mai urcat niciodată pe munte și nu au echipamentul necesar, până la cei mai experimentați.

E bine ca, dacă ai rău de înălțime, să mergi doar cu cineva mai experimentat, care îți poate oferi indicații și mai ales suport moral. Secțiunea nu este grea, și se poate aborda fără ajutor din partea lanțului, dar, fiind și expus, îmi dau seama că poate da emoții.

De pe vârf, priveliștea a fost extraordinară! Am admirat în toate părțile tot ce se putea vedea sau marea de nori, care se juca necontenit cu vârfurile și culmile. Am avut vizibilitate tocmai până la Moldoveanu spre est și Negoiu spre vest, iar lângă noi se vedeau oameni pe Vârful Capra.

Varful Capra vazut de pe Varful Vanatoarea lui Buteanu

Vârful Capra în prim plan, văzut de pe Vf. Vânătoarea lui Buteanu

Traseu Varful Vanatoarea lui Buteanu

Acolo am mers și noi după ce am coborât înapoi în șaua dintre Vânătoarea lui Buteanu și Capra, descățărând porțiunea echipată cu lanț.

După câțiva pași în urcare, ajungem și pe Vârful Capra. Și încerc să-mi dau seama când o fi fost pus stâlpul acesta aici, că eu nu-mi amintesc să-l mai fi văzut.

Varful Capra

Creasta Arpășel-Vârtopel se vedea super frumos și ea, având ceață pe partea nordică, care învăluia uneori Turnul Vârtopel, lăsându-l să pară ca și cum levita. A fost o imagine incredibilă!

Am făcut câteva poze și acolo și, fiindcă era prea frumos, ne-am hotărât să ne oprim și pentru o mică pauză de masă, fiind atenți să ne dăm un pic la o parte, să nu incomodăm lumea.

Apoi am început coborârea. De pe Vârful Capra majoritatea oamenilor se întorc tot pe cruce albastră înapoi în Șaua Capra, dar noi am abordat poteca nemarcată de pe Piciorul Caprei, care trece pe la Acul Revolver. Este foarte ușor de urmărit și, atâta vreme cât nu este ceață, nu prezintă nicio problemă de orientare, fiind destul de bine bătută. De altfel mă întreb de ce nu s-o fi marcând acest traseu.

Lacul Capra
Lacul Capra
Coborârea pe Piciorul Caprei

La Acul Revolver ajungem după aproximativ jumătate din coborâre, acesta fiind pe partea stângă. Aici trebuie un pic atenție. Dacă vrei să ajungi chiar lângă el pentru o poză, trebuie să știi că există două variante, ambele fiind cu dezavantaje.

Prima ar fi pe jos, urcând la dus, însă e mai tricky la coborâre. A doua ar fi pe brâna din stânga, dar este destul de expus. Dacă ai rău de înălțime, cel mai bine este să nu încerci niciuna dintre variante.

Acul Revolver
Acul Revolver

De aici am continuat mai departe, ieșind în poteca marcată cu bandă roșie de pe creasta principală a Munților Făgăraș chiar în dreptul Monumentului Speologilor.

Am ținut un mic moment de reculegere acolo, cu tristețe în suflet pentru ei, după care am mers la Lacul Capra.

Lacul Capra

Fiindcă era devreme, am decis să rămânem pe mal pentru o pauză mai lungă în care ne-am întins la soare ca reptilele :))) Tare bine a fost!

Așa de bine încât era să adorm! Cu greu m-am dat dusă de acolo! Tare mult îmi place lacul ăsta! Dar mai trebuia să ne mai și ducem.

Lacul Capra

Am urcat apoi în Șaua Capra și, până am ajuns noi acolo, ceața dinspre nord a trecut până la urmă și pe partea sudică. Până la ora aceea (15:30) nu reușise să rupă bariera crestei. Astfel am coborât înapoi pe Bâlea pe ceața clasică, fără să vedem nimic. Până jos am ajuns cu părul umed, și am avut un deja vu, pentru că nu era prima dată când făceam acea coborâre exact în aceleași condiții.

Am încheiat astfel circuitul nostru mai special, fericiți că, deși venisem într-o zonă pe care o mai bătusem de câteva ori, am reușit să vedem și câteva locuri noi și deosebite, mai puțin umblate de turiști.

LOGISTICA TRASEULUI

Harta Traseu V. Vanatoarea lui Buteanu Vf Capra
Profil Traseu V. Vanatoarea lui Buteanu Vf Capra
  • Bâlea lac – Căldarea Văiuga – Vf. Vânătoarea lui Buteanu – Vf. Capra – Acul Revolver – Lacul Capra – Bâlea Lac
  • Localizare: Munții Făgăraș, jud. Argeș/Sibiu
  • Tură: 1 zi
  • Tip activitate: drumeție
  • Tip traseu: parțial marcat
  • Formă traseu: circuit
  • Dificultate: MEDIE
  • Distanța: 6 km
  • Diferență nivel: +500 m
  • Durata*: 5h
  • Altitudine min.: 2020 m (Bâlea lac)
  • Altitudine max.: 2507 m (Vf. Vânătoarea lui Buteanu)

CUM AJUNGI

Cu mașina

La Bâlea lac se ajunge doar cu mașina, dinspre nord, pe la Bâlea Cascadă, sau din sud, dinspre Curtea de Argeș.

De verificat înainte de excursie dacă este deschis Transfăgărășanul. În mod oficial este deschis de pe aprox. 1 iulie până prin octombrie, însă există anumite weekenduri când este închis în timpul zilei din cauza unor evenimente.


*Duratele sunt cele făcute de noi. În funcție de ritmul fiecăruia și anotimp, traseul ar putea dura mai mult sau mai puțin.
* Durata totală include și pauzele.

TIMPI INTERMEDIARI

Bâlea Lac – Intrare căldarea Văiuga: 25min

Intrare căldarea Văiuga – Șaua Văiuga: 1h

Șaua Văiuga – Vf. Vânătoarea lui Buteanu: 20min

Parțial marcat: Vf. Vânătoarea lui Buteanu – Vf. Capra:10min

Nemarcat: Vf. Capra – Acul Revolver: 25min

Nemarcat: Acul Revolver – Monumentul Speologilor: 15min

Monumentul Speologilor – Lacul Capra: 10min

Lacul Capra – Șaua Capra: 15min

Șaua Capra – Bâlea lac: 30min

PLUSURI

  • Peisaje deosebite
  • Lacuri glaciare
  • Baze salvamont în apropiere

MINUSURI

  • Bâlci, haos și aglomerație vara la Bâlea lac.
  • Zona vârfurilor este de obicei aglomerată în weekend.
  • Zona se poate accesa cu mașina doar aprox. iulie – octombrie.
  • Cazările și masa la Bâlea sunt destul de scumpe.
  • Uneori Transfăgărășanul este închis circulației din cauza uneor evenimente (mai ales pe partea argeșană).
  • Vara sunt ambuteiaje pe ambele părți, în sensul de urcare.

MAI MULTE INFORMAȚII

CAZARE

Noi am fost cazați în Cârțișoara, la Casa Simone, dar nu recomand. Cazarea la Bâlea lac este destul de scumpă și probabil trebuie rezervată cu mult timp înainte, cel mai probabil doar la telefon, căci pe booking nu apar cazările de acolo (Cabana Bâlea lac și Cabana Paltinu). Când am mai venit în zonă, am ales fie una din cazările de la Piscu Negru, fie una din cazările aflate mai sus de Cârțișoara. Recomand o rezervare pe booking cu anulare gratuită, dat fiind că depindem de vreme când vrem să facem trasee.

ECHIPAMENT MONTAN NECESAR


Orice drumeție reușită începe cu lista de echipament.

Despre autor

ALEXANDRA PUȘCAȘU

Salut! Sper că ți-a plăcut să citești acest articol la fel de mult pe cât mi-a plăcut mie să‑l scriu pentru tine :) Am creat acest blog în 2009 pentru a-i ajuta și pe alții să găsească fericire și libertate prin intermediul călătoriilor și a naturii. Te invit să citești mai multe aici.

COMENTARII

  1. Tentanta bucla asta. In august am bifat creasta Fagarasului full ridge Lazaret – Rudarita dar strict creasta principala in 3,5 zile, asa ca urmeaza sa ma ocup separat de 2500-ari, iar pentru Vanatoarea lui Buteanu traseul acest mi se pare cel mai cool.
    Si a propos saitul meu incepe sa prinda contur, chiar daca e inca “in lucru”
    ghiddetravelsidrumetii.ro.
    Postarile despre Fagaras urmeaza…
    Numai bine! ⛰😃

Comentariile sunt închise.

Item added to cart.
0 items - 0,00 lei