2 zile în Munții Făgăraș: drumeții scurte dinspre Bâlea Lac

Scris de | Alexandra

Zona Bâlea lac este un punct de pornire foarte bun pentru numeroase trasee de drumeție în Munții Făgăraș. De aici se pot face trasee pentru toate gusturile și de toate nivelurile de dificultate, de la trasee scurte și potrivite începătorilor, până la trasee dificile și lungi.

Poți porni pe traseul spre Vânătoarea lui Buteanu, spre Vârful Negoiu sau chiar și spre Moldoveanu.

Pentru primul weekend din septembrie am ales să mergem în zonă pentru două trasee mai scurte, care să ne permită să ne și relaxăm. Și am avut un noroc nesperat cu vremea, care ne-a pregătit o surpriză de zile mari. Deși mai făcusem drumeții în zonă de multe ori, niciodată nu mai prinsesem aici fenomenul de ceață pe o singură parte a crestei.

Singurul inconvenient al zonei este bâlciul ce se formează vara la Bâlea lac. Aglomerație, haos, oameni parcați te miri unde… Din aceste motive, de câțiva ani evit să mai merg la Bâlea în lunile iulie sau august. Iar acum, la început de septembrie, am sperat că va fi mai liber, dar a fost destul de aglomerat. Duminică, la ora 13, când noi deja plecam din zonă, pe ambele părți ale Transfăgărășanului se formaseră cozi în urcare. Norocul a fost de partea noastră, că noi coboram.

O altă problemă cu Transfăgărășanul este faptul că de câteva ori pe ani se oprește circulația în cursul zilei, mai ales pe partea argeșeană.

Așa că, de fiecare dată când planifici să mergi pe acolo, trebuie să verifici dacă nu cumva este închis. Noi am uitat complet să facem asta, noroc că am vorbit cu un prieten vineri seară și ne-a spus că sâmbătă avea să fie închis din cauza triatlonului, că altfel ne-am fi stricat complet tura de sâmbătă.

Pățisem și în anul anterior să ne planificăm o tură de la Capra într-o zi în care avea să fie închis, dar măcar atunci am avut noroc că puteam ajunge la Cabana Capra până la ora închiderii, care era mai decentă. Acum am citit că avea să se închidă la ora 7, și sub nicio formă nu am fi avut cum să ajungem acolo așa devreme. Așa că am fost nevoiți să ocolim tocmai pe la Brașov și să urcăm dinspre nord la Bâlea lac. Nu am fost deloc fericită de treaba asta, și a fost cât pe ce să renunțăm, pentru că știam că după 12 va veni ceață și era posibil să urcăm degeaba în creastă. Dar norocul a fost până la urmă de partea noastră. Te invit să citești mai jos cele două jurnale.

SÂMBĂTĂ, 4 SEPTEMBRIE 2021

ZIUA 1

Circuit Vânătoarea lui Buteanu – Capra


Un circuit ceva mai inedit dinspre Bâlea lac, prin vârfurile Vânătoarea lui Buteanu și Capra, apoi nemarcat pe la Acul Revolver. Nu știu cum de nu mi-a venit ideea acestui traseu mai devreme :)

DUMINICĂ, 5 SEPTEMBRIE 2021

ZIUA 2

Drumeție pe Muchia Buteanu


Un traseu destul de ușor dinspre Bâlea lac, marcat cu bandă albastră, pe porțiunea de drumeție de pe Muchia Buteanu. Îl recomand chiar și începătorilor, cu condiția să nu fie chiar primul traseu făcut vreodată.

CUM AJUNGI

Cu mașina

La Bâlea lac se ajunge doar cu mașina, dinspre nord, pe la Bâlea Cascadă, sau din sud, dinspre Curtea de Argeș.

De verificat înainte de excursie dacă este deschis Transfăgărășanul. În mod oficial este deschis de pe aprox. 1 iulie până prin octombrie, însă există anumite weekenduri când este închis în timpul zilei din cauza unor evenimente.

PLUSURI

  • Zona Bâlea este o foarte frumoasă, cu posibilități de trasee pentru toate gusturile, peisajele fiind deosebite.
  • Lacuri glaciare
  • Baze salvamont în apropiere
  • Trasee bine marcate
  • Acces facil în creasta principală a Munților Făgăraș.

MINUSURI

  • Bâlci, haos și aglomerație vara la Bâlea lac.
  • Zona se poate accesa cu mașina doar aprox. iulie – octombrie).
  • Cazările și masa la Bâlea sunt destul de scumpe.
  • Uneori Transfăgărășanul este închis circulației din cauza uneor evenimente (mai ales pe partea argeșană).
  • Vara sunt ambuteiaje pe ambele părți, în sensul de urcare.

MAI MULTE INFORMAȚII

CAZARE

Noi am fost cazați în Cârțișoara, la Casa Simone, dar nu recomand. Cazarea la Bâlea lac este destul de scumpă și probabil trebuie rezervată cu mult timp înainte, cel mai probabil doar la telefon, căci pe booking nu apar cazările de acolo (Cabana Bâlea lac și Cabana Paltinu). Când am mai venit în zonă, am ales fie una din cazările de la Piscu Negru, fie una din cazările aflate mai sus de Cârțișoara. Recomand o rezervare pe booking cu anulare gratuită, dat fiind că depindem de vreme când vrem să facem trasee.

ECHIPAMENT MONTAN NECESAR


Orice drumeție reușită începe cu lista de echipament.

Despre autor

ALEXANDRA PUȘCAȘU

Salut! Sper că ți-a plăcut să citești acest articol la fel de mult pe cât mi-a plăcut mie să‑l scriu pentru tine :) Am creat acest blog în 2009 pentru a-i ajuta și pe alții să găsească fericire și libertate prin intermediul călătoriilor și a naturii. Te invit să citești mai multe aici.

Item added to cart.
0 items - 0,00 lei