Circuitul Vârfului Retezat – traseu de 1 zi dinspre Râușor

Scris de | Alexandra

Traseu: Râușor – Lacul Ștevia – Vf. Retezat – Culmea Prelucele – Râușor (9h)


Acest traseu este perfect pentru cei ce vor să urce pe Vârful Retezat într-o singură zi. Abordarea clasică dinspre Râușor este de fapt și traseul principal, marcat cu bandă roșie, care duce pe vârful ce, în teorie, ar fi trebuit să fie cel mai înalt din masiv. Sau poate chiar a fost cândva. Mai jos voi povesti pe scurt legenda lui :)

Majoritatea celor ce urcă pe Retezat dinspre Râușor fac un dus-întors pe traseul clasic marcat cu bandă roșie ce trece pe la Lacul Ștevia. Însă eu îți propun o buclă, din simpla dorință de a face un circuit interesant, cu peisaje noi la coborâre.

Este un traseu destul de greu și solicitant, însă nu mai greu și mai solicitant decât dacă am alege să coborâm tot pe bandă roșie.

Acest circuit are 2 secțiuni diferite: urcarea pe Valea Ștevia (marcaj bandă roșie) și coborârea pe Culmea Retezat-Prelucele (triunghi roșu), pentru care am făcut articole separate:

MIERCURI, 4 AUGUST 2021

1

Traseu Valea Ștevia


Traseul principal ce urcă din Răușor pe Vârful Retezat, pe la Lacul Ștevia. Este marcat cu bandă roșie, dar este destul de solicitant. Se recomandă doar drumeților cu experiență.

MIERCURI, 4 AUGUST 2021

2

Traseu Culmea Prelucele – Retezat


Unul din traseele marcate mai puțin umblate din Retezat este cel de pe Culmea Prelucele, marcat cu triunghi roșu. Acesta face legătura dintre Râușor și Vf. Retezat, fiind mai ocolit decât cel pricipal, dar un pic mai domol. Are însă și acesta o porțiune destul de lungă de lespezi.

A fost un traseu destul de dificil pe alocuri, dar peisajele sunt la înălțime. Și la propriu și la figurat. Cel mai mult mi-a plăcut Lacul Ștevia văzut de sus, atât de pe urcare, cât și de pe coborâre. Este un circuit plin de lespezi în partea superioară. Nu îmi aduc aminte să fi făcut vreun traseu în care să fi mers mai mult pe lespezi decât pe acesta. Dar, dacă ar fi să repet, aș face exact la fel :)

Traseul pornește din Râușor, după cum spuneam, o pseudo-stațiune aflată la 30 km de orașul Hațeg. Până acolo drumul nu este prea grozav. Când am fost noi, în satele Râu de mori și Suseni drumul era oribil, plin de șanțuri și de gropi. Am trecut pe lângă Mânăstirea Colț, la care aveam în plan să venim în una din zilele următoare. Acum oprit doar 3 minute să fac câteva poze, căci turnul era foarte frumos luminat, după care am fugit mai departe. Drumul este asfaltat până aproape de Râușor, doar ultmii aprox. 800 m sunt pietruiți. Partea nasoală e că fix pe bucata asta este și o pantă super mare. Eu chiar nu pricep cum urcă lumea iarna pe aici.

Traseul complet a durat în jur de 9 ore, iar după tură am luat masa la Pensiunea Dora. Ne-am bucurat că am găsit un loc să mâncăm. În Râușor din păcate majoritatea pensiunilor servesc masa doar pentru oaspeții lor sau nu servesc loc. Când am fost noi, acesta cred că era singurul loc unde se putea mânca.

Legenda Retezatului

Dacă ai citit cumva rezumatul vacanței din care face parte această tură, știi că Țara Hațegului a fost acum 70 de milioane de ani o mare cu cel puțin o insulă exotică. Insula era locuită de dinozauri, în timp ce marea era lumea vulcanilor. Însă aceste lucruri nu le cunoaștem dintotdeauna, ci sunt descoperiri relativ recente. Nu demult, însă, oamenii inventau tot felul de basme pentru a justifica lucrurile pe care nu le înțelegeau, cum ar fi poveștile cu dragoni care scoteau foc pe gură.

Ei, despre marele Retezat oamenii spuneau că în vârful lui stătea un unui balaur cu 7 capete. Acesta era, desigur, un balaur care făcea foarte mult rău locanicilor. Astfel că, într-o zi, un voinic al locului (Iorgovan) s-a hotărât să meargă să înfrunte balaurul, ca să scape oamenii de necaz. A urcat pe Vârful Retezat și acolo s-a bătut cu dragonul 6 zile, tăindu-i câte un cap pe zi. În cea de-a șaptea zi, s-a chinuit ore întregi să îi doboare și cel de-al șaptelea cap, dar balaurul nu se lăsa cu una cu două. Într-un final, cu ultimele puteri, a reușit să-l învingă, dar,  cu ultima lovitură de sabie, a retezat din greșeală și vârful muntelui. Și de aceea acum Vârful Retezat are forma actuală și acest nume. Oamenii spun că, înainte ca voinicul să reteze vârful, acesta era cel mai înalt vârf din masiv, mai înalt decât Vârful Peleaga, desigur. Și de aceea acest vârf, și nu Peleaga, a preluat numele masivului :)

Această tură face parte din vacanța de 10 zile pe care am făcut-o în Țara Hațegului. Te invit pe pagina principală a vacanței pentru mai multe detalii.

LOGISTICA TRASEULUI

Harta traseu vârful retezat
Profil traseu vârful retezat
  • Traseu: Râușor – Lacul Ștevia – Vf. Retezat – Culmea Prelucele – Râușor
  • Localizare: Munții Retezat, jud. Hunedoara
  • Tură: 1 zi
  • Tip activitate: drumeție
  • Tip traseu: marcat
  • Formă traseu: circuit
  • Dificultate: MARE
  • Distanța: 14 km
  • Diferență nivel: +1270 m
  • Durata*: 9h
  • Altitudine min.: 1215 m (Râușor)
  • Altitudine max.: 2482 m (Vf. Retezat)

CUM AJUNGI

Cu mașina

Traseul începe din Râușor.

Drumul este asfaltat până aproape de Râușor, doar ultmii aprox. 800 m sunt pietruiți, dar se pot parcurge cu orice mașină.

Mașina se poate lăsa într-o parcare mare de pe partea dreaptă. Alternativ, se mai poate urca aprox. 100 de m chiar până în dreptul pârtiei, unde există tot pe partea dreaptă un loc pentru câteva mașini.


*Duratele sunt cele făcute de noi. În funcție de ritmul fiecăruia și anotimp, traseul ar putea dura mai mult sau mai puțin.
* Durata totală include și pauzele.

TIMPI INTERMEDIARI

Râușor – Refugiul Condor: 1h30

Refugiul Condor – Lacul Ștevia: 1h30

Lacul Ștevia – Șaua Lolaia: 50min

Șaua Lolaia – Vf. Retezat: 1h

Vf. Retezat – Șaua Prelucele: 50min

Șaua Prelucele – apă: 30min

Apă – Șaua Muncelu: 45min

Șaua Muncelu – Râușor: 40min

PLUSURI

  • Priveliști foarte frumoase.
  • Refugiu pe traseu
  • Apă pe traseu
  • Lac glaciar
  • Nu există stâne / turme pe traseu.

MINUSURI

  • Traseul este plin de lespezi în partea superioară, ceea ce este foarte solicitant
  • Nu există apă în partea superioară.
  • Cu excepția priveliștii spre Lacul Ștevia, traseul de coborâre este ușor monoton.

MAI MULTE INFORMAȚII

ECHIPAMENT MONTAN NECESAR


Orice drumeție reușită începe cu lista de echipament.

Despre autor

ALEXANDRA PUȘCAȘU

Salut! Sper că ți-a plăcut să citești acest articol la fel de mult pe cât mi-a plăcut mie să‑l scriu pentru tine :) Am creat acest blog în 2009 pentru a-i ajuta și pe alții să găsească fericire și libertate prin intermediul călătoriilor și a naturii. Te invit să citești mai multe aici.

Item added to cart.
0 items - 0,00 lei