Traseu: Vârful Omu – Culmea Doamnele – Telecabina Peștera (3h15)
Unul din traseele mai puțin umblate din Bucegi este cel de pe Culmea Doamnele, marcat cu punct roșu. Acesta face legătura dintre zona Peștera / Padina cu traseul marcat cu bandă roșie de pe culmea principală a Munților Bucegi și mai departe cu Vârful Omu.
Este o alternativă foarte frumoasă la traseul pe Valea Obârșiei, mergând aproape paralel cu acesta. Eu am coborât pe Culmea Doamnele venind de la Vârful Omu și vrând să ajung la Peștera, asta după ce urcasem dimineață pe Valea Obârșiei până la Omu.
De la Vârful Omu, am urmărit mai întâi marcajul bandă roșie până în Șaua Doamnele. Am făcut însă și acel mic ocol pe Vârful Bucura Dumbravă, aflat chiar lângă Vârful Omu.
Când plecăm de la Omu, chiar înainte de Vf. Bucura Dumbravă, traseul marcat cu bandă roșie îl ocolește pe dreapta. Dar noi putem urca pe el și apoi ne vom reuni cu poteca marcată un pic mai jos. Este foarte ușor.
Câțiva pași înainte de Vf. Bucura Dumbravă
Vedere de pe Vf. Bucura Bumbravă spre Releul Coștila
Apoi avem grijă ca la primul indicator cu săgeți să facem dreapta pe bandă roșie și să continuăm până în Șaua Doamnele.
Această porțiune este foarte frumoasă și ne poartă în ușoară coborâre pe o frumoasă brână. În această perioadă am găsit-o plină cu tot felul de flori. Pe dreapta avem o zonă stâncoasă, și apoi ajungem în stânga Vârfului Muntele Doamnele, după o mică urcare.
O privire înapoi înainte de a ajunge pe Vf. Muntele Doamnele
Am făcut câțiva pași și până pe el, unde am găsit un trepied de fier care îl marchează. Peisajul este foarte frumos de aici, se văd Valea Gaura și pereții ei spectaculoși. Este un loc foarte bun pentru o mică pauză, înainte de a intra efectiv pe Culmea Doamnele.
Câțiva pași mai în față găsim și un stâlp cu săgeți la bifurcația unde trebuie să facem stânga pentru a întra pe traseul de pe culmea Doamnele, marcat cu punct roșu. Pe săgeată scrie că facem 2h30 până la Hotel Peștera.
Pornim așadar pe traseu nou, atât pentru mine, cât și pentru Alex, cu care am împărțit drumul în această tură frumoasă.
A, să nu uit, pe tot traseul am observat că au apărut săgeți indicatoare noi. Nu știu de când sunt montate, dar nu cred să aibă mai mult de 1-2 ani. Arătau foarte bine. Mulțumim mult celor ce au muncit la ele!
Prima porțiune de pe Culmea Doamnele este aproape plată și totul poate părea monoton. Mergem de fapt nu pe culme, ci pe versantul ei vestic. Abia după o vreme poteca intră pe culmea matematică, dar și acolo este aproape plat totul. Acum am avut noroc de rododendronul care ne-a mai împrospătat peisajul.
Un pic mai jos, însă, începe nebunia! Ei iată adevărata frumusețe a acestui traseu! Ne prindem că nu suntem departe de buza prăpastiei, așa că ne abatem câțiva pași la stânga față de potec. Sub noi se deschid hornuri și fețe abrupte de necrezut! Uaaaaa! Nebunieeee!
Iarba surzilor (Saxifraga paniculata)
Facem asta de vreo 3 ori (pe Strava se poate vedea ușor exact unde, ce și cum) și nu ne mai săturăm de poze. Aceasta a fost una dintre cele mai frumoase porțiuni ale traseului.
Dar nici ce a urmat nu a fost mai prejos.Începem să coborâm abrupt (atenție mai ales dacă e udă iarba!). Poteca își face loc prin cotloanele capătului sudic al Culmii Doamnelor. Succesiunea de brâne absolut fantastice mă surprinde pe final, căci habar nu aveam că așa frumos e pe aici. Deși știam deja că acesta este cel mai interesant sens de parcurgere a traseului, acum am fost pe deplin convinsă. Este locul perfect pentru amatorii de brâne.
La final, traseul cotește la stânga și poteca ne conduce spre o stână. Nu este stâna ce apare pe hartă (există și aia), ci o alta. Iar traseul este configurat la fața locului un pic diferit față de cum apare pe hartă. Un grup ce cobora chiar înaintea noastră s-a temut de câinii de la stână, ce tocmai acum băgau oile în țarc (ora 16 fix). Nu păreau a fi agresivi, dar am zis să nu ne ducem fix spre stână, ci să coborâm la liber pe versantul ușor abrupt de dinainte de stână. Nu a fost complicat, dar nici foarte comod.
Ulterior s-a dovedit exact ce bănuisem. Acei câini nu sunt agresivi, plus că era și ciobanul acolo, chiar nu prea avea ce să se întâmple.
De acolo am căutat să intrăm înapoi pe traseul nostru punct roșu, dar am luat-o destul de aleatoriu. Aici am avut un ultim moment de nirvana. Privind în urmă, am văzut toată valea luminată divin de razele soarelui, în timp ce caii pășteau lângă râu. Un mânz mi-a făcut ziua pur și simplu, de am început să chiui de fericire. Alături, un cadru de poveste cu câțiva brazi și apa curgând cu acel sunet care anunță viața. Minunată mi s-a părut această zonă! Am zis că neapărat voi veni aici într-o zi cu o păturică să stau pe iarbă și să nu fac nimic câteva ore. Raiul pe pământ mi s-a părut! Aceasta este inima Bucegilor!
Iar la final, ca să fie treaba treabă, am dat peste o ultimă surpriză, un pod suspendat. Mi-a plăcut la nebunie! Scârțâia și se mișca din toate balamalele, ceea ce mă gândesc că poate fi foarte stresant pentru mulți. Eu m-am distrat de minune! Chiar nu știam că există așa ceva aici!
Dacă vrei să faci acest traseu, te invit pe pagina principală a circuitului Valea Obârșiei – Vf. Omu – Culmea Doamnele pentru mai multe detalii. Poți face o tură de 1 zi cu urcare pe Valea Obârșiei și coborâre pe Culmea Doamnele.
LOGISTICA TRASEULUI
- Traseu: Vf. Omu – Șaua Doamnele – Culmea Doamnele – Peștera
- Localizare: Masivul Bucegi, jud. Dâmbovița
- Tip activitate: drumeție
- Tip traseu: marcat
- Dificultate: MEDIE
- Distanța: 8 km
- Diferență nivel: +50m | -1000 m
- Durata*: 3h15
- Altitudine min.: 1600 m (Telecabina Peștera)
- Altitudine max.: 2507 m (Vf. Omu)
- Data: 10 iulie 2021
- Hartă: Munții Noștri Bucegi
- Aplicații: Munții Noștri | Mapy.cz
- Analizează traseul pe Strava
- Dormit: acasă
- Poți face o tură de 1 zi la Vf. Omu cu urcare pe Valea Obârșiei și coborâre pe Culmea Doamnele.
CUM AJUNGI
Traseul se termină la Telecabina Peștera.
Drumul de acces este pe șoseaua alpină Transbucegi, care începe din Sinaia. Întreg drumul este asfaltat până la Telecabina Peștera, iar acolo se poate lăsa mașina.
Alternativ, se poate lua un taxi din Sinaia.
TIMPI INTERMEDIARI
Vf. Omu – Șaua Doamnele: 1h
Șaua Doamnele – Telecabina Peștera: 2h15
*Duratele de mai sus sunt cele făcute de noi. În funcție de ritmul fiecăruia și anotimp, traseul ar putea dura mai mult sau mai puțin.
* Durata totală include și pauzele.
PLUSURI
- Priveliști foarte frumoase.
- Cabană (bună pentru adăpost în caz de furtună).
- Traseu mai puțin umblat de turiști.
- Pod suspendat la final.
- Căluți :)
MINUSURI
- Nu există surse de apă.
- Multă eroziune, mai ales în zona Vf. Omu.