Circuit pe Vf. Omu dinspre Peștera: Valea Obârșiei + Culmea Doamnele (tură de 1 zi)

Scris de | Alexandra

Recomand acest circuit tuturor celor ce vor să ajungă la Vârful Omu pe un traseu de 1 zi deosebit, și nu pe clasicul dus-întors de la Babele sau de la Piatra Arsă, care este destul de plictisitor și anost, mai ales în prima parte.

Pornind dinspre zona Peștera / Padina, avem ocazia de a face un circuit de drumeție relativ scurt (7-8h), însă foarte frumos. Aceasta este inima Bucegilor, locul de unde izvorăște râul Ialomița. De asemenea este o foarte bună ocazie de a vedea și drumul Transbucegi & Lacul Bolboci.

Acest circuit are 2 secțiuni diferite: urcarea pe Valea Obârșiei și coborârea pe Culmea Doamnele, pentru care am făcut articole separate:

Cascada Obarsia Ialomitei, Muntii Bucegi

SÂMBĂTĂ, 10 IULIE 2021

1

Traseu Valea Obârșiei


Unul dintre cele mai rapide moduri de a ajunge la Vârful Omu este traseul marcat cu bandă albastră ce urcă din zona Peștera / Padina pe Valea Obârșiei.

Traseul Culmea Doamnele, Muntii Bucegi

SÂMBĂTĂ, 10 IULIE 2021

2

Traseu Culmea Doamnele


Unul din traseele mai puțin umblate din Bucegi este cel de pe Culmea Doamnele, marcat cu punct roșu. Acesta face legătura dintre zona Peștera / Padina și traseul marcat cu bandă roșie de pe culmea principală a Munților Bucegi și mai departe cu Vârful Omu.

Ideea acestui circuit mi-a venit cu câteva zile înainte, când mă tot întrebam ce tură de 1 zi să mai născocesc. Visam eu ceva avioane, dar Adi în continuare era blocat în București, și nu voiam să mă mai duc pe trasee pe care nu a mai fost nici el. Așa mi-am amintit că el a fost de multe ori pe Valea Obârșiei, iar eu nu mai fusesem pe acolo de vreo 9 ani, și atunci în coborâre, așa că ar merge o urcare după atâția ani.

L-am invitat în această tură pe Alex, sefu’ la social media, cu care tot vorbeam de multă vreme să facem o drumeție împreună. M-am trezit frumușel la ora 5, iar la 9 eram deja parcați la Telecabina Peștera.

Nu mai ajunsesem niciodată chiar în acel punct și, spre uimirea mea, drumul este asfaltat chiar până la telecabină. Lux! Un alt lucru ce m-a surprins a fost că deja în zonă erau multișori oameni. Și mai toți se pregăteau să urce spre Omu. Abia atunci am realizat cât de popular e acest traseu. E, practic, cea mai rapidă cale spre Vârful Omu (fără a lua în calcul traseul cam plictisitor dinspre Piatra Arsă).

Traseul complet a durat 7 ore jumătate, iar după tură am luat masa la Pensiunea Valea Cocorei, unde ne-am mai bucurat de liniște. Chiar dacă am stat multicel acolo, am reușit să ajung înapoi acasă la ora 21. A fost o zi super reușită, am luat aer curat, am râs, am mâncat clătite (clătiteeee!), per total am ieșit numai pe plus :) Mai puțin piciorul pe care era să mi-l rupă un bolovan care m-a lovit la 1 mm de tibie pe la Mecetul Turcesc. Am scăpat ca prin urechile acului cu doar o mare vânătaie și julitură. Așa… ca amintire :))))

LOGISTICA TRASEULUI

Harta traseu 1 zi Varful Omu de la Pestera, Muntii Bucegi
Profil traseu 1 zi Varful Omu de la Pestera, Muntii Bucegi
 • Traseu: Telecabina Peștera – Valea Obârșiei – Vf. Omu – Culmea Doamnele – Peștera
 • Localizare: Masivul Bucegi, jud. Dâmbovița
 • Tură: 1 zi
 • Tip activitate: drumeție
 • Tip traseu: marcat
 • Formă traseu: circuit
 • Dificultate: MEDIE
 • Distanța: 15 km
 • Diferență nivel: +1000 m
 • Durata*: 7h30
 • Altitudine min.: 1600 m (Telecabina Peștera)
 • Altitudine max.: 2507 m (Vf. Omu)

CUM AJUNGI

Cu mașina

Traseul începe de la Telecabina Peștera.

Drumul de acces este pe șoseaua alpină Transbucegi, care începe din Sinaia. Întreg drumul este asfaltat până la Telecabina Peștera, iar acolo se poate lăsa mașina.

Alternativ, se poate lua un taxi din Sinaia.

TIMPI INTERMEDIARI

Telecabina Peștera – Vf. Omu: 3h30

Vf. Omu – Șaua Doamnele: 1h

Șaua Doamnele – Telecabina Peștera: 2h15


*Duratele de mai sus sunt cele făcute de noi. În funcție de ritmul fiecăruia și anotimp, traseul ar putea dura mai mult sau mai puțin.
* Durata totală include și pauzele.

PLUSURI

 • Priveliști foarte frumoase.
 • Cabană pe traseu (bună pentru adăpost în caz de furtună).
 • Izvoare la jumătatea Văii Obârșiei.
 • Cascadă frumoasă.

MINUSURI

 • Pe Valea Obârșiei și la cabană poate fi foarte aglomerat, mai ales vara în weekend.
 • Nu există apă pe Culmea Doamnele.
 • Multă eroziune, mai ales în zona Vf. Omu.

MAI MULTE INFORMAȚII

ECHIPAMENT MONTAN NECESAR


Orice drumeție reușită începe cu lista de echipament.

Despre autor

ALEXANDRA PUȘCAȘU

Salut! Sper că ți-a plăcut să citești acest articol la fel de mult pe cât mi-a plăcut mie să‑l scriu pentru tine :) Am creat acest blog în 2009 pentru a-i ajuta și pe alții să găsească fericire și libertate prin intermediul călătoriilor și a naturii. Te invit să citești mai multe aici.

COMENTARII

 1. Superb, ma bucur tare mult de postare! Sper ca esti bine cu piciorul!
  Ne gandeam sa facem si noi traseul weekendul urmator insa ne-a fost teama ca se anunta vreme caniculara si fiind zona deschisa, nu stiu cat de cald va fi acolo sus. Ne-am reorientat catre Moieciu de Sus, poate facem ceva prin zona, prin padure. Dar cu siguranta in toamna vom face si noi Bucegi!

  • Da, sunt bine, deja e aproape refăcut complet piciorul :) Mersi mult!
   Da, chair o să fie caniculă în următoarea perioadă, nu-o să fie prea fun în gol alpin.
   Baftă la răcoare! :)

 2. Am în plan să fac un traseu de 3 zile(6-9.08.2021) Bușteni-Mălăiești-Peștera-Bușteni. Am enumerat doar punctele forte. Ce variante intermediare propui? am mai fost pe aceste trase în urmă cu 30-40 ani. Acum doresc să revăd aceste trasee împreună cu fiul meu care le-a parcurs când era clasa a II-a, el are 32 iar eu 62. Să sperăm că ne vom putea bucura de vreme bună și poteci ,,line”.

  • Bună ziua! :)
   Unde vreți să dormiți? Cabane sau cort?
   Vă întreb pentru că, dacă nu aveți cort, e puțin probabil că veți mai găsi locuri de cazare pentru seara de sâmbătă, mai ales la Cabana Mălăiești. Asta dacă nu cumva ați rezervat deja :)
   În funcție de acest detaliu vă pot recomanda cel mai bine :)

 3. Buna Alexandra,
  Din experienta ta, cam cu cat timp inainte se poate sti daca e vreme buna la munte ? 3 zile ? am inteles ca site-ul pe care il consulti e meteoblue. As vrea sa merg pe Transfagarasan la inceputul saptamanii viitoare.
  Multumesc !

  • Bună Cristina! :)
   Da, în principiu Meteoblue, dar mai verific și cu viewweather.
   În pricipiu te poți uita și cu 3-4 zile înainte, dar acuratețea crește de regulă cu cât ne apropiem de dată. E ideal ca predictibilitatea să fie marcată cu verde (o găsești sub numărul de ore de soare). Eu verific zilnic începând cu 3-4 zile înainte. Important e de analizat temeinic cu o seară înainte și în dimineața plecării.

 4. Salutări de la Refugiul Țigănești!

  Ce loc mai bun să citesc jurnalul tău decât chiar în Bucegi. Nu am parcurs traseul descris, dar clar îl voi avea în vedere. Bucegii sunt niște munți de care nu cred că te poți plictisi. Sunt atâtea locuri superbe, după cum ai arătat și tu în jurnalele dedicate acestor munți.

  Toate cele bune și cărări însorite!

  • Mersi mult de tot, Andrei! Chiar că-i cel mai bun loc! :)
   Spor și la cât mai multe zile frumoase pe munte!
   Așa este, Bucegii sunt plini de locuri superbe! :)

Comentariile sunt închise.

Item added to cart.
0 items - 0,00 lei