La poalele munților Rila, în stațiunea Borovets, se află unul dintre cele mai frumoase obiective turistice din Bulgaria: Palatul Regal Tsarska Bistritsa. Cu doar 5 leva (echivalent 12,5 lei în 2021), domeniul palatului se poate vizita de joi până duminică între 9 și 17, și consider că este de neratat dacă ajungi prin zonă.
Am aflat despre acest loc cu doar câteva zile înainte să plec spre Borovets, și ce mă bucur că am fost să-l vizitez. Stațiunea Borovets este un fel de Poiana Brașov, dar mie nu-mi place deloc. Acum, trecând prin ea în timpul săptămânii și în iunie, era pustie.
Intrarea în domeniul palatului este doar un pic mai sus de Borovets. Am urcat cu mașina pe drumul ce trece pe sub cablurile telecabinei și am ajuns în doar câteva minute. Drumul e cam plin de gropi, dar nu pune probleme.
Când am ajuns, la ora 10, nu mai era nimeni. Am bănuit că am ajuns bine, căci sus scria Tsarska Bistritsa, dar în alfabetul chirilic, așa că mi-a luat un pic să descifrez.
Am cumpărat bilet de la domnul de la intrare, care mi-a spus că palatul în sine (clădirea) nu se vizitează. Am întrebat dacă este din cauza covid, și mi-a spus că nu, că este închis publicului de vreo 10 ani. În schimb, se poate vedea o galerie, hidrocentrala și bisericuța.
Imediat ce-am intrat pe domeniu am simțit că parcă sunt pe altă lume. Singurul indiciu de civilizație era asfaltul de pe jos, însă în rest eram complet în mijlocul pădurii. Instant am zis că sunt în rai!
Mergeam singură pe cale și nu-mi venea a crede ce norocoasă sunt. Vremea era perfectă și totul verde. Curând am ajuns la o bifurcație. Un semn de giratoriu mi-a dat de înțeles că nu contează ce aleg, stânga sau dreapta, că tot aici voi ajunge într-un final. Am ales dreapta, și repejor am ajuns în inima domeniului.
Un loc mai minunat nu cred că-și putea alege regele pentru acest palat. Omul și-a trântit domeniul FIX pe râul Bistrița. Adică, nu știu dacă e clar, îi trecea ditamai râul prin curte!!!
Acest palat a fost construit la 1898-1914 și a fost folosită drept casă de vânătoare de către Țarul Ferdinand al Bugariei și de către fiul său, Boris al III-lea. Tsarska Bistritsa înseamnă Bistrița Țarului.
Palatul nu este mare, însă este o construcție foarte frumoasă. M-am simțit ca la Peleș, numai că aici totul este mai mic și mai discret. Sigur, nu este așa frumos ca Palatul Peleș, acolo vorbim despre o altă arhitectură și cu totul altceva, dar l-am menționat ca termen de comparație.
În interiorul domeniului se află mai multe clădiri. În unul dintre fostele grajduri se află o galerie în care putem vedea tablouri și costume tradiționale bulgărești, care mi s-au părut foarte frumoase. Musai de intrat în clădirea aceasta, chiar dacă ușa este închisă. Eu era cât pe ce să o ratez pentru că am crezut că e prea devreme și că ușa nu este descuiată.
Lângă această clădire este și un mic bar cu terasă și toaletă. Pe partea dreaptă (cum am ajuns la primul pod) avem pe dreapta o biserică mică foarte frumoasă. Dincolo de ea, se vede spre dreapta o stradă mică și o construcție în capătul ei. Neapărat mergi și acolo, este hidrocentrala veche a domeniului și se vizitează. Eu ca toanta am ratat-o. Uitasem de ea și am crezut că e ceva construcție tehnică la care nu avem voie să mergem, pentru că am văzut o mașină parcată în față. Hidrocentrala are un generator Siemens hidroelectric, instalat în 1912, și un turn de piatră ce pare medieval.
În prima parte a vizitei mele, cât am descoperit toate cotloanele, am fost în extaz. Aveam impresia că tot domeniul este al meu, pentru că nu mai era niciun alt turist. Și nici după jumătate de oră nu a fost prea multă lume, am mai văzut doar vreo 2 cupluri. O liniște și o pace ca acolo nu mai văzusem de mult. Am stat apoi la o băncuță de pe peluza verde, admirând florile, copacii și bucurându-mă de natură. Așa ceva… nu cred că am mai întâlnit vreodată. E o diferență de la cer la pământ față de obiectivele turistice din zonele populare, pe care le găsești mereu ticsite de oameni, de nu mai înțelegi nimic din ele.
Tot acolo am găsit și o mică grădină japoneză, sigurul loc în care am văzut rododendron în Bulgaria (plantat de mâna omului, evident).
Am continuat apoi plimbarea mai departe prin domeniu, căutând să văd dacă nu sunt și câteva poteci pe acolo. Am găsit doar una micuță ce m-a dus la una din cascadele de pe Bistritsa și apoi am continuat oarecum pe malul râului, până înapoi la podul principal. Cât am umblat pe acolo sau pe calea asfaltată înapoi spre ieșirea din domeniu nu am văzut pe nimeni. Toți oamenii ce veniseră, și ăia puțini, rămăseseră în zona clădirilor.
Cam o oră a durat vizita mea la acest palat. Am fost extrem de fericită că am ales să vin, pentru că mi s-a părut o comoară. Totul m-a încântat, singurul lucru care nu mi s-a părut că are ce căuta acolo este asfaltul de pe calea de acces. Acolo m-aș fi așteptat să găsesc piatră cubică, așa cum este la Peleș. Mă gândesc că poate o fi fost și acolo (că doar cu ce altceva ar fi putut pava drumul la 1900 când s-a construit domeniul?), dar probabil l-au scos ca să le fie accesul mai lin.
Eu de acolo am plecat înapoi la cazare, căci venea ploaia. Dacă ai nevoie și de alte idei pentru zona Borovets / Munții Rila, te invit să citești despre întreaga mea vacanță solo în Bulgaria pe pagina dedicată a vacanței.
CAZARE
BOROVETS
BUNGALOU
Jagoda & Malina
O cazare extraordinară în adevăratul sens al cuvântului, pentru că este un parc de căbănuțe în pădure. Prețul unui bungalou (1 pat dublu și 2 paturi suprapuse): 89 leva / noapte (233 lei / noapte). Poți rezerva cazare la un bungalou Jagoda & Malina direct pe booking.