Castelul Ghika de la Dofteana – o comoară ascunsă care m-a dat pe spate

Scris de | Alexandra

Am ajuns la Castelul Ghika complet întâmplător, căutând cazare în zonă pentru o tură de 2 zile în Munții Nemira. Am dat astfel peste pensiunea Dofteana Park, o clădire istorică din secolul 19 aflată chiar lângă Castel. N-am avut însă timp la acel moment să mă interesez despre acest loc, astfel că, atunci când am ajuns acolo și am și vizitat castelul și domeniul pe care se află, am avut parte de o surpriză colosală.

Când am ajuns prima oară, vineri seară, era deja întuneric. Un cățel scump și un motănel portocaliu mi-au ieșit în cale. Pisicul în mod special m-a dat pe spate, torcea de la un metru. Din păcate l-am mai văzut doar a doua zi dimineață, apoi a dispărut. Îl voi ține minte mult și bine de-acum încolo.

Domnul Dan, gazda noastră minunată, ne-a luat în primire și ne-a arătat apartamentul pe care îl rezervasem. Am rămas uimită de faptul că aveam ocazia de a dormi într-o clădire așa de veche, în care mai există încă unele elemente originale, de la sfârșitul anilor 1800.

A doua zi dimineață, din nou am fugit repede, pentru că a fost toată ziua pe traseu pe Creasta Munților Nemira. La întoarcere din nou era întuneric, și am mers direct la duș și la somn.

Atât în prima cât și în a doua dimineață am fost uimită de liniștea care mă întâmpina imediat ce mă trezeam. Se auzeau doar păsărelele.

Pensiunea se află și ea pe domeniul castelului, astfel că eram ca într-o bulă de natură. Duminică dimineață a venit în sfârșit timpul să descoperim locul în care ne aflam. Iar ce am găsit ne-a uimit pe amândoi. Am început dis de dimineață cu o plimbare prin domeniu. Între pensiune și castel este o peluză de 100 de metri, verde și plină de copaci înalți. Am pornit pe potecuță și apoi am examinat castelul din toate unghiurile. Nu se poate înconjura complet, dar toate cele 4 fațade pot fi admirate.

Castelul Ghika
Dinspre pensiune spre Castel
Pensiunea Dofteana Park
Castelul Ghika
Castelul Ghika
Castelul Ghika

Castelul a fost construit după planurile unui arhitect italian, chipurile în stil romantic. Fațadele sunt complet diferite între ele, nu există o simetrie, și se regăsesc elemente din mai multe stiluri, mai ales cel gotic, dar și un pic de baroc. Fațada mea preferată este cea sudică, ce dă spre domeniu.

Castelul Ghika

Abia când am ajuns acolo mi-am adus aminte că acest castel are un domeniu măricel, nu doar ce văzusem la prima vedere când am intrat pe poartă. Am pornit așadar în explorare, primul lucru ce ne-a ieșit în cale fiind un lac.

În primele ore ale dimineții, locul ni s-a părut magic. Nu mai era nimeni, iar pe una din poteci am văzut de la distanță un animăluț. Era prea departe să ne dăm seama ce era. Inițial am crezut că era iepure, dar ulterior am realizat că probabil era o pisică. Nu conta, pentru noi tot era ceva unic. Ne-a amintit de o plimbare similară pe care am făcut-o în 2017 prin domeniul unui castel din Franța, unde, tot așa, nu mai era nimeni, iar pe potecile din pădure am văzut o căprioară.

După plimbare, ne-am întors uimiți la cazare și i-am spus gazdei noastre că așa ceva numai în Franța am mai văzut. Întreg locul are un potențial imens. E drept că ar necesita o investiție uriașă pentru a-l putea aduce la standardele cele mai înalte. Acum este minimal amenajat, iar domeniul este aproape sălbatic, ceea ce nouă ne-a plăcut.

După micul dejun, a urmat partea a doua a descoperirii, pentru că am vizitat și interiorul castelului. Intrarea costă doar 7,5 lei pentru adulți și 5 lei pentru elevi (copiii au intrare gratuită), dar oaspeții cazați la pensiune au intrare gratuită. Ghid ne-a fost tot gazda noastră, domnul Dan, care ne-a povestit un pic despre istoria castelului, atât cu bune, cât și cu rele.

Castelul a fost construit la 1894 cu rol de casă de vânătoare pentru familia Ghika. Nu chiar Dimitrie Ghika, ci un alt membru al familiei, George sau Neculai, am găsit ambele variante.

Se spune că acesta a pierdut destul de rapid castelul la un joc de cărți. A rămas însă în continuare aici, dar plătea chirie.

În timpul comunismului, castelul a fost luat de statul român și utilizat ca spital de boli pulmonare, și ulterior orfelinat și internat pentru copii. Din acea perioadă se pare că există niște povești foarte triste. De altfel se și știe la ce orori au fost supuși copiii din orfelinatele comunismului. Pensiunea în care am dormit noi a avut rol de clădire administrativă și este chiar mai veche decât castelul.

Interiorul castelului este de asemenea o bijuterie. În interior mai există încă o mulțime de detalii originale, cum ar fi pianul, șemineurile, anumite tavane cu elemente din lemn, biblioteca încastrată din biroul de la parter, unele podele din gresie porțelanată și multe alte minuni.

Castelul Ghika

Foarte impresionantă mi s-a părut și veranda, care era de fapt închisă cu geamuri, dar acum nu mai există niciunul. Ca să ieși pe ea, trebuie să deschizi o ușă de tip pocket. O minunăție!

Din păcate, după ce castelul a fost cumpărat de la stat de proprietarul privat actual, prin anii 2000, în timpul lucrărilor de reabilitate cineva a făcut focul în unul din șemineuri și acoperișul a luat foc. Vor începe în curând lucrări de refacere a acoperișului, căci acela este acum prioritar.

Ce am găsit la demisol

Un alt detaliu foarte interesant este că aici a fost filmat în anul 2016 filmul The Wanderers (Vânătorul de spirite – se găsește pe Netflix). De altfel, din acea perioadă a rămas pe pereți o culoare verde închis ce probabil va fi schimbată pe viitor, precum și o folie colorată de pe geamuri. De afară par a fi vitralii originale, dar nu sunt.

Căutând informații acasă, am văzut că acest castel apare și în filmări din filmul românesc Domnișoara Cristina. Nu știu dacă întreg filmul a fost filmat aici, și nici n-am de gând să mă uit la el (pare prea creepy pentru gustul meu), dar e cu adevărat interesant.

La plecare mi-a părut rău că n-am știut dinainte că în zonă se află și alte castele: Palatul Știrbei de la Dărmănești și Palatul Ghika de la Comănești. De altfel, această zonă este numită și Valea Loarei de România. Bine, nici n-aș fi avut timp să le văd pe toate trei și să mai fac și restul activităților pe care le aveam în plan, așa că poate e mai bine că n-am știut dinainte. Îmi doresc, însă, să revin la un moment dat să văd și celelalte două castele. În orice caz, întreaga zonă are un potențial turistic imens și mă bucur enorm că am găsit această comoară ascunsă. A fost o extraordinară surpriză pentru noi.

Dacă ești curios ce-am făcut în zonă, te invit să accesezi pagina principală a excursiei.

Program vizitare castel: 10-18
Prețuri: adulți – 7,5 lei, elevi – 5 lei, preșcolari – gratuit.

CAZARE

DOFTEANA

PENSIUNE

Dofteana Park


O cazare extraordinară în adevăratul sens al cuvântului, pentru că este o clădire istorică aflată chiar pe Domeniul Castelului Ghika. Poți rezerva cazare la Dofteana Park direct pe booking.

Despre autor

ALEXANDRA PUȘCAȘU

Salut! Sper că ți-a plăcut să citești acest articol la fel de mult pe cât mi-a plăcut mie să‑l scriu pentru tine :) Am creat acest blog în 2009 pentru a-i ajuta și pe alții să găsească fericire și libertate prin intermediul călătoriilor și a naturii. Te invit să citești mai multe aici.

Item added to cart.
0 items - 0,00 lei