Munții Nemira sunt niște munți destul de sălbatici, ceea ce mă surprinde având în vedere că la poalele lor se află una dintre cele mai cunoscute stațiuni montane din estul țării, Slănic-Moldova.
Încă de anul trecut mi-a venit ideea de a face o tură de o zi pe creasta principală, dar logistica nu era deloc ușoară.
Creasta se întinde de la sud la nord din Pasul Oituz până la coada Lacului Valea Uzului. Întreg traseul are în jur de 38 de km, ceea ce știam din start că e un pic cam mult de făcut într-o singură zi pentru mine. Dar, dacă începem traseul din Slănic Moldova și urcăm în creastă pe traseul marcat cu bandă albastră și apoi continuăm până la Lacul Valea Uzului, ar fi cam 27 de km (ce s-au dovedit a fi 30 până la urmă, dar… detalii).
Nu cred că mai mersesem niciodată o distanță atât de mare dintr-o bucată, dar, față de 25-26 cât mai făcusem, nu era mare diferență, așa că am pus planul pe hârtie și l-am lăsat la dospit.
Am ales într-un final luna mai pentru a-l pune în aplicare, finalul de primăvară fiind cel mai frumos moment pentru acești munți, în opinia mea.
Am intenționat ca traseul lung de creastă să îl facem sâmbătă, iar pentru duminică să explorăm Slănic-Moldova și să facem un traseu ceva mai scurt de acolo. În zonă există o vale și un vârf cu numele Pufu, ceea ce m-a amuzat teribil și am zis că trebuie văzut.
Cât despre logistică… pentru traseul de creastă aveam în mod clar nevoie de 2 mașini: una să o lăsăm la intrarea în traseu din Slănic-Moldova, alta la coada Lacului Valea Uzului. Însă nu ne-am sincronizat cu niciunii dintre prietenii noștri montaniarzi. Soluția salvatoare a venit până la urmă de la mama („mamă, unde ești, bate-mă de vrei, da vino să mă iei” :))))) Numai bine că în felul ăsta am mai petrecut un pic de timp împreună și am dus-o și pe un traseu scurt duminică. N-am mai fost pe Valea/Vârful Pufu, rămâne pe altă dată.
Așadar, acesta a fost itinerarul nostru în cele două zile:
ITINERAR
ZIUA 0
ZIUA 1
ZIUA 2
Am plecat din București vineri la ora 16. Ne-a luat mai bine de 1 oră jumătate să ajungem din Drumul Taberei până la ieșirea din oraș dinspre A3. Horror! Am ajuns la Dofteana cu un sfert de oră înainte de ora 22, unde ne-am întâlnit cu mama, care venise de la Galați. Acolo am avut cazarea cele 2 nopți, la Dofteana Park, o cazare extraordinară în adevăratul sens al cuvântului, pentru că este o clădire istorică aflată pe Domeniul Castelului Ghika, ce se poate vizita gratuit de către cei cazați acolo. A fost o experiență care m-a dat pe spate, despre care am și povestit într-un articol separat.
Sâmbătă am făcut tura pe Creasta Nemirei, iar după traseu am mâncat la Magic Garden, o terasă superbă află în apropiere de Dofteana. Duminică am vizitat Castelul Ghika, după care am mers în Slănic-Moldova. Acolo am făcut o drumeție foaaaarte scurtă până la un punct frumos de belvedere, iar la final ne-am plimbat un pic prin stațiune și am luat masa.
Am vrut două zile în Munții Nemira, dar, la final, m-am ales cu mult mai mult decât atât. Despre toate aceste lucruri te invit să citești în articolele de mai jos:
DUMINICĂ, 23 MAI 2021
ZIUA 2
Traseul belvedere în Slănic-Moldova
Un traseu extrem de scurt și ușor, dar cu belvedere asupra stațiunii Slănic-Moldova, este cel ce urcă pe platoul de sub Vârful Cerbul. „Urcă” e mult spus, căci doar la început e vorba de o mică urcare, după care traseul este aproape plat, cu o potecă lată și comodă, astfel că este indicat oricui. Începătorii, copiii, pensionarii, cu toții sunt bineveniți pe acest traseu, care durează doar 40 de minute dus-întors.
DUMINICĂ, 23 MAI 2021
ZIUA 2
Plimbare prin Slănic-Moldova
Slănic-Moldova este una dintre cele mai vechi și cunoscute stațiuni montane din țară și mă gândesc că pentru majoritatea moldovenilor este deja ceva cu care s-au obișnuit. Pentru mine, însă, această „Perlă a Moldovei”, așa cum mai este denumită, a fost o surpriză.
CUM AJUNGI
În Slănic Moldova se poate ajunge cu mașina sau microbuz din Târgu Ocna.
Pentru a face traseul din prima zi în forma lui liniară, ai nevoie de 2 mașini. Alternativ, cred că se poate rezolva și cu un taxi.
Drumul de acces din Dărmănești până la coada Lacului Valea Uzului (unde se termină traseul) este complet asfaltat.
PLUSURI
- Munți sălbatici, puțin umblați de turiști
- Zona are un mare potențial turistic și se pot vizita multe obiective frumoase
- Din Slănic-Moldova se pot face atât trasee scurte și ușoare, cât și trasee lungi
- În Slănic-Moldova se pot face tratamente balneare
MINUSURI
- Traseul din prima zi este lung și necesită o logistică mai dificilă
- Stațiunea Slănic-Moldova este aglomerată în weekend-uri și-mi imaginez că situația este similară și în timpul săptămânii în lunile iulie și august, când multă lume vine în vacanță.
- Se găsește greu loc de parcare în Slănic Moldova dacă se ajunge acolo în mijlocul zilei.
MAI MULTE INFORMAȚII
CAZARE
DOFTEANA
PENSIUNE
Dofteana Park
O cazare extraordinară în adevăratul sens al cuvântului, pentru că este o clădire istorică aflată pe Domeniul Castelului Ghika, ce se poate vizita gratuit de către cei cazați acolo. A fost o experiență care m-a dat pe spate, despre care am și povestit într-un articol separat. Prețul plătit de noi: 153 lei / apartament 2 camere / noapte. Poți rezerva cazare la Dofteana Park direct pe booking.
Doamne ce minunatii ai descoperit! Am salvat totul pentru o calatorie ce deja prinde contur?Multumesc!
Cu drag! Este superbă zona! Plină de minunății! :)
Călătorie frumoasă îți doresc!
Ca intotdeauna faci descrieri ale traseelor cu multa atentie si dragoste de munte.
Imi place sa citesc ceea ce faci, sunt trasee pe care unele le-am strabatut, le descriu si eu in jurnalul meu, iubesc muntele ca si tine si sper ca scrierele tale pe care le postezi pe blog sa fie citite de cat mai multi iubitori de trasee montane.
Esti deosebita.
Mersi tare mult, Romulus! :)
Trimit spre tine numai gânduri bune!