Tură de 2 zile în nordul Munților Mehedinți

Scris de | Alexandra

Valea Cernei este o zonă suficient de departe de București astfel încât să nu prea poți ajunge acolo doar într-un weekend. Așadar, cum faci dacă ești bucureștean și vrei o tură de 2 zile în Munții Mehedinți? Simplu! Îi accesezi dinspre est! :)

În mod normal nu m-aș fi dus în acești munți în luna aprilie, pentru că peisajele sunt infinit mai frumoase după ce a înverzit totul (început de mai) sau toamna (octombrie). Dar totul a pornit de la Laleaua Pestriță. Erau ultimele zile în care o mai puteam vedea, iar cel mai apropiat loc de București unde crește este tocmai lângă Târgu Jiu. Adică… ici colea! Nu departe :)))) (cel puțin așa știam eu, ulterior am aflat că s-ar găsi undeva și în Jud. Brașov).

ITINERAR

tura 2 zile Muntii Mehedinti

ZIUA 0

București – Baia de aramă (6h)
Cazare la Casa Albă, Baia de aramă

ZIUA 1

Baia de aramă – Isverna (25min)
Isverna – Ponoarele (15min)
Podul lui Dumnezeu
Ponoarele – Baia de aramă (10min)
Cina la Casa Albă, Baia de aramă
Cazare la Casa Albă

ZIUA 2

Baia de aramă – Șaua Arșasca (30min)
Șaua Arșasca – Botorogi (1h15)
Laleaua pestriță (30min)
Botorogi – București (5h)

Și uite așa am ajuns, pentru o singură floare, să facem o tură în Mehedinți peste weekend. Am plecat vineri la ora 16 din București, am reușit să ajungem până în ora 22 în Baia de Aramă, regulamentar, unde ne-am cazat pentru următoarele 2 nopți. De acolo am făcut trasee de câte o zi în Munții Mehedinți, unul mai lung sâmbătă și unul mai scurt duminică.

SÂMBĂTĂ, 10 APRILIE 2021

ZIUA 1

Traseu din Isverna prin Vf. Broscan


Un traseu circuit mai mult nemarcat decât nemarcat. Urcăm prin Valea Coșutelor, după care ieșim în creasta Munților Mehedinți, unde putem admira crovurile de sus, precum și Munții Cernei. Coborârea se face pe traseu marcat din Poiana Beletina până în Isverna. O minunăție de traseul mai ales la început de mai.

DUMINICĂ, 11 APRILIE 2021

ZIUA 2

Traseu circuit prin Vf. lui Stan


Un traseu ce ne poartă pe stâncoasa și spectaculoasa Culme Mazdronia. Majoritatea drumeților urcă pe aici pe Vârful lui Stan și fac un traseu dus-întors. Dar eu îți propun un traseu circuit, cu tracere prin Poiana Beletina, astfel profitând la maximum de minunățiile munților.

Sâmbătă după traseu am oprit un pic și la Podul lui Dumnezeu. Trecusem peste el și în 2015, dar atunci nu avusesem timp să oprim sau nu știu exact. Acum am mers un pic și la Peștera Podului (care este chiar lângă pod) și am admirat podul chiar din fața intrării în peșteră. Mai erau acolo niște scări care urcă pe un delușor de unde se poate vedea podul mai de sus, într-o imagine de ansamblu, dar n-am urcat căci deja nu prea mai era soare pe pod. În Peșteră se poate intra, însă recomand încălțări aderente și frontală și/sau lanternă (de preferință ambele) pentru fiecare persoană. Noi am intrat doar cu o frontală și nu a fost suficientă. Persoana care nu are propria sursă de lumină nu vede pe unde calcă. E întuneric beznă.

Duminică a trebuit să ne trezim cu noaptea în cap (la 5:40 am pus alarma) ca să avem șanse să ajungem înapoi în București înainte de ora 20. Atâta ne lasă „mama” să ne jucăm afară, atâta ne jucăm.

Bineînțeles că am eșuat lamentabil. Și asta în condițiile în care nici n-am oprit să mâncăm și noi ca lumea undeva după tură și să ne tragem sufletul, cum facem de obicei, ci am înșfăcat ceva sendvișuri de la o benzinărie și le-am mâncat în mașina, conducând pe rând. Acuma doar nu vrei să mâncăm și în același timp? Ce mofturi mai sunt și astea?!? (dacă n-am mâncat de-a sendvișuri weekendul ăsta de mi s-a luat…).

Cu tot cu oprirea de 30 de minute pentru laleaua pestriță (care trebuia să fie o oră, dar cine mai avea atâta timp?), după ce am trecut de Dedulești, am dat de o coadă interminabilă (prima). Waze ne-a zis să facem stânga și să ocolim pe la Merișani, pe un drum cu serpentine ce pornește din Dumbrăvești. Ceea ce am și făcut, deși drumul ăla e așa bubuit încât mă mir că se mai cheamă asfaltat. Never again.

Și când credeam că am scăpat și că vom avea o șansă reală să ajungem acasă regulamentar, dăm de o a doua coadă interminabilă, la intrarea în București. Ultimii 20 de km i-am făcut bară la bară, de am obosit mai mult stând pe loc decât mă obosiseră cei 30 de km pe care îi făcusem pe jos pe munte. Că doar nu credeai că am fost singurii fraieri care s-au îmbulzit să ajungă acasă la timp.

Și uite așa am intrat în București la ora 20:15, iar în casă efectiv am intrat la 20:40, asta după ce ne-am învârtit 20 de minute să căutăm loc de parcare.  La intrarea în București de pe autostradă era o mașină de poliție, dar cei doi agenți stăteau înăuntru și nici nu se uitau spre trafic, cred că stăteau pe facebook :)))) Sau scoteau poliția de pe Waze :))))

Sincer să fiu, chiar nu știu cum voi proceda pe viitor dacă mai continuă mult aceste restricții, pentru că mi se pare o tâmpenie să stai atâta bara la bară, plus să te trezești cu noaptea în cap ca să poți face un traseu de câteva ore în ziua de duminică. Pe DN1 nici nu vreau să-mi imaginez cum e la ora aia. În plus, pe autostradă mulți conduc cu viteză foarte mare și foarte haotic, fac slalomuri, șamd, ceea ce mi se pare foarte periculos. Cam astea sunt rezultatele unor restricții care, pe lângă binele pe care sunt sigură că îl fac, nu fac altceva decât să căpieze oamenii.

Dar, revenind la laleaua pestriță, deși am găsit aproape toate florile pe trecute (am ajuns la finalul perioadei), pentru mine a fost un real succes această tură. Am găsit-o într-o pădure de lângă Botorogi, în care am făcut cel mai mare boschetering făcut de mine vreodată. În plus, era plină de apă această pădure, și ne-am mocirlit bine de tot. Era un nene din sat de aduna lemne pe acolo… omul avea cizme de cauciuc, nu se juca. Cam ăsta ar trebui să fie echipamentul standard. Atenție! Te rog mult să nu rupi această floare! Ea este protejată prin lege, plus că trebuie să o vadă și alții ce merg să o admire. Dacă toată lumea ar rupe-o înaintea ta, n-ai mai găsi nimic.

CUM AJUNGI

Cu mașina

Ambele trasee sunt accesibile cu mașina dinspre Baia de aramă.

PLUSURI

 • Locuri mai puțin umblate de drumeți, mai ales în prima zi
 • Liniște
 • Relief carstic deosebit (crovuri, lapiezuri)

MINUSURI

 • Marcajele sunt foarte slabe sau inexistente, mai ales pe creasta pricipală.
 • În zonă sunt vipere (atenție primăvara și vara).
 • Vara poate fi caniculă, altitudinile fiind mici.

MAI MULTE INFORMAȚII

CAZARE

BAIA DE ARAMĂ

PENSIUNE

Casa Albă


În zonă nu sunt prea multe cazări, și am ales-o pe aceasta pentru că era exact în Baia de aramă și de acolo puteam porni spre cele două trasee fără să facem km în plus degeaba. Plus pentru că avea restaurant propriu. Mâncarea a fost bună, gazdele foarte amabile și, nu în ultimul rând, mi-au plăcut maxim pisicile :))) Prețul a fost 144 lei / cameră dublă cu baie privată / noapte, iar pentru masă am plătit 34 de lei (masa de seară pentru 2 persoane).

Dedesubt adaug și o poză cu Podul lui Dumnezeu și două cu laleaua pestriță:

ECHIPAMENT MONTAN NECESAR


Orice drumeție reușită începe cu lista de echipament.

Despre autor

ALEXANDRA PUȘCAȘU

Salut! Sper că ți-a plăcut să citești acest articol la fel de mult pe cât mi-a plăcut mie să‑l scriu pentru tine :) Am creat acest blog în 2009 pentru a-i ajuta și pe alții să găsească fericire și libertate prin intermediul călătoriilor și a naturii. Te invit să citești mai multe aici.

COMENTARII

 1. Salutare, am o veste bună pentru tine. Lalele pestrițe se găsesc și mai aproape de București. Mai exact aproape de Brașov, între Hărman și Podu Olt.

 2. Mulțumesc Alexandra! Ești așa cum te știu din anii trecuți: motivată, dererminată să-ți atingi obiectivele. Am citit cu mare plăcere ceea ce ai scris și spun că ai și dreptate în ceea ce menționezi despre marcaje și trasee. Locuiesc la Drobeta Tr.Severin iar traseele din Parcul Cerna-Domogled, deci și cele parcurse de tine le-am parcurs noi înșine. Mă bucur că ți-a plăcut zona Mehedințiului de Nord și cea de Caraș-Severin vizibilă de pe creste. Drumeții reușite, inspirație și mai ales, multă sănătate!

  • Mulțumesc mult de tot! :)
   Îmi place mult când primesc mesaje de la cei ce locuiesc în apropiere de zonele în care am fost și care au făcut traseele pe care le descriu :)
   Multă sănătate și multe zile frumoase pe munte îți doresc și eu! :)

 3. Bună Alexandra! Îți recomand să vezi și ghiocei bogati din Buila. Am aflat de ei de la Stoienica.
  Până la urmă s-a lăsat cu o tură de creastă tare faina.
  Noi de Paște vrem să mergem în Retezatul mic. Am vrea să ajungem pe Piatra Iorgovanului și eventual pe Piule. Cum e iarna pe acolo, ca am văzut că ați fost pe Iorgovanului iarna? Sau pe Piule? E ceva risc de avalanșă? Merci anticipat de răspuns, că vrem să rezervam cazare în zonă

  • Bună Silviu! Pe Iorgovan nu este risc de avalanșă, se poate merge în siguranță pe traseul clasic, dus-întors, altfel n-aș fi mers.
   Pe Piule, eventual doar dinspre Schitul Pleșa. Dinspre Stâna Scorota este risc de avalanșă.
   Ca măsură de precauție, e bine ca iarna să mergeți doar pe trasee pe care ați urcat în prelabil în sezonul uscat, mai ales pe cele la care nu sunteți siguri.
   Ture faine să aveți!

Comentariile sunt închise.

Item added to cart.
0 items - 0,00 lei