Ce trasee am făcut într-un weekend în Munții Brețcu

Scris de | Alexandra

Curioasă mereu să descopăr locuri noi, la final de 2020 am ales să explorăm un pic Munții Brețcu, unde nu mai fusesem niciodată. Nu știam mai nimic despre acești munți, dar rapid am văzut că pe hartă arată mai degrabă ca o extensie vestică a Munților Vrancei. Numiți și Munții Brețcu-Oituz, ei se întind cu aproximație din zona satului Comandău (sud) până în Pasul Oituz (nord), la est de ținutul secuiesc al Covasnei.

Am hotărât să facem 2 trasee de câte o zi, o practică pe care o aplicăm adesea. Mi-a luat ceva să găsesc 2 circuite de o zi, pentru că multe trasee marcate în zonă nu prea există. Sau, dacă există, sunt fie prea lungi, fie nu le poți face în buclă. Am vrut să mergem pe Vf. Lăcăuți, dar ar fi fost un traseu cam lung pentru această perioadă a anului în care ziua este scurtă. Într-un final a trebuit să improvizez un pic, dar până la urmă am reușit să încropesc 2 trasee numai bune: destul de ușurele ca efort, iar ca lungime nici prea lungi, nici foarte scurte.

Iată ce am făcut în cele 2 zile:

ITINERAR

ZIUA 1
Plecare din București
Traseu dinspre Comandău (5h15)
Masa la Vila Alpin
Cazare la Vila Alpin, Comandău

ZIUA 2
Traseu dinspre Zăbala (6h30)
Masa în Covasna
Înapoi la București

A fost cât pe ce să rezerv o cazare pentru sâmbătă noapte în Covasna, dar, până la urmă, tot uitându-mă pe google maps, mi-a sărit în ochi Vila Alpin de lângă Satul Comandău, de unde pornea unul din traseele planificate.

Până atunci nici nu auzisem vreodată despre acest sat, Comandău, dar am aflat rapid că este un colț de rai. Un loc izolat de civilizație, la care se urcă pe un drum neasfaltat de 14 km care pornește din Covasna.

Când am văzut o poză pe google din curtea Vilei Alpin, am pus imediat mână pe telefon să întreb dacă nu au cumva o cameră liberă pentru noi. Nu prea îmi place mie să sun pentru cazări, prefer să fac repede clica-clica pe booking să rezerv, dar acum am avut un sentiment că acolo e de noi.

Eram super epuizată după luni întregi de muncă non stop, tocmai ce în sfârșit reușisem să lansez Magazinul Montaniarzilor, și aveam nevoie de 2 zile de detașare în natură mai mult ca oricând. Nu mai avusesem 2 zile libere legat de luni de zile. Tânjeam pentru așa un loc, în pădure, în liniște, cu aerul acela de munte pe care numai acolo îl poți respira, și acest colțișor era întocmai ca în visele mele. Am fost maxim de încântată când am aflat că există camere libere, ba chiar cu mic dejun inclus (lux!) și am simțit din nou acel entuziasm debordant pentru o nouă excursie în locuri noi, sentimente pe care nu le mai simțisem de ceva vreme și de care mi-era atât de dor.

Am pornit așadar sâmbătă dimineață spre Comandău, super bucuroasă că în sfârșit plecam iar spre munte după 2 luni de pauză, ceva ce doar de vreo 2 ori mai experimentasem în ultimii 11 ani.

SÂMBĂTĂ, 19 DECEMBRIE 2020

ZIUA 1

Traseu dinspre Comandău


Pentru primul traseu în Munții Brețcu am încropit un traseu parțial marcat cu pornire din apropiere de satul Comandău. Cu ajutorul vederilor din satelit am dibuit o urmă de drum pe culmea ce trece prin Pilișul Covasnei și vârful Barta și am zis că-i rost de ceva explorare.

DUMINICĂ, 20 DECEMBRIE 2020

ZIUA 2

Traseu dinspre Zăbala


Un traseu aparent banal la prima vedere s-a transformat într-unul memorabil. Pe scurt: urme de urs peste tot, un craniu, excremente de lup, 2 camarazi patrupezi de excepție și o întâlnire la care era să fac infarct. Nimic special, nu? :)))) Dar să o luăm cu începutul.

CUM AJUNGI

Cu mașina

Ambele trasee sunt relativ aproape de orașul Covasna și pot fi accesate cel mai facil cu mașina.

PLUSURI

  • Trasee relativ ușoare, care lasă loc și de relaxare în cele 2 zile.
  • Munți mai puțin umblați de drumeți.
  • Liniște

MINUSURI

  • Marea parte a traseelor se desfășoară doar prin pădure, fără priveliști spectaculoase.
  • Vara poate fi caniculă, altitudinile fiind mici.

MAI MULTE INFORMAȚII

CAZARE

COMANDĂU

PENSIUNE

Vila Alpin


Am ales această cazare ca să fim oarecum aproape de ambele trasee. Puteam sta în Covasna, dar am vrut ceva mai restras și mai liniștit. Ne-a plăcut mult această cazare, pentru că este într-un loc magic, înconjurată de pădure, iar gazda a fost super de treabă. În plus, am avut și mic dejun inclus (prețul total: 164 lei / cameră dublă standard). Deși am fost singurii clienți, noaptea a fost cald și bine și ne-am odihnit de minune.

ECHIPAMENT MONTAN NECESAR


Orice drumeție reușită începe cu lista de echipament.

Despre autor

ALEXANDRA PUȘCAȘU

Salut! Sper că ți-a plăcut să citești acest articol la fel de mult pe cât mi-a plăcut mie să‑l scriu pentru tine :) Am creat acest blog în 2009 pentru a-i ajuta și pe alții să găsească fericire și libertate prin intermediul călătoriilor și a naturii. Te invit să citești mai multe aici.

Item added to cart.
0 items - 0,00 lei