Tură de 2 zile în micii Munți Bodoc – Baraolt

Scris de | Alexandra

Munții Bodo-Baraolt se pretează foarte bine pentru un weekend cu câte un traseu pe zi, câte unul pe fiecare parte a Oltului. Traseele pe care le-am făcut în această zonă sunt ușoare spre medii și nu au ocupat întreaga zi, astfel că am avut timp și de relaxare :) A fost un weekend de toamnă foarte reușit, plin de păduri cu ciupercuțe și locuri în care mai degrabă găsești urme de urs decât de om :)

ITINERAR

ZIUA 1
Plecare din București
Traseu în Munții Baraolt (4h30)
Masa în Sfântu Gheorghe
Cazare la Vass Panzio, Zălan

ZIUA 2
Traseu în Munții Bodoc (6h)
Masa în Sfântu Gheorghe
Înapoi la București

Mi-a plăcut foarte mult să descopăr acest ținuturi prin care nu mai fusesem niciodată, mai ales că am avut timp de data asta și pentru o pauză de masă în Piața Libertății din Sfântu Gheorghe. Mai trecusem pe acolo de mai multe ori, și chiar vizitasem acum mulți ani Biserica reformată fortificată, dar nu știu cum de în Piața Libertății nu poposisem (probabil atunci nu era încă pietonală). Apoi, o a doua oară, în 2014 parcă, țin minte precis că am oprit lângă clădirea înaltă cu acel desen mare, cu un copac frumos și colorat, și am încercat să mâncăm la un restaurant care acum este pe marginea pieței. Dar nu mai știu exact ce s-a întâmplat, că nu am rămas acolo la masă.

Acum am găsit Piața Libertății foarte frumoasă, îmi părea renovată recent și, de fapt, încă se mai lucra pe o porțiune. Am parcat pe lateralul parcului Elisabeta, pe strada cu sens unic, loc ce mi-a adus aminte de Brașov, căci și acolo uneori parcăm pe strada cu sens unic de pe lateralul parcului Nicolae Titulescu și de acolo mergem pe jos prin centrul vechi.

Iată ce am făcut în cele 2 zile:

JOI, 15 OCTOMBRIE 2020

ZIUA 1

Traseu în Munții Baraolt


Șugaș Băi este o mică stațiune ascunsă la capătul unui scurt drum frumos ce începe în Sfântu Gheorghe și șerpuiește printr-o pădure încântătoare, mai ales la mijlocul lui octombrie. De acolo începe traseul nostru ușurel prin Munții Baraolt.

VINERI, 16 OCTOMBRIE 2020

ZIUA 2

Traseu în Munții Bodoc


Un circuit tare la îndemână și perfect pentru 1 zi este cel ce începe din apropiere de Halta Malnaș, urcă pe culmea Hereț până în culmea principală a Munților Bodoc, continuă în urcare până pe Vf. Bodoc (1193 m) și apoi coboară pe culmea Codmeneș până în locul de start. Nimic mai simplu.

Această tură ar fi trebuit să fie o vacanță de o săptămână inițial. Lucram la renovarea blogului de ceea ce îmi părea o veșnicie și aveam nevoie de odihnă ca de aer. Apoi ne-am dat seama, însă, că parcă nu ne permitem așa multe zile libere, și am redus la 4 zile. 4 zile care într-un final au devenit doar două, pentru că nu s-au legat 4 zile de vreme bună.

Abia le-am prins și pe acestea două, căci nici așa n-a fost cine știe ce vreme… Mai mult înnorat decât soare, dar ne-am bucurat de o mică detașare de care aveam așa mare nevoie și tare bine ne-a prins. Mai ales că s-au nimerit să fie joi și vineri, deci cam pustiu și liniște peste tot. Nu că în munții ăștia mă aștept să fie forfotă în weekend, probabil bate vântul mai mereu…

CUM AJUNGI

Cu mașina personală
Cu transport public

Ambele trasee sunt relativ aproape de orașul Sfântu Gheorghe și pot fi accesate atât cu mașina cât și cu tren sau autobuz din Sfântu Gheorghe.

PLUSURI

  • Trasee relativ ușoare, care lasă loc și de relaxare în cele 2 zile.
  • Munți mai puțin umblați de drumeți.
  • Liniște

MINUSURI

  • Marea parte a traseelor se desfășoară doar prin pădure, fără priveliști spectaculoase.
  • Vara poate fi caniculă, altitudinile fiind mici.

MAI MULTE INFORMAȚII

CAZARE

ZĂLAN

PENSIUNE

Vass Panzio


Am ales această pensiune ca să fim oarecum aproape de ambele trasee. Puteam sta în Sfântu Gheorghe, dar am vrut ceva mai restras și mai liniștit. Ne-a plăcut super mult această pensiune, pentru că este realizată cu foarte mult bun gust, în stil rustic, și ne-am odihnit de minune în liniștea satului Zălan. În plus, dimineață am avut parte de un răsărit fantastic!

MASĂ

SFÂNTU GHEORGHE

MASĂ

Terasa Eleven, Centru


Ne-a plăcut mult atmosfera din Piața Elisabeta și mâncarea a fost gustoasă. Recomandăm! :)

SFÂNTU GHEORGHE

MASĂ

Castle Restaurant


Dacă vrei ceva mai fancy, recomandăm acest restaurant, pe care l-am încercat în prima zi. Nu este în centru, dar are o terasă foarte drăguță.

ECHIPAMENT MONTAN NECESAR


Orice drumeție reușită începe cu lista de echipament.

Despre autor

ALEXANDRA PUȘCAȘU

Salut! Sper că ți-a plăcut să citești acest articol la fel de mult pe cât mi-a plăcut mie să‑l scriu pentru tine :) Am creat acest blog în 2009 pentru a-i ajuta și pe alții să găsească fericire și libertate prin intermediul călătoriilor și a naturii. Te invit să citești mai multe aici.

Item added to cart.
0 items - 0,00 lei