Grecia: Paxos (sept 2019) – 1/3

După doi ani fără mare, de cum a venit vara am început să visez la vacanța în Grecia pe care o planificasem pentru septembrie încă de la începutul anului.

În anii anteriori alesesem prima jumătate a lunii iunie pentru mare, dar acum, mergând în mai în Islanda, am lăsat-o pentru 1 septembrie.

Spre deosebire de dățile trecute când am fost în Grecia, acum nu am mai ales o cazare pe plajă, numai bună de stat pe șezlong și făcut nimic, ca să fie relaxarea relaxare, ci m-a ispitit o insulă micuță, cu multe plaje faine și… m-am gândit eu așa că nu contează unde e cazarea, cu cât mai centrală cu atât mai bine, ca să mergem la o plajă diferită în fiecare zi (cu mașina). De fapt două, una dimineața și una după-amiaza, că așa m-a învățat mama, la prânz e soarele rău și mai bine mă duc în cameră și fac nani :)

12 plaje mai târziu (plus una bucată Meteora, despre care voi povesti separat), am ajuns înapoi acasă aproape la fel de praf cum eram când am plecat. Cică vacanță de relaxare, yeah right! Pe mine trebuie să mă bați ca să-mi iasă așa ceva! Așadar și prin urmare, la întoarcere mi-am mai luat câteva zile off, că tare-mi venea numai să dorm.

Asta mai ales pentru că a fost o călătorie făcută cu mașina. Am plecat din România duminică dimineață, pe 1 septembrie, și am ajuns în Paxos a doua zi după-amiază, după o noapte dormită în mijlocul Greciei (în Kozani). Dar nici nu plecasem bine de acasă că peripețiile au și început.

Ne apropiam de intrarea în Giurgiu și m-am gândit să pregătim actele pentru graniță. Deschid eu torpedoul, scot pașapoartele, scot talonul, le pun de-o parte pregătite, și scotocesc și după RCA.

A, ia-uite-l! Hmmm, nu, ăsta-i expirat! Mai caut un pic, aaaa, gata! L-am găsit. Hmmm, și ăsta-i expirat. Man, I should really clean up in here! :)))) Caut disperată RCA-ul bun, nici urmă! Încep să mă panichez un pic. În primul rând… l-am înnoit??? Hmmmm… Știu SIGUR că da!!! Dar oare l-am printat? Hmmm… cred că nu! Oups!

Ei, și acuma unde găsim noi în Giurgiu un centru de printare deschis duminică la ora 8 dimineața?? Ciuciu! Am căutat noi un pic de google maps, dar degeaba… Hmmm… ce să facem, ce să facem? Să mergem la un hotel! Asta e! Ne rugăm de ei să ne printeze o pagină! S-o găsi cineva amabil să ne ajute! Dar nu mai știu cum am făcut că până la urmă am luat-o spre vamă, nu am intrat în oraș.

Oprim la un Petrom să alimentăm înainte de a ieși din țară și, cum mă dau jos, văd că e un hotel vis-a-vis. No, hai să-mi încerc norocul!

RCA-ul îl aveam pe mail. Traversez strada cu telefonul în dinți și intru. La recepție nimeni. Mă uit nedumerită stânga-dreapta și un domn de la bar ce părea un soi de chelner sau ceva mă întreabă dacă mă poate ajuta cu ceva.

Eu de colo… daaaa, vă rog din suflet, oare mă puteți ajuta să printez o foaie? Știți, am uitat RCA-ul acasă și trebuie să trecem granița…

Domnul, foarte amabil, zice imediat că da, și se duce la recepție.

– Doar că trebuie să așteptați un pic, și începe să butoneze.

Zic:

– Daaaaa, nicio problemă! Acuma mai fac și figuri… Stau cât o trebui!

Domnul tastează țac pac țac în spatele tejghelei de la recepție, ia o foaie, scrie ceva de pe ea, apoi îl văd cum brusc se ridică și îmi zice

– Gata, vă las pe dvs să faceți ce trebuie, vă descurcați, da?

Eu, ușor șocată urmărindu-l cum se îndepărtează:

– Daaaa, sigur! Cum să nu! Vai, vă mulțumesc din suflet!

Și uite așa mă așez eu frumos în spatele recepției unui hotel de la graniță, pe un calculator din era trecută pe care domnul îmi lăsase contul lor de yahoo deschis (security level 0), încercând să mă prind cum fac să printez cât mai repede foaia aia amărâtă până nu-mi cere vreun client să-l decazez sau vine șefu să mă-ntrebe cine naiba sunt :)))))

Înainte să mă loghez cu contul meu de gmail (lucru pe care nu prea îl voiam), am observat că sus în yahoo apărea adresa de email a contului cu care era logat, așa că am trimis repede RCA-ul de pe mailul meu pe adresa aceea, am deschis atașamentul, l-am printat (slavă domnului că a mers imprimanta), apoi am șters mailul, am șters atașamentul de pe desktop, orice urmă posibilă, după care mi-am luat RCA-ul vieții din imprimantă și am șters putina, nu înainte de a-i mulțumi de o mie de ori domnului amabil.

10 minute mai târziu… evident că la vamă nu mi-a cerut nici naiba RCA-ul :)))))

E bine însă de știut că există o soluție în caz că sunteți vreodată așa găgăuță ca mine :))))

Dar să revenim la drum. Nu ne place să conducem noaptea, așa că, deși am pierdut 1 zi jumătate pe drum, am preferat să dormim liniștiți într-un pat normal și să nu conducem mai mult de 12 ore în prima zi.

De ultima dată când fusesem în Bulgaria, am constatat că lucrurile s-au mai îmbunătățit, în sensul că am putut cumpăra vignetă online. Am butonat chiar de pe telefon, cu puțin timp înainte de a trece granița, și în câteva secunde am avut vigneta pe mail. Nu același lucru l-aș putea spune despre toaletele din Bulgaria, în sensul că ne-am lovit de niște situații horror. La prima benzinărie la care am vrut să oprim ca să mergem la toaletă și să luăm un senviș nu existau toalete. Wtf… pe ce lume suntem? Era un Shell.

Următorul loc care ar fi putut avea o toaletă era un fel de restaurant – popas. Foarte drăguț arăta pe afară, înăuntru însă am găsit cea mai mizerabilă toaletă, și pe deasupra mai era și turcească. Eu nu știu ce-o fi în neregulă cu oamenii ăștia.

În orice caz, să revenim la lucruri mai plăcute, și anume la insulița aleasă :) Mi-am dorit, ca de obicei, o insulă cât mai mică și cât mai verde. De fapt, inițial avusesem de gând să mergem în Sardinia, în Italia, însă cazările erau destul de scumpe și nici nu părea că e genul de insulă care să permită tipul de vacanță pe care mi l-aș fi dorit. Așa că tot la Grecia am ajuns. Am oscilat un pic între Kefalonia, Lefkada și încă ceva, dar până la urmă atenția mi-a fost atrasă de o insuliță miiiiică mică din sudul mai marei și mai cunoscutei insule Corfu: Paxos. Sau Paxi / Paxoi, toate trei denumirile fiind valabile.

Paxos este o insulă foaaarte mică. Are doar 25 de km pătrați (vreo 8 lungime și vreo 3 și ceva lățime), 3 sate principale și în rest așezări foarte disparate ici-colo. Alături de toate pozele superbe cu o mulțime de plaje neamenajate, chestia asta m-a ispitit, pentru că m-am gândit că va fi foarte ușor și rapid să ajungem de colo colo și să explorăm o mulțime de plaje.

Socoteala de acasă însă…. nu s-a potrivit la fel de bine cu cea din târg.

Și nu în sensul că nu am văzut multe plaje frumoase, ci în sensul că nu a fost chiar așa de ușor și rapid să ajungem la ele precum mi-am imaginat. Mai mult decât atât, în 5 zile nu am avut timp să le vedem pe majoritatea, așa cum îmi imaginasem eu, ci doar aproximativ jumătate.

Motivul este simplu: insula asta este un labirint!

Înainte să decidem definitiv că mergem pe Paxos și am rezervat cazarea (pe la sfârșitul lui februarie), am omis să mă uit și eu un pic pe google maps cu street view să văd cam cum sunt străzile. Țin minte că m-am uitat doar la drumul de acces spre cazarea pe care o vizasem, pentru că era un drum secundar, în pantă, nu foarte bine asfaltat, și am vrut să mă asigur că nu e vreun coșmar. Dar în rest nu am analizat deloc insula.

Abia cu vreo lună înainte am început să ne documentăm ca lumea. Dar am zis…. eh, doar n-o fi chiar sfârșitul lumii!

E drept, nu a fost, dar la modul sincer pot să spun că nu cred că am făcut vreun drum fără emoții.

Acolo, practic, nu te poți baza 100% pe nicio aplicație. Google maps dă rateuri, Maps.me dă rateuri, e un fel de no man’s land.

Abia la final ne-am dat seama că cel mai bun lucru era ca prima oprire pe insulă să fie magazinul din Gaios de unde se poate cumpăra harta fizică a insulei. Este singura pe care te poți baza. În rest, haos.

Google maps ne configura traseele total aiurea. Ce i se părea lui că e cel mai rapid drum de fapt era, de multe ori, fie un dead end, fie un drum neasfaltat și extrem de strâmt.

De fapt, în afară de drumul principal, care este figurat un pic mai îngroșat pe google maps doar parțial, și care este, în proporție de 90%, lat cât două benzi și ușor navigabil, restul drumurilor sunt extrem de înguste, în mare parte late DOAR cât o mașină, și, pe deasupra, și super abrupte, întortocheate, și arată, practic, ca un fel de potecă asfaltată sau, în multe cazuri, nici măcar atât, căci asfaltul lipsește cu desăvârșire pe multe drumuri. Uneori te și întrebi dacă SIGUR încapi pe acolo sau e vreun drum de scuter :)))

O nebunie, nu alta! Problema nu e neapărat că drumurile sunt înguste, neasflatate, abrupte sau întortocheate, ci că, pe lungimi extrem de mari, nu au cum să treacă 2 mașini sub nicio formă și nici nu ai cum să întorci, astfel că stai mereu cu sufletul la gură și te rogi să nu vină nimeni din sens opus, iar când ai de ajuns undeva, te rogi să ai unde să lași mașina sau să poți măcar să întorci. Pentru că asta e o altă problemă pe Paxos: nu prea ai unde să lași mașina. Nici când mergi în sat, nici când mergi la vreo plajă. Sunt foarte puține plaje la care ai sigur loc de “parcare” atunci când ajungi.

Apa este însă… de vis! Și toate ca toate, dar, cu numeroasele peripeții cu mașina și emoțiile aferente, ne-a plăcut la nebunie și recomandăm această insulă, căci este altceva. Sigur, nu e pentru oricine. Dacă îți place să te distrezi, să mergi în cluburi și să stai pe șezlong sub umbreluță, nu e pentru tine. Dar, dacă vrei liniște și pace, fără hoarde de turiști… ăsta e locul pe care-l cauți!

În fiecare zi când mă trezeam și ieșeam pe balcon și nu se auzea nici pâs, simțeam că sunt în paradis. De pe balcon se vedea o mare de copaci, și un pic din marea de… apă. Doar din când în când se mai auzea câte o mașină sau un scuter trecând pe drumul din apropierea cazării, dar erau foarte rare, mai ales la orele dimineții (7-8). Dacă ne-am fi trezit și mai devreme de-atât probabil chiar nu am fi auzit absolut nimic.

Alt lucru care ne-a plăcut foarte mult a fost verdele. Am căutat, ca de obicei, să fie o insulă cât mai verde. Mie îmi place pinul foarte mult, dar aici predominant nu era pinul, ci măslinul și chiparosul. Dar preponderent măslinul. Și asta nu este întâmplător. Acum foarte mulți ani, locuitorii insulei erau plătiți pentru fiecare copac plantat, așa că au plantat măslini. Și nu s-au jucat. Au plantat MULȚI! Astfel că acum sunt în jur de 200.000 de măslini pe insulă, ceea ce înseamnă că măslinul este efectiv la orice pas. E pe toate drumurile, oriunde te-ai uita. E omniprezent, cum sunt foioasele din orașele de la noi. Mi s-a părut extrem de frumos, mai ales că mulți sunt foaaarte vechi, lucru ce se vede cu ochiul liber, dar și ciudat, ca și cum ai avea o maimuță pe post de animal de companie :)))

Din acest motiv industria principală pe insulă este producția de ulei de măsline, care se spune că este cel mai bun din toată Grecia. De asemenea pe insulă se face săpun homemade și vin excelent, acestea fiind tradiții de foarte mulți ani. Mi-a plăcut enorm acest caracter pitoresc al insulei. În Gaios, capitala insulei, am găsit un magazin care arăta mai degrabă a pivniță, unde un domn foarte simpatic vindea ulei făcut de el chiar acolo. Chiar mi-a arătat un butoi imens plin ochi de ulei de măsline. La fel, pe o străduță, am găsit, căutând să iau un săpun cu alge cadou pentru mama, un alt magazinaș al unui domn care, atunci când l-am întrebat dacă săpunurile de pe rafturi sunt făcute local, mi-a spus că le face împreună cu soția lui. Sunt genul de lucruri care mă fac să mă gândesc pentru moment că mi-ar plăcea mult să locuiesc într-un astfel de loc.

Sigur, multitudinea de pisici cântărește greu peste asta, căci tare erau PESTE tot și îmi venea să le smotocesc pe toate, atâta doar că sunt alergică și neavând unde să mă spăl repede pe mâini după, eram nevoită să mă abțin.

Mereu ne miram cum de trăiesc toate acele pisici pe o insulă așa mică și sălbatică. Pe insulă sunt zone imense cu păduri de măslini neumblate de nimeni, sunt tot felul de animale – cum ar fi fazani

și de asemenea există și o rețea de poteci de drumeție, atâta doar că nu știu cum ai putea face drumeție acolo vara, pentru că este caniculă. Am murit efectiv de cald chiar și acum, la început de septembrie, nici nu vreau să-mi imaginez cum e acolo în iulie și august.

Fiind prima dată când am mers în Grecia în septembrie, mi s-a părut mult mai cald comparativ cu iunie și, din acest motiv, pe lângă altele (ziua mai lungă, vegetație mai luxuriantă), am decis ca pe viitor să revenim la a merge la mare în iunie. Dar e posibil să mi se fi părut acum mai cald decât în iunie doar pentru că am stat mult pe-afară și între 11 și 16, lucru pe care nu prea l-am făcut dățile trecute, când am mers în iunie. Singurul avantaj la începutul lui septembrie mi s-a părut apa, care a fost mai caldă decât e, de regulă, în iunie. Dar asta depinde mult și de marea în care te scalzi, orientarea plajei, precum și norocul pe care îl ai, că nu e în fiecare an la fel. E drept însă că acum am făcut mult mai multe băi în mare decât în iunie :D Și aaah, ce bine a fost!

Și dacă tot am zis de apă… să trecem la PLAJE! Toată lumea vrea să știe cum sunt plajele, inclusiv eu, e cam primul lucru care mă interesează atunci când aleg locul pentru vacanța la mare :D


PLAJELE

Plajele din Paxos sunt cu pietriș, cu o singură excepție, plaja Mongonissi din sud, care este cu nisip, însă este mică, amenajată cu șezlonguri (deși ai loc să stai și pe lângă, nu te obligă nimeni să iei șezlong dacă nu vrei) și nu e deloc frumoasă (părerea mea…). În plus, e foarte departe de plajele faine, cu apă fantastic de curată și turcoaz, și personal nu mi-a plăcut. De fapt, am mers până acolo într-o zi doar pentru că eram curioasă cum e nisipul, dar nu am stat și nu am făcut baie. Plus că nici nu prea ai unde să lași mașina acolo.

Majoritatea plajelor sunt neamenajate, deci nu au tavernă sau/și șezlonguri, dar sunt și câteva amenajate, noi însă nu am fost la ele și nu știm cum sunt. Pe harta de mai jos voi figura plajele amenajate cu mov și pe cele neamenajate cu bleu.

Ar mai fi și altele, mai mici, dar nu am trecut ceva despre care nu sunt sigură că există sau sunt de proastă calitate (mai ales cele imediat la sud de Gaios)

De reținut este și faptul că multe plaje nu sunt la drum, ci e de mers pe jos pe potecă sau pe scări până la ele. Am precizat detalii exacte la fiecare plajă de pe harta de mai sus și le voi preciza și mai jos, la fiecare dintre plajele la care am fost noi.

Let’s dive in! :)


PLAJA AVLAKI

Pietriș | Nemenajată | Acces cu mașina, dar pe drum dificil

Aceasta este prima plajă la care am mers, în prima dimineață după ziua în care am ajuns pe insulă. A fost însă, și cel mai greu de ajuns acolo. Ne-am aventurat din prima, nu glumă.

Plaja Avlaki se află la capătul unui drum neasfaltat de 1 km pe care ne-au trecut toate apele. Drumul este extrem de îngust, traversează o pădure de măslini (ceva extraordinar de frumos, de altfel) și este în coborâre. 1 km pare puțin, dar este extrem de mult în condițiile date. Nu are serpentine sau ceva, dar are vreo 2 praguri la care am transpirat bine, pentru că nu avem mașină cu gardă înaltă și nu le-am fi putut trece dacă unul dintre noi n-ar fi coborât să dirijeze șoferul. La cel puțin unul dintre ele a fost la milimetru.

La întoarcere a fost mai ok, pentru că drumul era în urcare, dar la dus, când a fost în coborâre… not so much. Iar grija noastră veșnică era… dacă vine cineva din sens opus??? Locuri de dat la o parte nu erau, poate doar unul pe la mijloc, așa că… Dumnezeu cu mila!

Din fericire, însă, am constatat că pe această insulă turiștii nu sunt deloc matinali, astfel că nu numai că nu era nimeni pe plajă când am ajuns, într-un final, la plajă (ultimele 2-300 de metri am mers pe jos – am lăsat mașina unde ni s-a părut că e cel mai ok), dar până pe la ora 11 fără un sfert, la care am plecat noi de acolo, nu a venit nimeni și ne-am putut bucura de această frumusețe de plajă sălbatică doar noi doi.

Doar la final am observat că pe versantul sudic au apărut niște… capre! Cu ele și un bărbat care avea grijă de ele. Aviz amatorilor de baie nud ;)

Și nici pe drum, cât am urcat acel km înapoi, nu a coborât nicio mașină spre plajă.

Apa este foarte curată, plaja micuță, aflată într-un golf adânc în formă de V.

ATENȚIE! În apă am dat cu piciorul de o piatră destul de mare aflată în apă nu foarte de parte de mal, un pic în stânga axei centrale a plajei. Eventual să vă uitați un pic cu niște ochelari de snorkeling înainte, ca să vedeți unde e și să o evitați. Eu am dat direct cu tibia și m-am lovit destul de rău (e ok, am supraviețuit :)


PLAJA EREMITIS

Pietriș | Nemenajată | Acces dificil pe drum de x km (preferabil parcurs pe jos) + multe trepte

Este o plajă spre care toată lumea te îndreaptă dacă mergi pe insula Paxos. Este de fapt o plajă formată recent, după ce un cutremur din 2008 a provocat o prăbușire a unui versant imens din partea vestică. Mulți spun că e cea mai frumoasă plajă din Paxos, mai ales la apus, dar mie îmi pare mult marketing aici. Da, nu spun, e frumoasă, dar n-aș zice cea mai frumoasă, mai ales că, atunci când ajungi, n-are cum să nu ți se rupă sufletul când vezi frumusețe de versant măcelărit, dacă ești iubitor de natură.

E drept că e și cam singura plajă accesibilă de pe uscat de pe partea vestică de pe care se poate admira apusul. Aș zice că e, însă, de mers acolo doar dacă se prognozează un cer foarte spectaculos la apus. Altfel n-aș zice că merită efortul, căci nu e tocmai ușor de ajuns la ea.

Ca să ajungi acolo ai de mers pe un drum parțial neasfaltat, după care ai de coborât o mulțime de trepte.

Problema nu e musai asta, ci faptul că drumul este, în a doua parte, foarte abrupt și îngust și, când ajungi la capăt, cel mai probabil nu ai unde parca, și atunci dă-i și întoarce mașina într-un loc extrem de îngust, în super pantă. No, thank you!

Noi am ales să lăsăm mașina la începutul drumului, în zona aceasta, unde se găsesc câteva locuri unde poți lăsa mașina, și am mers pe jos pe drum, mai ales că nu are decât 1 km. Și bine am făcut, căci, atunci când am ajuns la capătul lui, am constatat că nu am fi avut unde parca. Acolo găsești loc de parcare doar dacă te duci de dimineață, probabil.

Fiind un acces destul de dificil, plaja este frecventată aproape exclusiv de tineri. Am găsit acolo multicei oameni, dar nu atât de mulți cât să fie deranjant. 90% oameni mai tineri decât noi (am ajuns la ACEA vârstă :))))), cupluri sau grupuri de studenți.

Cea mai tare chestie la această plajă, însă, este viața subacvatică. Eu nu am mai fost în stare să fac baie (nu mai știu exact de ce), dar Adi a făcut un pic de snorkeling în partea dreaptă a plajei, unde sunt și multe pietre, și mi-a zis că așa pești și configurație subacvatică a terenului ca acolo nu a văzut nicăieri pe celelalte plaje. Așadar, recomandăm!

La întoarcere a fost un pic mai greu, ce-i drept, pentru că am avut toate scările acelea de urcat, plus drumul de parcurs, care, în prima parte ( de la plajă în sus), este foarte abrupt. Dar l-am dat gata mai repede decât m-am așteptat și am ajuns la mașină țac pac.


PLAJA PLANI

Pietriș | Nemenajată | Acces cu mașina pe un drum neasfaltat, dar bun

Singura plajă cu acces pe drum neasfaltat la care poți merge liniștit, căci drumul este destul de lat și se poate parcurge cu orice mașină, iar la capăt e loc de lăsat mașina (mai ales dacă te duci dimineață).

Plaja este relativ aproape de Lakka. Drumul neasfaltat de acces la plajă se desprinde dintr-un drum secundar asfaltat, dar destul de alambicat și îngust. Noi am cuplat această plajă cu plaja de mai jos (Boyrsanas), ca să nu parcurgem de 2 ori acest drum secundar.

Dimineață am mers la Plani, apoi ne-am întors un pic, am parcat mașina în fața unor vile (exact aici), de acolo am mers pe jos pe o potecuță până în Lakka, unde am mâncat (nu înainte de a  mai face o scurtă baie pe plaja Charami), după care ne-am întors pe același drum unde lăsasem mașina, am luat din ea ce ne trebuia, și am continuat pe jos până la plaja Boyrsanas, la care am mers după-amiază.


PLAJA Boyrsanas (Meattie Buir’s Beach)

Pietriș | Nemenajată | Acces cu mașina pe un drum îngust + mers pe jos 5 min

Pentru această plajă am lăsat mașina într-un loc micuț din fața unor vile (aici), după care am continuat pe jos pe o potecuță. Vezi și descrierea de la plaja anterioară.

O cățelușă foarte deosebită pe care am cunoscut-o acolo. Venea lângă tine și sărea pe pietre. Inițial ne-am uitat foarte nedumeriți, nu înțelegeam ce face sau ce vrea. Părea ca și cum îngropase cândva vreun os dedesubt și nu știa cum să îl scoată de-acolo :)))

Apoi am realizat că vrea să îi aruncăm pietre la fetch. Se ducea după piatră și se întoarcea cu ea în gură. Uneori lua singură o piatră sau chiar DOUĂ de pe plajă și le molfăia, numai că se întâmpla să își blocheze maxilarul câteva secunde. Era ciudățică rău de tot! Niște francezi și-au dat seama că e pierdută și, când s-au uitat mai atent, au văzut că are un medalion la gât și au dat email la adresa trecută acolo și se pare că era a unei localnice care i-a rugat să le-o ducă. Nu știu ce au rezolvat, că un pic mai târziu am impresia că am văzut-o rătăcind în altă parte. Oricum… am scris ca să îmi amintesc de ea și peste ani :) Tare simpatică mi s-a părut!


PLAJA CHARAMI
Pietriș| Amenajată| Acces pe jos din Lakka (5-10 minute)

Lakka este cel mai nordic sat de pe insulă, și la vest de acesta malul are câteva plaje. În principiu prima (mergând spre est dinspre Lakka) este Kanoni, o plajă foarte mică, neamenajată, cu măslini pe mal, după care urmează una mai lungă, Charami, care este, în prima jumătate, neamenajată, după care există și o zonă cu tavernă și șezlonguri. Noi am făcut o baie în partea neamenajată, unde nu prea erau oameni, în rest fiind o zonă destul de aglomerată, având în vedere că e așa de aproape de cazările din Lakka. Doar dimineață poate o fi mai gol.

Nu este o plajă extraordinară, apa fiind mai puțin curată decât pe plajele sălbatice (deși e cristal față de ce găsești pe litoralul nostru), dar mi se pare musai de văzut pentru vederea de carte poștală ce o ai acolo cu o mulțime de iahturi, Lakka fiind încadrat un mic golfuleț unde staționează iahturi din toată lumea. Unul dintre ele aparținea tocmai de California.

Toată potecuța între plaja Charami și Lakka oferă vederi fantastice asupra acestui golfuleț plin de iahturi.


PLAJA KANONI

Pietriș| Nemenajată| Acces pe jos din Lakka (5 minute)


PLAJA ARKOYDAKI

Stâncă| Nemenajată | Acces cu mașina pe un drum îngust + mers pe jos 10 min

O plajă un pic mai atipică, în sensul că nu există un mal cu pietriș, ci malul este sub formă stâncoasă plată. Nu trebuie sărit în apă, sau ceva, dar trebuie avut grijă un pic la intrarea în apă, pentru a evita accidentările. Când am fost noi erau un pic valuri și a trebuit să fim atenți. Dacă ar fi fost mai mari, probabil că n-am fi intrat în apă, mi s-ar fi părut cam periculos.

Avantajul este că apa este foarte curată și nu e mai nimeni acolo. Noi am mers după-amiază și am găsit doar vreo 3 oameni.

Mi-a plăcut mult că până acolo am mers pe o potecă printr-o pădure superbă. M-am simțit ca la munte :) (e lesne de-nțeles că pentru a accesa plajele până la care se merge pe jos, este nevoie de încălțări adecvate – minim sandale cu talpă aderentă care stau fix pe picior – de genul celor care se prind cu arici. În niciun caz papuci de niciun fel).

Am cuplat această plajă cu Orkos, aflată destul de aproape.


PLAJA Orkos

Pietriș| Nemenajată | Acces cu mașina pe un drum îngust + mers pe jos 10 min

O plajă făinuță, la care se ajunge în coborâre pe o potecă printr-o pădure frumoasă, după care poteca se transformă în trepte.

Am cuplat această plajă cu cea de deasupra, vezi și descrierea de acolo.


PLAJA MARMARI

Pietriș| Nemenajată | Acces cu mașina pe un drum îngust scurt dar fără vizibilitate + mers pe jos 10 min

Plaja cu apa cea mai curată din toate cele de pe Paxos. Toate plajele la care am fost au fost cu apă turcoaz, curată, dar aceasta a fost cea mai cea. Era hipnotizant de curată.

Este destul de aproape de satul Logos (trecut eronat Longos pe google maps). Din Logos am coborât pe un drum foarte îngust și abrupt, dar scurt, până la plaja Levrechio, unde există ceva locuri de parcare, însă nu ne-a plăcut acolo, fiind prea plin de oameni, pe plajă existând și o tavernă (sau bar). Drumul mi s-a părut problematic pentru că nu aveai vizibilitate, și, dacă porneai pe el, nu vedeai dacă vine vreo mașină din sens opus (mai ales când urci). E o bucată destul de mică, dar nu e loc de 2 mașini, deci de ajutor ar fi dacă unul merge pe jos până sus și direcționează șoferul prin telefon (cum am făcut noi :P), ieșirea în drumul principal fiind și destul de bruscă și din scurt.

De la plaja Levrechio am mers pe jos în căutarea plajei Marmari. Teoretic am fi putut continua cu mașina, însă drumul este așa strâmt și alambicat încât nici nu am încercat. Și mai bine am făcut.

Plaja Marmari, pe lângă faptul că are apa super curată, mi-a plăcut mult pentru că are o mică pădure de măslini pe mal, și poți lenevi cu hamacul. Dacă știam dinainte aș fi stat acolo ore bune cu o carte. Aaaaa, this is the life!


Cam acestea sunt plajele la care am fost noi, mai sunt și altele, dar nu am mers la ele fie pentru că accesul ni s-a părut prea dificil, fie pentru că erau amenajate sau așa aproape de drum încât ar fi fost aglomerate. Le-am trecut însă pe toate pe harta de mai sus, alături de detalii.

În plus, mai sunt și plaje care nu pot fi accesate de pe uscat, ci doar de pe mare, cea mai frumoasă cred că este Galazio. Nu am fost, am văzut doar poze, dar, în orice caz, văzând cât de greu se ajunge de pe uscat la majoritatea plajelor frumoase de pe Paxos și cât de multe plaje sălbatice există cu acces doar de pe mare, am concluzionat că, e clar, am nevoie de un iaht :))))

Mai ales când, într-o zi, în port, am văzut un cuplu la vreo 50 de ani pe un iaht nici prea mare, nici prea mic, luând micul dejun liniștiți pe deck, asistați pentru diverse treburi tehnice de vreo doi tipi în tricouri bleumarin care erau crew, moment în care mi-am dat seama că … da, frate, ASTA-mi trebuie! That is the dream!

Da, e clar, am nevoie neapărată de un iaht!

:))))

Și nuuuuu, nu vreau unul din acela gigantic, de zici că-i fucking Titanic! Nuuu, unul din ăsta micuț. Adică… mijlociu, care să aibă și crew, că e greu rău să te ocupi singur de toate! :))))

Eu râd, dar chiar vorbesc serios :)))) Mai am ceva timp până la 50 de ani :))))

Anyway, să revenim la ale noastre.

Un al loc super fain pe insula Paxos, care apare în orice articol despre această insulă minunată și, după părerea mea, chiar merită, este Tripitos Arch.


TRIPITOS ARCH

Acesta nu este o plajă, deși, când am ajuns acolo după jumate de oră de mers prin căldură, tot ce voiam era să mă arunc în apa aia genială, turcoaz, curată ca lacrima, Doamne cum era! Și cum mă ispitea! Atâta doar că nu se poate.

La Tripitos Arch se ajunge după o scurtă drumeție ușoară pornind din apropierea Bisericii Ag. Paraskevi (așezarea Ozias). Chiar acolo în zonă am găsit un loc cât de cât unde am putut lăsa mașina, după care ne-am descurcat urmărind poteca indicată pe aplicația Maps.me. Altfel nu prea ai cum să te descurci. După ce te prinzi de unde trebuie să începi, se configurează o potecă firavă, dar trebuie mare atenție pentru a nu o pierde (noi am pierdut-o la un moment dat din neatenție, dar ne-am prins repede și ne-am întors).

Singura chestie nasoală este că ultima porțiune de potecă este foarte îngustă, pe lângă un zid de piatră, unde vegetația este foarte dezvoltată și este din aceea care zgârie. În mod normal aș recomanda folosirea unor pantaloni lungi, dar pe căldura aia… clar ar fi sinucidere.

Când ajungi la final și vezi arcul… cam uiți de asta. Belvederea este fantastică! Apoi se mai poate coborî cu atenție chiar până la arc și se poate merge pe el fără probleme, pe o potecă, deasupra fiind mult mai lat decât pare de la distanță. Sigur, nu aș recomanda celor cu rău de înălțime, nu știi când te-apucă un vertigo pe-acolo.

Pentru poze, având în vedere cum pică lumina, recomand să mergeți acolo dimineață cât mai devreme.

Pe traseu să nu vă speriați dacă auziți ceva foșnituri, de obicei sunt fazani sau… curcani. Cel puțin așa cred. Later edit: Erau bibilici :P Noi deja știam că pe insulă sunt fazani, văzusem vreo două făzănițe și, când am auzit ceva mișcare la un moment dat, ne-am uitat repede și am văzut 4 arătări foarte mari ce inițial am crezut că sunt fazani. Când colo… se pare că am alergat niște bibilici :)))) Sau cel puțin așa cred. Am dat zoom acasă și m-am cam speriat de ceea ce am văzut :))))

Eu de la fața locului am zis că sunt curcani, pentru că vedeam cât de cât că au ceva roșul la gât și, comparând imaginea cu cea din copilărie când am văzut niște curcani la țară (that one time! :)))), eu tot o țineam în sus că sunt curcani, mai ales că au început să urle ca la nebuni când ne-am apropiat, de am luat-o la fugă. Adi nu că nu, că nu-s curcani. Ei, bine, or fi extraterești! :)))) Seamănă un pic!


SNORKELING

Este o insulă destul de bună pentru snorkeling. Pe toate plajele am găsit peștișori pe sub apă, în unele locuri chiar superbi și muuulți! :D

Nu am văzut pești foarte colorați la toate plajele, dar unul mic și translucid, cu multe culori pe corp, mai ales albastru în zona capului, era preferatul meu. Ziceam mereu: Uite! A apărut prietenul meu! Pentru că mereu mi se părea că îi place compania oamenilor și nu fugea de mine când eram în zonă, ba chiar era curios. O zbughea doar dacă duceam mâna spre el, dar chiar și atunci, nu fugea departe. Am încercat să fac niște poze cu go-pro-ul. N-a ieșit cine știe ce. Dar acesta este:

Nu știu cum se numește, poate știe cineva dintre voi. Acesta cred că era pui, pentru că am văzut și pești similari dar mai mari și mai colorați.


SATE

Pe Paxos există 3 mari sate: Gaios, Lakka și Logos. În fiecare dintre acestea există cazări (deși cazări sunt peste tot pe insulă, noi am stat undeva la vreo 2 km de Gaios), restaurante, magazine, etc.

GAIOS

Este cel mai mare sat, fiind capitala insulei, unde vin și ferry-urile dinspre continent (Igoumenitsa) și Corfu. Este un fel de mini orășel, foarte pitoresc, din cele 3 mie mi-a plăcut cel mai mult, deși mulți promovează Logos ca fiind sătucul cel mai frumușel și romantic de pe insulă (I disagree).

Am fost la o plimbare pe străduțele din Gaios chiar din prima zi și am remarcat numaidecât farmecul său. Am parcat în portul vechi, care mi-a plăcut foarte mult, după care am mers mai departe pe jos.

Se ajunge destul de repede în zona centrală, unde e un fel de cartier central: pe apă sunt o mulțime de ambarcațiuni, andocate în port, majoritatea fiind mici iahturi private, dar și barca ce pleacă spre Antipaxos tot aici este, iar pe uscat avem o piață venețiană cu bisericuță, multe restaurante și, dacă pornim pe străduțe, observăm și o grămadă de magazinașe, la care ce mi-a plăcut cel mai mult este că majoritatea nu aveau kitch-uri de vânzare, așa cum se întâmplă pe la mare, ci aveau produse chiar faine, atât suveniruri cât și haine de sezon.

De cum am ajuns am observat ceva elemente arhitecturale în această piață ce mă duceau cu gândul la Veneția, numai ca să mi se confirme bănuiala un pic mai târziu, când, citind într-un ghid, am aflat că Paxos a fost ocupată de venețieni de la sfârșitul secolul 14. Ce ochi am, domle! :P

Multe din clădirile istorice din Gaios au fost distruse de un cutremur din 1953, însă majoritatea celor din port au supraviețuit, din fericire!

O alt detaliu interesant este că, demult, fiecare casă din Paxos avea propria bisericuță. Acum mai sunt aproximativ 96 de biserici pe insulă, ceea ce, pentru 3000 de locuitori (din care aproximativ jumătate concentrați în cele 3 sate mari), mi se pare enorm.

LAKKA

Al doilea sat ca dimensiune, Lakka se află în partea de nord și merită văzut neapărat, după cum am povestit și mai sus. Este încadrat de un golfuleț superb în care vara sunt mereu iahturi staționate, și cel mai bine se văd de pe potecuța ce merge pe malul vestic al golfului.

Orășelul în sine nu l-am vizitat, pentru că am venit dinspre acea potecuță și ne-am oprit la a doua terasă întâlnită, după care ne-am întors.

LOGGOS

Sau Logos sau Longos (cum e trecut pe google maps, deși cred că e greșit) este a treia așezare mai mare de pe insulă și este un vechi sat pescăresc. Nu mi-a plăcut în mod deosebit, dar am nimerit un restaurant chiar pe mal, în port, unde mâncarea a fost absolut delicioasă (Vasilis).

Cel mai funny a fost când am ajuns cu mașina în Loggos, venind dinspre est, și ne-am trezit pe mal, unde sunt mese afară de la acest restaurant. Inițial am rămas blocați, pentru că ne-am gândit că probabil am luat-o noi aiurea pe vreun drum ce e doar pietonal, dar, de fapt, pe acolo trece drumul PRINCIPAL!! Șoseaua, adică! Și uite așa am trecut noi strângând din… fesieri, între apă și mese, exact ca dubița asta:

Am zis că nu-i adevărat. Nu de alta, dar dacă venea ceva din sens opus, atunci să fi văzut distracție! Nu, nu era cu sens unic strada! :)))) Recomandăm călduros să veniți în Logos din direcția opusă, adică dinspre vest.


Cu asta cred că am scris cam tot ce voiam să povestesc despre Paxos. Este o insulă superbă, micuță, liniștită, fără hoarde de turiști (deși mai ales la prânz piața din Gaios e plină ochi), majoritatea britanici. Auzi engleză britanică acolo la greu, taaaare mi-a plăcut, am fost în elementul meu.

Dar trebuie să recunosc că motivul principal pentru care mi-a plăcut Paxos și o recomand tuturor este… Antipaxos :) Nu degeaba toată lumea spune că cele mai bune plaje de pe Paxos sunt pe… Antipaxos. Dar despre asta… în jurnalul următor :) Stay tuned!


Acest jurnal face parte din seria vacanței GRECIA 2019. Dacă vrei să citești și celelalte jurnale din serie, le găsești pe toate aici.


.

UTILE


ECHIPAMENT FOTO FOLOSITCUM AJUNGI PE INSULA PAXOS?

Pe insula Paxos se ajunge în mod normal cu ferry-ul de pe continent din orașul Igoumenitsa (de unde se ia ferry și pentru Corfu).

Călătoria durează în mod normal aprox. 1h30, dar cu tot cu îmbarcarea și debarcarea ajunge la minim 2h30.

Compania cu care am călătorit noi se numește Kerkyra Lines și are ferry-uri care pot transporta atât pasageri, cât și mașini.

Nu am putut cumpăra bilete decât cu aprox. 2 săptămâni înainte.

În timpul verii (iunie-septembrie) ferry-ul este zilnic (o singură cursă pe zi), deci nu e problemă.

În extrasezon, însă, ferry-ul spre Paxos nu circulă decât de 3 ori pe săptămână.

Ce nu mi-a plăcut la acest ferry este că are o singură gură de îmbarcare și, drept urmare, intri cu fața, și apoi trebuie să întorci mașina (te direcționează angajații ferry-ului) și parchezi cu spatele. Nu îmi mai aduc aminte să mai fi mers cu vreun ferry așa. În Norvegia, cel puțin, urci pe o parte și cobori pe cealaltă. Civilizat…

Nu a trebuit să tipărim biletele primite pe email, au fost scanate de pe telefon.

Prețurile în 2019 au fost:

11 euro / persoană / dus

42,30 euro / mașină / dus

Deci noi am plătit în total 64,30 euro x 2 = 128,60 euro dus-întors (o mașină și 2 persoane).


TRANSPORT PE INSULĂ

MAȘINA PERSONALĂ

Prima opțiune ar fi mașina personală. Noi am venit cu mașina noastră din România și pe insulă ne-am deplasat doar cu ea.

Drumurile, așa cum povesteam și mai sus, sunt, cu excepția unui drum principal, foarte înguste, alambicate și multe neasfaltate. Dacă aveți mașină mică, recomand să o luați pe aceea, îmi veți mulțumi la fața locului :)

Mașina noastră e destul de lungă (VW Passat) și ne-am cam chinuit, nu glumă. Multe drumuri sunt atât de înguste încât, pe alocuri, poți să îți zgârii mașina de boscheții de pe margine, care sunt chiar înțepători și pot lăsa urme (pățit pe propria mașină).

Pe insulă există 2 benzinării (Shell și BP) însă benzina este mai scumpă. Recomand să alimentați de pe continent. Chiar și dacă stai 2 săptămâni pe Paxos, insula fiind așa de mică, nu se duce un rezervor. Noi nu am consumat decât maxim jumătate de rezervor și ne-am plimbat foarte mult.

Atenție la aplicațiile pe care le folosiți. Nicio aplicație (google maps, maps.me, waze nici nu mai zic) nu știe prea bine care sunt drumurile principale de pe insulă, care sunt drumurile blocate, care sunt sensurile unice, șamd. Aplicațiile vor da mereu cel mai scurt drum, dar, neavând toate informațiile, cel mai scurt drum în km pe această insulă înseamnă de multe ori cel mai alambicat și dificil/prost drum.

Recomand cu tărie ca imediat ce coborâți de pe ferry să mergeți în Gaios să cumpărați harta fizică a insulei.

Se găsește la magazinul de ziare, reviste, etc (tot acolo și timbre), este albastră cu maro și se numește The Original Map of Paxos & Antipaxos. Este foarte detaliată și foarte bună, nu doar pentru explorarea insulei pe uscat ci și pentru navigație (dacă vrei să închiriezi bărci cu motor și trebuie să știi ce adâncime are apa la țărm, care sunt zonele restricționate, unde sunt zonele bune pentru snorkeling, etc).

Pentru asta, când coborâți din ferry, se vor forma două benzi de exit, e bine să încercați să fiți în banda din stânga, și, atunci când ieșiși din port, faceși stânga de tot, spre portul vechi. Acolo veți merge cu apa pe partea stângă și se poate lăsa mașina înainte de barieră (există o barieră acolo, nu se poate ajunge cu mașina de acolo în Gaios, așa cum arată pe Google maps, de exemplu). Noi acolo am lăsat mașina de fiecare dată când am mers în Gaios și mereu am găsit loc. În altă parte în Gaios nu ai unde să parchezi decât la supermaketul Pacos – discount market (dar este o parcare pentru clienții supermarketului). E posibil vara să fie un pic mai greu de găsit, dar nu cred că e imposibil.

Din portul vechi mergeți pe jos până în centrul Gaios, unde veți găsi o piață și străduțe pietonale. Mergând pe acele străduțe veți găsi rapid și magazinul de unde puteți lua harta.

Pe hartă veți vedea că drumul principal este figurat cu roșu (în mare parte este drum astfaltat și lat, cu două benzi (câte unul pe sens). Mici excepții sunt satele mari, Gaios, Lakka și Logos, unde, pe mici porțiuni, drumul este lat doar cât o bandă sau există sens unic. În rest totul ok.

Apoi sunt drumuri figurate cu portocaliu. Acelea sunt asfaltate, dar sunt înguste, cu rampe/pante, serpentine, etc.

Și în final sunt drumurile maro, care sunt neasfaltate, pe lângă faptul că sunt foarte înguste, cu rampe/pante, septentine, etc. Singurul drum maro făcut de noi, care să fie și ok, a fost cel ce duce la plaja Plani. În rest toate pe care le-am făcut au fost cu diverse probleme. În principiu aceste drumuri pot fi făcute cu aproape orice tip de mașină (mai puțin cele foarte joase), dar problematic este faptul că sunt înguste, și dacă vine cineva din sens opus… nu prea ai ce să faci, adică e foarte greu să ieși din încurcătură.

Concluzia: atunci când “navigați” pe insulă, navigați pe baza hărții fizice, și nu a aplicațiilor de pe telefon, căci acelea vă bagă numai în belele. Oricum după 2-3 drumuri veți învăța insula și, chiar dacă folosiși aplicațiile de pe telefon, veți ști acolo unde trebuie să cotiți altfel decât vă spune ea, ca să mergeți pe drumul mai bun.

MAȘINĂ / SCUTER ÎNCHIRIAT(Ă)

Pe insulă poți merge ca pasager pe ferry și apoi poți închiria mașină sau scuter pe insulă. Cu scuterul e fain că nu mai ai stresul cu drumurile, ești mult mai flexibil. De de altă parte, nu prea poți lua cu tine mare lucru (saltele de plajă, prosoape, măști de snorkeling, ciupici de apă, aparate foto, etc :)

TRANSPORT LOCAL

Nu am testat, dar există un autobuz ce leagă cele 3 sate: Gaios – Lakka – Logos. E un pic aiurea însă, pentru că multe plaje nu sunt pe acest traseu.

Netestat de asemenea, dar pe insulă există și o rețea de taxi, deci, dacă nu vrei să te stresezi cu condusul pe insulă și vrei să mergi ca pasager pe ferry, ai la dispoziție taxiurile.

CAZARE

Noi am stat la o cazare care nu prea mi-a plăcut. Nu mă plâng, a fost ok, dar nimic deosebit, și n-aș recomanda-o.

Complexul de care m-am îndrăgostit eu, dar pentru care n-am avut din păcate buget anul acesta, este Glyfada Beach Villas, în stilul cazărilor la care mai stătusem în Grecia în trecut.

Arată absolut superb, nu ai cum să nu te simți bine acolo, singura chestie e că, din câte văd pe hartă, e la capătul unui drum secundar cam alambicat, deci se pretează mai degrabă la o vacanță mai statică.

Eu cel puțin n-aș avea chef să fac drumul acela de mai multe ori pe zi ca să merg zilnic la câte 1-2 plaje aflate mai departe.

Puteți folosi widgetul Booking de mai jos pentru a găsi cele mai bune oferte de cazare pe Paxos în perioada vizată de voi (introduceți perioada mai întâi):

Booking.com

Orice cazare ați alege, lucrul cel mai important la care aș fi atentă este accesul.

Am văzut pe insulă o mulțime de cazări la drumul principal care nu aveau parcare la drum, ci, ca să intri cu mașina la ele, trebuia să urci pe o rampă aproape imposibil de abruptă, care mai făcea și câte o curbă, astfel că nici nu vedeai spre ce urci. Ceva mai horror n-am văzut în viața mea.

De asemenea, dacă cazarea nu este la un drum principal, uitați-vă bine dacă e ok drumul pe care este. Este foarte neplăcut să trebuiască zilnic să te chinui să parcurgi un drum îngust/neasfaltat/în pantă/rampă sau mai știu eu cum, mai ales dacă planifici să mergi mult cu mașina personală pe insulă.

Încearcă să te uiți cu google street maps să vezi cum arată intrarea la cazare, citește detaliile despre parcare (multe cazări spun că au parcare dar de fapt nu au), analizează bine de tot acest aspect.

Noi am avut cazarea la doar 300 de metri de drumul principal, dar ăștia 300 de metri erau pe un drum foarte prost, într-o super rampă, iar supriza cea mai urâtă a fost ca, de fapt, nu aveam parcare, deși pe booking scria că este.

De fapt, exista parcare, dar era ceva horror. În rampă, trebuia să parchezi în spic pe o porțiune pe care nu încăpeau în spic decât mașinile foarte scurte (a noastră în niciun caz). Noroc că am putut parca undeva pe plat un pic mai jos de cazarea noastră, dar, fiind o super rampă, aveam mereu de urcat pe jos de la mașină.

Și în mod normal asta nu ar fi o problemă, că doar urc atâta pe munte, dar când faci asta de 2-3 ori pe zi, pe caniculă, cu o mie de chestii după tine (tot ce iei la plajă), ți se cam ia.

UNDE MÂNCĂM PE INSULA PAXOS?

Restaurantele nu sunt foarte ieftine, fiind o insulă mică și totul trebuind adus pe ferry. Există însă și unele la care prețurile sunt decente.

Aș evita terasele din piața din Gaios, este în principal mâncare făcută pe repede înainte, de “duzină”, nu excelentă.

Listez mai jos resturantele la care am mâncat noi (le-am trecut și pe harta digitală de la final):

 • La Vista (Gaios) – foarte bun, un pic mai scump decât media, nu mergea plata cu cardul
 • Pan & Theo (Gaios) – restaurant de familie cu prețuri destul de ok, mâncare bună
 • Vasilis (Loggos) – ceva mai scump decât media însă mâncarea este delicioasă!
 • Fanis (Lakka) – terasă cu burgeri super ok și la gust, și ca preț
 • The Bournaos – o tavernă mică la drum, foarte faină, în spirit grecesc. mâncare bună, prețuri ok, dar porțiile sunt mezze (mici)
The Bournaos

BACOMATE / BANI CASH

Recomand să aveți niște cash (euro) la voi schimbați din România sau, în orice caz, extrași de pe continent. Deși se poate plăti în multe locuri cu cardul, există unele locuri, inclusiv restaurante, care nu permit decât plata cash, iar bancomatul din Gaios, cel puțin, percepe o taxă de utilizare. Nu contează dacă ai card cu care poți extrage gratuit de la orice bancomat din lume (cum avem noi de exemplu carduri ING). Există bancomate și în Loggos și Lakka, dar de acolo nu am încercat să extragem, deci nu știm dacă au taxă de utilizare.

COSTURI

Detaliez mai jos costurile noastre, pentru referință:

Ferry Igoumenitsa – Paxos (Kerkyra Lines): 128,6 euro / 2 persoane + mașină / dus-întors
Cazare: Studio Tasos: 59 euro / noapte / cameră dublă x 5 nopți = 295 euro
Benzină: aprox. 30 euro
Mese restaurant: aprox. 170 euro / 2 persoane / 5 zile
Supermarket: aprox. 40 euro / 2 persoane / 5 zile
Hartă Paxos: 5,5 euro
Ulei măsline: 7,5 euro / 750 ml
Cursă Paxos-Antipaxos dus-întors: 15 euro/persoană


ITINERARUL NOSTRU

Menționez că a fost un program cam încărcat, nu l-aș mai repeta și cred că e imposibil de făcut cu copii.

Ziua 1, luni, 2 septembrie 2019
Ferry Igoumenitsa – Paxos (Gaios), 10:30 – 13:00
Cazare la  Studio Tasos

Ziua 2, marți, 3 septembrie 2019
Plaja Avlaki
Loggos (Resturant Vasilis)
Plaja Marmari
Cazare la  Studio Tasos

Ziua 3, miercuri , 4 septembrie 2019
Plaja Stafiuca
Plajele Arkoudaki & Orkos
Taverna The Bournaos
Cazare la  Studio Tasos

Ziua 4, joi , 5 septembrie 2019
Plaja Plani
Plaja Charami
Lakka (Terasa Fanis)
Plaja Boyrsanas (Meattie Buir’s)
Cazare la  Studio Tasos

Ziua 5, vineri , 6 septembrie 2019
Excursie Antipaxos
Apus pe plaja Erimitis
Cazare la  Studio Tasos

Ziua 6, sâmbătă, 7 septembrie 2019
Tripitos Arch
Plimbare scurtă în Gaios
Ferry Paxos -> Igoumenitsa 14:00 – 16:30


18

16 comments

 1. Foarte frumos articol! Bine scris, iar pozele sunt superbe.

  Cum citesc de mult blogul tau, imi permit sa-ti fac o recomandare in legatura cu aplicatia pentru harti.
  Cred ca ti-ar fi de real folos sa folosesti aplicatia Locus Map (as zice ca e mai buna decat Maps.Me mai ales la excursii in afara oraselor, pe munte etc.).
  Ai putea folosi diferite harti, online sau offline, una din ele, offline, aici: https://www.androidmaps.co.uk. La cele online iti permite si sa descarci o zona si s-o folosesti apoi offline.
  Daca activezi diverse optiuni din setari poti vedea si cat ai de urcat si de coborat pe un traseu, curbele de nivel, relief shading, distantele pana la obiective, directia de mers etc.
  Poti inregistra traseul pe care il faci si apoi salva in aplicatie, de unde poate fi exportat in diverse formate.

  Un alt mare avantaj pentru situatii cand Google Maps sau alte harti online sunt gresite e ca inainte de a incepe calatoria poti incarca in aplicatie harti in format jpeg ale regiunii respective, descarcate de pe net, sau poze facute cu telefonul la o harta turistica locala.

  1. Mersi mult, Radu!
   Si multumesc fain si pentru recomandare! Eu pe munte folosesc uneori Osmand, este cam acelasi lucru cu Locus legat de grafica (relief, curbe de nivel) si diferente de nivel / km de urcat/mers etc.
   Dar eu nu la asta ma refeream, ca sunt gresite hartile pe care le-am folosit, ci ca Google maps sau orice alta aplicatie online nu stie starea drumurilor de pe Paxos (asfaltat/neasfaltat), cat de lat e drumul (ingust cat 1 banda sau 2) si, drept urmare, cand navigam cu masina pe insula si puneam o destinatie, ma ducea pe unde i se parea lui ca e mai bine, nu pe cel mai bun drum.
   De asta am spus ca doar harta fizica e buna, pentru ca e facuta de locanici si vezi exact ce drum e asfaltat si care nu, samd.
   Din punctul asta de vedere nu te ajuta niciun fel de aplicatie online, indiferent cat de corect e trasat totul pe ea.

   1. Da, in situatia asta nu iti ajuta prea mult hartile online.
    Ca o remarca, harta fizica o poti fotografia si incarca in aplicatie, apoi o poti calibra si folosi ca pe o harta online obisnuita.
    Asta te poate ajuta intrucatva in situatii din astea.

    1. Interesant, asta chiar n-am incercat. Mersi fain! Oricum, in majoritatea cazurilor nu stii dinainte ca o sa te lovesti de asa ceva, cum a fost cazul meu cu Paxos.
     Vezi, la asta sunt utile blogurile :)))

 2. Ce frumos! Te citesc cu drag, imi plac mult pozele si cum descrii totul cu lux de amanunte. ☺ Ti-am asteptat articolul de cateva luni, de cand cochetam cu ideea de a vizita Paxos la anul. Intre timp m am reprofilat pe Skiathos si Skopelos, dar nu-i bai, ramane pe data viitoare! 😉
  P.S.1. Coincidenta face ca anul asta am fost in Sardinia, am citit ca asta aveai initial in plan, poate ramane pe data viitoare, e o insula foarte frumoasa pe care merita sa o vezi!
  P.S.2. Feriboturile mari si medii sunt concepute cu o singura gura de intrare/iesire, chiar si cele cu garaje pe 3-4 niveluri. Doar la cele micute se intra pe o parte si se iese pe cealalta…de ex pe cele de pe lacul Konstanz.
  Vacante faine!

  1. Hey Camelia!
   Super tare! Iaca ce nimereala! :)
   Have fun pe Skopelos, o sa-ti placa foarte mult!
   La ferriboaturi nu mai tin minte bine cum a fost cu cel spre insula Vis din Croatia, dar in Norvegia stiu sigur ca am luat si feribot mare si nu era cu o singura gura de iesire. Inclin sa cred ca si cel spre Vis era mare, eu asa parca mi-amintesc. In orice caz, sunt incomode rau astea cu o singura gura de iesire :P
   Mersi mult de urare! Si tie la fel! :)

 3. Salut.
  In 2007 am fost cu pe atunci logodnica, acum nevasta, in Corfu si am luat croaziera Paxos si Antipaxos. Pe Paxos ne-am plimbat vreo 6 ore, foarte frumos; tin minte ca am servit acolo o inghtata in stil italian mai ceva ca la Italia; acelasi lucru ni s-a intamplat in Praga, dar in Italia nu…habar nu am de ce, dar mancarea italieneasca in Italia mereu mi s-a parut oribila, dar aceeasi mancare in alte tari mi s-a parut super.
  Si mie mi-ar placea sa merg tot toamna si tot la Ionica…e mai verde totul, nu sterp ca in restul Greciei. Corfu a fost o revelatie, dar e prea aglomerata.
  Mai nou insa noua destinatie ptr multi este Albania. M-au terminat cu Albania!!
  Toate bune!

 4. Buna Alexandra ! Am hotarat sa merg intr-o vacanta in Paxos in ultima clipa, nu o sa am masina asa ca banuiesc ca cel mai bine ar fi sa stau in Gaios, ca sa iau barcile spre Antipaxos. Mai tii minte cum era relieful in Gaios, cam pe unde ar fi mai bine sa ma cazez ? din cate am citit pe blogul tau, e un sat frumusel.

  1. Buna, Angela! Super tare, bravo!
   Daca nu ai masina, incearca sa stai cat mai aproape de apa, de preferinta chiar in orasul Gaios. Oraselul este destul de plat, dar apoi, orice stradă care nu e langa apa este mai sus ca altitudine, deci ai avea de urcat in fiecare zi (not fun, trust me).
   Optiunea 1 ar fi sa stai la o cazare care are plaja privata, indiferent cat de departe de Gaios, si nu pleci de acolo decat de 1-2 ori, spre Antipaxos, si pt asta sunt taxiuri.
   Optiunea 2 ar fi sa stai la o cazare in Gaios cat mai aproape de port.
   Daca vrei sa te ajut sa gasesti cazare, da-mi un email cu perioada in care vrei sa mergi si te ajut cu mare drag! alexandra @ bloguldecalatorii.ro

 5. Multumesc ! am sa iau in Gaios, pentru ca vreau neaparat sa merg cu barca in Antipaxos si nu ma trezesc prea devreme dimineata. Revin cu impresii….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.