România: M. Măcin – Culmea Pricopanului (aprilie 2019)

29 aprilie 2019

După Traseul Cozluk, am zis că n-ar strica să facem și Culmea Pricopanului, așa cum ne gândisem inițial. De fapt, ăsta a fost și planul când am pornit spre Galați, să facem 2 trasee, în 2 zile diferite.

Am mers acolo în prima zi de Paște și am luat bacul la noi la Galați de data asta. Acolo am avut o surpriză neplăcută. După ce am stat o grămadă în coloană pe stradă, am constatat că biletele nu se iau din mașină, cum e la Brăila, trebuia să fi stat unul dintre noi la coadă la ghișeu. Când am realizat asta, deja ne venise rândul și coada era imensă. L-am întrebat pe domnul care stătea acolo ce făceam dacă eram doar eu în mașină și a ridicat din umeri. Clasic…

Eu mai luasem bacul de la Galați acum ceva ani, dar zău dacă-mi amintesc să fi fost așa. Parcă zic că aș fi ținut minte, dar acuma… nu pot să bag mâna în foc. Oricum, mi s-a părut o porcărie. Am reușit până la urmă și nu am pierdut bacul acela.

Odată ajunși în Măcin, am ieșit din oraș și am făcut stânga. De data asta știam cum se ajunge la traseu, căci îl mai făcusem. Tocmai de asta am și ales acum să îl parcurgem în sensul acelor de ceasornic, dat fiind că prima dată îl făcusem invers.

Trebuie să menționez, însă, că în sens anti-orar este cea mai bună variantă, nu cum l-am făcut noi acum. Anti-orar mergi mereu cu soarele în spate și peisajul este frumos luminat fix în direcția de mers. Asta dacă se face în prima jumătate a zilei. Dacă se face în a doua parte, probabil e mai bine în sens orar, dar nu am probat.

Pentru cei interesați, aici este jurnalul aceleași ture, dar făcută în sens anti-orar, în 2014.

Revenind la tura în cauză, am lăsat mașina la bifurcație, adică în fața Carierei (Doamne, ce urât arată!). Am vrut să parcurgem pe jos porțiunea de drum de pământ de acolo până la Mănăstirea Izvorul Tămăduirii acum, dimineață, cât nu era cald, și nu la întoarcere, când ar fi fost jale.

Fiind a doua zi de Paște, am întâlnit destul de mulți oameni, atât la Mănăstire, plecând pe traseu ca și noi, cât și pe sus pe culme sau la coborâre.

Am recunoscut multe locuri din tura precedentă, dar a fost totuși și un mic element de nou dat de parcurgerea traseului în sens invers. N-a fost așa plăcut că soarele a fost mai mereu în față, dar am avut vânt, ceea ce a redus din căldură. Asta a fost și noroc și ghinion, în același timp. Noroc pentru că altfel ar fi fost groaznic de cald. Temperaturile au fost mult peste media normală, astfel că deja orice drumeție în Măcin era un chin. Mai puțin când e vânt :D Ba chiar am umblat pe mine cu foița de vânt (extrem de subțire) aproape toată creasta, iar în unele locuri mi-a fost un pic frig. Mai puțin la coborâre, acolo am murit de cald. Și ghinion pentru că iar n-am putut zbura cu drona. A fost vânt și mai rău decât pe 27 aprilie și, culmea, alesesem 29 și nu 28 aprilie tocmai pentru că pe Meteoblue arăta vânt pe 28, dar ok pe 29. Aiurea! Rafale serioase de vreo 40 la oră, nu glumă.

De data asta nu am văzut țestoase pe traseu, așa cum văzusem în 2014 sau cu 2 zile înainte pe Cozluk. Doar niște gușteri micuți și foarte rapizi.

Însă a fost un traseu frumos și aș spune chiar veritabil de munte, căci au fost câteva urcușuri chiar serioase, în special cel de la început, de la mănăstire în sus spre Caramălău și cel din Șaua Șerparu spre Vf. Piatra Râioasă. Acolo am luat-o direct în sus, pe vechiul marcaj, fără să ne dăm seama. Sus am realizat că marcajele vechi fuseseră acoperite, traseul fiind acum ceva timp (nu știu când) deviat spre stânga (în sensul de urcare). La coborâre n-ai cum să ratezi asta, căci e o săgeată și se vede clar că traseul o ia în dreapta, dar la urcare nu am băgat de seamă vreo deviație. Cred că pe noua variantă nu e așa solicitant urcușul.

Formațiunile stâncoase m-au fascinat ca și prima dată, mereu m-am întrebat cum de s-au poziționat unele în așa feluri, de zici că le-a așezat cineva cu mâna. Mister total :)

Am ajuns la mașină ceva mai repede față de timpul de 4 ore de acum câțiva ani. Nu știu dacă din cauza sensului de parcurgere sau a faptului că nu am făcut așa multe poze pe traseu și doar două pauze de aprox. 10 minute fiecare. Că mai repede nu cred să fi mers.

La final ne-am luat la revedere de la Măcin pentru o perioadă destul de lungă. Cine știe când om mai ajunge pe-aici?


MULȚUMESC MULT PENTRU VIZITĂ!

Sper că informațiile de mai sus ți-au fost de folos! :) Am pornit acest blog în 2009, cu gândul de a-i ajuta pe cei ce vor să călătorească pe cont propriu. Dacă apreciezi munca mea și-ți face viața mai bună sau mai ușoară, te rog să mă susții pe Patreon pentru a-mi putea duce visul mai departe:

sau alegând, pentru tine sau cadou pentru cineva drag, unul din produsele create de mine:


UTILE


ECHIPAMENT FOTO FOLOSITMajoritatea pozelor sunt făcute cu Sony A6500 + 16-50mm, mai puțin cele în care apar eu, care sunt făcute cu A6000 + 30 mm


CHECK LIST
Echipamente

Rucsac mic
Husă impermeabilă pt rucsac
Trusă medicală + prim ajutor
Cremă soare SPF 50
Apă
Recipiente apă
Mâncare + dulciuri

Aparat foto
Trepied


CAZARE

Aceasta a fost o tură de o zi, dar, dacă aveți nevoie de cazare în zonă, mai jos afișez pensiunile din zonă de pe booking (introduceți perioada dorită pentru a le vedea pe toate și dați, eventual, zoom out):Booking.com


TRASEU


Traseul Pricopan (Culmea Pricopanului)


Durată totală: 3h 30


Tip traseu: drumeție

Formă traseu: buclă

Diferență nivel:  + 465 m / – 465 m

Distanță: 9 km

Stare marcaj: ok

Sezonalitate: tot anul

Surse apă: la Mănăstire

Data: 29 aprilie 2019

Hărți folosite:

Maps.ME Android | iOS


HĂRȚI


PROFIL & TRACK GPS

Puteți descărca track-ul GPS de aici.


VREMEA

Meteoblue.com
Viewweather.com
Yr.no


RELIVE

Relive ‘Măcin – Pricopan’


GOOGLE MAP

INDICAȚII

Din București se poate ajunge în Măcin fie până la Brăila și apoi se trece Dunărea cu bacul, fie pe la Podul Vadu Oii (11 lei / mașină). A doua variantă e posibil să fie un pic mai rapidă. Mai sus pe hartă am indicat locul unde am lăsat mașina (în fața carierei).


COSTURI

Trecere BAC Galați: 21,5 lei (mașină cu șofer + 1 pasager) x 2


DE REȚINUT

Dragă cititorule,
Dacă ai ajuns până aici, îți mulțumesc mult pentru vizită și pentru timpul petrecut citind acest jurnal. Rugămintea mare pe care o am de la tine este să respecți natura și oamenii care doresc să se bucure de ea (inclusiv pe tine). Pentru asta, te rog:

 • nu lăsa gunoaie pe munte sau inscripții pe copaci (pentru a respecta natura și pe ceilalți turiști)
 • nu fă gălăgie pe munte (pentru a respecta pe ceilalți turiști și pentru nu speria animalele)
 • nu rupe florile ocrotite prin lege (pentru a se bucura și alții de ele și pentru a nu încălca legea)
 • echipează-te corespunzător (pentru a preveni accidentele)
 • informează-te întotdeauna asupra traseului pe care vrei să-l faci (pentru a preveni accidentele)
 • consultă prognoza meteo și nu pleca dacă se anunță vreme rea (pentru a preveni accidentele)
 • nu porni în trasee care sunt peste puterile tale (pentru a preveni accidentele)
 • nu consuma alcool pe traseu (pentru a preveni accidentele)

Dacă nu știi cum să faci unul dintre lucrurile de mai sus sau ai neclarități, lasa te rog un comentariu sau scrie-mi la adresa alexandra @ bloguldecalatorii .ro și te voi ajuta cu mare drag! :)

16

17 comments

 1. Alexandra, faci tu ce faci si imi dai idei de trasee care sunt aproape de casa. La trecerea Dunarii cu bacul la Galati, biletul intotdeauna s-a platit la ghiseul din partea dreapta. Daca esti singura in masina, opresti si te duci sa platesti biletul. Da, e destul de anapoda. Abia astept sa prind un weekend cu vreme buna ca sa dau o tura in Macin. Insa am o intrebare, s-ar putea face intr-o zi ambele trasee pe care le-ai facut de Paste?
  Daca stiam ca vii acasa, te-as fi invitat la o plimbare. :)
  O zi frumoasa!

  1. :) Mersi fain, Ionut! Da, inseamna ca am uitat eu de ultima oara cand am luat bacul la noi :))
   Toeretic merg ambele trasee intr-o zi, dar cu plecat dimineata devreme, ca dureaza cam 4 ore fiecare.
   Ideal ar fi sa fie facute separat daca nu vrei o zi f obositoare.
   Atentie mare la vreme! De acum deja e mult prea cald. Doar sa fie o zi mai rece sau vant sau innorat, altfel nu mergeti, ca e groaznica acea caldura, mai ales pe Culmea Pricopanului.

   1. Multumesc pentru sfaturi, Alexandra! Eu pana nu cad lat noaptea dupa o zi plina, nu ma simt bine. :)) Da, stiu, tendinte masochiste. :D
    Gata cu vorbaria. Ma pun sa citesc jurnalele tale de calatorie din 2013 de la Londra.
    Toate cele bune!

  2. Bună Alexandra ! Ce coincidență, noi am făcut același traseu, fix în aceeași zi, dar de pe la 16.00 la 20.15 și în sens invers. A fost tare haios că ne-am întâlnit cu un cuplu după ce am coborât abrupt probabil înainte de VF . VRAJU. Ei făceau turul în sens invers față de noi. Și ne-am întâlnit cu ei la mănăstire, la 10min de unde lăsasem mașina.!
   Mi s-a părut mult mai bun sensul antiorar, deși coborârea finală cu ceva grohotis m-a cam enervat

   1. Și te rog mult un sfat: vrem să facem TMB de pe 9 pe 19 august ceva de genul: 9/10 Argentiere. 10.08: Argentiere-col de Balme-Trient.11.08: Trient-Champex-Orsieres (cu autobuz). 12.08: Orsieres-Ferret(autobuz)-Grand col Ferret-Val Ferret. 13.08: Val Ferret-Courmayeur. 14.08: pauză în Courmayeur. 15.08: Courmayeur-Le Chapieux. 16.08: Les Chapieux-les Contamines. 17.08: Les Contamines-Bellevue-Telecabina-Les Houches-Chamonix. 18.08: Chamonix-Le Brevet (telecabina) – la Flegere-lac Blanc-tre le Champs-Argentiere

     1. Scuze! Voiam să te întreb dacă ți se pare fezabil și dacă ai cumva vreun sfat. Merci.

     2. Nicio problema! :)
      Hmm, nu-mi dau seama exact, plus ca sunt plecata acum si nu am harta mea cu TMB0-ul/. Plus ca depinde mult si de voi!
      Eu as fi atenta sa nu am mai mult de 20 de km si +1000 m diferenta de nivel pe zi. Daca cel putin una dintre valori sare de limita asta cu mult cred ca reiese o zi cam obositoare.

 2. Te urmaresc cu drag. Imi place ca ai revenit pe melegurile natale. Am facut Culmea pricopanului (in ani diferiti) in ambele sensuri, oricum tot ce scrii ai dreptate – confirm. Din cate vad, ai uitat de varful Tutuiatu si de lacul Iacobdeal (stiu ca-ti plac lacurile). Am programat si eu traseul Cozluk pentru sambata 11.05.19 . Sper ca o sa gasim bujorii infloriti. Sanatate si sa fii iubita. Stima. un galatean

  1. Mersi tare mult, Sandel!
   Multa bafta va doresc! Sa fie blanda cu voi caldura si sa gasiti bujori! :D
   Am fost mai demult la Tutuiatu si Iacobdeal. Am vrut sa mai tragem o fuga si acum pe la Iacobdeal, dar ne saturasem de atat bac :)))
   Multa sanatate si fericire si tie! :)

 3. Scuze că te bat la cap cu TMB (mai ales că e off-topic). 2 întrebări punctuale:
  1. Voi ce rucsaci ați avut și cam cât au cantarit?
  2. Cum e cu sursele de apă pe traseu, că Mr. Reynolds nu prea pomenește mai deloc în ghid)?

  1. No problem, Silviu!
   Pai am avut 1 rucsac de 60 l si unul de 40 l. Merge facut si cu ambii rucsaci de 40 l daca luati strictul necesar. Eu acum n-as mai lua chiar tot ce am avut atunci la mine. Ideea e să vă rămână loc să puneți și mâncarea pe care o mâncati pe traseu zilnic.
   Nu mai stiu exact cat au cantarit, dar au avut ceva… Cel de 40 l vreo 15 kg cred…
   Nu-mi amintesc sa fi avut probleme cu apa, sunt multe cabane intermediare pe drum și se poate lua de la ele. Adica nu cred sa fi avut vreo zi în care să nu avem de dimineață până seara nicio o sursă de apă.

Leave a Reply

Your email address will not be published.