Iarna pe Culmea Bratocea – traseul spre vârful Ciucaș

Scris de | Alexandra

Ultima lună nu fusese deloc ușoară. Între stresul familial și cel profesional, nu prea mai știam pe ce lume sunt. Am căutat să fug măcar o zi pe munte, ca să îmi limpezesc mintea și sufletul. A doua zi urma să merg la birou și să dau vestea că am decis să plec. Știam că e decizia corectă și cea mai bună pentru mine, dar aveam stomacul ghem. Știam că hotărârea mea nu va fi primită bine și asta îmi provoca și mai multă anxietate. Norocul meu erau stâlpii ce mă susțineau: Adi și prietenii, care mi-au fost în permanență alături. Și, pentru o zi, am apelat și la ajutorul muntelui, care nici el nu m-a lăsat niciodată la greu.

Pe munte ninsese deja, astfel că am profitat de ocazie ca să facem o primă tură pe zăpadă pe sezonul de iarnă 2018-2019. Am ales un traseu pe care îl mai parcursesem, dar niciodată pe zăpadă. Mi se pare foarte fain când, privind în urmă, îmi aduc aminte că în anul în care am început să merg serios pe munte, unul dintre primele trasee a fost chiar acesta. Bine, atunci nu aveam echipamente și doar am pornit într-o scurtă plimbare din Pasul Bratocea, chiar în aproximativ aceeași perioadă, după 15 noiembrie și, după ce am urcat până dincolo de releu și am ajuns aproximativ în locul de unde începe propriu-zis culmea, am făcut cale întoarsă pentru că am dat de zăpadă și nu aveam bocanci și, de fapt, nimic altceva ce ar fi ajutat. Mi-amintesc că am fost fascinată de norii coborâți, de pudra de zăpadă ce acoperise pământul, și atunci am aflat prima dată și de existența parazăpezilor (deși la momentul acela nu știam cum se cheamă), acest echipament nemaivăzut și nemaiîntâlnit care te ajută iarna să nu îți intre zăpadă în bocanci. Le văzusem la un băiat ce se ducea sau se întorcea de pe traseu, nu mai știu exact. Fascinant! :)

Revenind în zilele noastre, am decis din start că va fi o tură de relaxare, plimbare, fără niciun stres sau presiune. Am estimat că va fi posibil să nu avem nici chef și nici timp să urcăm până pe vârf, și că doar o plimbare până în Șaua Tigăilor va fi mai mult decât ok și vom decide la fața locului ce vom face.

Totul a început cu o urmă de urs văzută nu departe de start, în pădure. De fapt nu doar una, ci un șir de urme perpendicular pe potecă. Păreau destul de vechi, dar se păstraseră binișor.

Urcușul inițial până la releu și după, care duce pe culme efectiv, nu mi-a plăcut niciodată în mod deosebit, și nici data asta nu a făcut excepție. Dar odată ce-am ajuns pe culme lucrurile au devenit mult mai distractive pentru mine.

A fost o plimbare pe cinste, de care avusesem atâta nevoie. Am respirat aer curat, am simțit zăpada sub bocanci, adierea vântului blând și căldura soarelui și ne-am clătit ochii cu peisajele. Cel mai frumos a fost când am ajuns în Șaua Tigăilor. Peisajul spre vest era superb, Turnul lui Goliat stătea țanțos la pozat (incredibil cum mereu face asta, n-a obosit deloc, este ceva fantastic!) și un grup de drumeți tocmai se pregăteau să coboare pe crucea roșie.

Ne-am uitat la ceas, la cer și lumină, și la chef, și am constatat că timp să urcăm până pe vârf ar fi, dar un pic la limită, cerul și lumina nu sunt cele mai ofertante din punct de vedere fotografic, iar cheful… nu e mai deloc. Concluzie: n-avem nici cel mai vag motiv să urcăm până sus, pe un vârf pe care am mai fost amândoi de atâtea ori și care nici nu oferă cele mai spectaculoase panorame ca să zici că mort-copt trebuie să urci. Suntem pe modul chill, remember?

Am scos tacticos termosul cu ceiuț cald făcut de dimineață înainte de plecare și apoi, numai două șezlonguri ne mai lipseau, că senzația exact aceea a fost. Aaaaa, this is the life! Soare, munte, relaxare… perfection!

Mi-a mers direct la inimă acest moment și nu mă așteptam, atunci când am pornit înapoi spre mașină, că muntele mai avea un cadou pentru noi.

Pe jumătate înghețat

Cred că eram pe la jumătatea culmii atunci când am observat ceva pe cer. În atâția ani de mers pe munte nu mai văzusem așa ceva și m-am uitat nedumerită inițial. Ce o fi? Arăta ca un minicurcubeu vertical, dar și ca un fel de Gloria… era pur și simplu captivant!

Am pozat repede, să nu cumva să dispară, dar a rămas pe cer destul de mult. Abia acasă am aflat, când cineva care fusese în Bucegi postase pe facebook o poză similară cu a mea, că este un Sun dog.

Nu știam că există așa ceva și, când am ales acest traseu relativ banal, nu mă gândisem sub nicio formă că vom vedea ceva atât de extraordinar! Dar iată cum chiar și traseele de la care ai cele mai mici așteptări te pot îmbogăți cu atât de mult frumos!

Eu numai ce mă plecasem asupra zăpezii și mă chinuia talentul cu niște poze macro cu zăpada, când colo… ia te uită ce spectacol dădea lumina sus pe cer. Mi se pare incredibil uneori cum unele lucruri extraordinare par că se nasc din… nimic practic. E uluitor dacă stai să te gândești un pic la asta. Cosmosul, universul, lumina, natura… par niște miracole! Da, da, știu, fizică, dar totuși… Dincolo de fizică? Dincolo de chimie? Ce găsim?

Pasul Bratocea – Culmea Bratocea – Șaua Tigăilor
și retur pe același traseu


Durată totală (cu tot cu pauză în Șaua Tigăilor): 6h


Pasul Bratocea – Șaua Tigăilor: 3 h 10
Șaua Tigăilor – Pasul Bratocea: 2 h 20


Tip traseu: drumeție

Formă traseu: liniar, dus-întors

Diferență nivel:  + 570 m / – 570 m

Distanță: 12,5km

Stare marcaj: ok

Sezonalitate: tot anul; cu atenție iarna, când trebuie urmată cât mai îndeaproape creasta matematică

Surse apă: nu există

Data: 25 noiembrie 2018

Hărți folosite: Munții noștri Android | iOS


HARTĂ

PROFIL


VREMEA

Meteoblue.com
Viewweather.com
Yr.no


GOOGLE MAP


ECHIPAMENT MONTAN NECESAR


Orice drumeție reușită începe cu lista de echipament.

Despre autor

ALEXANDRA PUȘCAȘU

Salut! Sper că ți-a plăcut să citești acest articol la fel de mult pe cât mi-a plăcut mie să‑l scriu pentru tine :) Am creat acest blog în 2009 pentru a-i ajuta și pe alții să găsească fericire și libertate prin intermediul călătoriilor și a naturii. Te invit să citești mai multe aici.

COMENTARII

 1. Frumos articol , ca si celelelte dealtfel ! Acesta a fost pentru mine poate putin special , pentru ca a fost exact ” picatura ” care ma facut sa iau si eu o anumita decizie . Eu iti multumesc Alexandra , pentru ca de atunci de cand am inceput sa-ti urmaresc blogul viata mea s-a schimbat , nici nu stii cat de mult a insemnat acest blog pentru mine ! Ceea ce ai lasat tu pentru multi oameni poate este cea mai mare realizare a ta , ESTI UN OM RAR SI FOARTE IMPORTANT pentru asta.
  Probabil ca nu se va indeplinii niciodata , dar cea mai mare dorinta ascunsa a mea este sa fac si eu o tura cu voi intr-o buna zi ! Pentru mine ar fi cea mai mare onoare .
  Alex

  • Buna, Alex!
   Sunt mai mult decat impresionata de mesajul tau si iti multumesc din tot sufletul!
   Poate la fel cum simti tu, si pentru mine inseamna enorm aceste mesaje, caci nu am cum sa stiu altfel despre impactul pe care il am asupra oamenilor decat daca imi spun ei personal. Si cred ca oricine are nevoie sa stie ca munca sau viata lui ajuta pe altii.
   Asa ca iti multumesc de o mie de ori!
   Nu stiu de ce fix acest articol e unul special pentru tine, dar nu pot decat sa ma bucur si sa iti transmit tot binele din lume in decizia pe care ai luat-o.
   Cat despre tura impreuna, ma gandesc poate sa organizez o tura de grup la care va putea participa mai multa lume care vrea sa mearga cu noi. Sa vedem, nu promit nimic inca. E un pic mai complicat decat poate parea.
   Mersi mult inca o data si iti doresc tot binele din lume!

 2. Ar fi o bucurie URIASA pentru mine , Alexandra !!! …. si chiar m-as bucura daca voi putea sprijini si financiar .

  • O să anunț pe facebook sau/și prin newsletter dacă organizez, stai pe aproape :)
   Va fi gratuită tura, nu se pune problema.
   Mersi mult!

    • Salut, Andrei!
     Nu am din pacate nicio noutate…
     Ma gandisem acum 1 an sa fac o tura de grup in vara lui 2020, insa apoi a venit pandemia si am renuntat la idee..
     Cel putin momentan nu cred ca este o idee buna.
     Dar, daca voi face la un moment dat o astfel de tura, cu siguranta vei afla din timp daca esti abonat la newsletter :)
     Carari cu soare!

Comentariile sunt închise.

Item added to cart.
0 items - 0,00 lei