România: M. Almăjului – Ciucarul mic (iul 2018) – 2/2

15 iulie 2018

Treziți din nou de dimineață, am pornit de data asta spre Cazane, cu gândul de a mai face un mic traseuț și astăzi. Pe Ciucarul Mic nu fusesem niciodată, așa că după ce am făcut o mică oprire la Statuia lui Decebal, unde am găsit super liber (spre deosebire de câteva ore mai târziu când bâlciul clasic era deja la locul lui), am oprit mașina fix la intrarea în traseu.

Nu aveam posibilitatea de a face un circuit sau măcar un semicircuit, ca pe Ciucarul mare, dar în lipsă de posibilități, ne mulțumim și cu un dus-întors.

Traseul începe cu un urcuș nici prea greu, nici prea ușor, prin pădure, pe o vălicică, și ne bucurăm de temperatura bună.

Traseul urcă drept în sus până la o bifurcație în formă de V. Spre dreapta este drumul spre Ciucarul mic, iar spre stânga se face un alt traseu, care e ceva mai lung. Deși aveam treabă în dreapta, am urcat spre panoul ce se vedea în stânga, și numai bine că acolo este și o bancă pe care ne-am hodinit un pic și ne-am bucurat de liniștea deplină. Față de Domogledul de cu o zi înainte, aici altitudinea era și mai mică și, în afară de porțiunea de urcuș, nu prea am simțit că sunt pe munte.

După scurta odihnă pe băncuță, am pornit spre Ciucarul mic, traversând o pădure cu pietre, care apoi s-a transformat într-un fel de câmpie cu arbuști. Deja se făcuse cam cald, și nu prea puteam suporta mult soarele.

După un pic de boschetăreală am ajuns și la punctul de belvedere stâncos, de unde am putut admira Ciucarul mare și Cazanele. Priveliștea este superbă, atâta doar că lumina nu era foarte faină atunci când am ajuns noi. Probabil un apus acolo ar fi mult mai generos.

Am revenit apoi pe același drum până la mașină, ceea ce e mereu destul de plictisitor, dar ne-am bucurat în continuare de momentele petrecute în natură.

Până acasă am făcut multișor, din nou, dar a fost totuși mai ok, mai ales că am oprit pentru pauză de masă în Slatina, unde am avut norocul de a găsi un restaurant super tare (Trattoria del Gusto), unde am mâncat din nou niște paste cu creveți geniale (și geniali, creveții), de data asta cu sos alb. Nu știu cum reușiseră să facă oamenii ăia ca pastele să aibă o ușoară aromă de lămâie, dar erau efectiv PERFECTE! Un vis frumos când dăm peste astfel de locuri! Mai ales acolo unde nu prea ne așteptăm.

Și uite așa s-a mai încheiat un week-end în natură, cu bucurie că am mai văzut câteva locuri noi și ne-am umplut tolba cu amintiri frumoase (și multe poze și filmulețe :D).

Aparat foto folosit: Sony A6000 + 16-50mm

Traseu Dubova – Ciucarul Mic și retur
Marcaj
Durată 2h dus-întors
Distanță 4km dus-întors
Munții Almăjului
Punct plecare Dubova – intrarea în comună (dinspre Severin)
Altitudine max. 288 m
Diferență nivel + 256 m / 256 m
Tip traseu drumeție
Stare marcaj ok
Hartă folosită MapsME pe telefon (iOS | Android)
Sezonalitate tot anul
Data 15 iulie 2018

Relive ‘Ciucarul mic’

Dragă cititorule,
Dacă ai ajuns până aici, îți mulțumesc mult pentru vizită și pentru timpul petrecut citindu-mi jurnalul. Pentru că îmi doresc să împărtășesc cu toată lumea pasiunea pe care o am și să ajut cât mai mult, blogul meu este gratuit și va fi întotdeauna gratuit, chiar dacă fiecare jurnal presupune multe ore de muncă. Dacă ți-a plăcut povestea sau te-au ajutat informațiile găsite aici, singura răsplată pe care ți-o cer este să respecți natura și oamenii care doresc să se bucure de ea (inclusiv pe tine). Pentru asta, te rog:

  • nu lăsa gunoaie pe munte sau inscripții pe copaci (pentru a respecta natura și pe ceilalți turiști)
  • nu fă gălăgie pe munte (pentru a respecta pe ceilalți turiști și pentru nu speria animalele)
  • nu rupe florile ocrotite prin lege (pentru a se bucura și alții de ele și pentru a nu încălca legea)
  • echipează-te corespunzător (pentru a preveni accidentele)
  • informează-te întotdeauna asupra traseului pe care vrei să-l faci (pentru a preveni accidentele)
  • consultă prognoza meteo și nu pleca dacă se anunță vreme rea (pentru a preveni accidentele)
  • nu porni în trasee care sunt peste puterile tale (pentru a preveni accidentele)
  • nu consuma alcool pe traseu (pentru a preveni accidentele)

Dacă nu știi cum să faci unul dintre lucrurile de mai sus sau ai neclarități, dă-mi te rog un mesaj aici și te voi ajuta cu mare drag! :)

20

2 comments

  1. Vad ca folosesti Maps.Me pe telefon Android. Pentru drumetii eu as sugera sa incerci Locus Map. Unul dintre marile avantaje ale acestei aplicatii ar fi ca poti folosi harti downloadate de pe net in format jpg (sau poti sa pozezi cu telefonul o harta obisnuita). Dupa ce incarci poza in aplicatie si o calibrezi (ii stabilesti coordonatele GPS, detalii aici: http://docs.locusmap.eu/doku.php?id=manual:user_guide:maps_tools:calibrator) vei vedea harta respectiva pe telefon si pe ea, locul unde te afli. Mult succes in continuare!

Leave a Reply

Your email address will not be published.