Romania: M. Baiului – Clabucetul Taurului (ian 2018)

1 ianuarie 2018
“Am nevoie de tine ca pământul de ploi”

După o minivacanță de 1 decembrie anulată din cauza vremii și alta de revelion anulată din cauza unor probleme de sănătate în familie, am început noul an exact așa cum îmi doream, pe munte! Unde nu mai fusesem din septembrie, când cu criza de spate declanșată în Norvegia, după care a urmat o pauză lungă întreruptă doar de o zi în noiembrie în Grohotiș.

A fost doar o plimbare de la Azuga până la Predeal (pe Clăbucetul Taurului – Cabana Gârbova – Muchia Susaiului), dar Bucegii cu a lor siluetă impunătoare m-au vrăjit ca și cum era prima dată când îi vedeam așa, și m-am simțit astăzi ca un om care fusese încarcerat multă vreme și acum era proaspăt eliberat, căci toată perioada asta a fost ca o închisoare pentru mine. În timp ce îmi dezmorțeam încet încet picioarele, sufletul de asemenea mi se dezmorțea și descrețea. Tare greu a fost… But I’m back in business, baby!!!

Am nevoie de munte ca pământul de ploi! Cum spunea un vechi vers…

__________

Am fost în această tură cu trenul, mijloc la care nu mai apelasem de multă vreme, însă de data asta mi-a fost un pic teama de eventuali șoferi băuți pe șosea având în vedere că era 1 ianuarie, așa că am lăsat mașina acasă.

În gara de la Azuga nu mai fusesem de multă vreme, și m-am bucurat să văd crucea și Coștila ițindu-se de după pădure.

Seara am avut o imagine oarecum similară în Predeal, când, coborând pe stradă la final de traseu, m-am trezit față în față cu Colții Morarului și Coștila, întreg muntele parcă înălțându-se din pământ ca un gigant. Mi-am dat seama ce binecuvântare este muntele ăsta și cât de frumos mi se pare să ai parte de ei în fiecare zi, însă îmi imaginez că cei născuți și crescuți acolo aceasta este normalitatea. Probabil nu li se pare nimic obișnuit. Poate doar dacă sunt scoși de-acolo și forțați să locuiască în altă parte realizează ce diferită e normalitatea altora de a lor.

Traseul a fost unul frumos, liniștit, până la Gârbova nu am întâlnit pe nimeni. La Gârbova ne-am oprit să luăm masa, însă a fost destul de dezamăgitor, am așteptat enorm după mâncare, iar când a venit, carnea era nefăcută. Am plecat cu un gust amar, amintindu-mi că ani în urmă era un loc mult mai primitor.

Pe bucata de la Gârbova până la Clăbucet plecare am întâlnit mulți oameni, toți turiști aflați în vacanță pe Valea Prahovei, și urcați acolo cu telescaunul. De la Clăbucet Sosire ne-am retras spre dreapta căutând marcajul cruce albastră, care merge o bucată pe pârtie (dar era goală această pârtie), după care cotește dreapta în pădure. Pe bucata de pârtie parcursă am mai întâlnit doar o singură familie, ce cobora de asemenea, dar după intrarea în pădure din nou nu am mai văzut pe nimeni.

Aveam de gând să mergem până la Susai, însă cu tot timpul pierdut la Gârbova, ne-am dat seama că nu vom mai avea timp. Pe ultima bucată de drum am și deviat un pic de la traseu, alegând să ieșim în șosea și să mergem o mică bucată pe drum, abandonând ultima urcare ce promitea o bucată de pădure foarte întunecată.

Pe șosea am întâlnit multe mașini care urcau la Susai, dintre care una rămăsese blocată cumva într-un șanț. De la intrarea pe șosea nu am mai fost singuri, dar ne-am asumat acest lucru. Am ajuns într-un final și la strada din Cioplea, după care am coborât cătinel cătinel spre gară.

Am ajuns acolo cu mai mult de o oră înainte de tren, ne-am luat bilete, după care am vrut să mâncăm. Am trecut pe la toate restaurantele aflate cât de cât aproape de gară, dar nu am avut niciun succes. Fie nu erau mese, fie comanda ar fi durat mai bine de o oră, timp pe care nu îl aveam la dispoziție (și care mi s-a părut exagerat, oricât de plin ar fi fost localul). Deh, cam asta se întâmplă pe Valea Prahovei de sărbători. Așa că ne-am întors la fel de flămânzi la gară, unde am trebuit să improvizăm. Drumul înapoi spre casă a fost ușor neplăcut. Era foarte aglomerat, trenul a fost plin ochi de oameni, dar măcar am avut locuri. Că am înțepenit până acasă, asta e altă poveste.

Important a fost însă că am reușit să începem anul pe munte. Unde mai pui că anul începuse și el la rândul lui cu o zi de luni, deci.. toate stele aliniate pentru un an extraordinar! :)

Aparat foto folosit: Sony A6000 + 16-50mm

Traseu            Gara Azuga – Cabana Gârbova – Clăbucet Sosire – Muchia Susaiului – Cioplea – Gara Predeal
Marcaj + 
Durată 5h + 1h pauză la Gârbova
Munții Baiului
Punct plecare Gara Azuga (950 m)
Altitudine max. Vf. Clpbubcetul Taurului (1520 m)
Diferență nivel    + 600m / – 600 m
Tip traseu drumeție
Surse apădoar de la Cabana Gârbova se poate lua apă
Stare marcaj ok
Hartă folosită MN 05 (Munții Noștri) Schubert & Franzke | Munții Postăvaru; Piatra Mare și Baiului
Sezonalitate tot anul
Data 1 ianuarie 2018

Dragă cititorule,
Dacă ai ajuns până aici, îți mulțumesc mult pentru vizită și pentru timpul petrecut citindu-mi jurnalul. Pentru că îmi doresc să împărtășesc cu toată lumea pasiunea pe care o am și să ajut cât mai mult, blogul meu este gratuit și va fi întotdeauna gratuit, chiar dacă fiecare jurnal presupune multe ore de muncă. Dacă ți-a plăcut povestea sau te-au ajutat informațiile găsite aici, singura răsplată pe care ți-o cer este să respecți natura și oamenii care doresc să se bucure de ea (inclusiv pe tine). Pentru asta, te rog:

 • nu lăsa gunoaie pe munte sau inscripții pe copaci (pentru a respecta natura și pe ceilalți turiști)
 • nu fă gălăgie pe munte (pentru a respecta pe ceilalți turiști și pentru nu speria animalele)
 • nu rupe florile ocrotite prin lege (pentru a se bucura și alții de ele și pentru a nu încălca legea)
 • echipează-te corespunzător (pentru a preveni accidentele)
 • informează-te întotdeauna asupra traseului pe care vrei să-l faci (pentru a preveni accidentele)
 • consultă prognoza meteo și nu pleca dacă se anunță vreme rea (pentru a preveni accidentele)
 • nu porni în trasee care sunt peste puterile tale (pentru a preveni accidentele)
 • nu consuma alcool pe traseu (pentru a preveni accidentele)

Dacă nu știi cum să faci unul dintre lucrurile de mai sus sau ai neclarități, dă-mi te rog un mesaj aici și te voi ajuta cu mare drag! :)

UTILE

Echipamente pe care le-am avut la mine (și alte obiecte de trebuință)

Bocanci Bețe de trekking
Rucsac Geacă impermeabilă
Trusă medicală + Prim ajutor Hartă
Aparat foto Mănuși
Bluză polar Buff
Pantaloni softshell Ochelari soare
Pufoaică subțire Cremă de soare SPF 50
Fontală + baterii rezervă Pungi de gunoi
Folie supraviețuire Apă + mâncare + dulciuri
Fes Parazăpezi

Traseul pe Relive:

Relive ‘Azuga – Clabucetul Taurului – Cabana Garbova – Muchia Susaiului – Predeal’

2

4 comments

 1. Bună! Frumoase poze (ca de obicei)! Poate că unii văd acest traseu ca fiind unul banal; pentru mine este unul de suflet, și nu trece un an fără să urc pe Clăbucetul Taurului. Poți avea parte de peisaje minunate în orice anotimp, pentru că muntele e generos cu cei ce îl iubesc…

 2. Sarut mana !
  V-am rugat si pe facebook, dar poate nu v-ati uitat acolo. Am vazut mai sus o imagine a ecranului telefonului cu harta de pe “muntii-nostri”. Va rog sa-mi spuneti cum se transfera o imagine a ecranului din mobil in calculator. Banuiesc ca in calculator ati modificat-o. Multumesc !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.