Excursie de 1 zi din Londra: Cotswolds – o lume de poveste

Scris de | Alexandra

Ca și în 2013, mai ales că acum aveam la dispoziție și mai mult timp în Londra, mi-am dorit să văd și un colțișor din zona rurală, un sătuc sau o zonă ceva mai reprezentativă pentru UK. Nu m-am gândit din prima ce aș vrea să văd (nici nu prea am avut timp de fapt), așa că m-am apucat să caut după ce am ajuns acolo. Și tot căutând și căutând, peste ce credeți că tot dădeam: Cotswolds în stânga, Cotswolds în dreapta. Zic bine, dar am mai fost în Cotswolds, parcă aș vrea totuși altceva acum.

Însă până la urmă nu m-am putut abține. Autenticitatea sătucului Castle Combe, unul dintre cele mai frumoase din UK după spusele multora, m-a convins, așa că l-am setat ca destinație a excursiei în afara Londrei.

Și cu un pont primit chiar când eram pe picior de plecare, traseul s-a întregit și astfel am ajuns în aceeași zi și la Broadway Tower și implicit în orășelul cu același nume, Broadway, chiar dacă nu erau chiar foarte aproape de Castle Comble, ci la aproximativ 1 h 30 depărtare.

Pentru cei ce acum aud prima dată de Cotswolds, această zonă din Anglia este una dintre comorile bine protejate de englezi, fiind desemnată Area of Outstanding Natural Beauty pentru frumusețea peisajelor naturale din Cotswolds Hills. Însă pe lângă dealurile cu peisaje remarcabile, Cotswolds este bine cunoscută și pentru piatra de Cotswolds și clădirile datând din perioada medievală care au fost construite cu această piatră. Interesant este că ea diferă la culoare în cadrul regiunii. Dacă la nord piatra este de culoarea mierii, iar în centru și sud este aurie, în Bath este de culoarea perlelor.

În cuvinte mai puține și mai simple, Cotswolds este unul dintre acele locuri cu sătucuri medievale cochete, cu căsuțe ca în povești, străduțe înguste și unduite și o atmosferă de basm. Și cum eu sunt fanul nr. 1 al arhitecturii medievale, acolo mă simt cel mai în largul meu (încă n-am determinat dacă am trăit într-o viață anterioară în Evul Mediu sau care ar fi motivul pentru care am această afinitate :)

CASTLE COMBE

O singură fotografie văzută pe internet m-a făcut să-mi doresc să merg acolo. Castle Combe e unul dintre acele sătucuri de o autenticitate pură, atât de reprezentativ pentru Cotswolds. Chiar mă mir că n-am aflat de el în 2013 când mi-am făcut documentarea. Cele mai vechi clădiri din sat datează tocmai din secolul 14, inclusiv structura deosebită din mijlocul piațetei din sat (market cross).

DSC04172

Sătucul e foarte micuț, are în jur de 350 de locuitori și în jumate de oră l-ai terminat dintr-un capăt în altul dus întors. Dar lucruri de făcut se găsesc mereu. Ori un pic de relaxare pe terasă, ori o degustare de bunătăți, ori o discuție cu localnicii…

DSC04226

Și apropo de discuții, foarte tare m-am mirat că până și în acest mic colț izolat din Anglia am găsit nu unul, ci TREI români: doi tineri care lucrau în restaurant (că numai unul e în tot satul din câte m-am prins :))) și o tânără pe care am găsit-o lucrând la Gift shop, care se mutase acolo cu prietenul ei englez.

DSC04191 DSC04234DSC04279 DSC04217

N-am ajuns în Castle Combe chiar pe cea mai bună vreme, dar chiar și așa, l-am găsit foarte încântător și m-a cucerit pe loc.

Ca fapt divers, în Castle Combe a fost filmat filmul Stardust (sigur îl știți, e difuzat de regulă de Crăciun la TV :)

DSC04210O casă cu acoperiș de stuf. Până la sfârșitul anilor 1800, stuful era singurul material de acoperișuri pe care și-l putea procura majoritatea populației din zonele rurale. Cu timpul, stuful a devenit simbol al sărăciei, și numărul de case cu acoperiș de stuf a scăzut treptat. În ultima vreme însă, stuful a urcat din nou la putere, acum fiind mai degrabă o indicație a bogăției, nicidecum a sărăciei (asta mai ales pentru că întreținerea unui astfel de acoperiș este foarte complicată și deci și costisitoare). În plus, dat fiind interesul pentru conservarea patrimoniului și utilizarea unor materiale mai durabile, stuful a devenit din nou popular.

DSC04207DSC04171DSC04255

BROADWAY TOWER

Din Castle Combe am fugit spre Broadway Tower, cu un pic de teamă să nu cumva să se închidă, dar din fericire l-am prins încă deschis. În schimb, am pierdut turul ghidat prin buncărul din subteran, care cred că ar fi fost foarte interesant, așa că doar am urcat până în „vârf”, de unde am admirat priveliștea pe un vânt super turbat din cauza căruia nu rezistai să stai sus mai mult de câteva minute.

DSC04371 DSC04432

Brodway Tower este un turn saxon construit la finalul secolului 18 în cel de-al doilea cel mai înalt punct din Cotswolds (la „măreața” altitudine de 312 metri) și are 65 de metri înălțime. Ce e interesant la el este aspectul de castel care atrage atât de mulți turiști să-i facă o fotografie, și faptul că în anii 50 a fost folosit pentru monitorizarea exploziilor nucleare în Anglia, pentru care a fost construit un buncăr subteran la 50 de metri de turn. Acest buncăr, deși a fost scos din funcțiune la sfârșitul Războiului Rece în 1991, este în zilele noastre unul dintre puținele buncăre din Anglia care chiar și acum sunt complet echipate.

DSC04429Din turn am zărit o turmă de căprioare în apropiere. Cred că era o rezervație.

BROADWAY

După vizitarea turnului Broadway am făcut o mică oprire și în Broadway, dacă tot eram în zonă, pentru o ultimă plimbare înainte de întoarcerea în Londra. Am stat doar o oră, și n-a fost de ajuns. Broadway e un orășel ceva mai mare (populația este în jur de 2500), și pe lângă bulevardul principal „căptușit” cu o mulțime de case de patrimoniu (listed buildings) din secolul 16, mai ascunde o mulțime de comori.

Din toate acestea, n-am descoperit decât una singură, o mică grădină dichisită și parfumată la care am ajuns din întâmplare. Am lăsat mașina în parcarea de la capătul străzii principale (High Street), am luat o înghețată de poftă, după care, cum mergeam așa agale pe trotuar, am cotit stânga prin porțile de la The Lygon Arms.

DSC04502

Aici practic am intrat într-o curte interioară (dar publică), unde am găsit o adevărată expoziție de mașini de colecție, după care am traversat Back Lane și am intrat în acest părculeț cu floricele aranjate până la ultimul detaliu și cu băncuțe albe și negre, pe care nici dacă voiam nu cred că-l găseam.

DSC04562

Mi-ar fi plăcut să fi avut timp și de o plimbare pe străduțele secundare și să fi văzut biserica St. Michael and All Angels, dar am fost un pic pe grabă așa că m-am mulțumit cu bijuteriile pe care le-am găsit pe strada principală:

DSC04649

Nu pot să nu visez la o astfel de căsuță… Maybe one day…

DSC04678

DSC04673

1 august 2015. Aparat foto folosit: Sony A6000 + 16-50mm

Despre autor

ALEXANDRA PUȘCAȘU

Salut! Sper că ți-a plăcut să citești acest articol la fel de mult pe cât mi-a plăcut mie să‑l scriu pentru tine :) Am creat acest blog în 2009 pentru a-i ajuta și pe alții să găsească fericire și libertate prin intermediul călătoriilor și a naturii. Te invit să citești mai multe aici.

COMENTARII

  1. Are Anglia asta niste zone rurale… mama mama. Eu urmaream Midsomer murders, inca urmaresc reluarile de fapt, si pentru peisaj nu numai pentru actiune. :)

    Ce draguta e poza aceea cu tine Alexandra, imi place mult ipostaza. Iti sta bine in albastru… de ghetute nici nu mai zic, super nuanta. Si parul iti sta foarte foarte bine :).

  2. Nu stiam ca acolo a fost filmat Stardust! Si pentru ca mi-ai amintit de el, o sa il revad zilele ce urmeaza. Siii…si eu visez la o casuta englezeasca, au un farmec inconfundabil! Si o vreau cu acoperis de stuf, adica sa fiu bogata! :)))

    • :))) Iti tin pumnii! :)
      Nici eu nu stiam ca a fost filmat acolo Stardust pana zilele trecute, desi am vazut filmul de mai multe ori. Chiar mi-ai dat o idee. O sa il vad si eu din nou cat de curand, si o sa fiu atenta la decor, chiar sunt curioasa daca recunosc ceva.

  3. Tocmai mi-am amintit că de Cotswolds am auzit pentru prima oară în celebrul film „The Holiday” (2006), atunci când americana Amanda căuta o casă de vacanţă în Anglia.
    În rest… mmm, zici că nu ai nimerit vreme bună? Atunci cum arată pe soare dacă aici, în fotografiile astea, e ca-n poveşti?
    Uite alt film de referinţă – de data asta ai pomenit tu de el – Pulbere de stele/Sturdust – apropo şi cartea e la fel de specială.
    Cât despre Broadway Tower – ce ştiu englezii (şi francezii, şi mulţi alţii) să îşi conserve istoria… şi să o aducă la zi!
    P.S. Cred că mă mai duc să îmi pun o dată filmul „The Holiday”, cu ale sale zonele rurale…
    Super plimbare ai avut!

    • Uite nu stiam de The Holiday! Mersi fain! O sa ma uit si eu :)
      Da… eh, nu pot sa ma plang, ca macar nu ploua si a iesit si soarele cateva minute, dar cine stie ce nebunie ar fi fost cu soare din plin :)

  4. Foarte fain locul, din cate observ este si aproape de orasul Bath, merge sigur un one day trip. Tot in zona se gaseste si satucul de tesatori Bibury(sec XVII), construit in acelasi stil(apare si in filmul Stardust). Este considerat cel mai frumos din Anglia. In vre-o doua, trei poze am avut senzatia ca ai fost si tu tot aici si ca ai gresit numele :D Data viitoare il vad si eu, alaturi de Oxford si Bath…sper :)

Comentariile sunt închise.

Item added to cart.
0 items - 0,00 lei