Țările de Jos: Grădina Keukenhof (mai 2014) – 6/6

Keukenhof, 3 mai 2014

Din momentul în care am aflat de această minunăţie de la Gabi, în 2010, mi-am dorit să ajung acolo. Iar din momentul în care am avut biletele de avion, mi-a luat vreo lună să reţin cum se scrie şi apoi încă vreo lună să învăţ cum se pronunţă. “Keu…”- cum? Ah, olandezii ăştia cu limba lor! Şi ăsta chiar nu e un cuvânt complicat, alte denumiri nici acum nu ştiu cum se scriu fără să caut pe internet :P

Keukenhof înseamnă în traducere mot a mot „Grădina bucătăriei” (hof =grădină, keuken =bucătărie) şi vine de la faptul că fosta grădină din acest loc servea drept sursă de plante pentru bucătăria castelului Contesei Jacoba van Beieren.

Un nume destul de neelegant, aş zice, pentru o grădină atât de distinsă. 7 milioane (ŞAPTE. MILIOANE. Da?) de bulbi sunt plantaţi aici în fiecare an. O plimbare prin Keukenhof e o bucurie, indiferent că ai 20 de ani, 70 sau 5. Pentru că orice vârstă ar avea, nu cred că există vreun om pe lumea asta să nu-i placă florile.

Iar aceste flori de la Keukehof… cred că sunt cele mai fotografiate flori din lume. Dacă ele sunt 7 milioane, apăi cred că într-o zi în grădină se fac 70 de miliarde de poze. Fără să exagerez. Mergând pe alei, dacă ai puterea să te desprinzi un pic de vrajă şi să te uiţi în jur, n-ai să vezi decât zeci de de oameni fermecaţi încercând din toate poziţiile şi din toate unghiurile să surprindă pe cameră frumuseţea florilor de toate formele şi toate culorile posibile şi imposibile.

Predominante sunt lalelele, dar nici celelalte nu sunt de neglijat (zambilele miroseau demenţial!!). Aranjamente care mai de care îţi iau ochii pe afară, iar în interiorul pavilioanelor există expoziţii deosebite, cele mai impresionante fiind cele de orhidee.

Aşa cum spuneam şi în jurnalul despre Amsterdam, am reuşit (nu ştiu cum, dar merit o medalie!) să nimerim la Keukenhof în cea mai aglomerată zi. În primul rând era 3 mai, adică în minivacanţa de 1-4 mai pe care multă lume şi-a luat-o. Deci nivelul 1 de aglomeraţie. Mai mult decât atât, era sâmbătă, deci chiar dacă lumea nu şi-a luat minivacanţă, o mică excursie de weekend tot a făcut. Deci nivelul 2 de aglomeraţie. Şi ca să fim siguri, am reuşit să mergem fix în ziua Paradei Florilor, care se ţine doar 1 dată pe an. Nivelul 3 a fost atins! Felicitări, eşti cel mai prost turist! :)))

Dar fiindcă am aflat cu o zi înainte de această paradă, ne-am propus ca măcar nivelul maxim 4 de aglomeraţie să nu-l atingem, şi anume să evităm momentul efectiv al Paradei, care ajungea la Keukenhof pe la ora 14.

Aşa că ne-am trezit frumos cât de devreme am putut şi am pornit spre Schiphol de dimineaţă. La aeroport am avut plăcuta surpriză să găsesc al doilea loc cu literele mari „I amsterdam”, şi de data asta am reuşit să fiu doar eu acolo. Mă rog, eu şi cu încă un ameţit care a confundat literele cu o bancă, şi n-avea el treabă că strică pozele oamenilor :P

I amsterdam

La intrare în Keukenhof ne-a întâmpinat o superbă flaşnetă automată (care apropo, se mai cheamă şi caterincă :) de la care se auzea o muzică foarte happy happy joy joy, care imediat te binedispunea.

Interesant este însă de privit nu numai din faţă, ci de mers în spatele ei, unde poţi observa magia muzicii şi cum se desfăşoară „evantaiele” de cărţi perforate de unele singure şi cum din găuricile alea mici mici iese muzică :) E fantastic de privit. Din păcate, am fost aşa impresionată că am uitat să fac un filmuleţ :P

Mai departe am petrecut aproape 3 ore zburdând pe aleile frumos amenajate, înnebuniţi de pajiştile pline de flori şi de tot ce ne înconjura. Grădina este foarte mare, şi noi în 3 ore abia am reuşit să vedem în fugă aproximativ toate zonele, dar merită stat mai mult. Mă rog, de fapt fiecare stă cât simte :) Noi am fi stat mai mult, însă ştiam ce urmează la prânz, aşa că am hotărât să plecăm înainte de potopul ce avea să vină cu parada.

Sunt multe de văzut în grădină, cele mai faine fiind pentru mine moara (în care poţi urca până la primul nivel), locurile unde poţi admira lebede şi răţuşte (în special unde apa se lărgeşte) şi pădurea cu flori (aşa i-am zis eu, e un loc unde sunt plantate flori printre copaci şi te poţi plimba pe acolo ca într-o pădure).

Moara 

Prin pădure

Lebăduţă

Răţuşte


Un alt loc interesant e malul lângă care se găsesc mici platforme rotunde de lemn pe apă, pe care poţi păşi, ajungând pe apă dintr-un loc în altul.

Ţup ţup

Însă acum era aşa aglomerat încât m-am îndrăznit să merg decât puţin. Lumea se ducea pe ele şi uita să mai şi plece. Astfel că acolo unde erau „ambuteiaje”, nu puteam să mă gândesc decât că poate găsesc vreun ameţit care îmi dă un brânci de fix în apă aterizez. Cu tot cu aparat :) Aşa că am plecat.

În pavilioane la fel, nici nu intram bine că tot ce voiam era să ies cât mai repede. Era foarte aglomerat, cald şi gălăgie, şi toate astea îmi dădeau o stare puternică de agitaţie şi simţeam că dacă nu ies, leşin. But that’s just me. Cristi n-avea nicio treabă. Ce să fac, sunt cam sălbatică :))) Eu numa afară vreau :)

Per total, e destul de frustrant să vizitezi Keukenhof când e aşa aglomerat. Poze faci foarte greu, parcă nu poţi să te bucuri la maxim de locul respectiv… oricum, pentru mine regula asta se aplică oriunde.

Înainte de plecare am cumpărat şi un bulb de Amaryllis cadou pentru mama lui Cristi (eu sunt catastrofă când vine vorba de flori, nici de un cactus nu-s în stare să am grijă :))), alegând cu greu din toate opţiunile disponibile. Bulbi se pot cumpăra şi de la piaţa de flori din Amsterdam, dar aici erau ambalaţi frumos într-o cutie de carton cu o moară în relief (sau ceva de genul ăsta).

În drum spre ieşire, deja se vedea că se aglomerează deja din ce în ce mai tare. Oamenii intrau claie peste grămadă şi noi abia mai reuşeam să ieşim :P Din fericire, am prins un autobuz chiar în primul minut, şi duşi am fost. Pe şosea, am urmărit îngroziţi cum pe celălalt sens de mers, maşinile, autocarele şi autobuzele stăteau bară la bară pe zece de kilometri. Din cauza paradei, o porţiune de autostradă se închidea câteva ore bune în jurul prânzului, era un fiasco total. La aeroport dimineaţă era anunţat că autobuzul care face curse între Schiphol şi Keukenhof nu operează în acele ore. Nu pot decât să mă bucur că măcar nebunia asta am putut s-o evităm.

Partea faină e că fiind această zi maxim de aglomerată, în orele în care circulau, autobuzele erau suplimentate. Practic nu aşteptai absolut deloc. Plecau unul după altul. Mi-am dat seama că sunt suplimentate pentru că doar pe unele era trecut numărul (858).

A urmat apoi o a doua jumătate de zi de sâmbătă petrecută în Amsterdam prin cartierul Jordaan şi centrul vechi, despre care v-am povestit deja, iar apoi duminică dimineaţă a trebuit să spunem la revedere Olandei şi întregului Benelux, şi să urcăm în avion spre România.

Dar până la aeroport am luat din nou trenul. A fost foarte amuzant că în gară nu există decât un automat de la care poţi cumpăra bilete, dar acesta nu ne accepta niciunul din cardurile noastre (Visa Electron şi Mastercard), şi noi nu mai aveam monezi deloc. Atunci am mers la un ghişeu din gară (un fel de informaţii, nu poţi cumpăra bilete de la ei) întrebând dacă au să îmi schimbe o bancnotă sau dacă există vreun loc unde pot schimba. Mi-au răspuns că nu (magazine acolo nu erau), dar că să ne urcăm în tren aşa, iar când vine controlorul, să îi explicăm situaţia şi atunci el ne va putea vinde bilete la preţ normal. Numai că până la aeroport (7 minute) nu a venit să ne controleze nimeni, şi uite aşa am mers gratis :P (asta ca să ştiţi ca idee… că puteţi să vă încercaţi norocul :P)

Zborul a fost unul dintre cele mai frumoase zboruri ale noastre de până acum, dacă nu cel mai, amintindu-ne din nou cât de norocoşi suntem. Am plutit printre, pe sub şi pe deasupra norilor albi pufoşi, şi asta cu fără mari zgâlţâituri :) O încheiere perfecta la o călătorie perfectă.

Un pic mai târziu, după ce am ajuns acasă: big colorful smile in the sky :) 

***

Mergi la lista cu toate jurnalele + utile: Let me BEnelux

“Let me BEnelux” a fost o escapadă susţinută de HappyTour.ro, partenerul nostru pentru biletele de avion.

Utile:

Cheltuieli:

23 x 2 euro – bilete Keukenhof Combi pentru 2 adulţi

5,6 x 2 euro – bilete de tren dus întors Lelylaan – Schiphol pentru 2 adulţi

7.5 euro – 1 bulb de Amaryllis

Despre Keukenhof

Cât costă şi cum ajungi?

Biletul de intrare în Keukenhof costă (va costa în 2015) 16 euro / adult. Acest preţ însă nu vă interesează decât dacă mergeţi acolo cu maşina (caz în care pentru parcare mai trebuie să plătiţi încă 6 euro).

Dacă însă veniţi din Amsterdam sau de la Aeroportul Schiphol sau din Lieden sau din Haarlem sau orice alt oraş, va trebui să vă cumpăraţi un bilet Combi.

Există 2 bilete Combi:

1. Combi ticket care include intrarea la Keukenhof şi transportul dus întors între Aeroportul Schiphol şi Keukenhof (sau între Haarlem şi Keukenhof, sau între Leiden şi Keukenhof) – acesta a costat (în 2014) 23 de euro / adult.

2. Combi ticket care include intrarea la Keukenhof, transportul dus întors între Aeroportul Schiphol şi Keukenhof + transportul dus întors între Amsterdam şi Aeroportul Schiphol – acesta costa (în 2014) 28 de euro / adult.

Dacă „baza” ta este în Amsterdam, atunci poţi lua Combi ticket 2 şi ai toate transporturile asigurate.

Sau, dacă între Amsterdam şi Aeroportul Schiphol nu vrei să mergi cu autobuzul ci cu trenul, ca să pierzi mai puţin timp pe drum, iei Combi ticket 1 şi plăteşti separat în gară biletul pentru tren.

Eu am cumpărat Combi ticket 1 şi, pentru că stăteam în Amsterdam lângă gara Lelylaan, am luat de acolo trenul până la Aeroportul Schiphol şi înapoi.

Atenţie! Dacă aveţi bilete/abonament GVB pentru transportul în comun în Amsterdam, acela nu sunt valabile pentru transportul cu trenul sau autobuzul spre Aeroportul Schiphol.

Călătoria cu trenul de la Lelylaan la Aeroportul Schiphol durează cam 7 minute (puteţi lua trenul de la orice altă gară din Amsterdam de pe traseul spre Schiphol, inclusiv Centraal).

Călătoria cu autobuzul 858 care te duce de la Aeroportul Schiphol la Keukenhof durează cam 30 de minute. Autobuzul te lasă chiar în faţa intrării principale în Keukenhof.

Keukenhof se află la 35 de km de Amsterdam (centru) sau la 20 de km de aeroportul Schiphol.

Momentan pe site-ul Keukenhof nu mai sunt afişate preţurile pentru biletele Combi şi nici numărul autobuzelor, însă probabil vor fi afişate din nou cu câteva luni înainte de redeschidere.

Când să te duci?

Keukenhof este deschis în fiecare an în perioada aproximativă 15 martie – 15 mai.

În 2015 este anunţat între 20 martie şi 17 mai.

Însă atenţie! Perioada ideală este în jur de 15 aprilie.Atunci sunt cele mai multe tipuri de flori, puteţi vedea din moară lanurile de lalele şi „desenul” tematic format din flori. Dacă mergeţi prea devreme sau prea târziu, veţi rata multe chestiuni şi unele flori vor fi cu petalele căzute (spre final de sezon).

Când să NU te duci?

Pentru a evita aglomeraţia, evitaţi:

– weekendurile

– zilele din jurul Zilei Regelui (27 aprilie)

– zilele din jurul 1 mai

– ziua în care se ţine Parada Florilor (verificaţi pe sitecând va fi, data diferă de la an la an)

Hartă Keukenhof:

La intrare veţi primi o hartă (dacă e aglomerat, trebuie să mergeţi să cereţi şi sunt şanse să nu mai aibă). Am scanat harta primită de noi şi am pus-o aici în caz că ajută pe cineva. Nu ştiu dacă în fiecare an e la fel, dar mult n-are cum să difere.

Lângă grădină (nu este trecut pe harta asta) se află şi Castelul Keukenhof, care se poate vizita de asemenea, însă trebuie plătit un bilet separat.

0

2 comments

 1. Buna Alexandra!
  Imi place tare mult blogul tau.
  Ti-am urmarit cu mare interes postarile despre Benelux.
  Anul viitor intentionez sa merg si eu in Belgia si poate si in Olanda, la Keunkenhof, asa ca o sa ma ghidez dupa informatiile primite de la tine. Amsterdamul e un oras de vis, pe care as vrea sa il revad, mai ales ca dupa 7 ani (de cand am fost eu) s-au schimbat multe lucruri :)
  Acum sunt foarte curioasa despre ce tari vei mai scrie, cu ce o sa imi starnesti curiozitatea.
  Felicitari pentru cum scrii si pasiunea pentru calatorii!
  Week-end placut si I’m watching you :)

  1. Buna Andreea! Iti multumesc tare mult pentru mesaj!
   Ma bucur ca ti-au placut jurnalele mele si te mai astept cu drag pe aici :)
   Fii pe faza, pe marti voi publica si un articol cu cheltuieli si alte chestii care se te ajute sa-ti planifici vacanta de anul viitor. Sper sa-ti fie util! Daca ai intrebari, sunt aici :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.