Slovacia: Slovensky Raj – Prielom Hornadu & Maly Kisel (aug 2013) – 5/8

14 august 2013

Vremea perfectă de urcat în Tatra se cam lasă aşteptată. După ultima verificare de ieri, s-ar părea că avem noroc mâine şi poimâine, însă astăzi trebuie să ne găsim altă treabă. Şi pentru că nu ne-a ajuns canionul Sucha Bela, fugim din nou să mai explorăm un pic Paradisul Slovak (Slovensky Raj).

Am în cap un traseu mai lunguţ, ca să ajungem la cea mai mare cascadă din parc, însă înainte să pornim la drum mă răzgândesc. Nu vreau să ne obosim nici prea tare, căci urmează două zile grele în Tatra.

Dar nici traseul scurtat nu e chiar mic. Încropesc un circuit ( 6 h 30) care să treacă prin 3 canioane, dintre care primul este Prielom Hornadu, singurul din parc care se poate parcurge în ambele sensuri, deşi pe unele pasaje ar fi imposibil să treacă 2 persoane. Însă e un canion diferit, este traversat de un râu mai mare, nu doar de un firicel de apă cum e cazul celorlalte canioane mai înguste.

Pornim tot din parcarea special amenajată, şi de data asta plătim biletul la intrarea în canion. Fiindcă e dimineaţă, e mult mai multă lume decât data trecută, şi e un pic cam aglomerat pentru gustul meu. Întâlnim tot felul de oameni, majoritatea sunt încălţaţi necorespunzător şi sunt luaţi prin surprindere de noroiul de pe potecă şi mai ales de dificultatea traseului, care pe alocuri nu e aşa de simplu cum se aşteptau.

De fapt traseul nu este greu, însă sunt câteva porţiuni expuse, care se traversează pe podeţele metalice montate în stâncă. Pentru mine aceste porţiuni sunt deliciul zilei! Din păcate nu sunt foarte multe, dar acolo unde pot, mă opresc să fac ceva poze.

Pe la jumătatea canionului părăsim Prielom Hornadu şi urcăm printr-un canion mai scurt până la Klastorisko.

Aici este o intersecţie foarte mare de trasee, şi după o pauză binemeritată lângă cabană, ne înscriem mai departe spre Maly Kisel, un al treilea canion.

Iniţial traseul merge prin pădure, ba chiar coboară, ceea ce nu ne încântă foarte tare, însă când ajungem la canion ne revine imediat zâmbetul pe buze. Urmează încă o serie de scări de urcat şi cotloane de descoperit, şi mă bucur mult că am ajuns pe aici.

Dacă am fi mers prin valea Sokolia, unde se află cea mai mare cascadă din Slovensky Raj, l-am fi ratat. Desigur, şi pe acolo sunt sigură că e foarte frumos, însă ar fi fost un traseu cu vreo câteva ore mai lung.

După ce ieşim din canion urmează o mică urcare şi ne trezim din nou la punctul în care am ajuns acum 2 zile, de unde se pot închiria biciclete. Adi şi Andra înşfăcă numaidecât două, iar eu şi Cristi coborâm tot pe jos. Ne întâlnim cam peste 1 oră jos la masă, unde am încheiat traseul cu ceva delicios.

Mie îmi zboară gândul numai la momentul în care voi ajunge înapoi în camping să verific din nou prognoza pentru mâine. De cum ajungem, scot repede laptopul, îl deschid, intru pe meteo şi…. din fericire a rămas la fel! Yuhuuuu! Mâine urcăm pe Rysy!

Va urma.

Mai multe poze:
 


UTILE


ECHIPAMENT FOTO FOLOSIT


CHECK LIST
Echipamente


CAZARE

Campingul la care am stat noi se numeşte Rijo Camping, şi se găseşte lângă localitatea Stara Lesna de la poalele Munţilor Tatra. Ziua aveam o privelişte foarte frumoasă spre Vârful Lomnicky chiar din camping.

Condiţiile sunt ok, există stâlpi de electricitate şi mese cu băncuţe din loc în loc, există şi cu o mică terasă unde se poate comanda mâncare dimineaţa şi seara (în regim fast food mai mult), băuturi, inclusiv ceai, şi de unde se pot cumpăra diverse dulciuri, pateuri, etc.

Inconvenientele au fost următoarele:

1. Clădirea cu cabinele de duş nu avea o uşă exterioară, astfel încât chiar dacă exista draperie la cabina de duş, era destul de frig, aproape ca şi cum ai face duş în aer liber, iar seara cum e destul de frig chiar şi vara… chestia asta nu era foarte plăcută.

2. La chiuvete nu exista apă caldă. Una singură (din vreo 6) avea montat un mic boiler, dar care la femei în primele zile mergea greu,după care n-a mai mers deloc.

În final ne-am descurcat şi aşa, n-a fost problemă, însă dacă stai mai multe zile acolo (cum am stat noi 7 nopţi) nu e chiar ideal. Dacă mergeţi, nu faceţi duş la cabinele de duş din clădirea cu chiuvetele (nu se încălzeşte apa), ci mergeţi la clădirea separată de duşuri.

Alternativa ar fi campingul Tatranec, în apropiere de Tatranska Lomnica, însă nu ştiu dacă au condiţii mai bune.

Pentru cei ce au mai degrabă treabă în Parcul Naţional Slovensky Raj (Raiul Slovac) le recomand să stea la campingul de acolo, care e chiar la intrarea în parc. Din nou, nu ştiu nici acolo cum sunt condiţiile.

Preţurile pentru Rijo Camping le găsiţi şi pe site, însă ca idee, ar fi aşa:

Preţ pentru maşină / noapte: 3,2 euro

Preţ pentru cort/ noapte: 3,2 euro
Preţ pentru adult/ noapte: 3,3 euro
Taxă turism / adult noapte: 1 euro

După un mic calcul, noi fiind 4 oameni cu o maşină şi 2 corturi, am plătit 6,7 euro / persoană / noapte.


Dacă nu doriți să stați cu cortul, mai jos afișez cazările din zonă de pe booking (introduceți perioada dorită pentru a le vedea pe toate și dați, eventual, zoom out):Booking.com


UTILE

Slovensky Raj

Pentru cei ce vor să facă trasee în parc există o parcarea amenajată, la intrarea în parc, care costă 2 euro/maşină/zi. Dincolo de acest punct nu au acces decât maşinile celor cazaţi în campingul Podlesok. Regula aceasta este valabilă şi pentru restul drumurilor din parcurile naţionale (atât Slovensky Raj cât şi Tatra): pe ele au voie doar cei cazaţi la unităţile de cazare de la capătul drumului (sau de pe drum). Pentru ceilalţi e strict interzis (amenzile sunt usturătoare) şi oricum, de regulă există bariere.

Tot lângă parcare există şi un ghişeu de la care trebuie cumpărat bilet pentru intrarea în parc, care costă 1,5 euro/persoană/zi.

Majoritatea canioanelor sunt în regim de sens unic (în urcare) aşadar atenţie mare când vă planificaţi traseele. Nu aveţi voie să coborâţi prin canioanele cu sens unic!

Pe net am găsit mai multe hărţi şi scheme cu traseele din Slovensky Raj, încă doar aceasta are timpii corecţi şi sensurile unice indicate corect:

Vă recomand să o tipăriţi şi să o aveţi la voi, pentru că în interiorul parcului există multe intersecţii de trasee şi fără ea puteţi întâmpina dificultăţi în alegerea traseului corect.


 

Vignete:

Pentru Ungaria şi Slovacia este nevoie de vignete dacă vreţi să folosiţi autostrăzile. Noi le-am cumpărat pe amândouă de la un chioşc de dinainte de vama Borş, însă pe urmă mi-am dat seama că mai bine le luam de la o benzinărie. Au costat amândouă 117 lei (probabil ar fi fost mai ieftin în benzinării). Cea pentru Ungaria este doar “pe hârtie” (e recomandat să păstraţi chitanţa primită) iar cea pentru Slovacia se lipeşte pe parbriz în colţul din dreapta sus.

 1

2 comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.