În luna mai am mai făcut încă o tură restantă de anul trecut care a picat din cauza vremii, de data asta în Retezatul mic, unde mergeam pentru prima dată. Cumva mi se pare un munte complet diferit de Retezat, şi asta nu doar prin relief, cât şi ca idee.. aşa… în capul meu.
Probabil şi pentru că în inima Retezatului nu e chip să poţi face o tură de weekend cu plecare din Bucureşti, chiar şi dacă pleci de vineri seară. Bine, asta dacă mai vrei şi să dormi :)
Casa de vânătoare Câmpuşel (1180 m) – Vf. Piatra Iorgovanului (2014 m): 3h 30
Vf. Piatra Iorgovanului (2014 m) – sub Stănuleţii Mari: 2 h
După ce lăsăm vârful în urmă, încercând să continuăm pe creastă spre stânga, nu reuşim sub nicio formă să găsim marcajul bandă roşie. Şi fiindcă am citit cel puţin un jurnal despre tura asta, ştiu sigur că există. Întâlnim şi doi bărbaţi din Lupeni (unul dintre ei are un topor!!!?), care spun că aici prin partea asta n-au mai fost niciodată, dar Retezatul l-au bătut de zeci de ori. Caută şi ei să continue traseul, dar fiindcă n-au văzut în viaţa lor o hartă cu Retezatul (mă întreabă pe mine săracii de unde am luat-o pe a mea, şi mi-o cer să se uite un pic pe ea), nu prea le pasă de marcaj.
sub Stănuleţii Mari – Tăul Fără Fund – Stâna Soarbele – Câmpuşel: 2 h (nemarcat + vechi)
Pe creastă am mai fi putut continua un pic până eventual în Şaua Paltina şi apoi să fi coborât direct spre Lacul Soarbele, însă noi cred că eram deja un pic mai jos de creastă, plus că ne grăbeam un pic fiindcă trebuia şi să mergem să mâncăm şi nu voiam să punem corturile pe întuneric.
De la stână (părăsită) poteca coboară mai departe şi devine şi mai evidentă, iar după intrarea în pădure din loc în loc mai apare şi câte un marcaj vechi punct roşu, semn că suntem bine. Ajungem la drum destul de repede (am făcut doar 45 de minute de la stână până la drum, mă aşteptam să facem mai mult), ieşirea din pădure fiind fix acolo unde se termină şi asfaltul. De aici mai e doar 1 km (cam 15 min) până la Câmpuşel, unde am lăsat maşinile. Tură încheiată cu brio!
Un pic cam chiori de foame, ne îmbarcăm repede în maşină şi pornim înapoi spre Pensiunea Retezat, la vreo 14 km în urmă, ca să mâncăm, pentru că am omis să luăm nişte mâncărică să facem la primus. Ar fi fost muuult mai bine aşa, nu de alta dar cum dăm comanda la pensiune, deja salivând la ideea de a mânca, primim o veste minunată de la chelner, cam ca un copac primit direct în cap: s-a luat curentul şi nu putem să vă facem de mâncare.
Uaaaat????
Mai rău e că soluţia nu e deloc la îndemână. Rezolvarea nu pare că ar putea să vină mai devreme de o mie de ani, că până ar veni ăia din Uricani sau Lupeni să meşterească aici, până ar rezolva… cine ştie câte sute de ani ar dura… Că aici suntem ca în codru. Ah, wait, chiar SUNTEM în codru. Hmmm…
Ne gândim la soluţii, ce să facem, ce să facem. Creierul se învârte săracu cam în gol, că dacă nu e benzină în stomac, nici el nu prea percutează. Ne vine în cap să sunăm la Cheile Buţii, deşi suntem asiguraţi că toată zona e afectată, dar ne gândim că ei poate au ceva pe gaze, şi nu pe electricitate. Însă de acolo suntem lămuriţi buştean. „Că da, că aţi putea veni, dar de fapt ştiţi, că avem un grup foarte mare, că nu ştim dacă ar fi loc, că o fi, că o păţi, că de fapt, că dacă s-o pomeni”… arhhhhh, să mori de foame, nu alta.
Iar până în primul restaurant din Uricani sau Lupeni, dacă o exista, chiar nu avem chef să mergem. Nasol. Clar, nu mai fac aşa niciodată, nu mai plec fără mâncare şi primus nici să mă baţi. Ce naiba facem acum?
Din fericire, bucătarul / chelnerul are o revelaţie: au şi gaze domle! Deşi noi îl întrebasem clar mai devreme dacă nu au şi aragaz pe gaze şi a zis că nu. Până la urmă nu ştiu care a fost vrăjeala şi combinaţia lor, dar cert e că ne-a făcut câte o pulpă dezosată cu cartofi prăjiţi la toţi 4 de ne-a potolit foamea, şi şi-au spălat păcatele. Oricum, de la un moment dat încolo, nu prea ne mai păsa CE mâncam, voiam doar să mâncăm. Între timp a venit şi curentul, evident, numai bine ca să mi se încarce şi aparatul un pic, şi am reuşit să ajungem înapoi la locul de campare fix la întunecare, desigur, că doar nu era să iasă totul aţă buclă punct, fix conform planului.
Noroc cu farurile maşinii, care ne-au mai luminat un pic tabăra de bază ca să nu ne băgăm beţele de la cort în ochi (remind me să iau o nouă frontală, că din 2, numai cu una poţi să faci treabă), şi cu hainele groase care ne-au ajutat să nu dârdâim chiar maxim, ci doar un pic, şi gata. All set. Noapte bună. Oaaaaaaaa, ce de steleeee!
Va urma.
Mai multe poze:
Data: 18 mai 2013
Marcaj: + + nemarcat / vechi
Traseu: Casa de vânătoare Câmpuşel (1180 m) – Vf. Piatra Iorgovanului (2014 m) – sub Stănuleţii Mari – Tăul Fără Fund – Stâna Soarbele – Câmpuşel
Timp: 7 h 30
Loc campare: vis a vis de Casa de vânătoare Câmpuşel
Surse apă: în apropiere de locul de campare este un soi de izvor, dar calitatea apei e cam îndoielnică. Am alimentat pe traseu, când am traversat pârâiaşul Soarbele. Până acolo nu a fost niciun izvor.
Momentele pe varf cred ca sunt cele care ne indeamna de fiecare data sa revenim sau sa urcam pe un alt varf.
Da, si nu numai!
Salut,
Îți mulțumesc pentru că scrii despre călătoriile tale. Îmi place cum o faci.
Dan
Mulțumesc și eu, Dan!
Buna Alexandra,
As dori sa stiu daca se poate caza la Casa de Vanatoare Campusel si daca au apa calda / dusuri . Exista pe undeva un numar de contact cu cei de acolo ?
Multumesc,
Victor
Nu, nu este o unitate de cazare acolo, se poate doar campa cu cortul. Pentru cazare incearca la Cheile Butii sau la Pensiunea Retezat.