Italia: Tour of Mont Blanc (TMB) etapa 1 – Courmayeur -> Maison Vieille (iul 2012) – 12/34

Ziua 12, Sâmbătă, 21 iulie 2012: Milano – Courmayeur:  215 km 

Traseu Etapa 1 TMB: Courmayeur (1226 m) – Rifugio Maison Vieille (1956 m)
Diferenţă nivel: +746 m / -16 m
Durată: 2 h 30
Distanţă: 8 km

Uh! Prima suflare a dimineţii a fost adâncă şi plină de emoţie. A sosit. Ziua cea mare e aici. Astăzi nu m-am trezit cu ochii somnoroşi, ci larg deschişi. Am dormit şi bine de altfel, chiar dacă a ploua niţel. În timp ce şterg apa de pe cort, recapitulez în minte tot ce am de făcut înainte de a pleca: strâns cort, duş, uscat păr, rezervare la o pensiune în Aosta pentru când ne întoarcem din TMB… gândurile zboară.. TMB TMB…. oh boy oh boy oh boy! Ah, damn it, acuma tre să o iau de la capăt, deci: strâns cort, duş, uscat păr, rezervare la o pensiune, trimis poze pentru concursul Sony, făcut rucsacurile, şi… cam atât. Dar de ce îmi par aşa multe???

Pentru că nu mai am răbdare. Avem 215 km din Milano până în Courmayeur şi simt că vor trece foarte greu. Dar până la plecare, ne mişcăm tare încet, nu sunt totuşi puţine de făcut şi suntem întrerupţi de un iepure nebun care fuge prin camping.

Rucsacurile sunt făcute cu grijă. Aoleu, trebuie să pun şi aia, şi ailaltă, dar asta chiar îmi trebuie? Oare îmi ajunge un polar, hai să mai pun unul. Am pus rezervările? Ghidul, nu uita ghidul, suntem morţi fără el. Iepurele? Nu, iepurele nu încape.

Ne prinde ora 12 şi ceva în camping. Şi pentru că seara avem masa asigurată la prima cabană, nu avem de ales decât să pornim exclusiv pe autostradă. Am plătit un geamantan de bani, dar a meritat. Pe alte drumuri am fi făcut dublu ca timp (am verificat!).

Când să ieşim de pe autostradă spre Courmayeur

Aici faci dreapta, da? Deci dreapta!

Deci nu ratezi, da? DREAPTAAAAA!!!

Intrăm mai întâi în oraş. Am câteva chestii de întrebat la Oficiul de turism şi de cumpărat o hartă. Greu cu parcatul, dar nu stăm mult. Deja e foarte târziu. Aoleu, dacă n-avem timp!?

Parcarea gratuită în care îţi poţi lăsa maşina este chiar unde Courmayeur este tăiat cu o dungă roşie. Maşina noastră îşi găseşte loc chiar în dreptul indicatorului, după 2 maşini de gunoi. Când plecăm, ne uităm în urmă, maşina deja nu se mai vede. De maşinile de gunoi, de ce credeaţi?

Primii paşi sunt pe şosea, înapoi spre centrul Courmayeur-ului. Aoleu, maică, da greu îi rucsacul ăsta. Mă gândesc serios să mă întorc şi să mai scot din el, dar e prea târziu. Muuult prea târziu ca să începi o etapă de Tour du Mont Blanc. Din fericire noi nu facem de fapt decât cam jumătate de etapă astăzi.

După ce parcurg vreo 10 minute pe şosea, mă izbeşte inteligenţa: fuck! am uitat beţele de trekking! Snif, snif, ce mă fac? Jos rucsacurile, stau pe marginea şoselei până se întoarce Cristi care face un sprint până la maşină şi înapoi. Nu pot să fac TMB fără beţe :P

Când ajungem în dreptul centrului Courmayeur, ochesc ceasul digital de la clădirea oficiului de turism. Este fix ora 16.

Noi facem spre stânga, intrând în mica aşezare Dolonne. Din primele minute îmi place Tour du Mont Blanc. Intrăm pe nişte străduţe pietruite tare înguste şi simpatice, şi pe peretele unei clădiri tot din piatră găsim primul marcaj TMB.

Uh! A început aventura!

Mai apoi, înainte de a intra în pădure, lăsăm Courmayeur-ul şi Dolonne în urmă, şi intrăm pe poteca oficială odată cu primul stâlp cu multe multe săgeţi. Aici e de noi!

Primul urcuş e greu. Mereu e. Dar ăsta e al dracu rău. Poteca urcă susţinut prin pădure şi începem să ne contemplăm la telecabina cu care puteam urca. Dar nu, să nu aud! Trebuie să urcăm pe picioarele noastre. Altfel ce farmec mai are?

E foarte linişte. Abia dacă ne întâlnim cu 2 oameni tot urcuşul. Îmi aud inima bătând în piept, în gât, şi plămânii respirând. Mă calmez. Muntele are puterea de a mă transpune în altă dimensiune, într-o cu totul altă lume, într-o stare pe care nu o pot obţine nicăieri altundeva. Respir aerul de munte. Aaaah, ce bine miroase! Parfum de Mont Blanc. Cineva ar trebui să îl facă.

Paşii ne poartă aproape de staţia telecabinei. Am transpirat un pic până aici. Facem o pauză mai sus, apoi trecem de o cabană care pare cam pustie. De fapt… şi cabana noastră pare pustie atunci când ajungem la ea. Aşa pustie încât nici nu prea credem că e ea. Ne uităm mai bine însă şi… pfiu, da, ea e maică! Mânca-o-ar mama! Hai că am făcut un timp chiar mai bun decât speram până aici.

Pe drum sunasem la cabană să îi întrebăm la ce oră servesc masa. Ne-am înţeles tare prost cu doamna care ne-a răspuns, căci nu prea ştia nici engleză nici franceză. Şi limbajul semnelor nu prea funcţionează prin telefon, oricât ne-am dori asta. Aşa că pricepusem că masa se termină la 19. Noi i-am spus că ajungem pe la 19, dar surpriză, am ajuns la 18:30 şi de fapt masa încă nu se pusese, căci la 19 abia începea.

Surpriza şi mai mare: după ce intrăm să spunem că aveam rezervare, doamna se uită în caiet, ne depistează numele, după care se uită la noi şi spune:

Ea: You Romeniăn?

Eu: Yeees!

Ea: Aaaah, pai de ce n-aţi zis aşa mai fraţilor la telefon?

Şi uite aşa ne-am conversat noi pentru restul serii în româna, la cabana Maison Vieille din Italia. Un star bun, aş zice, nu?

După ce ne-am pus burţile la cale, să mai ieşim un pic să admirăm peisajul. Ne uităm de jur împrejur şi nu ne vine a crede. E superb aici, e.. raiul!

Ne pare un pic rău că a doua zi trebuie să plecăm, dar ne punem în gând să mai revenim cândva pentru ceva leneveală. Apă caldă e, mâncare delicioasă e, paturi curate sunt, ba chiar şi camere duble, cu telecabina poţi să ajungi (în caz că vrei), şezlonguri să te tolăneşti sunt, peisaje superbe de jur împrejur sunt, câini sunt, pisici sunt, ponei.. sunt :) Ce altceva ai mai vrea????

După cum vedeţi, mi-e un pic cam frig, aşa că intrăm la loc în cabană. Şi după studierea traseului de mâine, stingem frontalele, punem capul pe pernă şi închidem ochii. Suntem obosiţi, dar mâine trebuie să ajungem tocmai până în Franţa. Noapte bună!

 Un apus de milioane, chiar din prima seară pe Tour du Mont Blanc
Fauteil des Allemands (Fotoliul German), chiar în spatele cabanei
Tour du Mont Blanc este unul dintre cele mai cunoscute trasee de lungă distanţă din Europa, parcurs anual de aprox. 10.000 de oameni. Este un circuit impresionant, care înconjoară Masivul Mont Blanc şi traversează  3 ţări diferite pe parcurs: Italia, Franţa şi Elveţia. Circuitul se desfăşoară, ca altitudine, între 1000 m şi 2665 m, are 170 de km, adună  10.000 metri de ascensiune şi coborâre, şi se face, în principiu, în 10/11 zile.


Vizualizaţi Honeymoon ziua 12 pe o hartă mai mare

Utile:
 
1. În Italia se plătesc taxe de drum pe autostrăzi. Autostradă Milano – Courmayeur: 27 euro

2. Cazare:

 • Camping Citta di Milano, Milano28,5 euro / noapte pentru 2 persoane + cort (nu recomand)
 • Rifugio Maison Vieille (pe Tour du Mont Blanc): 42 euro / noapte / persoana pentru demipensiune, in dormitor comun

3. Parcare: Maşina am lăsat-o gratuit într-o parcare de la ieşirea din Courmayeur, locaţia o găsiţi pe harta de mai sus.

4. Hartă Tour du Mont Blanc: 12 euro – am cumpărat-o din Courmayeur

_____________________________________________________________________________________

Mulţumim pentru susţinere Sony, Kingston, Portbagajul.ro (Inchireri portbagaje), Casa de traduceri (casadetraduceri.ro), cat si prietenilor care ne-au primit la ei acasă sau ne-au împrumutat echipamente montane: Mihai Mares (outdoor-events.ro), Ana Maria ChitoiuFlorin Sasca, Dan Chitila (danchitila.ro) si Daniel Ionescu.

1

14 comments

 1. Ce fain suna Monte Bianco :))! Intotdeauna mi s-a parut ca suna mai interesant asa in italiana :p

  Pana si prin munti sunt angajati romani :)) ..parca am mai citit la tine intr-un alt articol mai vechi. Tare!
  Frumoase peisaje!

 2. Da, si mie imi place cum suna in italiana :)

  Da, sunt, si nu doar aici am intalnit pe TMB.
  Ce iti amintesti tu e din Dolomiti, si acolo am dat peste un roman. Se plateste bine :)

 3. Alexandraaaaa :)

  A sosit ziua cea mult asteptata:P abia am asteptat sa inceapa “seria” cu Mont Blanc :D

  planuiesc si eu o excursie pentru la vara. nu in mont blanc din pacate ci in Dolomiti :) la fel de frumosi :)

  o sa incep sa te bat la cap destul de curand cu intrebari :P hope you won’t mind :)

 4. Ma bucur sa aud ca erai nerabdatoare!

  Lasa, foarte bine, mergi in Dolomiti, oricum dupa parerea mea e si mai frumos decat in MB.

  Dar esti sigura ca vrei vara? Nu poti de la 1 septembrie? Vara este ingrozitor de aglomerat…

  Poti sa ma intrebi, desigur.

 5. Sincer m-am gandit si sa mergem in Septembrie. Nu stiu inca cum o sa ni se sincronizeze programul cu concediile.

  Nu am stabilit mai nimic inca :) Saptamana asta vreau sa imi comand un ghid de pe bookdepository.

  La capitolul cazare, ne-am gandit sa stam cu cortul, deci ma gandesc ca nu va trebuie rezervare cu mult timp inainte.

  Si indeed in Septembrie ar fi mai ok si vremea. Mai trec caldurile alea horror :P

 6. Sincer in iulie nu am avut probleme cu caldura. Era un vant de mureai de frig, chiar daca era soare si frumos afara.

  In schimb vara e foarte aglomerat pe munte, si preturi mai mari.

  Perioadata ideala este intre 1 si 12 septemebrie. Dupa perioada asta se inchid destule cabane si telecabine.

  Mergeti cu masina pana acolo sau cu ce transport?

  Daca nu le-ai citit deja, vezi articolele astea pe care le-am scris, te vor ajuta:

  http://www.viajoa.ro/altele/la-munte/m-am-intors-intreaga-din-dolomiti-cum-fost-pai%E2%80%A6

  http://www.viajoa.ro/altele/la-munte/mini-vacanta-dolomiti-itinerar-costuri-si-alte-impresii-si-sfaturi

  http://www.viajoa.ro/altele/la-munte/ce-este-ferrata-si-cu-ce-se-mananca

 7. Sa stii ca e parfum Mont Blanc :D, cel putin pentru barbati in mod sigur si sa nu mai vorbim de faimoasele stilouri care costa cam o gramada de bani :D..Abia astept continuarea :).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.