TOUR DU MONT BLANC

Scris de | Alexandra

Tour du Mont Blanc este unul dintre cele mai cunoscute trasee de lungă distanţă din Europa, parcurs anual de aprox. 10.000 de oameni. Este un circuit impresionant, care înconjoară Masivul Mont Blanc şi traversează 3 ţări diferite pe parcurs: Italia, Franţa şi Elveţia. Circuitul se desfăşoară, ca altitudine, între 1000 m şi 2665 m, are 170 de km, adună 10.000 metri de ascensiune şi coborâre, şi se face, în principiu, în 10/11 zile.


Când am aflat prima dată despre Tour du Mont Blanc, am vrut să-mi fac rucsacul şi să plec în momentul ăla. Numai că era aprilie, anul trecut, şi asta ar fi fost un mic impediment. Dar cred că în aceeaşi zi tot am făcut primul pas spre visul meu: mi-am comandat ghidul. O cărticică mică (dar groasă!) pe care am aşteptat-o în cutia poştală mai ceva ca pe Moş Crăciun, şi am răsfoit-o ore întregi imediat ce a sosit.

Nu pot să vă spun în cuvinte ce a trezit în mine acest traseu. Dar din prima secundă în care am aflat de el mi-am dorit cu tot sufletul să îl fac. Pentru mulţi poate părea o nebunie: 160 km, 10.000 de metri de altitudine cumulat, 10 zile cu rucsacul în spate pe munte. Dar pentru mine a fost o provocare, una extrem de frumoasă şi nemaipomenită, pe care am avut norocul să o transform într-un vis împlinit după un an și ceva.

Ce este de fapt Tour du Mont Blanc şi cu ce se mănâncă?

Pe scurt:

170 de km

10.000 metri de ascensiune şi coborâre

10/11 zile

Pe lung…. ar fi ceva mai multe de spus. Sper că în continuare să acopăr cam toate FAQ care ar putea exista :)

Cum se planifică Tour du Mont Blanc

Cu cortul sau la cabane?

În primul rând trebuie să te decizi dacă vrei să faci TMB cu cortul sau vei dormi în fiecare noapte la cabană.

Avantajele şi dezavantajele sunt destul de clare:

Dacă mergi cu cortul ai avantajul că reduci foarte mult costurile şi nu depinzi de rezervările de la cabane, în schimb vei avea un rucsac foarte greu (şi nu e uşor să mergi cu el atâtea zile la rând) şi va trebui să îţi faci aprovizionarea cu mâncare o dată la câteva zile. Va trebui să campezi în jurul cabanelor, pentru că doar aşa vei putea face şi tu duş. Iar dacă nu te cazezi la ei, va trebui să plăteşti o mică taxă pentru a face duş.

Dacă stai la cabane, ai avantajul că poţi avea un rucsac mai uşor, dar costurile vor fi mai mari. În plus, trebuie să faci rezervare cu câteva luni înainte la fiecare cabană în parte. Unele pot fi făcute pe mail, altele doar la telefon.

Eu am ales să mergem din cabană în cabană, nu de alta dar am vrut să ne şi bucurăm de traseu, nu să ne plângem de dimineaţă până seara de cât de tare ne doare spatele. În plus, cabanele oferă posibilitatea de a mânca la ei micul dejun şi masa de seara şi deci nu trebuie să cari nici mâncare. Iar pentru drum, poţi de asemenea cumpăra picnic de la ei sau poţi cumpăra ceva de la magazine, atunci când ajungi printr-un orăşel, dar asta nu se întâmplă în fiecare zi.

Atunci când vei face rezervările, te va ajuta foarte mult această listă cu toate cabanele de pe Tour du Mont Blanc (detalii legate de preţ, telefoane, etc). Dacă nu găseşti acolo detaliile care te interesează, mai poţi încerca şi lista pe care am folosit-o eu, încă aici sunt toate cabanele din masivul Mont Blanc, nu doar cele de pe TMB.

Cabanele au dormitoare comune, însă majoritatea au şi camere duble (dacă vrei condiţii mai bune) dar care costă mai mult (de regulă mult mai mult).

Cât costa Tour du Mont Blanc?

Dacă mergi cu cortul, practic vei cheltui doar cu mâncarea cumpărată şi cu taxele plătite la cabane pentru a face duş.

Dacă mergi la cabană, costurile sunt între 40 şi 55 euro de persoană pe noapte, preţ în care intră şi cazarea şi mesele (de dimineaţă şi de seară).

Iar picnicul costă aprox. 9-10 euro.

Noi nu sunt extrem de mâncăcioşi, şi ne luam de regulă un singur picnic pentru amândoi, nu de alta dar seara ne dădeau de mâncare destul de mult. Cel mai mult ne plăcea surpriza din picnic, pentru că în fiecare zi ni se punea altceva, în funcţie de cabană :)

Care este cea mai bună perioadă pentru TMB?

Cabanele sunt deschise cam de la jumătatea lui iunie până la jumătatea lui septembrie. În perioada asta de regulă nu mai sunt probleme cu zăpada, deci indiferent dacă alegi să mergi cu cortul sau să stai la cabane, e bine să nu mergi în afara acestei perioade.

Eu când am făcut planificarea, am vrut să mergem la sfârşitul lui iunie sau începutul lui iulie. Atunci nici nu e foarte aglomerat, şi cred că e perioada ideală. Însă până la urmă am mers în perioada 21 – 29 iulie, dat fiind că depindeam de data nunţii :) A fost ok şi aşa.

De unde începe TMB?

TMB trece prin câteva orăşele de munte în care se poate ajunge cu maşina sau trenul:

În Franţa: Les Houches (este lângă Chamonix)

În Italia: Courmayeur

În Elveţia: Champex (este lângă Orsieres)

Dacă vei căuta pe google, vei găsi peste tot că TMB începe în Les Houches, însă el fiind un circuit, se poate începe de oriunde ţi se pare mai convenabil, adică se poate şi din Italia, şi din Elveţia. Atâta doar să fii atent ca în primele zile să nu ai de urcat diferenţe foarte mari de nivel pentru că în primele zile abia intri în ritm.

Noi am început din Courmayeur, şi am pornit la prânz, deci nu am făcut o etapă completă în prima zi. Asta ca să vedeţi cât de flexibilă e toată treaba, dat fiind că sunt destul de multe cabane pe traseu.

În cate zile se face TMB?

În principiu se face în 10-11 zile. Este o durată pentru un munţoman antrenat. Dacă alergi pe la maratoane, poţi face TMB şi în mai puţine zile, însă nu recomand. Din proprie experienţă.

Noi am vrut să îl facem în 8 zile jumătate, dar s-a dovedit a fi cam piţin timp. 10-11 zile este o perioadă ideală în care să poţi să ai timp şi să te bucuri de peisaj. Recomand chiar 13 zile, din care 2 să fie de repaos, după primele 4,  respectiv 9 zile. Adică de două ori pe parcurs, rezervi câte 2 nopţi la o cabană, nu doar 1.

În sensul acelor de ceasornic sau invers acelor de ceasornic?

Atunci când a fost “promovat” prima dată, traseul a fost descris în sens invers acelor de ceasornic, cu plecare din Les Houches. Şi tocmai din motivul ăsta, majoritatea celor care fac TMB îl fac în acest sens. Dacă însă preferi să nu mergi tot timpul cu toată gloata la un loc, îl poţi face în sens orar. Noi aşa am făcut şi a fost super.

De unde se cumpără ghid şi hartă?

Traseul este marcat pe tot parcursul lui, însă recomand din tot sufletul să cumperi acest ghid dinainte. Se poate comanda de pe bookdepository unde livrarea este gratuită. Este un ghid foarte util, care te ajută cu mai multe informaţii decât te poate ajuta o hartă.

Odată ce ajungi la faţa locului, înainte de a porni în TMB, poţi cumpăra şi o hartă. Mie mi-a fost foarte utilă în câteva momente. Până atunci, am făcut o poză cu harta schematică din ghid, ca să îţi faci o idee despre ce vorbesc eu aici :)

Vei vedea că pe ea sunt trecute cabanele cu un simbol de căsuţă albă. În plus, cabane mai sunt şi în oraşe, care sunt trecute cu o bulină portocalie.

Vei vedea de asemenea că pe hartă apar şi nişte variante. În câteva cazuri, există posibilitatea de a alege între un traseu mai uşor şi unul mai greu. În funcţie de cum te simţi în ziua respectivă sau de vreme, vei putea alege între ele. Însă sunt cazuri în care e bine să alegi varianta dorită încă de acasă, pentru că de asta va depinde locul de cazare.

De ce echipamente e nevoie pentru Tour du Mont Blanc

În principiu trebuie să ai echipamentele obişnuite de munte, adică bocanci, rucsac (cam 40 de litri dacă dormi ca cabană), pantaloni, tricouri, 1 polar, geacă cu glugă, pijamale, pelerină de ploaie, frontală, cremă de soare (crucială!), trusă de toaletă (gel de duş, şampon, deodorant şi ce mai are nevoie fiecare), trusă medicală şi de prim ajutor, http://www.viajoa.ro/altele/la-munte/ghidul-calatorului-trusa-medical%C4%83-%C5%9Fi-de-prim-ajutor-pentru-munte

prosop, papuci, cuţit, şosete….

Pentru cabane mai trebuie să ai ţi un sac de dormit din cearşaf. Se găsesc la Decathlon din mătase (mai scumpi) sau din bumbac (mai grei) sau pe la câteva magazine de munte. http://www.viajoa.ro/sfaturi-si-idei/ghidul-calatorului-lista-de-echipamente-de-munte-si-magazine-de-profil/

În plus, recomand să iei şi nişte mănuşi subţiri, pentru că vântul poate fi uneori foarte puternic. Şi foarte importante sunt şi nişte branţuri din silicon pentru bocanci. Noi avem de la Decathlon. Din păcate le-am uitat în România şi am avut mult de suferit din cauza asta.

Un sfat foarte important pe care pot să ţi-l dau este să reduci la minim greutatea rucsacului. Ia cat mai puţine lucruri posibile, în limita necesităţilor, desigur. Nu lua mai mult de 2 tricouri şi 2 perechi de pantaloni şi nu lua zece feluri de polare şi bluze. E foarte important, pentru că să umbli cu rucsac în spate 10 zile la rând nu e uşor oricum, darmite dacă greutatea este prea mare.

Noi am plecat cu prea multe lucruri, şi pe parcurs ajunsesem efectiv să îmi doresc să scap de unele din ele, dar nu m-a lăsat inima să îmi arunc din echipamente.

Ce experienţă trebuie să ai pentru Tour du Mont Blanc

În principiu trebuie să fi făcut măcar un traseu de 3-4 zile pe munte cu rucsacul în spate. Trebuie să fii obişnuit să urci până la 1500 de metri şi să mergi 6-8 ore în fiecare zi. Să faci asta zi după zi, timp de 10 zile, nu e chiar floare la ureche.

La ce să te aştepţi de la Tour du Mont Blanc

Să te aştepţi să fie al naibii de frumos şi al naibii de greu. Cu prima parte, îţi garantez că va fi aşa, la a doua… mai depinde şi de tine, însă uşor îţi spun sigur că nu va fi.

Probabil o să faci băşici şi bătături (noi doar băşici am făcut), o să ai dureri de muşchi, crampe, şi alte stări de disconfort de genul ăsta (ia nişte creme speciale de la farmacie, cu care să te dai seara după duş), o să simţi că nu mai poţi, o să vrei să ai aripi, sau o să vrei să renunţi.

Însă măsura în care vei simţi lucrurile astea şi în care le vei lăsa să te influenţeze depinde în mare parte numai de tine, şi pot să spun cu mâna pe inimă că pentru orice neplăcere, vei primi satisfacţii înzecit.

Am crezut de două ori pe parcurs că va trebui să renunţăm, o dată din cauza noastră şi a doua din cauza vremii. Din fericire prima dată ne-am adunat puterile şi am găsit soluţia de a merge mai departe, şi a doua oară am riscat puţin, însă Doamne Doamne a avut grijă de noi şi a alungat vremea rea din calea noastră, şi astfel am putut duce la bun sfârşit TMB-ul şi mi-am mai îndeplinit un vis frumos.

Nu voi uita niciodată ce puteri magice am prins în ultima zi de traseu, când parcă toate durerile dispăruseră, ne simţeam ca nişte fulgi, deşi aveam aceleaşi rucsacuri grele în spate, simţeam că o putem lua de la capăt încă o dată, iar toţi norii de ploaie care dăduseră târcoale au dat bir cu fugiţii şi ne-au arătat Mont Blancul pentru ultima oară.

Atunci am înţeles că dincolo de tot efortul depus, de care uiţi imediat ce ai terminat Tour du Mont Blanc, rămân amintirile, fotografiile, parfumul aerului de munte, gustul prăjiturilor de la cabane şi … poate un mic scârţâit la genunchiul drept :P Eh, trebuie doar uns un pic :)

A da, şi toate ştampilele de la cabane :) Priceless!

Mai multe detalii găsiți în jurnalele de mai jos:

DSC03451Etapa 1: Parfum de Mont Blanc. Cineva ar trebui sa-l faca

DSC03391Totul despre Tour du Mont Blanc (TMB)

DSC03757Etapa 3: cum am infruntat vantul cu sosetele

DSC03668Etapa 2: cum e sa dormi unde se mulgea vaca

DSC04348Etapa 5: cum sa-ti dai un sut in fund si sa mergi mai departe

DSC03924Etapa 4: cum sa dormi fara usa la casa si cum ne-au salvat fratii romani din Franta

DSC04612Etapa 7: mult a fost, putin mai e

DSC_0057Etapa 6: cu un pas in Franta si altul in Elvetia

DSC05049Etapa 9: Victorieeeee!

DSC04871Etapa 8: cel mai greu moment din tot Turul Mont Blanc

ECHIPAMENT MONTAN NECESAR


Orice drumeție reușită începe cu lista de echipament.

Despre autor

ALEXANDRA PUȘCAȘU

Salut! Sper că ți-a plăcut să citești acest articol la fel de mult pe cât mi-a plăcut mie să‑l scriu pentru tine :) Am creat acest blog în 2009 pentru a-i ajuta și pe alții să găsească fericire și libertate prin intermediul călătoriilor și a naturii. Te invit să citești mai multe aici.

Item added to cart.
0 items - 0,00 lei