Ungaria: Budapesta – Băile Szechenyi și Parcul Varosliget (mai 2012) – 1/4

Aşa cum unii probabil aţi aflat deja, la începutul lunii mai am ajuns iarăşi la Budapesta câteva zile. Mi-am dat seama că mi-au rămas câteva restanţe de data trecută când am fost în 2010, aşa că n-am mai stat pe gânduri, mai ales când s-a invit ocazia unui bilet foarte ieftin de avion.

Am avut 4 zile la dispoziţie, suficient cât să-mi dau restanţele şi să mă răsfăţ. Aşa că în prima zi, primul lucru pe care l-am făcut a fost să mă duc la băi. Cele mai mari băi termale din Europa se află în Budapesta, în Parcul Varosliget, şi la ele se ajunge chiar cu metroul, coborând la staţia care poarta numele băilor: Szechenyi furdo.

Am stat mai bine de juma de oră înăntru, unde fie vorba între noi, în afară ce baia centrală (care nici aia nu te dă pe spate) în rest e chiar nasol. Am înotat în bazinul ăsta minuscul vreo 20 de minute ca proasta. Zău!

Afară este o piscină imensă cu apă rece pentru înot, şi în laterale, două bazine mai micuţe cu apă caaaaldă, la 34, respectiv 38 de grade (dacă am ţinut eu bine minte). Am intrat instantaneu în prima, pe unde am văzut cu ochii, că oricum nu mai vedeam nimic altceva. Caaaaald şi bine. Aşa de cald că îţi dădea o senzaţia aşa de caaaalm, şi relaxare… de-ţi venea aproape să te culci în apă, dacă ai putea.

Când mi-am dat seama că zâmbesc de una singură ca toanta, am zis clar, de asta se uită aşa ciudat oamenii ăştia la mine.

Piscina de înot exterioară este pur şi simplu imensă, are loc şi o balenă, darmite o mână de oameni. Dat fiind că era apa destul de rece, oricum nu era multă lume în ea, aşa că te puteai bălăci în voie. Eu însă nu m-am bălăcit în apa aia albastră superbă, căci nu aveam cască şi nu ai voie fără.

Dar nu m-am ofticat foarte tare, că oricum m-am distrat de minune în bazinele termale. Şi culmea, singură! Iar dacă în primul bazin zâmbeam, în al doilea am început să râd cu gura până la urechi de-a dreptul, pentru că, după ce am stat eu aşa puţin şi am contemplat, “felicitându-mă” că am stat ca o bleagă 30 de minute în interior, neştiind ce rai e afară, m-am decis să intru într-o spirală care se afla în mijlocul bazinului. Şi ce să vezi aici? În interiorul spiralei am început să mă învârt în cerc. Singură! Eh, nu singură! Ajutată de nişte jeturi! Cââât de tareeee! Pârtieeeeee! Şi cam aşa am ţinut-o vreo juma de oră, de mi se învârteau păsărele în jurul capului când m-am îndurat să ies de acolo.

Cu greu m-am desprins de apa caldă şi de spirala învârtitoare. Şi probabil mai stăteam mult şi bine dacă nu mi se puseseră iar nişte cârcei excruciating la picioare, de abia am putut să ies din apă.

Concluzia finală: cele mai mişto băi ever!!!! Şi în timp ce plecam zic: abia aştept să mă duc şi la Gellert, ca să văd cum e şi acolo, dar astea cel puţin, sunt bestiale!!

Doaaamne, şi când mă gândesc că era cât pe ce să renunţ şi să nu mai vin aici….

După ce am plecat de la Szechenyi vremea încă era super şi am mai tras nişte poze cu clădirea pe dinafară, chit că mai aveam şi de data trecută.

Cu ocazia asta trăsei concluzia: tare mişto e să călătoreşti primăvara, când peste tot sunt floricele frumoase şi iarba e verdeeee :)

Mai departe am trecut strada şi am intrat în Castel. Aici am găsit mica bisericuţă de piatră la locul ei (era şi culmea să nu) şi de data asta am zis hai să şi intru. Intrarea costa foarte puţin, dar data trecută nu am catadicsit să o plătesc. Şi sincer, nici nu prea se merită. E frumoasă, dar nu e ceva să-ţi rămână în cap.

Mai degrabă tot de afară am pozat-o din toate părţile posibile şi imposibile, că tare îmi place cum arată.

Anul trecut se tot lucra în lacul in faţa castelului şi nu avea apă în el, dar acum s-au limitat lucrările doar pe o bucată, şi era apă în lac la greu. Şi desigur, unde e apă în Varosliget, sunt şi raţe. Şi ca şi data trecută, am trecut la treabă să le pozez. Deşi n-am înţeles niciodată de ce răţoii sunt aşa frumoşi şi coloraţi, iar răţuştele sunt cam urâţele…

Anul trecut n-am venit până în partea asta a parcului, din simplu motiv că nu am ştiut, dar dacă stau să mă gândesc că atunci nu era apă, nici n-ar fi meritat. Acum însă.. o frumuseţe… M-am îndrăgostit încă o dată de Budapesta. Cu mână pe inimă vă recomand să vă duceţi dacă cumva nu aţi ajuns încă.

Castelul oglindit în apă a devenit rapid una dintre imaginile mele preferate din Budapesta, şi parcul acesta unul dintre locurile preferate. Aşa că nu îl rataţi dacă vreţi un moment de relaxare chiar în mijlocul Pestei, care vorba aia e cam plină de clădiri în rest.

Oricum, ce am constatat eu în această a doua incursiune a mea în Budapesta e că e plin de parcuri în capitala vecinilor. Parcuri frumos dichisite, parcuri aerisite, frumoase, unele chiar moderne, mai mare dragul să stai pe iarbă sau pe o bancă. Dar despre alte parcuri o să vă spun mai multe în celelalte articole.

De aici, ca să ies la stradă am încercat să ocolesc castelul prin altă parte decât am venit.

Partea proastă a fost că era dead end, partea bună e că am mai găsit nişte chestii foarte mişto de pozat pe acolo şi… după ce am terminat şi am dat să plec dar.. hopaaa! Aţi ieşit la plimbare???

Un răţoi şi o răţuşcă au ieşit la iarbă verde. Saaaau…… căutau vreun boscheţel? Tz tz tz! :)

Am traversat iarăşi strada şi am trecut prin cealaltă jumătate de parc cu lac, unde pozasem anul trecut răţuştele, şi bineînţeles, şi de data asta le-am găsit pe poziţii. Fie în apă… fie pe iarbă… fie la soare.

 3 roţoi şi o gagică

Utile: Să nu aveţi impresia că dacă e seară târziu, nu sunt controlori în tramvaie. Culmea, fix atunci sunt! Am ajuns seara în Budapesta cu avionul, şi de la gară aveam câteva staţii cu tramvaiul până la hotel. Dat fiind că la ora aia nu aveam de unde să ne luăm abonament sau bilete, am zis că lasă…

Dar controlorul n-a fost de aceeaşi părere. L-am văzut de cum ne-am urcat, dar n-aveam cum să ne mai dam jos. Plus că probabil şi în următorul ar fi fost, pentru că efectiv stau în tramvai tot timpul, nu se dau jos să se urce în altele, ca la noi.

Partea bună însă a fost că nu ne-a dat amendă ci ne-a pus să cumpărăm bilete de la el. Mi s-au părut cam scumpe, şi am crezut că sunt la suprataxă, dar pe urmă mi-am dat seama că atâta sunt în mod normal. A doua zi ne-am făcut abonament, desigur. La metrou se pot face, dar atenţie că sunt câteva staţii unde nu există ghişeu (dar controlori da), cum ar fi Szechenyi furdo de exemplu.

Hotelul la care am stat: Ibis Budapest City

0

12 comments

 1. Foarte interesantă prezentare. Iar pozele sunt de-a-dreptul excepționale. Felicitări.

  Adevărul e ca zona Varosliget (Parcul Orașului), care se întinde pe 100 de hectare, e una din cele mai faine complexe de acest gen din Europa. Muzee, multe monumente, Circul Mare, Gradina Zoo și Botanica, lacuri, localuri elegante dar și simple cârciumi, parcul de distracții, Băile Sechenyi, săli de concerte, baze sportive și, firește, multă verdeață: platani și stejari seculari. Totul la un loc.

 2. Anul trecut, lacul era “in renovare”, se schimbau tevile instalatiei de refrigerare de pe fundul lacului si se renova debarcaderul de vis-a-vis de castelul, zis al “Huniazilor”. Am fost asta iarna dupa inaugurarea lucrarilor si trebuie sa spun ca e aproape la fel de frumos se oglindeste castelul pe oglina patinuarului ce se formeaza pe lac, ca si pe luciul lacului din pozele tale de vara. Atata doar, ca trebuie sa fi acolo noaptea tarziu, mai bine-zis spre dimineata, dupa ce gheata a fost lustruita pentru urmatoarea zi sporiva si sa nu fie ceata sau precipitatii. Iarna, debarcaderul se transforma in baza patinuarului, cu garderobe, centru de inchiriere de patine, localuri cu ceai si vin fiert.

 3. Superb oras intr-adevar. eu cand am fost anul trecut credeam ca 3 zile sunt de ajuns (ce greseala!) si desi am stat 5 nu stiu daca am vazut jumatate din ceea ce puteam sa vedem. O mica adaugire : dupa ce am furat de la tine ideea halstatului sa stii deja avem o noapte programata sa stam acolo in camping. Tie casa de piatra si sa ai parte de o luna de 5 saptamani de miere minunata!

 4. Daaaa, exact asa am simtit si eu. Nu e deloc genul de capitala in care in 3 zile n-ai ce face. E superb orasul si deja intra in rand cu alte capitale europene bine cunoscute de mult timp.

  :) Ma bucur! Cand mergeti in Hallstat? Si noi tot la un camping o sa stam acolo. Cum se cheama cel ales de voi?

  Mersi mult de tot pentru urari!

 5. Camping Klaussner-Höll – Hallstatt – este campingul pe care l-am luat de pe siteul oficial. zicea pe site ca ar fi la cateva sute de metri de centru. o sa ajungem acolo pe 24 iunie dupa ce facem o mica oprire pe la melk si speram bratislava cu o zi inainte (asta daca ne tin puterile sa conducem din constanta direct pana acolo)

 6. Uh, dar aveti ceva de condus :)
  Sper sa aveti super vreme, si abia astept sa imi spui cum a fost!

  Mai zi-mi o data te rog, care e traseul complet (in mare) si cat stati? :)

 7. In lumea inaripatelor, e lege, ca masculul tre` sa fie frumos. Pentru ca nu masculul alege perechea, ci femela. De`aia sunt si cocosii, dar si papagalii, prumbeii masculi, mai colorati, si, mai “frumosi” decat femelele. Femelele aleg perechea dupa coloratia penajului si al “dansului de curtoazie” ai masculilor zburatori. La mamiferele din ordin superior, etologia sexuala este diametral opusa….

 8. Ahaaaa, da, da, da!! Am inteles acuma! De fapt incep sa-mi amintesc, ca sigur am mai citit asta pe undeva, daca nu cumva ne-a zis si pe la scoala :P Da e muuult timp de atunci :P

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.