Franța: Paris – La Defense, Vosges, Beauborg, Cartierul latin si Montmartre (mai 2011) – 5/7

In a doua zi petrecută în Paris a trebuit să regândesc un pic tot planul, asta pentru că, având în vedere că pierdeam cel puţin jumate de zi cu recuperarea genţii, nu mai aveam timp să vedem cam tot ce aveam eu pe lista. Şi uite aşa a început un mic maraton, după cum ar zice unii. Noi însă să ştiţi că nu am alergat deloc, doar am văzut câte puţin din toate :)


1. La Defense

Poate nu e pe lista tuturor celor care vizitează Parisul dar pe mine mă atrage ceva la locul ăsta. Nu mă dau în vânt deloc după zone de afaceri, cu clădiri înalte şi oameni încruntaţi, dar aici totul e altfel. Arcul La Defense este chiar spectaculos, precum şi multe alte clădiri din zonă, şi cel mai mult şi cel mai mult îmi place liniştea din zona asta.

Oamenii care nu muncesc, se relaxează :)

Cei care se plimbă se maimuţăresc :P

Şi chiar dacă betonul, metalul şi sticla sunt la putere aici, s-a găsit nişte loc şi pentru verde :)

Unele clădiri sunt chiar speciale :) Din păcate nu ştiu dacă cea din imagine care vreo funcţionalitate sau e doar artă :)

La Defense am ajuns cu metroul, coborând la staţia cu acelaşi nume, La Defense, şi pe urmă, am mers pe jos pe esplanadă, până la staţia dinainte, cum ar veni, care se numeşte Esplanade de la Defense.

Înainte să vă povestesc mai departe trebuie să fac o paranteză şi să vă povestesc ce-am mai făcut cu recuperarea genţii. De dimineaţă a descoperit Cristi pe site-ul respectiv cu maşinile că pleacă o gagică spre Blois chiar pe 2 mai dimineaţă, adică a doua zi. I-a lăsat un mesaj însă i-a luat şi numărul ca să o sune în cursul zilei.

Nu vă zic că numai ei ştiu cum s-au înţeles la telefon, pentru că el nu înţelegea tot ce zicea ea pentru că nu e chiar expert în franceză, iar ea nu prea înţelegea tot ce zicea el pentru că nu pronunţa ca un localnic. Stai şi explică-i că nu e francez, că e în vacanţă, că merge să recupereze o geantă de la Chambord… stai şi înţelege-te de unde să-l ia dimineaţă.. eh, de râsul curcilor. Cert e că s-au înţeles cum necum şi au stabilit o oră şi un loc pentru a doua zi, aşa că ne-am putut relaxa un pic.. Ce nu-mi plăcea deloc e că eu rămâneam a doua zi singură jumate de zi şi habar nu aveam ce să fac… În fine… trecem mai departe.


2. Place des Vosges

De la Defense am luat metroul până la Bastille, de unde am intrat practic în cartierul Marais, pentru a merge în Place des Vosges, unde se află Casa lui Victor Hugo. Atunci nu era deschisă, poate pentru că era 1 mai, dar de regulă se poate vizita între orele 10 şi 18.

Mie mi-a rămas în minte această piaţă de acum 10 ani şi aveam imaginea unui loc perfect pentru relaxare. Şi aşa şi este, pentru că toată piaţa e un mare spaţiu verde, numai bun de tolănire. Numai că acum era 1 mai şi era cam plin, dar tot am găsit un locuşor bun şi ne-am întins şi noi pe iarbă alături de restul lumii.

3. Beauburg

Habar nu aveam până acum, dar aşa se pare că se numeşte zona în care se află Centre Pompidou. Aici nu am venit special pentru Centru, pentru că oricum era 1 mai şi era închis, dar îmi pac străduţele din jurul lui. Chiar foarte mult! Asta în contradicţie cu zona din faţa Centrului, unde sunt tot felul de oameni, care mai de care mai speciali, unii dorm întinşi pe jos, alţii sunt afumaţi, alţii fac magie mestecând ţigări aprinse.. Bleah! Aia chiar a fost naşpa de văzut. Anyway, nu uitaţi că aici e Atelierul lui Brâncuşi! Merită văzut!

Să trecem la lucruri mai frumoase, cum ar fi love, inimioare şi altele asemenea, din Place Igor Stravinsky

De aici ne-am îndreptat spre Les Halles, unde se făcea o mare reabilitare / reconstruire / reamenajare şi circulaţia pietonală era un pic deviată, dar numai bine că am găsit Biserica St. Eustache numaidecât, cu ajutorul săgeţelelor.

Aici, iarăşi, era foarte multă lume care venise să se relaxeze de 1 mai, erau mulţi copii, pentru că există şi un loc special de joacă pentru ei.. Cam aglomerat pentru gustul meu, dar această biserică tot frumoasă am găsit-o ca acum 10 ani.

Ţin să spun că am venit în proporţie de peste 40% pentru capul cu mână pe care mă căţărasem atunci :))) Mai amuzant a fost că a trebuit să stau la coadă, pentru că era asaltat de o grămadă de copii care îl escaladau şi le făceau părinţii poze. Da ce???? Eu nu sunt un copil??? :P

Na, că m-am căţărat! :D

4. Cartierul latin

După ce mi-am făcut şi damblaua asta, am luat metroul până la Jardins de Luxembourg. Aici, aceeaşi aglomeraţie, dar ca peste tot, un loc pe iarba tot se găsea. Ne-am luat ceva de mâncare în parc şi după, siesta :) A urmat o plimbare prin cartierul latin, care mi-a plăcut foarte mult, cu Sorbona, cu străduţele înguste precum Rue Lanneau (vezi pe hartă), ca în final să ieşim la Biserica Saint Etienne du Mont în care am întrat la fix când se cânta. Superb!

Biserica Saint Etienne du Mont
Pantheon

Din cartierul latin am dat să ne întoarcem la Jardins de Louxemburg si am coborât să luăm trenul + metroul spre Montmartre, însă surpriză! Pe ecrane se afişează că s-a stricat un tren şi că vom mai aştepta cel puţin 30 de minute. Şi cum deja era târziu, am decis să ieşim şi să găsim altă cale de transport, deşi habar nu aveam cum e cu autobuzele.

Am ieşit, am rotit un pic capul, şi am zis: hmmm… hai în stânga! Evident, la nimereală. Acolo am văzut un autobuz care tocmai venea, am alergat după el şi hop, ne-am urcat fără să avem habar unde merge. Zic lasă că ajungem noi undeva şi luăm metroul sau vedem noi…

Culmea a fost că imediat ce m-am urcat şi am identificat pe hartă ce traseu are, am realizat că putem coborî peste câteva staţii fix la o gură de metrou de pe linia care ducea în Montmartre. Cât noroc să ai? :P

5. Montmartre

Aşa că iată-ne ajunşi pe seară şi în Montmartre. De data asta n-am mai coborât la Anvers, aşa cum făceam de obicei, urcând direct spre Sacre Coeur, ci la Abbesses, din simplul motiv că aia era staţia bună de pe linia pe care ne aflam. De aici am încercat să ajungem la funicular, just for the fun of it, pentru că nu mersesem niciodată cu el, şi am senzaţia că e gratuit cu Paris Visite, însă ne-am “rătăcit pe străduţe”, apoi am urcat nişte scări şi, before we knew it, am ajuns în Place de Tertre. Aici, agitaţie ca de obicei, aşa că am dat să fugim.

Am zărit din întâmplare un plan al cartierului şi, pentru că eu eram total nepregătită cu o hartă ca să îmi dau seama cum să ajung la Lapin Agil, a fost chiar la fix. Am schiţat pe o hârtie traseul cu străduţele şi am fugit…

.. pe străduţele cochete care îmi plac atât de mult…

.. cu clădiri verzi :)

… şi petale de trandafir pe marginea drumului! Zău că un cartier mai frumos nu prea cred că mi-a fos dat să văd! Aici m-aş muta! :)

Şi iată că am ajuns şi la “Au Lapin Agile“, unde m-a dus mama încântată acum 10 ani şi habar nu aveam de ce se entuziasma atâta :)

Desigur, nu vă imaginaţi că m-a dus înăuntru la cabaret :P ci doar să vadă pe dinafară faimosul cabaret la care venea pe vremuri însuşi Picasso. Tare aş vrea să mă pot teleporta măcar 5 minute aici, dar prin anii 1880..

Acum, un spectacol la Lapin Agile cu o băutură inclusă costa 24 de euro, şi 17 euro pentru studenţi.

Mai departe am luat direcţia Sacre Coeur tot pe nişte străduţe şi scări, nu fără a observa acest motan super amuzant, care venea o dată cu ghiveciul. Un fel de “Motan la ghiveci” :)))

În faţa marelui Sacre Coeur e strânsă întotdeauna o grămadă de lume pe scări şi mereu am văzut câte un muzician. Data trecută văzusem pe cineva care cânta super frumos la harpă.

Acum iată că am nimerit un mini concert ţinut de un tânăr chitarist, cu o voce destul de bună, şi care interpreta melodii cunoscute. Foarte frumoasă atmosfera!

Nu mai rămăsesem niciodată seara la Sacre Coeur, şi a fost chiar frumos. Ne-am aşezat pe o băncuţă într-un loc cu vedere directă la biserică şi am aşteptat să se întunece şi să se aprindă proiectoarele. Din păcate unul cred că era defect :P

Ah, atenţie aici când coborâţi scările de la Sacre Coeur, că sunt nişte băieţi afro-americani care te abordează şi dacă nu eşti atent te leagă cu o sforicică la mână, evident, aburindu-te pentru bani. N-am păţit-o, am fugit repejor dar i-am văzut şi în 2006, şi acum. Deci chiar îşi duc veacul aici.

După ce abia se întunecase un pic, am fost invitaţi de jandarmi să ieşim, pentru că se închid porţile. Deci atenţie că nu se pot accesa scările la orice oră.

Nu-i nimic, noi oricum mai aveam doar o oprire de făcut la Moulin Rouge şi gata pentru ziua 2. Aici iarăşi, dacă aveţi timp, nişte bănuţi, hăinuţe frumoase la voi şi vă plac spectacolele de cabaret, e frumos de mers. Cred totuşi că trebuie făcută o rezervare cu ceva timp înainte.

E un loc funny aici la Moulin Rouge, undeva în mijlocul străzii, unde fetele cu rochii sau fuste se pot distra Marylin Monroe style, pentru că suflă aerul de dedesubt numai bine. M-am prostit şi eu un pic pe acolo, dar n-aveam decât o eşarfă, fustă nema :P

Utile:

La Defense (urcare pe Grand Arche): 10 euro / persoana, Program: în principiu de la 10 la 19, mai multe detalii aici.

Maison de Victor Hugo: gratuit la colecţiile permanente, Program: de la 10 la 18, mai multe detalii aici.

Pantheon: 7 euro / persoana, Program: de la 10 la 18, mai multe detalii aici.

 

 


View Paris day 2 in a larger map

0

8 comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.