Cum fac sa am bani de calatorii

Una dintre cele mai dese întrebări pe care le primesc de când am blogul este „cum faci să ai bani să călătorești atâta??

Mulți dintre cei ce-mi citesc articolele sau mă urmăresc pe facebook îmi spun „Oh, ce viață frumoasă ai…” și imediat se gândesc că sigur trebuie să am vreun sac de bani fără fund ascuns pe undeva pe sub pat.

Da, am o viață frumoasă. Dar am o viață frumoasă datorită călătoriilor (și a multor alte lucruri), nu călătoresc PENTRU CĂ viața mea este frumoasă. Am de fapt o viață cât se poate normală, care vine la pachet și cu lucrurile mai puțin plăcute (despre care nu mă apuc să scriu pe blog), cu greutăți, probleme de sănătate, credit la bancă (ce se va termina anul acesta, slavă Domnului!), pierderea unor oameni dragi și așa mai departe. Dar nu, nu mă scald în bani. Nici pe departe. Și să fim serioși, nici nu călătoresc ATÂT de mult, ci eventual doar ceva mai mult decât alții. Însă în aceeași măsură, sunt mulți care călătoresc mult mai mult decât mine.

Da, locuiesc în București, unde salariile sunt mai mari decât în provincie, dar și costul de trai este mai ridicat, astfel că până la urmă, când tragi linie, tot cam pe-acolo ieși.

Nu am un soț care să fie vreun mare șef de corporație care face mai mulți bani decât știm ce să facem cu ei. Din contră, amândoi avem niște venituri normale, iar în cazul meu de fapt este unul fluctuant, pentru că lucrez pe cont propriu de ceva ani deja. Nu am un salariu fix pe care pot să mă bazez, ca orice angajat, că-mi intră-n cont în fiecare lună la data de x, și nu mă pot bucura de eventuali timpi morți, pe principiul „timpul trece, salariul merge” :) Ba chiar am avut și probleme cu banii în trecut, și am luat câteva decizii financiare proaste care nu ne-au făcut viața deloc ușoară, așa că probabil ne asemănăm mult mai mult decât crezi.

Adevărul este că… nu am niciun secret. Chiar nu am. Și acest articol nu conține niciun secret știut de mine și DOAR de mine despre cum poți avea bani să călătorești (sau să călătorești mai mult). De fapt, marele secret este doar o schimbare completă de mentalitate. Mulți nu vor să audă de așa ceva, dar asta în principiu pentru că nu știu cum să facă și de unde să înceapă. Cu toate astea, este mai ușor decât crezi. Și făcând asta, nu numai că vei putea călători (mai mult), dar de fapt vei putea face orice altceva te pasionează, pentru că majoritatea principiilor se pot aplica pentru orice altceva îți dorești. Nu este vorba doar despre călătorit, ci despre orice lucru pentru care consideri că nu ai bani.

Ca și paranteză, înainte să intru în „pâine”, trebuie să menționez că reușesc să am bani pentru călătorii pentru că asta e pasiunea mea, și consider că oamenii întotdeauna găsesc resurse pentru ceea ce iubesc și își doresc cu adevărat. Astfel că majoritatea banilor mei care rămân după ce trag linie merg spre călătorii. Cu toate astea, gestionarea tuturor cheltuielilor nu e treabă tocmai ușoară, și de aceea mulți ajung să aibă o grămadă de datorii, să trăiască de la salariu la salariu, mereu în rat race (been there, done that, știu cum e).

Să începem deci. Cum fac să am bani de călătorii:

1. NU ÎMI PLAC UNELE LUCRURI PE CARE MULȚI OAMENI DAU O CĂRUȚĂ DE BANI

Presupun că pot zice că sunt și un pic norocoasă, pentru că unele dintre metodele prin care economisesc o grămadă de bani nu presupun niciun fel de efort din partea mea. Sunt lucruri care țin de felul meu de-a fi de când mă știu, și nu sunt reguli pe care trebuie să mi le impun sau lucruri pentru care trebuie să depun eforturi ca să le țin departe de mine.

• Nu beau și nu fumez

În plus, sunt foarte norocoasă că nu îmi plac nici băuturile carbogazoase sau cafeaua. Nefiind un consumator al acestor produse (alcool, țigări, cafea, băuturi carbogazoase), nu numai că economisesc o grămadă de bani, dar îmi protejez și sănătatea, ceea ce de fapt înseamnă că economisesc bani de 2 ori, sau poate chiar de la 10 ori în sus, dat fiind cât de scumpe sunt tratamentele pentru cancer sau diverse operații sau transplanturi.

Acum, dacă ești cumva amator al unora dintre lucrurile de mai sus, nu spun că trebuie să le elimini complet, dar ar trebui să încerci să le reduci cât mai mult posibil din viața ta. Și în cazul fumatului și al băuturilor carbogazoase (gen Cola & restul), îndrăznesc să spun că ar TREBUI eliminate complet.

Dacă fumezi de exemplu, ai calculat vreodată câți bani dai pe țigări pe lună? Cu suma respectivă ai putea face cel puțin o excursie de weekend (dacă nu chiar două). Chiar vrei să cheltui așa mulți bani pe ceva ce ar putea să te omoare într-o zi sau mai degrabă ai vrea să-i dai pe ceva ce iubești?

Știu că nu e tocmai floare la ureche să te lași de fumat, dar cred cu tărie că dacă chiar îți dorești ceva cu adevărat, vei găsi metode ca să reușești.

• Nu-mi place să merg în cluburi

Nu mă înțelege greșit. Îmi place la nebunie muzica și să mă distrez împreună cu prietenii, dar un loc super aglomerat plin de fum de țigară de-l tai cu cuțitul și oameni mai mult sau mai puțin beți e departe de ideea mea de distracție de calitate. Mersul în cluburi e pur și simplu ceva ce nu mă entuziasmează (acum. În liceu mi-a plăcut).

Dacă pe de altă parte ție îți place să mergi în cluburi dar vrei să ai bani și pentru călătorii sau orice alt hobby pe care-l ai, încearcă să mergi mai rar, dat fiind că nu e tocmai ieftin să mergi în club o dată sau de 2 ori pe săptămână (ceea ce sunt convinsă că știi și tu foarte bine).

• Nu-mi place să merg la cumpărături

Știu că pot părea un pic plecată cu cercul, dar e adevărat. Sunt femeie și nu-mi place să merg la cumpărături :))) Să merg din magazin în magazin răsfoind prin cantități industriale de haine este ceva ce nu-mi provoacă nici cea mai vagă plăcere. E de fapt chiar foarte enervant în 99% din cazuri (cred că trebuie să se alinieze stelele, sau ceva ce genul ăsta, ca să mă simt bine la cumpărături).
Dacă ție în schimb îți place să faci cumpărături, nu e neapărat ceva rău, dar dacă te trezești că de fiecare dată cheltuiești mult prea mult, încearcă să aloci un buget pentru asta și să pleci de acasă fără niciun card la tine, doar cu o sumă de bani cash pe care nu vrei să o depășești.

2. NU SIMT NEVOIA SĂ DAU BANII PE O GRĂMADĂ DE LUCRURI

• Nu simt nevoia să iau masa în restaurante (scumpe) în fiecare zi / săptămână / lună
Bineînțeles că îmi place și mie să mă răsfăț (sau să fiu răsfățată) din când în când cu o cină specială la un restaurant special, dar nu simt nevoia să fac un obicei din asta. Dacă aș face asta, atunci probabil n-aș mai aprecia experiența la fel de mult.

• Nu simt nevoia să îmi fac părul sau unghiile la salon în fiecare zi / săptămână / lună
Bineînțeles că toată lumea are nevoie de un tuns de calitate din când în când, dar în rest pot la fel de bine să mă descurc și singură acasă. De exemplu, nu îmi place să am unghii colorate (pur și simplu nu e stilul meu) și pot foarte ușor să îmi fac singură unghiile cu un lac incolor, ceea ce mă costă de zeci de ori mai puțin.

• Nu am nevoie de multă mobilă sau decorațiuni
Sunt adepta stilului minimalist, cu foarte puține decorațiuni și doar mobilierul de care am nevoie, nu obiecte care nu înseamnă decât o suprafață mai mare de pe care trebuie să șterg praful.

• N-am nevoie de lucruri scumpe
N-am simțit niciodată vreo dorință arzătoare să dețin lucruri scumpe. Nu am nevoie de cea mai scumpă mașină cu toate dotările posibile și imposibile, nu am nevoie de cea mai mare plasmă care există pe lumea asta, nu am nevoie de cel mai nou smartphone, nu am nevoie de haine de designer (deși cheltui destul de mulți bani pe echipamente și haine de munte, dar asta e altă poveste :D), etc.

Dacă mă gândesc bine, n-am avut niciodată un calculator nou, și momentan dețin un smartphone la mâna a doua. Nu fac lucrurile astea pentru că aș fi zgârcită, ci pentru că pur și simplu sunt lucruri care nu prea mă interesează. De exemplu, nu mă entuziasmează cu absolut nimic gândul de a-mi cumpăra ultimul iPhone.

3. ÎNCERC SĂ NU CUMPĂR LUCRURI DE CARE CRED CĂ AM NEVOIE DAR DE FAPT N-AM

Dacă la punctul 1 și 2 de mai sus am vorbit despre lucruri care sunt naturale pentru mine, există însă altele care nu sunt tocmai floare la ureche. Sunt cele de care cu toții ne lovim în fiecare zi. Și de aceea, de fiecare dată când vreau să cumpăr ceva, mai întâi mă întreb „CHIAR AM NEVOIE DE CHESTIA ASTA?”. De 2 ori.

Dar chiar și dacă fac asta, tot nu e foarte ușor, și uneori ajung să cumpăr lucruri de care nu am neapărată nevoie. De ce e așa greu? Pentru că de-a lungul timpului ni s-au servit pe tavă o mulțime de idei spălătoare pe creier că avem nevoie de aia și de ailaltă, când de fapt toate vin din nevoia companiilor de a-și vinde produsele. Produse de care nu avem neapărată nevoie, dar fără de care, prin spălarea generală de creiere, am ajuns să credem că nu putem trăi. Ce putem face pentru a nu ne lăsa influențați?

Trebuie să punem TOTUL sub semnul întrebării.

De fiecare dată când vrei să cumperi ceva, fie că ești într-un magazin real sau online, gândește-te bine: Vrei să cumperi acel ceva pentru că crezi cu adevărat că îți va fi util sau îți va îmbunătăți considerabil viața, sau vrei să îl cumperi pentru că toată lumea are unul și ai ajuns să crezi că așa merg lucrurile? De exemplu: chiar ai nevoie de o bibliotecă în sufragerie? (Dacă ești colecționar de cărți, atunci poate răspunsul este da). Sau ai putea trăi și fără, iar televizorul l-ai putea pune direct pe perete (dacă ai un televizor. Dacă nu, cu atât mai bine).

Apoi, dacă chiar și după ce te-ai gândit bine ai concluzionat că ai nevoie de el, nu te grăbi să-l cumperi încă. De ce? Pentru că trăim într-o societate de consum. Toată lumea care vinde ceva încearcă să facă un profit, iar în unele cazuri un profit URIAȘ. Dar doar pentru că majoritatea magazinelor au tupeul să ceară prețuri exorbitante pentru produsele pe care le vând, nu înseamnă că trebuie să ne conformăm orbește și să plătim.

În schimb, e momentul să gândim în afara tiparelor, să fim creativi și să ne punem și mai multe întrebări (ușchite):

 1. E ceva ce îmi trebuie neapărat nou?
 2. E ceva ce nu pot face și singur cu mult mai puțini bani?
 3. E ceva ce nu pot găsi în altă parte mai ieftin?
 4. E ceva care nu se găsește într-o altă variantă mai ieftină?
 5. E ceva ce nu pot împrumuta?

Acum, numai dacă după ce ai analizat bine de tot situația și ai făcut și un pic de cercetare (unele lucruri le poți confecționa singur mult mai ușor decât crezi – e plin internetul de tutoriale), răspunsul la toate cele 5 întrebări de mai sus este DA, poți liniștit să cumperi produsul respectiv.

Dacă nu, alege una dintre cele 5 variante. Exemple:

Chiar am nevoie să cumpăr un pat nou sau pot economisi o grămadă de bani făcându-mi singur un pat din paleți spre exemplu? Chiar am nevoie de o lustră de 500 de lei (Doamne cât de scumpe sunt lustrele!!) sau aș putea merge un pic mai departe (în locuri gen Europa/Dragonul Roșu) unde găsesc fix același lucru dar de 3 ori mai ieftin? Chiar am nevoie de mobilă nouă sau pot găsi lucruri aproape noi (sau chiar noi) la niște prețuri super ok pe site-uri precum Okazii/OLX? Chiar am nevoie să-mi cumpăr haine de la mall sau pot găsi fix aceeași calitate în alte locuri care nu practică prețuri atât de mari? (orice, dar nu mai mergeți la mall! E doar o invenție sugătoare de bani!). Chiar am nevoie, dar CHIAR am nevoie de o nuntă tradițională într-un loc scump, cu inșpe mii de feluri de mâncare care oricum se aruncă pe jumătate la gunoi? Sau pot face o nuntă mai discretă și mai intimă?

Eu și Cristi am cheltuit o TONĂ de bani pe nunta noastră, numai ca să realizăm la final că nu a fost în totalitate stilul nostru, și că doar ne-am lăsat purtați de val făcând exact ce văzusem că face toată lumea: acea nuntă tradițională într-un restaurant foarte frumos (nu pot să mă plâng), cu o grămadă de lucruri scumpe pe lângă. Nu îmi pare rău, am avut o nuntă superbă, dar cred că aș fi fost la fel de fericită (sau chiar și mai) cu o nuntă mai simplă și mai… altfel (poate undeva pe la munte). În schimb, am ajuns să trăim cu cureaua strânsă la maxim întreg anul de dinainte de nuntă, și plătind și acumulând datorii tot anul de după. A fost extrem de greu, nu mai vreau să trec prin așa ceva în viața mea!

Apoi, când ai un copil de exemplu, înainte să cumperi fiecare obiect pe care îl găsești într-un magazin pentru copii, întreabă-te dacă tu (sau copilul) chiar aveți nevoie de acel obiect. Au fost inventate o mulțime de chestii în ultimii ani care promit să facă viața mai ușoară părinților. Dar înainte să cumperi ceva, întreabă-te dacă chiar e așa. Dacă cumpăr acest obiect, viața mea va fi mult mai ușoară decât dacă nu l-aș cumpăra?

Părinții aflați la primul lor copil sunt cei care cad în această capcană cel mai ușor. Pentru că atunci când ai primul tău copul, ești panicat, ai impresia că n-ai nici cea mai vagă idee cum să-ți crești și să ai grijă cel mai bine de copilul tău, și totul pare înfricoșător. Și e ușor să crezi că tot ce se vinde într-un magazin pentru copii este ceva de care copilul tău va avea nevoie. Dar de fapt, 70% din ceea ce vând magazinele astea (și multe altele de fapt) sunt porcării inutile care nu fac altceva decât să adune praf prin casă și să ocupe atât de mult spațiu încât ajungi să crezi că ai nevoie de o casă mai mare. Și uite așa groapa se-adâncește.

Acum, dacă deja ai o grămadă de chestii inutile prin casă (ce glumă pe capul meu, normal că ai, cu TOȚII avem), poți să remediezi un pic situația și chiar să faci și niște bani în același timp. Cum?

Uită-te la fiecare obiect din casă și dacă nu îl folosești, vinde-l. Pe Okazii, pe OLX, unde vrei tu. Te asigur că nu ai nevoie nici măcar de jumătate de lucrurile pe care le ai. Anul trecut am făcut o sumă frumușică făcând fix asta. Ai fi surprins ce lucruri se vând pe aceste site-uri. Mi-am vândut chiar și o imprimantă veche pe care suspectam că nimeni nu o va vrea. Sau calculatorul meu vechi care era aproape piesă de muzeu, dar încă funcționa perfect (cam ca o râșniță cu manivelă, dar oricum). Toate chestiile astea nu făceau decât să-mi ocupe spațiu prin casă și să nu mă ajute cu nimic.

Mi-am vândut până și perdelele pe care deja nu le mai suportam de vreo 4 ani dar nu-mi venea să cumpăr altele pentru că, să fim serioși, perdelele sunt (și ele) extrem de scumpe! Dar apoi, după ce le-am vândut pe cele vechi, am folosit banii ca să-mi cumpăr unele noi.

4. CĂLĂTORESC IEFTIN

În acest moment, cu bugetul anual pe care îl am pentru călătorii, aș putea:

1) să am o singură vacanță scumpă
sau
2) să merg în 2-3 călătorii mai ieftine și cel puțin vreo 15 ture de weekend pe munte în România

E de fapt destul de simplu, matematică de bază: dacă nu ai un venit care să îți permită să pleci în vacanțe scumpe și să stai în hoteluri de 5 stele, atunci pentru a călători (mai) mult, trebuie să călătorești (mai) ieftin (cel puțin până când reușești să faci mai mulți bani).

Ieftin nu înseamnă că trebuie să te abții de la tot ÎN PERMANENȚĂ, ci înseamnă mai degrabă că trebuie să încerci să găsești uneori alternative pentru lucrurile convenționale.

Pentru cazare de exemplu, încearcă să-ți rogi prietenii care locuiesc în afara țării să te găzduiască, sau întreabă-ți prietenii dacă prietenii lor care locuiesc în afara țării te pot găzdui. Dacă nu reușești așa, caută o cazare prin couchsurfing. E un mod grozav de a întâlni o grămadă de oameni interesanți și pe deasupra mai este și GRATIS. Sau poate poți încerca hosteluri în loc de hoteluri. Sau hoteluri low-cost. Ai prins ideea.

Pentru transport, caută întotdeauna oferte la biletele de avion. Când călătorești cu mașina, ia niște prieteni cu tine ca mașina să fie plină și să împărțiți costul benzinei/motorinei. Dacă ești doar tu sau călătorești în 2, caută să găsești o mașină pe site-urile de carpooling sau fă autostopul gratis. Ok, poate că nu poți face autostopul dacă călătorești cu copilul tău de 2 ani, dar soluții există întotdeauna, trebuie doar să gândești un pic dincolo de tipare. Nimeni nu te forțează să faci ceva ce ți-ar transforma călătoria într-un chin, dar încearcă lucruri noi și vezi ce anume îți place și ce nu.

Când vine vorba de luat masa, e la mintea cocoșului că trebuie să stai departe de restaurantele scumpe. Încearcă să faci un pic de muncă de detectiv înainte să pleci. Vorbești cu niște localnici și întreabă-i unde mănâncă ei. Pentru că știu cu toții unde poți mânca bine pe bani puțini. Dacă ai găsit cazare prin couchsurfing, gazda va ști cu siguranță să-ți dea câteva ponturi legat de mâncare. Tripadvisor este de asemenea un loc foarte bun unde poți începe să cauți idei și să ceri sfatul localnicilor.

În ceea ce privește transportul local, nu cumpăra un abonament scump. Dacă stai la un couchsurfer, încearcă să găsești unul care locuiește în centru, ca să nu trebuiască să folosești transportul în comun prea mult sau chiar deloc.

Iar când vine vorba de vizitat, nu intra și tu chiar în FIECARE muzeu. Ieși și plimbă-te pe străzi, studiază arhitectura, oamenii, tot ce prinzi, nu pierde timp în interior. Oricum așa vei învăța mai multe despre un loc decât dintr-un muzeu. De asemenea, caută un pic pe internet în faza de planificare pentru a afla care sunt locurile cu intrare gratuită din orașul/orașele pe care îți dorești să le vizitezi sau în ce zi a lunii au intrare gratuită diferite obiective (cum ar fi Muzeul Louvre sau Muzeele Vaticanului, multe au intrare gratuită o dată pe lună). De asemenea, nu cumpăra Travel pass-uri decât dacă chiar ai studiat un pic problema dinainte și ai găsit că ieși în câștig (ceea ce rar se întâmplă). Caută informații despre fiecare atracție pe care vrei să o vezi și încearcă să afli dacă chiar merită. Majoritatea sunt capcane pentru turiști, nu trebuie să cazi în plasă.

În plus, gândește-te singur dacă o atracție chiar ar fi ceva ce e musai să vezi. De exemplu, dacă nu ești pasionat de artă și nu știi nimic despre asta, nu te duce la Louvre doar pentru că TOATĂ lumea se duce și că „vai, dar nu pot să merg la Paris și să nu văd Mona Lisa”. E o prostie să stai la coadă o grămadă și/sau să plătești biletul de intrare (care nu e chiar ieftin), doar ca să intri să vezi Mona Lisa și în rest să te uiți ca mâța-n calendar, că oricum nu pricepi nimic. Dacă poți nimeri când e intrare gratuită, intră și aruncă un ochi, dacă nu, treci peste.

5. CITESC DESPRE EDUCAȚIE FINANCIARĂ

O să fiu sinceră. Am avut datorii și am trăit de la salariu la salariu muuult timp. Și ca majoritatea oamenilor care se confruntă cu probleme financiare, am avut astfel de probleme pentru că nu aveam niciun fel de educație financiară. Dacă și tu ești în aceeași situație, nu trebuie să-ți fie prea multă rușine, pentru că nimeni nu ne învață despre asta. Dar ar trebui de fapt să fie una dintre materiile obligatorii în școală, încă de la vârste mici. La școală suntem învățați cum să FACEM bani, dar nimeni nu ne învață și cum se CHELTUIE banii. Așa că majoritatea îi cheltuie prost. Eu clar am făcut asta.

Am vrut inițial să spun că TOȚI oamenii care se luptă cu datoriile au ajuns în această situație pentru că nu au educație financiară, dar din păcate mai există și cazul celor ce au avut cazuri de boli grave în familie și a trebuit să se împrumute de la bancă pentru a putea plăti operații sau tratamente extrem de scumpe. Și indiferent câți bani ai puși deoparte, în cazurile astea pur și simplu nu ai cum să ai de ajuns ca să acoperi cheltuieli atât de mari.

Ok, dar cum învățăm despre educație financiară? Păi, la fel ca la școală, trebuie să citim. Cât mai mult posibil. Cu toate astea, nu tot ce este scris merită citit.

Există o mulțime de cărți, dar majoritatea spun exact aceleași lucruri. Multe îți promit că vei scăpa de datorii în 2 timpi și 3 mișcări, în timp ce altele îți promit chiar că te vei îmbogăți. Nu e cazul să cazi în plasa asta. Astea sunt doar titluri folosite de autori ca să vândă cartea mai ușor și cât mai mult. Adevărul este că niciuna dintre aceste cărți nu îți va spune un secret incredibil care te va ajuta să scapi de datorii sau să te îmbogățești peste noapte, un secret pe care doar ei l-au descoperit și nimeni altcineva nu-l știe.

Nu, toate cărțile conțin cam aceleași principii financiare care te pot ajuta să te pui pe picioare (dacă ai datorii) sau să economisești sau să investești bani. Singura diferență între ele este cât de clar au fost structurate informațiile în pași și cât de bine a reușit autorul să le prezinte într-o manieră simplă și utilă astfel încât chiar să te ajute și să-ți vină ușor să te apuci de treabă și să te organizezi.

Pentru începători, o carte bună ar putea fi The Total Money Makeover sau Your Money or Your Life. Fii pregătit să ți se servească și o grămadă de bla bla inspirațional și motivațional, dar dacă filtrezi conținutul, vei găsi niște metode și principii sănătoase pe care le poți aplica pentru a-ți pune finanțele în ordine (deși majoritatea nu sunt ușor de aplicat, atenție!).

Un alt instrument pe care îl găsesc foarte util este să citesc bloguri de finanțe personale/educație financiară. În română nu sunt foarte multe și nu am găsit niciunul care să îmi placă în mod extraordinar, dar în engleză sunt o grămadă. Cel cu care am simțit că rezonez cel mai bine este The Simple Dollar. E un blog început de Trent Hamm, un american obișnuit care ajunsese să aibă o grămadă de datorii și a reușit să se pună singur pe picioare. După mai mulți ani în care s-a ocupat singur de blog, l-a vândut, dar a continuat să fie unul dintre contribuitori și să scrie articole valoroase, și ale lui sunt cele care îmi plac cel mai mult.

Mai sunt și alte bloguri care poate merită luate în considerare pentru a vedea care ți se potrivește cel mai bine, cum ar fi Budgets are sexy, Wise bread, MoneyNing, MintLife Blog, etc. Merită de asemenea scotocit și prin arhiva acestor bloguri, în special prin articolele scrise în primul an sau primii doi ani (valabil și pentru The Simple Dollar), mai ales dacă ești începător.

Însă nu uita! La fel cum nu este de ajuns doar să citești articolul meu ca să îți schimbi mentalitatea peste noapte și să integrezi sfaturile în stilul tău de viață, n-o să te ajute cu nimic să deschizi acum aceste bloguri și să închizi ferestrele câteva minute mai târziu.

De fapt, nici nu trebuie să petreci acum niciun pic de timp răsfoindu-le (mai ales după ce ai „pierdut” deja atât de mult citind articolul meu :))). Nu trebuie decât să te abonezi la vreo 2, 3 newslettere și să aștepți să îți trimită ei vești (și abia mai apoi, când o să ai un pic de timp, poți intra să scotocești prin arhiva lor). Acesta este singurul mod în care chiar poți începe să-ți formezi un obicei, și citind MĂCAR un articol de finanțe personale pe zi poți rămâne permanent conectat la conceptul de educație financiară, primești idei noi în fiecare zi și ai ceva care îți amintește mereu de obiectivul pe care ți l-ai propus. Și încet încet, îți poți schimba în mod treptat mentalitatea și stilul de viață.

6. NU ACUMULEZ DATORII

Am avut în trecut o căruță de datorii. Și pe lângă faptul că aveam datorii, continuam să acumulez și altele. De ce? Pentru că trăim într-o societate care a reușit să facă oamenii să creadă că e OK să cheltui bani pe care nu-i ai, e OK să ai datorii, e OK să iei credit de la bancă pentru aproape orice. Numai că nu e DELOC ok.

Acum câțiva ani, nu eram conștientă că uneori cumpăram chestii de care nu aveam neapărată nevoie și nu aveam mentalitatea de a încerca să găsesc alternative pentru cele de care chiar aveam nevoie. Dar când văd acum la televizor reclame care cu atâta ușurință și normalitate îndeamnă oamenii să-și facă credit ca să-și poată lua o plasmă gigantică, să-și renoveze casa, să plece în vacanță, să cumpere un câine sau mai știu eu ce tâmpenii, mi se urcă tot sângele-n cap.

Principiul de bază este foarte simplu: nu cumpăra nimic pentru care nu ai deja bani. Este cel mai sănătos mod de a trăi. Câți oameni au mașini scumpe cumpărate pe leasing? Câți și-au cumpărat telefoane plătind rate la ele chiar și după ce li s-a redus valoarea la jumătate? Sau câți oameni nu plătesc un abonament de telefonie imens doar pentru că au vrut să-și cumpere un telefon scump la un preț mai mic? Astea sunt deciziile proaste care ne ruinează!

Există, desigur, și cazuri în care POATE ar fi ok să iei un credit, și anume atunci când vrei să cumperi o locuință. DAR (mare dar!) chiar dacă pe hârtie totul pare în regulă (rata lunară e mai mică decât ai da pe chirie), s-ar putea să vrei să iei în considerare și următoarele aspecte:

 • Ești sigur că vrei să te înhami la un împrumut pe 20 sau 30 de ani? Nu e un pic cam mare perioada în care o mare parte din salariul tău se va duce direct la bancă?
 • Chiar vrei să ajungi să plătești în final de 2 sau de 3 ori valoarea locuinței?
 • Ești sigur că vei locui acolo pentru tot restul vieții? (dacă răspunsul este nu dar crezi că o să poți pur și simplu să-o închiriezi dacă pleci în altă țară/oraș, gândește-te din nou. Ai idee cât de greu este să fii proprietar de la distanță??)
 • Ești sigur că-ți permiți să plătești rata aceea lunară mare?
 • Locuința pe care vrei să o cumperi este cumva atât de departe de orice (job, centru) încât îți va atrage de asemenea și costuri mari de transport?
 • Ce se întâmplă dacă-ți pierzi locul de muncă sau suferi un accident grav sau descoperi că ai o boală serioasă, precum cancer? (în 20 sau 30 de ani se pot întâmpla ATÂT de multe).

Sunt multe lucruri de analizat și de întors pe toate părțile, așadar gândește-te bine de tot înainte de a lua decizia de a lua banca de nevastă ca să poți să te alegi cu o casă.

Pe lângă credite, la fel de mult trebuie să te ferești și de cărțile de credit (care de fapt sunt tot un fel de credit, numai că pe mai puțini bani, dar cu riscuri mult mai mari). Este destul de simplu: nu folosi cărți de credit! Orice ai face, nu le folosi. Deloc.

Și pentru numele lui Dumnezeu, nu îți pune overdraft pe cardul pe care primești salariul! Știu atât de mulți oameni care au avut probleme financiare mari din cauza asta încât aș putea vorbi ore întregi despre subiectul cărți de credit. La început le folosești o dată sau de două ori, după care într-o bună zi te trezești că plătești TOTUL cu ele. Nu trăi pe cartea de credit! Dacă ai ajuns deja acolo, știi cât de groaznic este!

Și nu folosi nici cărți de credit precum Card avantaj! Sau orice alt tip de carte de credit care îți permite să plătești rate egale, cu dobândă 0. Am făcut-o și pe asta. Știu cum e! Ți se pare o super afacere că nu plătești niciun fel de dobândă atâta timp cât îți plătești rata la timp în fiecare lună. Dar nu e!

În schimb, ratele încep să se adune în timp și te trezești la un moment dat cu o rată lunară uriașă, care devine din ce în ce mai greu de plătit pe măsură ce trece timpul. Devine un chin, și când primești extrasul lunar pe email care îți spune cât ai de plătit până la următoarea dată scadentă și îți dai seama că nu ai bani să plătești sau va trebui să faci pe dracu-n patru să îi obții, intri în panică. Ai impresia că cineva încearcă să te strângă de gât!

Sunt sigură că ai impresia că genul ăsta de cărți de credit sunt ok, căci așa obișnuiam să gândesc și eu. Și sunt de asemenea convinsă că nu vei înțelege asta doar pentru că așa zic eu. Dar dacă citești câteva cărți bune de educație financiară și/sau bloguri, îți vei da seama că nu sunt și că trebuie să stai cât mai de departe poți de ele. După părerea mea, singurul scop al unei cărți de credit este acela de a mă ajuta atunci când nu pot închiria o mașină în vacanță fără ea.

7. NU PIERD (MULT) TIMP LIBER CU ACTIVITĂȚI INUTILE

Nu e nicio noutate că timpul înseamnă bani. Așadar, pierderea de timp este echivalentă cu pierderea de bani, chiar dacă direct sau indirect.

Având ziua împărțită între muncă, blog, chestii de făcut prin casă, citit despre pasiunile pe care le am și cititul despre educația financiară, îmi rămâne foarte puțin timp pentru altceva. Cu toate astea, cu toții avem un pic de timp liber pentru alte activități (în unele cazuri un pic mai mult). Și modul în care alegem cum petrecem acel timp liber poate face o mare diferențe atunci când vine vorba de finanțele personale. Așadar:

 • Nu-mi pierd timp cu oameni care nu îmi plac
 • Nu mă uit la televizor (decât atunci când e vorba de ceva educativ sau ceva ce chiar mă relaxează sau mă amuză, ceea ce e foarte rar)
 • Nu dorm mai mult decât am nevoie
 • Nu fac lucruri care nu-mi plac doar pentru că există o presiune socială
 • Nu mă las convinsă să fac lucruri care nu-mi plac
 • Nu fac lucruri doar pentru că cineva zice că așa trebuie
 • Nu-mi pierd (mult) timp pe facebook, mail, etc (sau măcar încerc :)))

În schimb, folosesc puținul timp liber pe care-l am într-un mod cât mai util: încercând să generez venit pasiv, investind în mine (citind, învățând lucruri noi, etc.) și, desigur, relaxându-mă un pic, pentru că a fi în priză de dimineață până seara are mai devreme sau mai târziu efecte negative asupra sănătății.

Este de fapt foarte simplu: dacă un lucru nu e util, plăcut sau relaxant/amuzant, nu îl fac. Și dacă mă trezesc că fac ceva de genul ăsta, încerc să elimin respectiva activitate cât mai curând. Cu toate astea, nu este tocmai un lucru ușor de făcut, și necesită cantități industriale de determinare, putere de stăpânire și luciditate.

Gânduri finale

Majoritatea oamenilor au impresia că un astfel de stil de viață (economisirea, alegerea unor variante mai ieftine în detrimentul celor mai scumpe, investirea timpului liber în activități utile) înseamnă pur și simplu o viață mizerabilă, fără niciun fel de bucurie. Dar e complet neadevărat. Un astfel de stil de viață nu înseamnă că trebuie să-ți refuzi TOATE plăcerile și să dai banii doar pe necesități și nimic mai mult.

Nu, de fapt tot ce trebuie să faci e să acorzi mai puțini bani și timp lucrurilor care oricum nu sunt foarte importante pentru tine, celor care oricum nu le-ai duce lipsa, celor care oricum nu-ți fac viața mai frumoasă. Și în felul ăsta vei descoperi că poți avea timp și bani pentru acelea pe care într-adevăr le iubești, cele care te pasionează (în cazul meu, călătoriile :), cele care chiar merită. Pentru că atunci când faci sacrificii pentru ceva ce iubești, nu prea poți să spui că sunt sacrificii, nu-i așa?