TUTORIAL: Cum sa faci marturii ieftine pentru o nunta de muntomani

Dacă anul trecut înainte de Crăciun am scris un tutorial despre cum să faci un brad eco cu 0 lei, anul acesta am zis să mai fac unul. Chiar dacă au trecut mai bine de 2 ani de când am meșterit la mărturiile pentru nunta mea și a lui Cristi, încă mai țin minte cu precizie cum le-am făcut și chiar de atunci m-am gândit să fac un tutorial, așa că am tras și câteva poze în timpul „procesului”. Asta pentru că eu personal am căutat o grămadă pe internet idei de mărturii originale, care să se potrivească tematicii noastre (muntele, bineînțeles), dar oricâte exemple sau tutoriale aș fi găsit, nimic nu era fix pe gustul meu.

Problema cu care m-am confruntat a fost aceea că multe idei pe care le găseam pe internet erau fie prea greu de făcut, fie materialele necesare erau greu de găsit, fie implica prea multă muncă (ceea ce însemna mult timp, de care efectiv nu dispuneam), fie erau prea scumpe (noi neavând un buget foarte mare). Aveam nevoie de o idee simplă și ieftină, ceva care să reflecte dragostea noastră pentru munte, și în același timp să aibă măcar o mică utilitate. Nu voiam să ofer o mărturie pe care la sfârșitul petrecerii lumea să o arunce prin vreun sertar și să uite de ea, sau pe care s-ar pune praful în bibliotecă, pentru că nu le folosește la nimic.

Iar așa ceva… chiar n-am găsit. Așa că până la urmă am făcut ceva original (nu mai țin minte dacă mi-a venit ideea în somn sau la duș :))) și cred că ceea ce a ieșit a îndeplinit perfect cele 4 cerințe pe care le aveam. Au fost foarte ieftine, simplu de făcut, și au și o mică utilitate.

Să vedem cum se fac:

AI NEVOIE DE:

       Unelte:       Materiale:
  • Foarfecă
  • O periuță de dinți veche
  • Un cleștișor de tăiat și îndoit sârmă
  • Perforator de hârtie
  • Conuri de pin
  • O cutie de lac pentru lemn
  • O rolă de panglică (eu am folosit de satin de 9 mm lățime): Lungimea = aprox. 30 cm x numărul de mărturii pe care vrei să le faci
  • O rolă de sârmuliță subțire (eu am folosit sârmă de 0,8 mm grosime): Lungimea = aprox. 25 cm x numărul de mărturii pe care vrei să le faci
  • Bilețele cu numele voastre și data nunții
  • Bilețele rulate cu un mesaj pe care doriți să îl transmiteți invitaților (vezi pasul 8)

0 conuri pin marturii nunta ieftine

2 magazine online la care în principiu găsești cleștișor, panglici de diverse culori, role de sârmă: www.simoshop.ro și www.margele-bijuterii.com. Mai sunt și multe altele, desigur.

INSTRUCTIUNI

1 conuri pin marturii nunta ieftine

1. CULEGE CONURILE

Partea asta e poate cea mai grea, însă cu puțin noroc poți rezolva ușor. Conurile de care ai nevoie trebuie să fie de pin, cu solzi tari și groși. Din păcate la noi în țară cele mai răspândite conifere sunt brazii și molizii, care au conuri lunguiețe cu solzi subțiri și fragili. Acelea nu sunt bune, pentru că nu numai că nu se desfac frumos, dar nu vor sta niciodată singure „în fund”.

Eu când am căutat la început, numai din acelea găseam, și deja îmi pierdusem speranța când, cu o lună înainte de nuntă, am găsit întâmplător niște conuri de pin undeva pe traseul dintre Păstrăvăria Bei și Lacul Ochiul Bei. În București știu sigur că sunt niște pini în Herăstrău, am văzut chiar lângă parcarea de la fostul Pavilion H. În Brașov pe traseele de pe Tâmpa am văzut mulți pini și conuri bune pe jos. În rest nu prea știu să spun unde se găsesc.

NU culege conurile dacă sunt încă în copac, ia-le doar dacă le găsești căzute pe jos!!!

E foarte posibil ca atunci când le găsești să fie un pic umede sau abia căzute, astfel că nu le vei găsi așa cum vor arăta la final, ci vor avea solzii închiși.

2 conuri pin marturii nunta ieftine2. LASA CONURILE LA USCAT

Eu când le-am găsit pe ale mele, erau destul de umede. Am întins o coală mare de hârtie pe jos în balcon și le-am lăsat acolo să se usuce complet. ATENȚIE mare! Verifică-le în fiecare zi să vezi cum arată, pentru că ele pe măsură ce se usucă, se și deschid, și dacă se deschid prea tare, pe urmă arată urât.

Așa am pățit eu, le-am lăsat prea mult și a trebuit să arunc mai mult de jumătate, pentru că solzii se deschiseseră așa de tare că deja erau orientați în jos, în loc de în sus.

Așadar imediat ce s-au deschis suficient și îți place cum arată (trebuie să aibă solzii orientați aproximativ 45° în sus și să stea singure „în fund”, chiar dacă unele stau mai într-o rână :) treci la pasul 3.

3 conuri pin marturii nunta ieftine3. CURATA CONURILE

Solzii au niște foițe deasupra care încep să se desprindă în momentul în care conurile s-au uscat. Foițele astea arată cam urât, așa că e bine să le îndepărtezi înainte de a trece la pasul următor. Folosește o periuță veche de dinți care nu îți mai trebuie și freacă partea de sus a solzilor până când foițele au căzut. Fă asta deasupra unei foi de hârtie sau a unui ziar, ca să nu faci mizerie.

4 conuri pin marturii nunta ieftine 24. PREGATESTE-TE DE LACUIRE

Chiar dacă teoretic sunt natură moartă din momentul în care au căzut pe jos, conurile cu siguranță mai au în ele microorganisme vii pe care nu vrem totuși să le facem cadou invitaților. Astfel că pentru a le transforma în obiecte cu viață îndelungată, care să nu se deterioreze în timp, trebuie să le acoperim cu un lac. Eu aveam prin casă o cutie de lac pentru piatră (nu prea contează ce tip de lac e), dar dacă trebuie să cumperi, ideal ar fi să fie un lac pentru lemn.

Operațiunea asta e bine să o faci într-un spațiu deschis (afară sau măcar pe balcon), ca să eviți eventualele efecte negative pe care le-ar putea avea inspirarea vaporilor eliberați de lac. Plus că dacă faci într-o cameră, pe urmă o să-ți miroasă casa a lac câteva zile bune.

Ca să poți să introduci conurile în cutia de lac, taie niște segmente de sârmă cu ajutorul cleștișorului (de aproximativ 25 cm – mai întâi taie doar una și probează dacă e de ajuns), înfășoară-le de vreo 2 ori în jurul părții de sus a conului, și lasă o lungime suficientă cât să o poți apuca cu degetele.

5 conuri pin marturii nunta ieftine5. LACUIESTE CONURILE

Pune pe jos câteva foi de hârtie sau ziar una peste alta și așează cutia de lac în mijloc. Apoi va trebui să scufunzi fiecare con în parte în lacul din cutie.

După ce scufunzi conul, nu trebuie să îl lași scufundat prea mult, ca să nu acumuleze prea mult lac. Mișcarea e simplă: ai băgat conul și l-ai scos imediat. Apoi mai rămâi un pic cu el deasupra cutiei de lac, până se scurge de pe el surplusul de lac, și la final îl așezi alături, pe hârtie/ziar, la uscat.

6 conuri pin marturii nunta ieftine 26. LASA LACUL SA SE USUCE PE CONURI

După ce ai terminat de lăcuit toate conurile, lasă-le la uscat exact în poziția în care le-ai așezat pe ziare. Peste câteva ore, întoarce-le cu partea cu care se atingeau de hârtie/ziar în sus (apucând de sârmuliță) și mai lasă-le un pic să se usuce și pe acea parte.

Atenție! Nu le lăsa prima dată prea mult la uscat, pentru că în zona în care se ating de hârtie/ziar se va aduna un surplus de lac, și dacă acela se usucă, ți se vor lipi conurile de hârtie/ziar. Verifică-le stadiul din când în când, și dacă vezi că deja opune un pic de rezistență în momentul în care vrei să le ridici apucând de sârmuliță, atunci e timpul să le întorci pe partea cealaltă.

Alternativ, poți face și un sistem să le agăți la înălțime deasupra hârtiei/ziarului (vezi poza de deasupra, care nu e a mea), și în felul ăsta nu mai trebuie să le întorci de pe o parte pe alta, dar e ceva mai complicat.

După ce lacul s-a uscat complet pe toate părțile, e timpul să îndepărtezi sârmulițele ajutătoare.

7 conuri pin marturii nunta ieftine7. TAIE SI LEAGA PANGLICA

Taie o bucată de panglică de aproximativ 30 cm lungime. Fă proba (pasul 8) pe un con ca să vezi dacă e ok lungimea asta (să îți permită să faci ușor funda, pentru că dacă e prea scurtă, te chinui). După ce ai stabilit lungimea optimă (30 cm sau altă lungime care ți-este ok), taie toate bucățile de panglică de care ai nevoie pentru toate conurile.

Procedura pentru un con:
– Folosește perforatorul pentru a face o gaură în bilețelul cu numele voastre și data
– Trece panglica prin găurica respectivă
– Înfășoară panglica în jurul solzilor din partea de sus a conului, fă un nod și apoi o fundiță
– Ajustează fundița ca să-ți fie pe plac
– Profilează capetele panglicii în formă de V (dacă dorești). Acest pas îl poți face și înainte de legarea panglici, cum preferi tu.

Repetă pentru toate conurile.

8 conuri pin marturii nunta ieftine8. PREGATESTE UN BILETEL CU UN MESAJ PENTRU INVITATI

Scrie pe calculator un mesaj scurt pe care vrei să-l transmiți invitaților, printează-l de atâtea ori cât îți trebuie, și apoi decupează bilețelele. Bilețelul nostru a avut dimensiunea 3,5 cm x 7 cm.

Apoi rulează câte unul strâns și fixează-l între două rânduri de solzi ale conului. Spațiul este suficient de mic încât să nu cadă de acolo.

GATA! :)

9 conuri pin marturii nunta ieftine

Un sfat final foarte important:

Nu vă lăsați pe ultima sută de metri cu mărturiile! Teoretic nu durează mult de făcut (mai mult durează probabil să le găsești și să le lași la uscat), însă cu cât se apropie data nunții, cu atât se aglomerează o mulțime de alte lucruri de făcut.

Așadar căutați-le cu câteva luni înainte (poate nu găsiți chiar din prima), și după ce s-au uscat, apucați-vă imediat de treabă. E bine să le aveți făcute cu măcar 1 lună înainte.

Eu am făcut prostia să mă las pe ultima sută de metri, deși le aveam de 1 lună de zile. Am avut la dispoziție aproape un an să-mi planific luna, și am fost mereu foarte calmă, fără să am nici cel mai vag aspect pentru care să mă transform în Bridezilla :))) Totul a fost minunat până în ultima săptămână, când vrei, nu vrei, trebuie să faci multe lucruri care nu pot fi făcute decât atunci. Dar pe mine m-a apucat joia de dinainte de nuntă fără mărturiile terminate. Vineri dimineață trebuia să le ducem la restaurant, astfel că seara dinainte am făcut o mică criză.

Lucram la ele de ore bune, și simțeam că efectiv nu se mai termină, iar eu eram deja epuizată total. Mai întâi am avut o criză de râs, după aceea o criză în care spuneam în continuu „nu mai pot, nu mai pot” și apoi o criză de plâns. Până la urmă am reușit să mă calmez și să le terminăm târziu în noapte. Nu am mai pățit așa ceva în viața mea, oricât de greu am muncit și oricât de epuizată am fost, și nu îi doresc nimănui să treacă prin asta. În ultima săptămâna trebuie să încercați să dormiți suficient, ca să fiți odihniți cât mai bine, și să stați departe cât mai mult de stres, ca să fiți cât mai zen în ziua magică :) Așa că orice ar fi, nu lăsați mărturiile pe ultima săptămână! Nici măcar pe ultima lună! :) Spor!

UTILITATEA

Așa cum am și scris pe bilețelul nostru, pe lângă faptul că am oferit invitaților noștri ceva făcut de mâna noastră, care să ne reprezinte, utilitatea pe care am găsit-o acestor mărturii a fost aceea că pot fi agățate în pomul de Crăciun. Tot ce trebuie să facă este să desfacă fundița și să o lege pe crenguța bradului. Simplu, nu?

Acesta este și motivul pentru care am ales să public acest tutorial chiar înainte de Crăciun :) Așa că vă doresc din suflet Sărbători fericite alături de cei dragi și multă sănătate pentru voi și familiile voastre! Să ne auzim cu bine în 2015! Acum intru și eu un pic în vacanță cu blogul! :)

3 comentarii:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *