Hai Romania! Hai Galati!

Eram în maşină spre Festivalul Alpin, în noiembrie 2012, când Tibi mi-a spus pentru prima dată că vrea să urce pe Everest.

Vorbeam despre diverse, şi la un moment dat l-am întrebat:

– Şi, care e următoarea ascensiune? Care e planul?

La care Tibi mi-a spus:

 Păi… am un plan mare. CEL mai mare.

Nu i-a rostit numele, dar în mintea noastră, a tuturor celor din maşină, a apărut în acel moment un singur cuvânt, mare şi lat: EVEREST.

Am tăcut toţi 4. Nu cred că am fost în stare să spun decât “Wooow!”.

Adi în schimb, ultima dată când m-am văzut cu el, nu mi-a spus că are de gând să urce pe Everest cu Tibi. În apărarea lui, adevărul e că la momentul respectiv nici măcar el nu ştia că asta urma să facă :)

M-am dus într-o seară de februarie să-l ascult la o prezentare pe care a ţinut-o în Incubator. Avea cu el costumul doctorului echipei româneşti care a urcat pe Everest acum 11 ani, în 2003, pe care mi l-a dat să îl probez. Arătam tare haioasă în el. Mi-a spus că Tibi va repara un pic costumul şi îl va lua cu el când va urca pe Everest. Ceea ce nu ştia Adi atunci era că şi el l va însoţi pe Tibi în acea ascensiune spre Everest. Care dintre ei doi va purta zilele acestea costumul, nu ştiu, însă asta e mai puţin important.

Important e că Tibi şi Adi sunt acum la doar câţi paşi de a ajunge sus, cel mai sus, la doar câţiva paşi de a-şi împlini un mare vis. După ce au trecut cu bine de perioada de aclimatizare, zilele trecute au pornit oficial ascensiunea spre vârf. Astăzi au ajuns în tabăra de la 7050 m, iar mâine vor urca în tabăra de la 7900. De acolo, mai puţin de 1000 de metri îi despart de vârf.

Aşadar haideţi să ne concentrăm împreună zilele acestea şi să le transmitem toată energia pozitivă posibilă şi să îi ajutăm să-şi împlinească visul. Amândoi sunt nişte oameni absolut deosebiţi, modeşti şi frumoşi, atât pe-afară cât şi pe dinăuntru, şi merită din plin această reuşită şi să se întoarcă sănătoşi acasă.

În acelaşi timp, pe Everest se află şi Horia Colibăşanu, deci avem 3 români pregătiţi să atingă vârful. Haideţi să ne rugăm pentru ei şi să sperăm că în câteva zile România va mai avea încă 3 reuşite în alpinismul mondial.

Mâine plec spre Maraton Apuseni (ca voluntar, nu m-am apucat de alergat, cel puţin nu încă :) dar, în măsura în care îmi va permite semnalul, voi încerca să fiu la curent cu ce se întâmplă pe Everest şi sper ca până mă întorc duminică deja să aflu că băieţii au ajuns cu bine pe vârf şi au coborât la fel de sănătoşi.

Hai România! Hai Galaţi! (prietenii ştiu de ce :P)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *